Aktivní monitory k PC do 8000,- Kč

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod loxx 3. 7. 2012 18:49

Dobrý den.
Rád bych zahodil staré Genius 5.1 home theater a přešel na něco kvalitnějšího.

Rozměr místnosti 3x5m.
Repro budu poslouchat z cca 1m.
Repro bude od stěny cca 10cm.
Poslech z PC v bezztrátu - Elektronická (House), Klasická (minimalismus, soundtracky)
Cenový limit 8.000,- Kč
Chci vyvážený zvuk, ale nerad bych přišel o basovou složku a velmi nízké tóny.

Podle prostudování mnoha vláken jsem usoudil, že mnoho z vás má velmi kladné zkušenosti s
Behringer b1030a http://www.thomann.de/cz/behringer_b1030a.htm
Osobně se mi nejvíce zamlouvají ALESIS M1 Active MK II http://kytary.cz/alesis-m1-active-mk-ii/HN081359/

Rád bych znal váš názor a také požádal o radu při zapojení do PC.
Mám zvukovku Soundblaster Audigy 4 http://www.czc.cz/creative-labs-sound-blaster-audigy-4-oem/34281/produkt
Základní desku GA-970A-UD3 http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=3907#sp
Nerad bych ještě investoval do nějakého převodníku, či drahé zvukovky.
Děkuji za vaše rady a připomínky.
KRK Rokit 6, Windows 7 64-bit, Foobar, GA-970A-UD3
----------------------------------------------
Cowon J3, Klipsch Image S4
loxx
Junior

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 07:04

zdar, myslím že na house jsou 2-pásmové repro absolutně nevhodné, já mám subwoofer kterej se chytá cca od 24Hz a na plný dB jede od cca 45Hz a ani to na spostu low bass písní nestačí a je v nich němej.. na 2-pásmu si to nedokážu snad ani představit takovou muziku, která staví na hlubokejch basech :-|
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 07:33

@Fuck8r: Ja celkom nesúhlasím. Tiež mám 2-pásmové repro a počúvam aj elektronickú hudbu (trance, progressive house, liquid DnB) a že by som mal zas nedostatok basov sa povedať nedá. Samozrejme zvuk ako zo subwoofera to nie je, ale basy sú rýchle a presné. A na regály vie ísť aj poriadne do hĺbky. Zo začiatku som mal pocit, že hrajú basy slabo (lebo som bol zvyknutý na dunenie z Geniusov), ale neskôr som zistil, že Genius jednoducho len dunel za každú cenu a teraz mi repro zahrajú basy len tam kde sú. A veľmi záleží aj na tom, ako je skladba nahraná. Oproti takým subwooferom ako bol napríklad u 5.1 Genius to je ale radosť počúvať. Tam to nebol subwoofer ale ako ja hovorím, to bol iba "dunibum" na tvorbu únavnej hudby, bolesť hlavy a nasieranie susedov.

@loxx: Tie Alesis majú väčší stredobasový menič, takže je predpoklad že pôjdu na basoch hlbšie. A tiež majú predný basreflex, čo by malo vyhovovať ak to chceš k PC.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 08:18

tak jestli dokáže to 2-pásmové repro zahrát i něco takového v požadované hlasitosti na stejné dB jako středy a výšky, tak je to potom samozřejmě v pořádku.. jinak se ale přichází o dost tónů, které člověk prostě nemůže slyšet a písnička je v tu ránu úplně jiná než tvůrci chtěli

jó tak když budeme porovnávat sub za cca 750Kč od Geniusů vs 7000Kč monitory tak je snad jasné jak to dopadne :-)

taky jsem měl 2 pásmo 2.0 a jen jsem si myslel že to hraje basy - byly to samozřejmě středobasy a po koupení subwooferu jsem čuměl když přibylo asi tak 40% muziky o které jsem nikdy nevěděl :oops:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 09:36

Tak z tej skladby mi tie hlboké basy zahrajú. Samozrejme nie tak ako by to zvládol subwoofer. Osobne ale nejak nie som presvedčený, či by som pri hentakej skladbe skutočne chcel aby hlasitosť tých veľmi nízkych basov bola na rovnakej dB úrovni ako stredy a výšky. Mne by to už asi aj vadilo. Ja mám rád basy a hlboké, ale nemám rád dunenie. Ja mám rád také to príjemne vibrovanie hlbokých tónov, ktoré pri vyššej hlasitosti cítiš až v hrudi.

V podstate ale rozumiem asi tomu čo chceš napísať. Myslím že napríklad v týchto skladbách by si si tie basy tiež mohol vychutnať (pretože ja si ich bez problémov vychutnávam aj na tých mojich 2-pásmách):
http://youtu.be/tzqw_Dqa0SU
http://youtu.be/Mzgh0cLopck
- tak skús... ;-)

No a kto vie, možno časom nejaký ten kvalitnejší subwoofer skúsim aj ja. Ale tomu ešte nejaký čas nechám... O:-)

Ale sorry za OT a naspäť k téme:
Podľa toho čo loxx písal, tak pri hentakom rozpočte sa asi ku kvalitnejšiemu výsledku dostane asi len cez tie aktívne near field monitory. Niekto ale tiež uprednostňuje napríklad aj klasické regálové repro pred near field monitormi. Ja som tiež najskôr chcel aktívne NF, ale nakoniec som zvolil regály z toho dôvodu, že mi to príde ako univerzálnejšia voľba. Okrem toho, že nemám problém aj s blízkym posluchom, tak si pekne ozvučím aj miestnosť. Chcel by som však možnosť porovnať to doma na niekoľko dní napríklad s celkom chválenými Behringer B2031P, ktoré sú myslím aj v aktívnej verzii. Možno inak ani tie by pre teba nemuseli byť zlou voľbou. Dajú sa zohnať aj bazárové za veľmi dobré ceny...

Ďalšou otázkou je, čo by bolo lepšie. Či pasívne repro a k tomu zosilovač, kde by si v budúcnosti mohol mať možnosť dokúpiť subwoofer, v prípade s nespokojnosťou s množstvom basov. Alebo rovno aktívne NF monitory. Myslím ale že voľba pasívnych repro a zosilovača by už mohla byť nad limit ak by si nešiel cestou bazárov.
Naposledy upravil zino333 dne 4. 7. 2012 09:51, celkově upraveno 1
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod prasezlesa 4. 7. 2012 09:39

Lidi, co nechápou krásu hudby v její melodii, si myslí, že je na hudbě krásné to, jak duní země ..
prasezlesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 10:07



pěkný, v takových písních jsem slyšel právě na stereu jen ten základní rytmus bum-bác, bum,bum-bác + vše vejš ale tu hlubší elektro basovou melodii ještě pod tím, která je u obou písní už jsem tam neměl :-)

"Lidi, co nechápou krásu hudby v její melodii, si myslí, že je na hudbě krásné to, jak duní země .."

tu nejde ani o dunění, funění a rozvibrování domu, jde o to aby repro zahrálo celé spektrum basů které obsahuje nahrávka :oops:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 10:35

prasezlesa píše:Lidi, co nechápou krásu hudby v její melodii, si myslí, že je na hudbě krásné to, jak duní země ..

A to tu niekto napísal? Lebo inak nechápem tú reakciu. Krása hudby záleží od toho, čo je krásne pre každého človeka individuálne. A keď mne sa páči niečo, neznamená to, že sa to musí páčiť aj niekomu inému.

OT @Fuck8r: tak ak máš rád hlboké basy, skús ešte toto:
http://youtu.be/DB_jczxh7bE
http://youtu.be/GX-lHqvKo8s
Ja to mám bez subu a basy sú krásne hlboké, čisté a úderné. Tipnem si, že na nejakých tých PC zostavách so subwooferom (Genius, Logitech, ...) by to bol len brum a jednoliate dunenie, ktoré by sa k tomu ani nepriblížilo. A najkrajšie je na tom to, že si to môžem v pohode vychutnať nahlas aj v noci a keďže nemám sub na dlážke, susedia sú úplne ok a ja mám úsmev na tvári... :-)
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 11:00

ta 1. písnička má pěknou hlubokobasovou melodii ^^

jaké že to máš repráky? a jak si vedou tady :?:

já mám 2.1 Altec Lansing pt6021 s velice kultivovaným subem, kterej mně v tom testu začíná reagovat na 23Hz a na 47Hz jede na max.. víc mně ale zaráží, kde se tam berou středy z 1" měničů u mě - pač když vypnu sub, tak to má středy jako ze 4" měniče :nenapadne
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 11:32

Hmm, zaujímavé. Tak mne sa okamžite od začiatku začne úplne pomaličky ale celkom výrazne hýbať membrána, čo sa kontinuálne zrýchľuje. Doprevádza to naozaj veľmi slabý zvuk ako keby sa niečo blížilo z diaľky (také šveholenie). Prvé náznaky basu začínajú na 20Hz, ale to je veľmi slabučké, len proste počuť že nejaký zvuk tam už je. To sa pomaličky zvýrazňuje a pri 30Hz začne rapídne stúpať sila basov. Najsilnejšie mám pocit že to je pri 34-35Hz. To až taký tlak do uší. Potom ten tlak prestane a postupne sa len zvyšuje frekvencia basu. Trocha silnejšie je to ešte potom na cca 75Hz a na 100Hz, ale to je asi už skôr pocit z konkrétnej frekvencie. No neviem ako to opísať, snáď je to zrozumiteľné...

Repro mám Wharfedale Diamond 10.2
//EDIT: Idem optikou z PC a prehrávam obyčajne cez foobar + Wasapi a zosilňovač na direct bez akýchkoľvek korekcií zvuku.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 11:42

nakonec to má lepší basy než můj sub :D

já to mám od 1-22 pořád stejný slabý bas z dálky, 23 to začne celkem rychle sílit pořád strměji a strměji až při 47 je to na maximálním výkonu a tlaku, kterej drží úplně stejně až do konce (jen se zvyšuje tón) v průběhu jednou zavibruje sub, jednou skleničky a jednou PC skříň :D
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 12:03

Tak oni tie repro zas nie sú žiadne prdítka a veľa ľudí je s nimi spokojných. http://www.audiodrom.cz/recenze/reprosoustavy/240-wharfedale-diamond-102.html
Samozrejme nezahrajú basy ako stĺpové repro, ale hrajú veľmi pekne a ich prednes som si doslovne zamiloval. Mám napríklad aj celkom dobré slúchadlá AKG K240 MKII (čo už sú štúdiovky) ale ani zďaleka nezahrajú tak pekne ako tie repro a to tie slúchadlá hrajú naozaj dobre. Viem že porovnávať repro a slúchadlá... No... Ale tak jednoducho tie repro majú o niekoľko tried krajší prejav.

Inak neviem potom čo si tým myslel, keď si spomínal tie svoje 2-pásma, ale ak to boli nejaké repráčiky k PC, tak potom to je jasné že nedokážu zahrať niektoré frekvencie. Schopnosť zahrať konkrétne frekvencie je o fyzike, ktorú neoklameš (veľkosť meničov, obsah bední, materiál, atď...). Nehovoriac o tom, že každá značka repro, každý reťazec a jednoducho milión ďalších faktorov má celkovo vplyv na to, ako to v konečnom dôsledku bude znieť. Takže z toho vychádza, že technické parametre nemajú žiadnu výpovednú hodnotu o tom, ako kvalitne to bude hrať. Preto v reále nebude hrať niektoré repro za 100€ s rovnakými technickými parametrami ako majú napríklad Dynaudio Confidence C1 tak, ako to zahrajú tie Dynaudia. To je aj ten rozdiel v cene, ktorý je extrémny, ale aj s extrémnym rozdielom v kvalite zvuku. Takže na technické parametre sa nedá pozerať ako na primárny ukazovateľ kvality repra. To je len také vodítko. Kvalitu nakoniec vždy aj tak posúdia uši človeka, nie papierové údaje.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Fuck8r 4. 7. 2012 12:18

pěkný repráčky - něco takovýho bych si chtěl koupit až mně zdechnou současné.. jen ještě se subem (hlavně kvůli filmu a párty muzice :D ) ale jinak to vypadá, že k většině muziky si to fakt vystačí samo basově :-))

sub by se mi líbil tento :D :love:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Odar 4. 7. 2012 12:41

zino333 píše:. . . ak to boli nejaké repráčiky k PC, tak potom to je jasné že nedokážu zahrať niektoré frekvencie. Schopnosť zahrať konkrétne frekvencie je o fyzike, ktorú neoklameš (veľkosť meničov, obsah bední, materiál, atď...). Nehovoriac o tom, že každá značka repro, každý reťazec a jednoducho milión ďalších faktorov má celkovo vplyv na to, ako to v konečnom dôsledku bude znieť. Takže z toho vychádza, že technické parametre nemajú žiadnu výpovednú hodnotu o tom, ako kvalitne to bude hrať.
Z tych technickych parametrov ale vies, aky pokles maju reprosustavy v celom teoreticky pocutelnom pasme od 20 - 20 000 Hz. To, ci ti sedi zvuk menicov, pouziteho zosilnovaca atd. je uz ina pesnicka. Nemozes ale cakat, ze 2-pasmova bedna bude hrat s poklesom +/- 3 db pasmo okolo 30 Hz.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod zino333 4. 7. 2012 13:16

@Odar: Jasné, s tým súhlasím. Ja som sa možno zle vyjadril. Nemal som napísať, že technické parametre nemajú žiadnu výpovednú hodnotu o tom, ako kvalitne to bude hrať, ale mal som napísať "ako sa to niekomu bude páčiť". Ale myslím, že určite chápeš čo som tým chcel vlastne povedať. Že nie je dôležité to, čo mi výrobca napíše na krabicu alebo čo mi tu budú tvrdiť poniektorí diskutéri "teoretici", ale dôležité je či mne osobne sa to bude páčiť a koľko do toho kvôli tomu budem ochotný investovať.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Pokročilý
Uživatelský avatar

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků