mezery při dělení videa na části kamerou (Samsung HMX-H200)

Analogové a digitální videokamery, záznamová média

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod tommy007 8. 4. 2011 19:34

Ahoj,

pořídil jsem si kameru HMX-H200 od Samsungu a mám s ní jeden problém. Kamera automaticky dělí video na části (cca po 1.9GB) což by asi nevadilo, ale při "slepení" je vidět že video nenavazuje zcela souvisle, vypadá to jako kdyby tam maličký kousek chyběl (např. půl vteřiny nebo tak něco). Je to problém této kamery nebo se obdobně chovají i ostatní?

Jinak mi kamera víceméně vyhovuje, kvalita obrazu se zdá k danému účelu dostačující a pro audio stejně používám samostatný mikrofon jinde. Ale zrovna to trhání mi celkem vadí ...
tommy007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdlav 8. 4. 2011 20:25

Mě to dělá Panasonic TM300 také, někde na Internetu jsem našel že SONY kamery to dělají také. U Sony to vyřešili speciálním programem, který toto video dokáže spojit správně. Když jsem si tento program stáhl, tak prohlásil, že nevidí nikde kameru SONY (měl jsem tam připojen svůj Panasonic) a že s jinými kamerami nepracuje. Zkusil jsem použít program HD Writer 1.0 , který je dodáván s kamerou Panasonic ale s ním to také nešlo. Prý existuje nová verze, která to umí.
Pro Samsung bych zkusil použít program, který bývá ke kamerám dodáván, případně stáhnout jeho nejnovější verzi z Internetu.
Důvod této chyby je s největší pravděpodobností styl komprimace AVCHD, která komprimuje přes více snímků a část informace o posledních snímcích takto rostřiženého videa se nacházejí také v počátečních snímcích následujícího kusu videa. Důvodem rozstřihnutí videa je formátování FAT32, které je na kartách těchto kamer používáno.
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tommy007 8. 4. 2011 21:20

Pomocí toho sw dodávaného s kamerou (Intelli-studio) jsem to zkoušel, bohužel to dělá také. Mám nejnovější verzi (alespoň mi to tvrdí při pokusu o update). Kromě toho jsem to zkoušel pomocí ffmpegu a kdenlive pod linuxem, ale taky nic - všude se to chová stejně.
tommy007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdlav 9. 4. 2011 08:55

Těmi obecnými programy to podle mne určitě nepůjde, protože ty programy to spojují pomocí jiných pravidel než by se měly spojovat AVCHD video soubory. :-( Já to zatím řeším tak, že po cca půl hodině přeruším na chvilku natáčení, čímž mi kamera udělá další záběr.
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod XatriX1410 9. 4. 2011 09:26

Je to vlastnost tej kamery:
http://www.camcorderinfo.com/content/Sa ... -Media.htm

tam mas napisane ze kamera nahrava maximalne 15 minut pri najvyssej kvalite a potom to sekne
tak isto sa tam spomina ze kamera nenahrava v AVCHD
Gear: Ryzen 3900x / Noctua U12A / Asus x570-i / ASUS RX 5600 XT / 64GB Vengeance LP / SSD 1TB + 120GB + 500GB / HDD 500GB / Corsair SF600 / Lian Li TU150
Audio: PreSonus Eris E5 / Temblor T10 / Roland Rubix22
Mobile: Lenovo Yoga 920, LG G7 ThinQ
XatriX1410
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tommy007 9. 4. 2011 16:14

Ale mě nevadí ani to že to video je rozsekané na jednotlivé části, ani to že to není AVHCD (ale jenom H.264). Mě vadí že to při zpracování neumím spojit tak aby tam nebyl viditelný "skok". Dokonce i v tom článku (viz. předchozí post) se píše

There shouldn't be any gaps in your video, but it may be a nuisance to go back and stitch together these clips during post production.


tj. mělo by to jít spojit. Nahrávání bych na chvilku asi přerušit mohl, ale používám to k nahrávání konferenčních přednášek takže to není úplně jednoduché.
tommy007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod zdlav 11. 4. 2011 08:32

Mě to také vadí, nahrávám totiž občas koncerty a ta mezera pro rychlé vypnutí a zapnutí nahrávání se někdy dost obtížně hledá.
Jinak mě zaráží ta délka 15 minut, připadá mi to jakoby tahle kamera spotřebovala více prostoru pro uložení dat, což může být buď tím, že má horší komprimační algoritmus nebo že ukládá více detailů. Zajímalo by mě, jestli je karta v téhle kameře naformátována také ve FAT32. Pokud ano, pak je to ten samý problém jako u ostatních výrobců. Moc nechápu, proč tam nepoužívají systém NTFS.
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 11. 4. 2011 20:10

Jelikož jsem nedávno pořídil kameru která také nahrává na pevné médium, konkrétně SONY HDR-CX700VE, tak jsem vykoušel vámi popisovaný jev.

Při nejvyšší kvalitě záznamu kamera dělí video na disku už po 10 minutách a když se tyto bloky natáhnou do střihového programu tak jsou tam pak díry ve zvuku, obraz je v pořádku. V kameře to samozřejmě hraje plynule.

A tak mě napadlo jestli nebude stačit ty soubory jednoduše spojit do jednoho velkého obyčejným příkazem copy takto:
Kód: Vybrat vše
copy /b soubor1.mts+soubor2.mts+...+souborX.mts vystup.mts


A ejhle - soubor šel bez problému natáhnout do Vegasu a už tam žádné mezery nejsou.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zdlav 12. 4. 2011 10:08

Chtěl bych se zeptat, jak jsou velké ty jednotlivé soubory (soubor1mts ... )?
zdlav
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod marts 12. 4. 2011 12:11

2GB
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tommy007 14. 4. 2011 11:56

zdlav píše:Jinak mě zaráží ta délka 15 minut, připadá mi to jakoby tahle kamera spotřebovala více prostoru pro uložení dat, což může být buď tím, že má horší komprimační algoritmus nebo že ukládá více detailů. Zajímalo by mě, jestli je karta v téhle kameře naformátována také ve FAT32. Pokud ano, pak je to ten samý problém jako u ostatních výrobců. Moc nechápu, proč tam nepoužívají systém NTFS.

Ta délka záznamu je dána kvalitou záznamu (rozlišení, úroveň komprese). Primární je omezení velikosti souboru (na FAT32 je sice teoretické maximum 4GB, ale spousta programů zvládne jenom 2GB) - jakmile se kamera přiblíží 2GB, tak to sekne. Při vyšším datovém toku tohoto bodu samozřejmě dosáhne dřív, takže to sekne už po těch 15 minutách. Když nastavíte menší rozlišení nebo vyšší kompresi, bude to trvat déle.

-- 14. 4. 2011 12:58 --

marts píše:A tak mě napadlo jestli nebude stačit ty soubory jednoduše spojit do jednoho velkého obyčejným příkazem copy takto:
Kód: Vybrat vše
copy /b soubor1.mts+soubor2.mts+...+souborX.mts vystup.mts


A ejhle - soubor šel bez problému natáhnout do Vegasu a už tam žádné mezery nejsou.

Aha, no to mne taky napadlo ale zavrhl jsem to jako "určitě nesmysl" a vůbec jsem to nezkusil. Tak snad to bude fungovat i s tím Samsungem ...
tommy007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 14. 4. 2011 18:43

možná by to fungovat mohlo, ale jestli Samsung ukládá do kontejneru MP4 tak je to otázka.

U AVCHD je situace trochu jiná - tam se používá zabalení dat původně vyvinuté pro přenos vzduchem, tedy bylo navrženo na odolnost při výpadcích. A tím mu nijak zvlášť nevadí spojování ani rozsekávání (např. kdyby část souboru nešla přečíst tak přijdete jenom o tu část - záznam před i za dírou půjde normálně použít).
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tommy007 14. 4. 2011 19:28

Aha, no já jsem žil v domění že ten Samsung má jakousi odlehčenou verzi AVHCD, no ale asi jsem se nějak překoukl. Každopádně to nejde :-( Na konci té první části to prostě spadne ...

Nepomohlo by to třeba nějak překonvertovat? Zkoušel jsem to prohnat ffmpegem na libx264 a spojit až to, ale padá to úplně stejně.
tommy007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 17. 4. 2011 09:23

Kdoví jestli s tím něco půjde udělat - recenze z CamcorderInfo tak jak je napsaná říká že by tam snad ty mezery být neměly když se ty jednotlivé klipy spojí, ale formulace jakou je to tam napsané naznačuje že to neověřovali.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tommy007 19. 4. 2011 23:45

No, neověřovali. A bohužel je to ještě horší, protože když jsem to zkombinoval se záznamem zvuku (nahrávám samostatně přes digitální diktafon) tak se ukázalo že ta díra je ve skutečnosti cca 3,5 vteřiny dlouhá. To nevypadá že by to šlo nějak spojit :'(
tommy007
Kolemjdoucí

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků