Co s hudebním průmyslem?

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod BlueWizard 29. 7. 2011 10:23

Souhlasím s tím že CD je dnes mrtvé, s názorem toho že i dnes existují dobří interpreti se taky ztotožňuji, problém vidím v přesycenosti dnešní hudební scény a podporou nesprávných umělců. Místo toho aby se producenti snažili hledat dobré zpěváky tak najdou někoho kdo třeba vypadá dobře, nebo je kontroverzní atp. a snaží se ho marketingově tlačit kde to jen jde. Proč to dělají je jednoduché. Chtějí cílit na skupinu náctiletých která je nejprofitabilnější. Tuto skupinu vůbec nezajímá jakou má text nebo hudba kvalitu. Několikrát jsem viděl že dali mobil k rádiu a nahráli tu hudbu do mobilu a pak byli vyvařený z toho že jim na lavičce v parku nějaký šamponek zpívá jak moc je miluje. Těchto špatných umělců je navíc podporováno tolik že se kvalitní umělci v této záplavě komerce ztratí.
BlueWizard
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Aminux 29. 7. 2011 13:03

Ten allflac nějak nejede.

Problém je v tom, že u nás je takřka nemožné legálně a jednodušše stáhnout hudbu bez DRM a ve formátu jaký si určím.
Kdysi existoval ruský hudební server, myslím, že Allof se to menovalo, tam si mohl člověk levně nakoupit hudbu v kvalitě a formátu jaký si zvolil bez DRM samozřejmě. Dnes už asi nefunguje. Díky RIIA to skončilo. Důvodem mělo být, že hudební vydavatelství na tom vydělávala málo, protože to bylo opravdu levné. Člověk by si řekl, že mohou být rádi, že z toho maji aspoň něco, takhle nemaji nic.

Co se týče CD, tak až na výjimky už je nekupuji, protože technicky jsou ty nahrávky tak zkriplené, že se to ani nedá poslouchat (různé kompresory, ořezaná dynamika).
Aminux
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod akira.uzai 29. 7. 2011 13:29

q-ter píše:Já si na kvalitu produkce ani zvukovou nestěžuji. Nevím, co posloucáte za žánry, ale o žádné masovosti, monotónnosti ani zkracování skladeb nemám přehled. Rádio jsem už několik let nezapl a o přísun nové kvalitní produkce nemám nouzi. Možná to bude tím, že poslouchám trance.

Lidi si alba kupují nejčastěji online a ke stažení bývá kromě MP3 i WAV/FLAC. Ve sluchátcích Sennheiser CX680 kvalitu poznám.


to bych neřekl, osobně si myslím, že trance je právě žánr, kde vzniká snad nejvíce "odpadu" z moderních hudebních stylů, což neznamená, že neexistuje kvalitní trance ale různých Tiestů je tam přeci jenom více
あきらうざい
akira.uzai
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Magicmaster 29. 7. 2011 14:00

Já to beru tak, že hlavní je živá produkce. Poslech hudby doma je fajn, ale když si něco chci pořádně vychutnat, vyrazím na koncert. Tam je to se vším všudy - atmosféra, lidi, čiší z toho energie. Větší kapely tu bohužel nehrajou tak často, ale na různých festivalech se dá vybrat dobře. A třeba zrovna za chvíli Offspring.

Pokud mě tedy někdo opravdu, opravdu zaujme (naživo), nemám problém s tím si to CD koupit. Ale jen pasivně poslouchat, to nestačí
Magicmaster
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Alterovo ego 29. 7. 2011 15:32

Co s hudebním průmyslem? To je jednoduché. Zbavit ho průmyslu. Jiná cesta není.

V momentě, kdy se z hudby stala dojná kráva, začaly vznikat bez odpuštění vypočítavé komerční sr@čky a bohužel díky brutální tlačence ze strany vydavatelství zaplavily trh a zničily kvalitu. V televizi, v rádiích, na internetu je plno vyprojektovaných skupin, které dělají "hudnu" jako komoditu a ne jako zábavu.

Takže otázka není ani tak v jaké kvalitě a na čem se bude hudba prodávat, ale jestli bude vůbec co kupovat.

Nehledě na to, že čím dál tím víc skupin a zpěváků razí zásadu, že umělec si má vydělávat živou produkcí a ne prodejem nosičů. (Hlavně ti, co zjistili, že podepsali nějakou vysoce výhodnou smlouvu s ďáblem...)

Já osobně poslední nosič, co jsem si koupil byl vinyl. Od té doby jsem bohužel nenarazil na nic, co by stálo za to kupovat, takže buďto na živo, nebo ticho. Sem tam rádio, ale to opravdu když už není zbytí. Zvukovou kulisu nepotřebuju a v práci stejně poslouchám počítače...

-- 29. 7. 2011 16:42 --

akira.uzai píše:to bych neřekl, osobně si myslím, že trance je právě žánr, kde vzniká snad nejvíce "odpadu" z moderních hudebních stylů, což neznamená, že neexistuje kvalitní trance ale různých Tiestů je tam přeci jenom více


Trance? Celou dobu jsem si myslel, že se bavíme o hudbě. :-)

Zrovna Tiesto je krásná ukázka fabriky na peníze.

PS: Kdo je to Zai?
Alterovo ego
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bandolier.wz 29. 7. 2011 16:00

no ja v 90. letech nasypal do originalnich cd cca 35tis kč (1cd=cca 400-600kč), v r1997 prisli bulhaři s lisovanyma cd za 150kč, od r1999 jsou palírny , tudíž už nekupuji, stejně to nejlepsi uz mam...
:hmm: CW DAC 1 NG basic + BVaudio A300SE + VMA-II S :hmm:
bandolier.wz
Junior
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod heksa 29. 7. 2011 18:02

ja bych si pral aby se u nas konecne spustil iTunes Store s prodejem hudby a filmu. nepochopim proc vsude jinde ve svete uz to maji akorat u nas se porad zkouseji nesmysly jako i-legalne.cz za draho a s DRM atd. kdyz je tady ve svete overeny a velmi uspesny iTunes Store. nekdy mam az pocit ze radoby "ochrane svazy" nemaji nejmensi zajem na tom aby se hudba prodavala.... protoze nechteji pomoct ani autorum ani zakaznikum ale jenom svym penezenkam.
heksa
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod q-ter 29. 7. 2011 20:57

akira.uzai píše:to bych neřekl, osobně si myslím, že trance je právě žánr, kde vzniká snad nejvíce "odpadu" z moderních hudebních stylů, což neznamená, že neexistuje kvalitní trance ale různých Tiestů je tam přeci jenom více

Tak je potřeba si vybírat, zrovna separovat všechny Tiesty a Guetty, ale vesměs mi přijde, že žánr jde kupředu. Viz nadcházející album tyDiho, http://www.youtube.com/watch?v=fVXeGpgJfvg, to bude jedna velká fůze stylů.
Neodsuzuju nic, ale nesnáším, když někdo vnucuje ostatním svou hudbu stylem "poslechni si Led Zeppelin a pak řekni, co je hudba." Každej ať si poslouchá svoje, někde jde kvalita ke komerci, někde ne.
q-ter
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod matelko 2 30. 7. 2011 09:31

Občas v práci poslouchám radio Beat a narazil jsem na jeden jejich pořad kde představují méně známé české kapely a docela mě překvapilo kolik z nich vydává vlastní CD. A asi bych si i nějaký koupil. Je docela příjemné slyšet hudbu od muzikantů které to baví a nedělají to jenom pro peníze. Horší je to s tou dostupností těch CD. Víceméně asi pouze na jejich koncertech a webech.

CD je stále dobrý médium, pouze ho umět využít, mršení zvuku v posledních letech a nenažranost vydavatelů ho téměř zabila a těžko už povstane. Já jen doufám, že ještě nějakou dobu tady s námi bude přežívat.

Co s hudebním průmyslem bude, vidím to spíš pokračování současného stavu s pomalým umíráním. Muzikanti budou stále více svojí hudbu nabízet sami a snad to bude dobře.
matelko 2
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ravenhorn 30. 7. 2011 16:02

Já sám poslouchám hlavně trance apod. styly. Občas se mi zalíbí i něco odlišného. Např. Tiesta a Paul van Dyka považuji za nejlepší v tomto stylu.
Ravenhorn
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod palinoch 30. 7. 2011 21:37

Alterovo ego píše:Trance? Celou dobu jsem si myslel, že se bavíme o hudbě. :-)

Zrovna Tiesto je krásná ukázka fabriky na peníze.

PS: Kdo je to Zai?


Cela problematika pre uricitych ludi sa moze zadat az prilis jednoducha. Ale ak prejdes vyvojom snad viac ako 13 rocnym, zacnes byt tak vyberavy, ze ta oslovia veci ako niekoho Jazz najvyssej kvality.
palinoch
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod thePrayer 31. 7. 2011 11:50

Až budou prodávat pravé FLACy nebo APE, pěkně rozdělené na tracky, s CUE souborem, s ověřením pravosti spektrálním grafem, s texťákem kde je nfo, s coverama... no prostě to co připravují uploadeři ke svým uploadům tak budu klidně kupovat.

Nevím, proč bych měl kupovat 192mp3 s DRM a nebo CDčka když nemam kvalitní CD přehrávač. Být hudebník a vědět že vydavatel mne takhle ojebává s tím že neposkytuje to co jsem psal výše když už to poskytujou uploadeři a lidi to stahují tak bych to všechno vyrazil.

I když asi jim je to jedno, mají svoje zisky jistý a občas udělaj turné a internetová distribuce je pravděpodobně netrápí protože je to asi pořád malej trh že se jim to nevyplatí, my flacáci a milovníci kvality.

Koukněte na tohle:
Obrázek
Takhle kdyby to prodávali hezky, nějakej web kde si to objednáš, zaplatíš kreditkou třeba a můžeš stahovat složku kde to bude takhle hezky upravený a můžeš hned poslouchat. Samozřejmě by byly verze pro ty co radši WAV, APE, ALAC to by zas takový problém být neměl.
Ale jak už jsem řikal, jsme tržně pravděpodobně nezajímaví jinak by to tu už bylo :-)
thePrayer
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Morlith 31. 7. 2011 19:44

Magicmaster píše:Já to beru tak, že hlavní je živá produkce. Poslech hudby doma je fajn, ale když si něco chci pořádně vychutnat, vyrazím na koncert. Tam je to se vším všudy - atmosféra, lidi, čiší z toho energie. Větší kapely tu bohužel nehrajou tak často, ale na různých festivalech se dá vybrat dobře. A třeba zrovna za chvíli Offspring.

Pokud mě tedy někdo opravdu, opravdu zaujme (naživo), nemám problém s tím si to CD koupit. Ale jen pasivně poslouchat, to nestačí
pekna predstava, a suhlasim, akurat som uz veeeeeeeeeeeeeeeeeelmi dlho nebol na koncerte ktory by bol dobre nazvuceny, alebo mi nechcel zvukar sposobit trvale poskodenie...
Morlith
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 1. 8. 2011 10:20

Morlith píše:pekna predstava, a suhlasim, akurat som uz veeeeeeeeeeeeeeeeeelmi dlho nebol na koncerte ktory by bol dobre nazvuceny, alebo mi nechcel zvukar sposobit trvale poskodenie...

Vytesať do žuly...

Skutočne, za posledné roky šla úroveň ozvučenia koncertov dole, a povedal by som že priamo strmým pádom. Hlavne keď za mixpultom často vidím mladé uchá, ktoré to vyhulia na totálne maximum. Potom po koncerte sa všetci koho stretnem sťažujú (vrátane mňa), že zvuk bol naprd. Nič proti mládeži, ale jednoducho na to nemajú skúsenosti. :-| Dobre ozvučiť halu chce viac, než len pochytiť zopár základných poučiek z akustiky. :hm
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod thePrayer 1. 8. 2011 13:24

Na festivalech se často stává že jsou zvukaři ožralí :D viz metalfest v Plzni :D
thePrayer
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků