Co s hudebním průmyslem?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod UniFly 12. 7. 2011 12:32

Zdravím všechny příznivce (kvalitního) poslechu. Zajímal by mě Váš názor na budoucnost hudebního průmyslu. Přesněji řečeno: jakou budoucnost byste si přáli, jaká nás podle Vás čeká a co můžeme udělat, abychom to ovlivnili??

(Záměrně pominu rozdíly formátů, o tom jsou jiná vlákna a není jich málo.)

Začnu. Stahování hudby z internetu se stává čím dál víc samozřejmým. Ale s rukou na srdci - jaké procento stažené hudby jsme zaplatili? Jistě, jsou umělci, kteří nabízejí stažení své hudby zdarma.
Zůstává ale otázka financování nahrávky samotné a následné distribuce. Při minimalizaci zisku z prodeje se musí podle mě minimalizovat i náklady. Je sice fakt, že nahrávací technika je dostupnější, než dříve, zato kvalita levnějších mašinek je diskutabilní. A nakonec, každou mašinku musí někdo obsloužit a zkušený profík to taky nechce dělat zadarmo. Spousta začínajících umělců ale sází na vlastní dovednosti a nahrává doma třeba na notebook.

Dá se tedy vypozorovat jistý trend - čeká nás záplava odpadků. Snaha o dosažení kvality konzervativní cestou bude umlčena většinovou poptávkou po "hudbě zadarmo". A kdo bude chtít své album prodat, tomu bude ukradeno.

Už dnes je hudební průmysl spíše o sponzoringu než o adekvátní ceně za vynaložené prostředky.

-----
Vím, že mé názory patří k minoritním a old-schoolovým. Chci si koupit desku a vychutnat si "obřad poslechu". Chci slyšet všechny detaily, o které se umělec snaží. Chci ocenit stovky hodin příprav a následné práce ve studiu. A pokud se mi jeho hudba líbí, rozhodně nechci, aby přestal tvořit, protože už není schopen sám sponzorovat svůj koníček.

A jak se na to díváte Vy??
Nevadí, když se míchají jablka s hruškami. Je ale potřeba umět rozpoznat Jablka od jablek a Hrušky od hrušek.
UniFly
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odar 12. 7. 2011 13:14

Dobreho umelca distribucia cez internet nezabije. To je moj nazor. Ked budu vychadzat albumy v HQ kvalite 96/24 s neorezanou dynamikou, budem ochotny za ne aj platit. Za dnesny odpad nie som ochotny platit - radsej si zaplatim hudbu nazivo. To mi problem nerobi.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Kocmeister 12. 7. 2011 14:00

Přidám možná menšinový názor, ale týká se to taky hudebního průmyslu, tak co by ne. Podle mě hlavní problém je v tom, že už nevzniká dobrá hudba. Nějak pociťuju uměleckou práznotu v tom, co vzniká v posledních cca 15-ti letech. Nemluvím teď o okrajových žánrech jako jazz, písničkáři atp. Tam je stále mnoho umělců, kteří mají co nabídnout.

Mluvím o hlavním proudu. Vždyť kdy Vás naposledy chytla nějaká písnička v rádiu? Kolik melodií za posledních pár let Vám utkvělo v paměti? U mě až na opravdu vyjímky nic. Stále stejné nemelodické mlácení, dunění pošítačových basů z občasným zarepováním. Nechápu proč jsou stovky neuvěřitelně chytlavých hitů z 80. případně i 70. let. Ale dnes? A vlastně netýká se to jen popíku, ale klidně i metalu, rocku atd. V současný situaci ani nehledám novou hudbu. Vždy když se o tom pokusím jsem hodně zklamám a vracím se do minulosti. O kvalitě zvuku nahrávek 20 let starých ani nemluvě.
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod DC20 12. 7. 2011 20:21

No rád by som aby sa v budúcnosti vrátila kvalita nahrávok zo 70-tich a 80-tich rokov. T.j. žiadna prehnaná kompresia dynamiky. Celkom ma mrzí, že aj albumy mojich obľúbených Radiohead majú celkom mizernú dynamiku. Teraz som si objednal nejaké vinyly mojich obľúbených albumov a som celkom zvedavý na ich kvalitu. Škoda, že je ich cena na naše finančné pomery trochu prehnaná (ale to aj CD).
DC20
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Hergarok 12. 7. 2011 21:27

Kocmeister píše:Vždyť kdy Vás naposledy chytla nějaká písnička v rádiu?
To je důvod, proč už přes 10 let rádio neposlouchám (i když je pravda, že každé rádio je jiné).
Na ty jejich zkomprimované sračky typu GaGa nejsem zvědavý a radši si pustím něco "svého", co se dá poslouchat, nebo si radši užívám chvilku "akustického klidu" (hudební kulisu narozdíl od některých lidí nepotřebuji).

Podle mého názoru nás asi opravdu čeká záplava odpadků :(
Audigy 2ZS => ZERO DAC => Amarok^2 => DIY elektrostaty || V hifi jde změřit vše mimo naivity a diletantství.
Fóra po celém světě zamořují ti, jenž mají problém psát srozumitelný text a pochopit psaný text. WTF ?!?!?
Hergarok
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ronnies 13. 7. 2011 18:15

Kocmeister píše:Přidám možná menšinový názor, ale týká se to taky hudebního průmyslu, tak co by ne. Podle mě hlavní problém je v tom, že už nevzniká dobrá hudba. Nějak pociťuju uměleckou práznotu v tom, co vzniká v posledních cca 15-ti letech. Nemluvím teď o okrajových žánrech jako jazz, písničkáři atp. Tam je stále mnoho umělců, kteří mají co nabídnout.

Mluvím o hlavním proudu. Vždyť kdy Vás naposledy chytla nějaká písnička v rádiu? Kolik melodií za posledních pár let Vám utkvělo v paměti? U mě až na opravdu vyjímky nic. Stále stejné nemelodické mlácení, dunění pošítačových basů z občasným zarepováním. Nechápu proč jsou stovky neuvěřitelně chytlavých hitů z 80. případně i 70. let. Ale dnes? A vlastně netýká se to jen popíku, ale klidně i metalu, rocku atd. V současný situaci ani nehledám novou hudbu. Vždy když se o tom pokusím jsem hodně zklamám a vracím se do minulosti. O kvalitě zvuku nahrávek 20 let starých ani nemluvě.


Ja osobne sledujem nové kapely hlavne hard and heavy rangu. No s tvojim tvrdením že nič nové dobré nevyšlo nesúhlasím. Stačí trochu pátrať a zistíš že po roku 2001 bolo založené dostatočné mnoštvo kapiel ktoré hrajú a nahrávajú velmi slušnu muziku. To že to nie su aš také chytlavé hitovky ako tie s rokov 70-90 to je dané hudbou a jej postaveniu na kulturnom poli.
V pope je situacia iná tam je to sprodukciou nových hitou horšie ako tak pozorujem prevažne sa zoberie stará osvedčená hitovka a hodí sa do nového kabátu.

A KAM SPEJE HUDOBNY PRIEMYSEL? Tažko povedať či do záhuby či znovuzrodenia v podobe akej bol v osemdesiatych si 90 rokoch. Ale niekedy mám pocit že CD nosiče ako také vymrú a všetko sa bude streamovať.(Vid APLLE a jeho snaha o ovládnutie online hudby či GOOGLEmusic, GROOVESHARKS atd).

Všimli ste si že už neexistuje toľko hitparád v rádiach ři TV kde ludia hlasovali?



OT: Co tak urobit hudobnú hitparádu avmanie? :idea: :?: :!:
ronnies
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 13. 7. 2011 19:04

ronnies píše:OT: Co tak urobit hudobnú hitparádu avmanie? :idea: :?: :!:
viewtopic.php?p=6431135#p6431135
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ronnies 13. 7. 2011 19:48

Odar
To vlákno poznám. Ale to nie je hitaráda ako taká. to je len prehlad hudobného vkusu členov.

I keď vlastne hp by bolo to isté. :-[ :roll:
ronnies
Junior

Odeslat příspěvekod bubaak 14. 7. 2011 11:31

Co s hudbou, dobrá otázka
vesměs souhlasím s názorem, že nová hudba a jejich odvětví jsou mrtvé...
Nový POP je trance/disco/hip hop melodie, do které někdo zpíva samé fuck off, shít... prostě nádherná hudba, nikdo už se netrápí texty, už je to jak hip hop/rep kde 15 lety fakan zpíva jak prožil celý svět a jeho mama stojí za shít, a fotr prostě fuck off ....
Umělou hudbu nesnáším, bohužel se dostala i do stylu ktere jsem měl/mam rád a tak se zas dostávám, když se mi neco líbí a stahnu to v lepší kvalitě, tak dojdu k nazoru že doma si to dobrovolně nepustím. Takže nač kupovat CD když je to poslouchatelný jen "venku" a na nizke hlasitosti?
Další problém nastává že v ČR prostě neni dostatečná nabídka CD, když najdu hezkou hudbu, tak ji prostě nedokážu koupit. Nikde ji nelze koupit a když už tak to CD stojí přes 600,- a to sorry, ale asi bych musel dělat někde jinde a vydělávat 2x víc.
A další problém, když jsem si koupi "bezhlavě" poslední CD Norah Jones (... Featuring), tak jsem se zděsil co jsem si to koupil za blbost. Celé album je na vysoké urovni, ale když už kupiji pop/jazz/pisničkářku tak nepočítam s tím že si tam přizve hip-hop blbce a bude tam repovat :-!
Jo a poslední, když je to hezký a dá se to sehnat, tak je to přebuzený že si to zas koupit nechci....
Ano hudba jde do kopru, teda ona už tam prakticky je pár let. Buď je to prostě moderni znuzená hudba, případně je to umělejší než držka Cher, nebo si ji prostě nekoupím za marže jež si na to někdo dává, když ji teda vůbec seženu a v neposlední řadě stale klesající hudební kvalita.
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 14. 7. 2011 12:55

Našťastie sa v zornom poli mojich preferencií (rock/jazz/metal) občas objavia aj dobré albumy a schopné kapely, ale horšie je to už so zvukovou kvalitou.
To zmrsenie hudby vďaka tlakom hudobného "priemyslu" dosiahlo takých obludných rozmerov, že zohnať dobre hrajúce CD je umenie. Mnohokrát sa mi stalo, že som si kúpil "remaster" CD, pretože pôvodné vydanie sa skrátka už zohnať nedalo - a potom som sa stal priátom, ktorého tento "priemysel" donútil, pokiaľ ide o staršie kapely, cez internet hľadať 1st press vydania z 80-90-tych rokov. Ten loudness-war, ktorý v novom miléniu zúri naplno, je na zaplakanie. :(
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bechermeister 14. 7. 2011 22:09

Mna hlavne mrzi, ze dobre mlade kapely uz nikoho nezaujimaju. Nahravaju v ramci svojich moznosti a potom je to na vysledku pocut (negativne samozrejme).
Loudness war je kapitola sama o sebe.

Problem je ze main stream zanikol. To co lezie z komercnych radii uz nie je ani hudba ale fabrikat.
Ludom to vyhovuje lebo doba je rychla, pocitace ju zrychlili informacie lietaju zavratnym tempom vsetko musi byt rychlejsie. Kedy mame mat cas pocuvat hudbu. Navyse clovek si musel najst daku kulisu do toho chaosu a zneuzil, znasilnil a zneuctil na to hudbu. Nasledne vzniklo to co teraz na nas lezie z radii. Vacsinu ludi ani nenapadne, ze hudbu treba pocuvat nevedia co je to vlastne ta hudba. Potom sa netreba cudovat, ze ich ani nenapadne riesit kvalitu posluchu na co ved aj tak je to len kulisa.

A pre tych co si myslia, ze uz nevznikaju zaujimave kusky posledne roky tak vam odporucam prejst si lajn up festivalu Pohoda za poslednych x rokov.
nuforce udac-v2 -> tube amp missing -> hifiman re262.
s:flo2 -> amp needed -> hifiman re262.
bechermeister
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Broslowski 14. 7. 2011 22:32

Pani na pohode je vzdy to BEST co momentalne hudobna scena ponuka ... bol som aj tento rok aj dalsie 2 roky pred tymto... a nikdy som nelutoval. V podstate nezname mena sa zmenili na oblubencov. Mladi umelci predavadzali lepsie koncerty ako akakolvek velka hviezda.
Ku prikladu, aj ked mam mobyho rad, jeho koncert bol zo vsetkych najhorsi z celej pohody :)

tak aby som to tu nesvinil: ano show bola dobra, ale, velke ale, zvuk bol dobry po zvukara, potom to unasal zevraj vietor ... neviem... nazvucenie portishead(najlepsi koncert uple uplne uplne najviac najlepsi v mojom zivote) bolo ukazkove a exelentne. Dalsi rocnik sa vidime :-) :-))

imo nema pohoda zle rocniky, minuly bol skvely!! (the xx, the tink things,... nezabudnutelne koncerty!). najviac si vsak asi vzdy celym telom uzijem orchester, ktory tam je kazdorocne iny, a teda zakazdym to ma o nieco iny feelig... vzdy idem az pod podium pri orchestri, aby som doslova citil tu atmosferu :-) tento rok sa mi americke synfonie velmi pacili :)
Naposledy upravil Broslowski dne 15. 7. 2011 09:18, celkově upraveno 2
Beyerdynamic dt990 PRO
Broslowski
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod bechermeister 15. 7. 2011 00:31

Broslo podla toho kde si stal :), bol slabo nazvuceny, co az tak jeho chyba nebola, show bola dobra :). Ja som bol uz piaty rok a pre mna to bol najlepsi rocnik. Som bol milo prekvapeny, totiz najhorsi rocnik bol vlanajsi.

a spat k teme :)
s hudobnym priemyslom je to zle zle zle...
nuforce udac-v2 -> tube amp missing -> hifiman re262.
s:flo2 -> amp needed -> hifiman re262.
bechermeister
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod artam 15. 7. 2011 13:30

>bechermeister: tvoje konstatovanie je nespravne - s hudobnym priemyslom samotnym to vobec nie je zle zle zle... hudobny priemysel robi presne to, co sa ocakava od akehokolvek ineho priemyslu - vyrabat, vyrabat, varabat a predavat, predavat a predavat... a to presne a do bodky robi. Otazka kvality ci uz umeleckej alebo zvukovej nemoze byt prvorada, pretoze vieme, co je u akehokolvek priemyslu vzdy na prvom mieste. ;-)
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod bubaak 15. 7. 2011 14:05

artam: přece spokojený zákazník :mrgreen:
Bu Bu Bu!
bubaak
Strašidlo
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků