Gramofon Tesla NZC 420 - údržba po XY letech

Kabely, převodníky, tunery, mikrofony, gramofony

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 1. 2012 12:14

Ahoj všem nadšencům,

mám doma tátovo gramofon Tesla NZC 420, který bych rád použil k nahrání písniček do PC. V audio technice se nevyznám, pájet umím, ale nerad bych něco s elektronikou dělal - čtěte dále, než budete reagovat.

Vyrobil jsem si kabel 5 DIN - 3,5mm jack, o kvalitě se mluvit mezi vámi asi nedá, ale to asi ani o nahrávání integrovanou zvukovkou. Každopádně signál se do PC dostane, vyzkoušeno.

Tak jako tak bych rád dal dokupy gramofon, aby v něm bylo vše jak má být. Vzhledem k tomu, že používám magnetofonový výstup, tak nejspíš můžu vynechat ~30 let starý koncový zesilovač, na který se od výroby nesáhlo... Pokud to dobře chápu, tak stejně tak můžu vynechat potenciometry hlasitosti, korekce a vyvážení kanálů.

Teď už k důležitějším dotazům:
- Výstup do magnetofonu (u mě tedy PC) jde z předzesilovače? Je nutné do něj zasahovat (výměna kondíků apod.)? Čtěte až do konce před odpovídáním...
- Dočetl jsem se tady na foru, že výstup DIN má nižší úrovně, což jsem v PC viděl. S tím asi nic neudělám, takže si pak nahrávku ručně dozesílím v Audacity?
- Mám ke gramofonu i originál návod :-) Nastavoval jsem si tedy jehlu/přenosku/hrot (neznám názvosloví) podle něj. Přítlačnou sílu jsem nastavil dle návodu na 10mN, i když je doporučeno u typu přenosky (nevím jakého, ale bude to ten co tam je - jiný se nejspíš nikdy nekupoval) 20-25mN, což se mi pocitově zdá moc. Hudba do PC leze i s 10mN. Mám nastavit sílu dle návodu nebo dle libosti?
- Přenoska/jehla/hrot je pravděpodobně kompletně původní. Možná hrot byl někdy měněn. Neměl bych zainvestovat do nového "konce ramene"? Ať tedy hrot nebo celý předek (nevím jak to nazvat, k tomu se asi dopracujeme diskuzí).
- Řemínek bude určitě původní. Jak se projevuje jeho případné stáří an přehrávání? Měl bych vyměnit?
- Když se podívám na točící se desku rovnoběžně, vidím, že na jednom místě deska klesne o odhadem 0,5-1mm. Má jako důlek, ale zdá se mi, že to je takhle u všech desek. Je teda špatně talíř gramofonu? Je to normální (třeba u tohohle gramofonu)? Jak se tohle řeší?

Zkušebně jsem nahrál skladbu Michal David - Nonstop, najdete ji ve FLAC ZDE (18MB) a ve WAV ZDE (33MB). Nahráno tak, jak jsem to tu popsal (tedy starý gramofon, 10mN, domácí kabel, integrovaná zvukovka, Audacity).

Předem díky za ochotu bavit se s takovým neználkem, jako jsem já :-)
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 1. 2012 15:10

Pro sichr bych vyměnil minimálně chvějku - to je jen ten nejspodnější díl plastiku na přenosce s trubičkovým nosičem hrotu a hrotem. Odmontuje se pouhým vysunutím směrem ven z hlavičky tahem v ose ramene. Blahé paměti chvějka stávala 190Kčs. Dneska se asi sehnat dát nebude, takže bys měl pohledat třeba v ame.cz přenoskovou vložku značky Nagaoka N-92 nebo jí podobný typ - jsou konstrukčně shodné s původním osazením tesláckých gramců (přenosky řady TESLA VM-2101 až 2202) - TESLA si je totiž vyráběla podle licence od Nagaoky. Měly by pasovat i původní konektory. Ostatní věci (kabel, zvukovice, Audacity) jsou v pořádku, možná by to chtělo v budoucnu pořídit lepší přenoskový předzesilovač a nějakou lepší zvukovici. I se stávající technikou ale pořídíš solidní "vinylrip".
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 1. 2012 16:51

Jen pro vyjasnění údajů:
Přenoska = Celý konec ramene "pod plechem"?
Chvějka = cosi, co drží hrot uvnitř přenosky?
Hrot = "jehla", to co snímá z desky a jen to?

Já koukal po Nagaoka N-92, ale nenašel nic. Ale našel jsem info o přenosce Ortofon OMB5. Co jsem se dočetl, tak je plně zaměnitelná za tu stávající...

Ne, že bych nereflektoval na názor odtud, ale pokud mi to k něčemu bude, klidně koupím celou přenosku.

Nezkoušel někdo poslouchat co se mi povedlo nahrát? Lze se k tomu nějak vyjádřit? Zajímalo by mě, jaké kvality to dosahuje nyní (z mého pohledu lepší, než jsem čekal... protože jsem prozatím slyšel desky jen z beden a to přes koncák, který je cca 30 let starý...)
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod artam 20. 1. 2012 18:27

Pavouk106:
Podla toho "kviliaceho" klavira na zaciatku to vyzera, ze ten remienok pohonu musis vymenit, bude vytahany (gumene remienky sa po 15-20 rokoch stavaju pruznymi asi ako zuvacka).

Podla charakteru zvuku sa hrot zda byt este celkom ok, ale lepsie to zistis z nejakej pesnicky najblizsie k stredu dosky, do akej miery nastane ubytok vysok.

Co sa pritlaku tyka, tak plati, ze cim vyssi pritlak na hrot, tym lepsie "sedi" v drazke, ale viac sa opotrebuje drazka na doske (a samozrejme aj ten hrot). Povoleny pritlak zavisi hlavne od typu hrotu, odporucanu hodnotu udava vyrobca.

Tiez ale plati, ze cim vyssi pritlak, tym menej doska "praska", pretoze hrot drobne necistoty z drazky vytlaci, kdezto pri nizkom pritlaku cez necistoty "nadskakuje" a nie celkom spolahlivo potom sleduje drazku. V radiach sa preto kedysi pri prepise dosky na master pas zvykol nastavovat gramofon na co najvacsi pritlak, ale po takomto pouziti bola casto doska pomerne dost znicena.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 1. 2012 19:13

artam: Ten kvílející klavír by mohl být řemínkem, který je určitě už "z formy" po tolika letech. I tak mi to ale nedá a přemýšlím i nad tou "nerovností" desky. Když se koukám rovnoběžně s deskou, tak vidím, že dělá vlnu a vidím, jak rameno v jednom místě znatelně klesne. To by podle mě asi nemělo být. Zkusím víc desek, abych případně vyřadil možnost, že to je jen u Michala Davida :-D Taková disco vlna... :-D

Přes víkend se pokusím udělat ještě nahrávku něčeho poslouchatelnějšího a víc ke středu desky. Případně, pokud byste vysloveně chtěli, mám Holky z naší školky na malé desce :-P

Teď trochu technické věci - k řemínku se dostanu horem? Je to nějak normálně (= přijatelně) přístupné?

A kde se dají (v Plzni?) nakoupit věci na gramofon? Případně nějaký odkaz na prověřený obchod (ano, vysloveně reklamu, protože já jsem úplně mimo obor a nemám ani tušení...).

Díky za ochotu a rady
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 1. 2012 20:48

K řemínku se dostaneš tak, že sundáš talíř - stažením z hřídele směrem nahoru. Chvějka k Nagaoce vypadá například takto: http://www.ame.cz/QIShop/detail/146403_ ... JN411.aspx - pozor, na fotce je "položená na krovky" = hrotem nahoru. Hrot je ta malá černá tečka na plochém konci šedostříbrné trubičky trubičky. Přenoska = celá hlavička, do které se zepředu zastrkává chvějka (tím mosazným hranolkem na fotce vpravo) a montuje se těmi dvěma šroubky na konec trubkového ramínka do nosníku, kterému se říká "headshell" = doslova hlavomušle...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Pavouk106 20. 1. 2012 21:04

Díky za vysvětlení termínů.

Udělal jsem dvě další nahrávky, tentokrát Queen - Under pressure (FLAC a WAV) a Don't stop me now (FLAC a WAV). Jestli můžu poprosit o poslech a případné nápady. Obojí je poslední stopa na desce.

Řemínek mi připadá dost vytahaný, bez talíře roztáčí ten buben na rychlost 33 (pod talířem) se znatelným prokluzem. Ten bych asi sehnat měl.

Možná koupím celou přenosku Ortofon OMB5 a přemýšlím o jejich mechanické váze (těžko říct, nakolik přesné je seřízení na gramofonu samotném a ještě navíc s vyměněnou přenoskou...). Co si o tom myslíte vy?

ÚPRAVA: Upravené je tučně
Pavouk106
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 20. 1. 2012 23:30

Samozřejmě že Ortofon má jinou váhu, takže budeš muset udělat základní nastavení rovnováhy a až pak ladit přítlak a antiskating. Přečti si tohle: http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... 0&thold=-1 - to je tak přístupně popsané, jak jen to je možno.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků