"Odhlučnění" subwooferu?

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod DaveMax 31. 3. 2011 19:13

Cau, zhruba za dva mesice se budu stehovat a diky nevrlemu sousedovi pode mnou nejspis budu muset resit nejake odhlucneni domaciho kina resp. subwoofera, jak na to? Mam Logitech Z-5500 a koukal jsem, ze se pod subwoofer casto davaji zulove desky, ale zajimalo by me, jestli se takova deska postara i o snizeni hluku putujiciho k sousedovi (jedna se o panelak, strop bude mit tloustku tak 70-100cm).
A man builds.
A parasite asks "Where is my share?".
Andrew Ryan, BioShock
DaveMax
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 31. 3. 2011 22:24

DaveMax píše:.... koukal jsem, ze se pod subwoofer casto davaji zulove desky, ale zajimalo by me, jestli se takova deska postara i o snizeni hluku putujiciho k sousedovi (jedna se o panelak, strop bude mit tloustku tak 70-100cm).

To je panelák vzor 38 navrhovaný Ředitelstvím opevňovacích prací (ŘOP), že to má tak tlustý stropy? Tuhle sílu stropní desky mívaly v československém pohraničním opevnění pěchotní sruby a některé objekty pevnostních tvrzí... Nebo se stěhuješ do Francie a Tvoje příští adresa bude "bunkr v Maginotově linii" ???
Přemejšlej trošku, čelověk molodoj... Stropy v paneláku mají cca 20cm železobetonu, víc ani náhodou. A tou žulovou deskou si moc nepomůžeš, naopak zlepšíš přechod nízkých frekvencí do podlahy...
Udělej si radši pod subáč podložku z několika vrstev zátěžového koberce a budeš na tom v ohledu k nerudnému sousedovi o patro níž 1000x líp...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod šeďour 1. 4. 2011 09:41

Snížení hluku ze subwooferu se nejlépe dosáhne ubráním hlasitosti na subu samotném... :hmm:
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod radon 1. 4. 2011 18:59

Kdyz jsem byl v puberte, prisel si k nam stezovat soused bydlici o 3 patra vys. Pry neslysi hudbu, ale duneni docela vyrazne. Ty nizke frekvence, mrsky, se proste panelakem nesou skvele. Navic podlaha nemusi pomoci, jako rezonator funguji urcite i steny.
Jsem zvedavej, jestli tady padne nejaka rozumna rada ;-)
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod DC20 1. 4. 2011 20:34

Problém je v tom, že panelák má tenké steny, ako už EKKAR písal, a keďže miera zvukovej izolácie je závislá od hmotnosti materiálu na m^2 a samozrejme aj od frekvencie, tak je jasné, že pre malé frekvencie a malé hmotnosti priečok budovy je táto izolácia malá.

Zlepšiť by sa to dalo keby si, ako píše EKKAR, podložil sub nejakým mäkkým resp. pružným materiálom, najlepšie pružinami :o)

Ale aj napriek tomu, by tam bol stále prenos sub-vzduch-podlaha/strop-vzduch.
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 1. 4. 2011 22:44

U basových tónů je problém i s rezonančním šířením - o dvě místnosti vedle není slyšet nic, ale o další tři dál se nedá mluvit jinak než dosti nahlas. Panelák coby svařenec z předpjatých ocelových výztuží zalitých do různě hustých, různě hutných a různě tvrdých betonových bloků se chová velmi nevyzpytatelně. Ale pokud bude subák uložený na něčem tlumivém, co zabrání aspoň v největší míře přímému šíření zvuku ze subu do podlahy, bude přenos zvuku ze vzduchu do podlahy daleko nižší - a pokud bude na podlaze koberec, nebude dole slyšet prakticky nic - pokud nebude všude jinde absolutní klid, například v noci - to i já slyším, jak v ložnici o dvě patra výš rytmicky vrže postel...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod nikdo 1. 4. 2011 22:53

Soused mne rušil podobně. Půjčil jsem mu kvalitní sluchátka, koupil si svoje, na nějaké Logitechy zapomněl a byli jsme spokojení oba. V paneláku se hudba z repro bez rušení sousedů kvalitně poslouchat nedá.
nikdo
Junior

Odeslat příspěvekod DaveMax 7. 4. 2011 10:20

Supr, diky za odpovedi :-) s tou tloustkou sem se trochu seknul no, koukal jsem na schodech, jak je to tlusty a bude to tak 25cm. Nicmene bych mel jeste jednu otazku. Budu tam pokladat i novou podlahu a zajimalo by me, jestli bude mit na hluk nejakej vliv podlaha resp. plovouci laminat (Meister se SILENCE podlozkou) vs. lino (Gerflor)?
A man builds.
A parasite asks "Where is my share?".
Andrew Ryan, BioShock
DaveMax
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Balda_87 7. 4. 2011 15:04

Docela podstatnou informaci jsi neuvedl. To že si budeš dělat podlahu, otvírá nové možnosti. Já se v akustické izolaci nevyznám, ale mít možnost si udělat podlahu, určitě bych řešil izolaci. Jestli to není zbytečné.
Zvukomol, elektrožrout, čilautář a spontánní kreativec, jenž procit ve stadiu repetativ.

iPod classic 160GB (rockboxed).
└> Sennheiser IE8 + Denon AH C551
+ ZoomH4n - mrštný lapač kmitů

Canon 1100D + Canon EFS 17-85mm
Huawei P8
Balda_87
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 7. 4. 2011 19:39

Rozhodně to zbytečné NENÍ - podle předpisů se plovačka bez podkladní tlumivé akustické vrstvy ani pokládat nesmí...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod DaveMax 8. 4. 2011 18:51

Kdybych bral plovoucku, tak asi tuhle: http://www.tichepodlahy.cz/?page_id=296 . Ta uz by tu vrstvu mela mit v zakladu.
A man builds.
A parasite asks "Where is my share?".
Andrew Ryan, BioShock
DaveMax
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod dodino112 11. 4. 2011 18:34

Mozes dat na podlahu co chces ale nic nepomoze.Zvuk sa v panelaku siri viac cez uhlopriecku ako cez samotne mury.Vlastne preto je aj v panelaku nie velmi dobra akustika na kvalitnu aparaturu.Tie panely robia pri hudbe nie velmi dobry efekt.Nechcem to prehanat,ale prikladom mozem napisat,ze je to akoby si si pustil muziku v zeleznej kocke...
Pioneer VSX1015s , Pioneer DV 747A , KEF iQ90 , KEF iQ10 , Velodyne SPL1000r , PS3 slim 250Gb , LG 42PJ350

̿ ̿ ̿\̵͇̿̿\з=(•̪●)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿
dodino112
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 12. 4. 2011 07:38

Dodino, mícháš dohromady dvě rozdílné věci - nežádoucí šíření zvuku do dalších místností a ovlivnění poslechových vlastností prostoru materiálem stěn stavby. Poslechové vlastnosti místnosti neovlivňuje tolik materiál stěn, jako hladkost jejich povrchu a absorpční schopnost vůči zvukovému vlnění = tlumení místnosti. Holá cimra s hladkými stěnami se chová téměř totožně, ať má stěny z masivního dřeva nebo z betonu. Když ovšem hladkost a rovinnost stěn "rozbiješ" něčím "reliéfním", bude místnost poslechově tlumená - a zase, reliéf může být klidně i z betonu, pokud je správně tvarován, bude účinkovat.

Druhá věc je, jak se panelák coby konstrukce chová ke zvuku PARAZITNĚ PRONIKAJÍCÍMU MIMO poslechovou místnost - tam je panelák sviňa a hodně záleží na tom, jak poctivě byl stavěný - jak byly zalévané spáry mezi stěnovými a podlahovými panely, jestli nebyla oj*bávána izolace v panelech už při jejich odlévání v panelárně atd.

Bohužel, komančovská doba se vyznačovala oj*báváním ve všem, hlavně když panelák držel pohromadě - mohlo do něj zatékat nekvalitním oplechováním střechy, foukat zkříženými okny - ale byty byly zkolaudovány a byl plněn plán pětiletky, za což brali odpovědní funkcionáři své prémie a na aktivech a sjezdech "Všespasitelné a Jediné správné strany" pak jejich ústy požívali pracující plody své práce...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod -273,15C 12. 4. 2011 11:44

Super material na zem je flotex od forbo. Je to takovy ten sametovy koberec co se pouziva do kin. perfektni udrzba a paradni akustika... ;) http://www.forbo-flooring.cz/cs/Komercn ... tex%C2%AE/
foobar2000 > E-MU 0202 > Sennheiser HD 555(mod)
Onkyo TX-SR 505 > furutech u2T > Solfegio loudspeakers - Alliante prime
-273,15C
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod amrtin 8. 10. 2011 14:14

Asi už to budeš mít vyřešené,ale ještě malou poznámku:doporučuju toto:http://www.computersunlimited.com/images_products/auralex_lenrd_bass_trap_s8000.jpg o<:)
amrtin
Junior
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků