3D ... nová cesta, nebo jen slepá ulička?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Bude 3D technologie již dnes, tou správnou cestou vpřed? Obáváte se problémů se zrakem atp.?
Ano, jednoznačně se jedná o správnou cestu. 34 %  11%  [ 34 ]
Ne, 3D technologie zatím nebude patřit k velkým hitům a na čas ještě zanikne. 73 %  24%  [ 73 ]
Postupem času se 3D technologie prosadí. 106 %  35%  [ 106 ]
Ano, jsem přesvědčen, že nynější 3D bude působit problémy. 45 %  15%  [ 45 ]
Ne, zcela jistě bude vše OK. 15 %  5%  [ 15 ]
Bude záležet na délce sledování 3D programů. 24 %  8%  [ 24 ]
Celkem hlasů : 297

Odeslat příspěvekod marts 14. 7. 2011 20:21

"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Nolwendil 22. 7. 2011 11:02

Předevčírem jsem byl na 3D Harry Potterovi v Palace Cinemas v Olympii v Brně. Dostali jsme k tomu brýle za 15Kč. Hned na začátku mě ale pěkně *****, že se mi v těch brýlích odráželo osvětlení schodiště, neboli diody které na mě svítily zezadu z každého schodu, jelikož jsem seděl hned u uličky. Problém jsem vyřešil během minuty tím, že jsem z kapsy vytáhl účtenku z Alberta, přeložil ji napůl a dal si ji mezi hlavu a nožičku těch brýlí, takže mi zastínila pravou stranu. Účtenka sice byla trošku vidět periferním viděním, ale určitě to bylo méně otravné, než ty červené LEDky odražené v brýlích. Každopádně to považuji za FAIL. Buď nemají dávat brýle, které tímto problémem trpí, nebo to osvětlení mají vypnout.
Jinak film mě dost zklamal, a 3D efekt mi přišel hodně umělý, často až zbytečně velká hloubka. Některé scény tam byly očividně jen pro ten 3D efekt, ale byly tak rychlé či nepřehledné, že to 3D bylo spíš na obtíž.
Takže celkově to byly vyhozené peníze, jak za film, tak za 3D verzi...

P.S.: Před filmem jsem viděl ukázky na jakousi českou muzikálovou pohádku s Lucií Bílou, která bude samozřejmě taky ve 3D. Opravdu nechápu význam 3D u tohoto filmu. Snad jen aby byl divák obklopen padajícími pírky. Filmaři by se měli probudit, a používat 3D jen tam, kde to má nějaký smysl a stojí to za to. A především u filmů, které jsou od začátku točené digitální 3D kamerou...
Still round a corner there may wait, a new road or a secret gate...
Nolwendil
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 22. 7. 2011 11:34

Zrovna u té zmiňované muzikálové pohádky se s 3D počítalo od začátku a mělo by to být z tohoto hlediska udělané solidně - ostatní parametry tohoto filmu už ale záleží na tom jak je divák tolerantní.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MgX 9. 10. 2011 17:10

//následující příspěvek uživatele s nickem kokrhacek, který odporoval pravidlům SF a slušnosti byl odstraněn. K odstranění přispěl i fakt, že uživatel takto bez vysvětlení „vykřikoval“ ve více částech fóra. MgX
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 9. 10. 2011 21:43

Opakovaný pokus o vulgární projevy stejného uživatele pod novým nickem "kokrhacek2" zjištěn a taktéž odeslán na HNOJIŠTĚ, kde bude zajisté trvalou ozdobou. Odpovědným pracovníkům fóra odesílám žádost o blokování IP tohoto uživatele.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod robot9 19. 12. 2011 20:05

nechápu,proč do obchodů cpou nové technologie,když není pořádný tv signál
robot9
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 19. 12. 2011 20:39

Protože se u nich počítá, že zdrojem signálu bude buď satelitní HD vysílání, nebo BD přehrávač, popřípadě HD terestrický signál - jenže to jde jen ve státech, kde DVB-T v HD skutečně vysílají - neboli provozovatelé vysílačů nejsou nenažranci a necpou do jednoho multiplexu = bývalého kanálu s šířkou 8MHz celkem 4 nebo dokonce 5 různých programů v Mpeg2 = kvalita mnohdy horší než analog, ale kde skutečně využijí možností digitálního přenosu a do jednoho kanálu namodulují jen 2 programy - pak je kapacitně možné použít takový datový tok, že jde HD vysílání v kompresi Mpeg4 nebo lepší...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod ladin2 6. 1. 2012 22:14

3D je pouze holografie pod jiným názvem,a je natolik náročná,že dnešní technologie ještě nato nestači pro běžné použití,jak mužete zobrazit trojrozměrný obraz na dvojrozměrné desce????? pohyblivý trojrozměrný obraz bude možné promítat jenom pouze do prostoru bez jakekoliv použití nějaké desky,naše civilizace je ještě natolik primitivní aby tuto technologii zvládala totéž lze řict i o letectví.3D tv jsou pouze podvodem na lidi aby kupovali nové tv :-)
ladin2
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 6. 1. 2012 22:52

Ale prd, holografie je úplně něco jinýho - tam se musí používat koherentní světlo a i ze zlomku hologramu lze získat kompletní informaci o celém předmětu - zmenšením plochy záznamového média se jen zmenší úhel, ze kterého lze projekci takového obrazu pozorovat s dojmem 3D. To čemu se dneska říká "3D zobrazení" je využívání nedokonalosti lidského zraku při sledování dvou úhlově nepatrně posunutých obrazů - zvlášť levým a pravým okem, přičemž se obraz "složí" do 3D až v mozku diváka.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 7. 1. 2012 11:36

myšpulín píše:No já jsem byl v 3D kině kdysi jako dítě v Kyjevě v tehdejším SSSR. Myslím že to byl rok 1984 nebo 1985. Zajímavý byl předfilm který byl takové přehlídka efektů, pamatuji si jedoucí vlak přímo na mě, pohled z vrchu na žongléra kdy jsem uhýbal hlavou před míčky a zmrzlinu kterou mi z plátna nabízel klaun a vyklopil mi jí do klína. Hlavní snad dvouhodinový 3D film byl nudný, něco ze života na venkově. Pak jsem 3D film viděl až když v Praze otevřeli Imax, bydleli jsme tehdy poblíž a se synem jsme tam byli první nebo druhý den po otevření. Potom už jsem na 3D nebyl a ani se nechystám, současná filmová tvorba mě nebere a syn chodí do kina s kamarády.
Domu o tom zatím vůbec neuvažuji, uvidíme kde to bude za 10 - 15 let.


Nedávno jsem v rádiu slyšel hovor s odborníkem na TV technologie, který se vyjadřoval i k dnešnímu rozmachu pseudoprostorových dějů na obrazovce. Vlastně potvrdil výše uvedený myšpulínův názor. Jen ještě doplnil, že tehdejší experimenty byly ve své kvalitě na výrazně vyšší úrovni, než dnešní 3D. Údajně také nezatěžovaly tolik zrak diváka. Já neměl možnost porovnání, abych se vyjádřil. Přesto je to zajímavé.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ladin2 7. 1. 2012 11:40

v jednom nemáš pravdu a to v tom ,že já v holografii dokážu určit a rozpoznat třetí rozměr-hloubku a v 3D žádný třeti rozměr nerozeznám protože na jedno oko velmi špatně vidim a tak 3D nený plnohodnotný třirozměrný obraz,žijeme všichni v třirozměrném světě a je nám dáno vidět taky trojrozměrně, jenom ta technika to neumí přednest ,3D je jenom jakasi iluze pro lidi co mají obě oči v dobrém stavu

-- 7. 1. 2012 11:48 --

jenom bych dodal, asi jsem se vyjádřil špatně,jasně ,že 3D není holografie ani omylem,je to jenom obchodní název iluze o trojrozměrnem obraze :-D :-D
ladin2
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 7. 1. 2012 13:57

ladin2 píše:3D tv jsou pouze podvodem na lidi aby kupovali nové tv :-)
Dovolím si tvrdiť, že to nie je pravda. 3D TV totiž naozaj umožňujú divákovi vnímať v obraze hĺbku, teda tretí rozmer, takže môžu smelo niesť označenie 3D (ako ináč by sme ich mali označiť? Až prídu holografické TV, nájde sa ďalšie označenie).
Dnešné zobrazovanie 3D obrazu na princípe dvoch osobitných obrazov snímaných pod mierne iným uhlom pre každé oko zvlášť je presne to, čo vidíme aj v reálnom svete, akurát že v reálnom svete pohybujeme hlavou a očami (kamerami) vlastnou vôľou, čo vo filme nemôžeme.
ladin2 píše:já v holografii dokážu určit a rozpoznat třetí rozměr-hloubku a v 3D žádný třeti rozměr nerozeznám protože na jedno oko velmi špatně vidim
V tom máš pravdu, ale ten tretí rozmer - hĺbku - vnímaš len preto, lebo pri tom vnímaní budeš hýbať hlavou, aby si videl objekt z viacerých uhlov. Ak by si mal obe oči zdravé (bez urážky), hýbať hlavou by si nemusel, a rovnako dobre by si potom tú hĺbku vnímal aj na 3D televízoroch.
Resp. ak to otočíme: ak by sme ti pri sledovaní holografie resp. hoc' aj skutočného predmetu zakázali hýbať hlavou aj očami, vnímal by si hĺbku predmetu/obrazu rovnako zle, ako ho vnímaš teraz na 3D TV svojím zrakom.
A do tretice, ak by sme k 3D TV pripojili 3D kameru a naživo ti pustili obraz, vnímal by si snímaný objekt aj svojim slabším okom rovnako kvalitne ako v reále, pretože by si mohol kamerou pohybovať pre viac uhlov pohľadu a tým dosiahnuť pocit hĺbky ako v reále.
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ladin2 7. 1. 2012 17:08

četl jsi muj přispěvek pořádně? jasně jsem psal ,že v 3D jsem žádný třeti rozměr nepoznal a to jsem byl v imaxu.3D je jen obchodni nazev nějake iluze o trojrozměrnem obraze jak už jsem psal,je vidět ,že jsi skutečný holografický snimek nikdy v životě neviděl. to je takový rozdíl jako mezi letadlem bratři Wrightu a stihačkou F-22, Holografie je zatim jen ve stadiu experimentu i když se psalo .že už byly natočeny holografické filmy,je to strašně náročné na energii,dnešní technologie to ve větším měřítku ještě nezvladají , nedovedu si představit jak by holografický tv vypadal a přenos holografie ze studia do domácnosti to už vubec ne vždyt by to stálo příšerné peníze,a jak uložit holografický záznam z tv na jaké medium ?

-- 7. 1. 2012 17:20 --

nová cesta to není,tou je holografie,3D je velice slabý kompromis mezi dvojrozměrným obrazem a trojrozměrnou skutečností,víc dnešní technologie nedovolí
ladin2
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod THeBaNDiT 7. 1. 2012 18:35

Ja som tvoj príspevok čítal poriadne, ale ty môj asi nie... :)

Ty nemôžeš hodnotiť žiadnu 3D technológiu, ak máš poškodený zrak. Pretože aby človek videl priestorovo, potrebuje na to dve oči, aby si mozog mohol dva rôzne obrazy spojiť do priestorového vnemu. Ak jedno oko zaostáva, vnem priestoru je slabší. Ak jedno oko nefunguje, človek už priestorovo nevidí, priestorovosť (hĺbku) vníma už iba na základe získaných skúseností.

Ak by si mal zdravý zrak a pozrel si si kvalitný 3D obraz na 3D telke, ver tomu, že trojrozmernosť by si krásne videl. Holografia je iný stupeň priestorovosti, divák má veľkú voľnosť "rozhľadu" a "zaostrovania", no o tom filmy nikdy neboli a ešte dlho nebudú. A ani teraz nemáme možnosť v 2D filmoch zaostriť si, kam chceme, či pozrieť si scénu z iného uhla, musíme sa podriadiť tomu, ako to režisér nechá nakrútiť a na čo sa zamerá a sme spokojní... 3D TV tomu dvojrozmernému obrazu dajú hĺbku, nič menej, nič viac, ale i tak je to výborný zážitok (samozrejme silne ovplyvnený kvalitou efektu daného filmu).
zive: HP Envy x360 Conv. 13" (Ryzen5 4500U, RAM 8GB, GF AMD Radeon)
digiarena: Nikon D5000 + 18-105mm DX VR + 55-300 DX VRII + SB-700
avmania: Samsung QE55Q80T + Nvidia Shield TV 2017 + ONKYO TX-NR414 + Jamo S426 HCS3
mobilmania: Samsung Galaxy S22U
THeBaNDiT
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ladin2 8. 1. 2012 08:22

nezlob se ,ale jsi nechápavý jedinec ,každý jedinec vidí trojrozměrně v reálu tedy v trojrozměrnem světě , i když mám poškozený zrak -částečně vidím-nezaostřeně,přesto vnímám hloubku a holografie to je skutečná trojrozměrná technika a 3D pouhá iluze která se skutečností nemá nic společného,a ,že nevidím iluzi trojrozměrného obrazu to jen dokladuj.Až nastane doba holografie tak obraz bude promitán do prostoru krychle a ne na dvojrozměrné desce.Základní rozdíl mezi holografii a 3D je ,že na film vyrobený holografickou technikou budeš moci vidět ze všech možných uhlu a stran a 3D jenom zepředu a ještě jenom z omezeného uhlu,je vidět ,že jsi skutečnou holografii nikdy neviděl

-- 8. 1. 2012 08:26 --

poznámka vysvětli mi co je to jiný druh prostorovosti :-D

-- 8. 1. 2012 08:31 --

a kde jsi na to přišel ,že já nevnímám hloubku? nevíš co mluvíš
ladin2
Kolemjdoucí
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků