[mini recenze] D/A převodník Big Brother

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Weiny 29. 3. 2011 14:12

Odar: Ano, potřebuji řídit volume jen sluchátek, psal jsem to hned ve svém prvním hodnocení stroje. Moja hledí na kvalitní věci se sluchátky (AKG k701 na ženské drobné hlavě vypadají opravdu grandiózně :D ) a já poslouchám z beden přes integráč, takže se mi její regulace promítá do mé a je to na houby.

Slimák: Díky moc, konečně pořádné vysvětlení. No když už jsme se tak pustili do hardware, přece jen tomuto nechám otevřené dveře, jak píšeš, od toho je kouzlo DIY, dám vědět případné změny. Každopádně si stejně myslím, že víc než odpojení bufferu změní zvuk kompletní výměna všech operáků za AD797, navíc to zvládne laik a nepřijde o možnost obejít předzesík či sluchátkáč. Test s osciloskopem je stále v plánu. Pro klid duše :lol:
Weiny
Junior

Odeslat příspěvekod slimacik_macik 30. 3. 2011 07:48

Ohľadom bufferu alebo nebufferu - závisí čo máš za DACom. Ono to nie je také jednoduché, vplyv má všetko, veľkosť vplyvu je daná kompletným reťazcom.
slimacik_macik
Junior

Odeslat příspěvekod Weiny 22. 4. 2011 06:33

Tak jsem opět zde a to své dílo jsem definitivně dokončil. Jak píše kolega nade mnou, s tím bufferem má svatou pravdu. Pokusil jsem se ho za pomocí Karfíka obejít a výsledkem bylo rapidní zhoršení zvuku. Tentokrát jsem to mohl porovnat rovnou s výstupem z bufferu, který mi zůstal k dispozici na test přes redukci na sluchátka. K ní jsem použil další redukci na RCA a přepínal na integráči. Celá muzika šla do kytek, operáky jsem mohl měnit jak chtěl a bez účinku, opět to hrálo skoro stejně jako SACD Harman. Sice jsem se konečně dočkal samostatného volume pro sluchátka a fixního výstupu pro bedny, ale u mě to bez bufferu prostě nehraje, aspoň v tomto DACu. Museli jsme to vrátit. Buffer zdá se signál natolik posiluje, že se pak tolik neprojeví ostatní slabiny sestavy, chyby v kabeláži atd. Takže to chce testnout na každé sestavě zvlášť, pokud má někdo potřebu a šikovné ruce :-]

Co se týče osciloskopu, změřili jsme to s AD797 na všech šesti pozicích a žádné zakmitávání se nedělo, bylo to čisté jak voda v horské studánce 8-) No a ve finále mi Karfík doporučil a rovnou dodal ma výstup dva operáky OPA134, na které právě na výstupu nedá dopustit a v kombinaci se čtyřmi AD797 na I/V je valí do svých DACů. No a s tím už zůstanu, ještě o fous se kvalitní nahrávky projasnily a zvukově jsem nejdál, jak to s mými komponenty jde. Osciloskop opět vyloučil jakýkoli problém, pro klid duše...
Už se té mašinky ani nedotknu, snad bude už jen dlouhé roky sloužit a dělat radost. A stejně tak i Vám všem ostatním. o<:)
Weiny
Junior

Odeslat příspěvekod slimacik_macik 24. 4. 2011 16:19

Ak niekedy ešte budeš pripájať DAC tak, že obídeš buffer, nezabudni, že z výstupu ide slušná DC zložka. Teda ju treba odstrániť, inak sa to podpíše pod zvuk, pretože ak to takto pustíš napr. do preampu, ktorý nemá na vstupe oddeľovací kondík, tak sa to prejaví zvýšeným šumom a chrastením na poťáku pri regulácií hlasitosti. Vtedy treba na výstup DACu dať oddeľovací kondík.
Ak preamp (alebo integráč alebo čo) kondík na vstupe má, je to OK.

Inak dobrý buffer býva obvykle prínosom.
EDIT : samozrejme tá veľkosť vplyvu je daná ako som písal vyššie.
slimacik_macik
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 5. 5. 2011 20:21

Ako kazdy v galerii postrehol, dnes mi pribudli k BB-DACu hodiny. Par slov som napisal sem http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph ... 304#135304 Kvetnatejsie pisat neviem.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Broslowski 5. 5. 2011 21:25

kks tie hodiny su skvele gratulujem ku kupe. O prinose nieje pochyb... ked je to overene este aj usami, o to viac ma to tesi. Mozno ak by si chcel napisat cenu? :-) popripade odfotit črevá? dost by ma zaujimalo ako je to zbastlene.
Beyerdynamic dt990 PRO
Broslowski
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod slimacik_macik 7. 5. 2011 22:58

Zbastlené je to tak, že mnohí profíci od renomovaných firiem môžu ísť do kúta od hanby. A to nekecám. Osobne som aj videl Tomáša pri práci, je to zážitok, má šikovné ruky :-)
slimacik_macik
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 8. 5. 2011 19:42

Pre zjednodusenie prepinania FS na zvukovej karte Infrasonic Quartet som si napisal par skriptov, ktore mi prepnu FS v ovladacoch zvukovej karty. Je nutne aby bolo nastavene, ze ikonka zvukovej karty v tray je vzdy viditelna. Staci spustit prislusny EXE subor a FS sa prepne. Je to napisane v AutoIt - ak si to chce niekto vylepsit, su prilozene aj zdrojaky.

Download (mirrors):
http://www.ulozto.cz/8918997/quartet-zip
http://www.fileserve.com/file/SQVV8rV
https://rapidshare.com/files/461354849/Quartet.zip
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Nolwendil 9. 5. 2011 01:02

Můžeš pak v krátkosti popsat "user experience" s ohledem na to přepínání vzorkovacích frekvencí? Co musíš dělat, jak moc to je/není otrava, a tak? Škoda, že v sobě kukačky neobsahují rovnou asynchronní USB transport. To by si pak třeba uměly volit vzorkovací frekvenci podle zdrojových dat...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Odar 9. 5. 2011 07:03

Nedavno som mal moznost osobne sa stretnut s uzivatelom slimacik_macik. Bavili sme sa aj o probleme pohodlia ovladania. Technicky prd do toho vidim, ale ze ono vobec nie je jednoduche spravit to, aby sa hodiny prepinali same. Navyse, aj keby vyriesis prepinanie hodin (cena DACu by bola ale UPLNE inde), tak stale musis prepinat FS na zvukovej karte (transporte). Aspon moja karta to nevie. Mozno ine zvukovky (Lynx) si vedia cez wordclock zistit, na aku FS sa maju nastavit, ale osobnu skusenost s tym nemam.

Prebieha to asi nasledovne:
- zapnem DAC
- zapnem hodiny
- prepnem FS na zvukovke (povedzme 44,1)
- preonem FS na hodinach a PLAY

Ak chcem pocuvat nahravku, ktora ma inu FS, tak zastavim prehravanie (STOP)
- prepnem FS na zvukovke
- prepnem FS na hodinach a PLAY

V pripade, ze neprepnem FS na zvukovej karte, tak program (Foobar2000 / J River) vypise, ze zvukova karta nepodporuje danu FS. Zial si zvukovka nevie cez wordclock zistit, na akej FS su hodiny momentalne prepnute.

Znie to mozno ako otrocina a predpokladam, ze vela ludi to odradi. Ja som si ale na prepinanie FS v ovladacoch zvukovej karty napisal skripty v AutoIt a prepinam pomocou nich dialkovym ovladanim na HTPC. Navyse vacsinu casu pocuvam CD kvalitu (44,1) a pozeram filmy (48). Nie je to az take zle, ako to vyzera. Treba si trochu na to zvyknut.
Naposledy upravil Odar dne 9. 5. 2011 07:51, celkově upraveno 1
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Bína 9. 5. 2011 07:16

No co, tak to holt musíš přepnout. Pořád to je výrazně rychlejší než měnění desek na gramci :)
CIEM: qdc 8CS|AAW W500|HEIR 10.A|HIFIMAN RE1000
IEM: NOBLE Katana & Sage
DAP: SONY WM1A|SHANLING M5s & M2X & M0
TWS: Shanling MTW100BA

Zaměstnanec firmy Shanling, tohoto času v Číně
Bína
Sluchátkový recenzent

Odeslat příspěvekod Marek_K 9. 5. 2011 09:33

presunute do inej temy zmazte.dik
Naposledy upravil Marek_K dne 9. 5. 2011 10:07, celkově upraveno 1
Marek_K
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 9. 5. 2011 18:08

Dnes mozem s kludnym svedomim napisat, ze kukucky k BB-DACu posunuli uz tak skvely D/A prevodnik o krocik dalej. V niektorych skladbach je posun tak vyrazny, ze som neveril vlastnym usiam (konkretne sanka mi padla pri U2 - Moment of Surrender). Spresnil sa priestor a z pozadia sa predieraju nastroje, ktore boli zatlacene do pozadia. Padla dalsia deka. Dokonca sa objavili aj nove nastroje, o ktorych som niekde ani nemal ponatia, ze tam vobec su. A to je uz co povedat.

Vzhladom na to akekolvek polemiky o prinose kvalitneho transportu su pre mna zodpovedane. Treba si samozrejme uvedomit, ze prinos hodin je hlavne u transportu, ktory trpi jitterom. Ak mate transport, ktory ma meratelny jitter v jednotkach pikosekund - rozdiel zrejme nepostrehnete. Kto mate moznost, minimalne si zostavicku s Tomasovym zelezom vypocujte. Stoji to za to. A mimochodom - 1000 X napisane a opakovane - kto tvrdi, ze K701 nemaju basy - udejnejsie a konturnejsie basy som zatial na K701 nemal O:-)

Napadla ma dost odvazna otazka: Kde ist dalej, aby to bol vyrazne pocutelny prinos . . . :hm Radsej nechcem vidiet tie ceny v cenniku beznych komercnych znaciek. A takto by sa mal na to kazdy fanusik DIY rieseni pozerat. Nie - BB-DAC s hodinami nie je najlepsi na svete. Ale ponuka obrovsky pomer cena / vykon / hodnota s primeranym komfortom ovladania a podla mna znesitelnym designom, za ktory sa nemusite hambit ani v obyvacke. Ano - nie je na nom svetoznama znacka, ktorou sa mozete chvalit pred kamaratmi. Ale ak vam ide o zvuk a mate na to - nie je velmi co riesit. Ja som spokojny. Vysledok predcil moje ocakavania.

Pocuval som na: PCI Infrasonic Quartet + BB-DAC + word clock generator + AKG K701 + J River Media Center, transport a DAC synchronizovany cez SuperClock
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod stano.stano 9. 5. 2011 20:30

Nechcem vyzerat nevzdelane, ale co znamena "synchronizovany cez SuperClock"? :) Nie su to samostatne hodiny medzi transportom a DAcom?
stano.stano
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 9. 5. 2011 20:42

Hodiny podporuju synchronizaciu cez word clock (co je vlastne informacia o FS) a superclock. Superclock = 256 * word clock. Ked synchronizujes cez word clock, tak sa to prepocitava na Superclock (= Masterclock).
Ked mas moznost synchronizovat cez Superclock (bez prepoctu z word clock), je to cistejsie riesenie. Ci pocutelne, to je druha vec :D Mam rad ciste riesenia. Aj to je dovod, preco som menil transport z Julie . . .

Podla informacii od TT Superclock sa da pouzit ale len na mensie vzdialenosti. U word clock mozes s kludom tahat aj 15m kabel a nic sa nedeje.
Odar
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka