Harman Kardon AVR70 + HKTS 5

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod joudá 20. 4. 2013 02:57

Byl jsi někdy na koncertě?
Máš pocit, že muzikanti jsou rozmístěni kolem dokola posluchače?
Máš pocit, že ve filmu se veškerý děj odehrává na pódiu před tebou?

Již chápeš, proč je pro hudbu lepší stereo a pro film vícekanál?
joudá
Trvalý BAN
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 4. 2013 06:23

Ty si nedáš pokoj s tím dohadováním o blbostech že ne? A to přes to že jsem jasně psal že na tohle téma se bavit nechci jelikož vím že to nikam nevede. Tak fajn.

joudá píše:Byl jsi někdy na koncertě?

Ano.

joudá píše:Máš pocit, že muzikanti jsou rozmístěni kolem dokola posluchače?

U některých koncertů ano (např. U2, Vanessa Mae atd.).

joudá píše:Máš pocit, že ve filmu se veškerý děj odehrává na pódiu před tebou?

Pokud se nejedná o velmi trapné rádobyhorrory točené jakože ruční kamerou z pohledu osoby, kolem které se děj odehrává (tzv. 1st person), pak ano. Většina filmů je točená tak že kamera sleduje děj který se odehrává v nějaké vzdálenosti před ní. Zkuste se zamyslet někdy nad tím, jestli to co slyšíte z efektových kanálů byste reálně slyšeli kdybyste stáli v místě kamery a nebo jestli to tam je přimíchané dodatečně opravdu jen na efekt bez souvislosti s realitou.

joudá píše:Již chápeš, proč je pro hudbu lepší stereo a pro film vícekanál?

Ne. Co s tím uděláš? :-))
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trymore 20. 4. 2013 09:06

ThalesX píše:Mimochodem když si tak chytrej Trymore tak mi vysvětli proč je drtivá většina hudebních nahrávek distribuována jako stereo když je ten multikanál tak úžasný?


Lebo na hudbu viac ako stereo nepotrebuješ.

Pri filmoch sleduješ aj obraz, takže kvalitné 5.1 repro ti zvukovú kulisu okolo teba vykreslia jednoducho lepšie a teda máš aj lepší zážitok z obrazu. Pri hudbe obraz nemáš...

Ale vysvetľovať takéto veci dospelému človeku mi príde smiešne... zamysli sa nad sebou, každý tvrdí že 5.1 je k filmom jednoducho lepšie, len ty jediný tvrdíš opak. A nezačínaj debaty o tom, že lacné domáce kino sa nevyrovná kvalitnému stereu, porovnávaj rovnakú kvalitu, aj keď samozrejme pri DK s vyššou cenou. Sú domáce kiná, ktoré by pri filmoch strčili do vrecka aj stereo za milión.
Naposledy upravil Trymore dne 20. 4. 2013 09:32, celkově upraveno 1
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Martin2133 20. 4. 2013 09:19

ThalesX: asi bys měl jít do nějakýho kina a zpráskat je za to, že tam mají více reproduktorů než je třeba. To, že ty upřednostňuješ stereo u filmů, neznamená, že je na to to stereo vhodnější.
JBL ES80 + Proson R10 → Harman/Kardon 3490 → Fostex HP-A4 → PC
Hifiman HE-400i, V-Moda ZN
Martin2133
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tapdancer 20. 4. 2013 10:16

Magoři :potichu :D
Čekal jsem, že na 4 stranách příspěvků se dočtu nějakého zajímavého konce, ale velmi jste mě zklamali :pozor

Na stereo signál stereo sestava (proto se to tak pojmenovalo)...
Na 5.1 signál 5.1 sestava (taktéž proto se to tak jmenuje)...

Nazdar :tleskani
tapdancer
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 4. 2013 16:19

Trymore píše:Pri filmoch sleduješ aj obraz... Pri hudbe obraz nemáš...

Jak to souvisí?

Trymore píše:Lebo na hudbu viac ako stereo nepotrebuješ.

Tak proč se pak dělají 5.1 záznamy koncertů? Chtělo by to trochu konzistence v tom co říkáš.

Trymore píše:každý tvrdí že 5.1 je k filmom jednoducho lepšie, len ty jediný tvrdíš opak


.Proč mi podsouváš něco, co jsem nikdy neřekl?. Ukaž mi kde tvrdím opak!!! Neumíš číst nebo kde je problém? Já netvrdím opak (dokonce jsem to tu několikrát psal). Proti opravdovému kvalitnímu domácímu kinu (viz popis níže) vůbec nic nemám a klidně zvolám "sem s tím". Jen tvrdím že z kvalitního sterea mám (já osobně) lepší dojem než z nekvalitního multikanálu vytvořeného ze šmejdských komponent v malé, akusticky nijak neupravené místnosti. Nikomu svůj názor nevnucuju, jen jsem konstatoval že to tak je a pokud má někdo opačné preference tak ať si to dělá jak chce. Já bych nejprve pořešil stereo do perfekt stavu a teprve potom bych uvažoval o dalších možnostech.


Trymore píše:Sú domáce kiná, ktoré by pri filmoch strčili do vrecka aj stereo za milión.


Jsou, ale něco takového si nepořídíš. Nemáš na to ani peníze, ani to nemáš kam dát. Taak jako většina lidí. Proto si taky většina lidí nepořizuje domácí kino (tj. velkou, akusticky upravenou a adekvátně tomu vybavenou místnost), ale jen nějaká multikanálová chrastítka k smíchu. Však se podívej v jakých cenových hladinách se tu řeší sestavy. Pokud do toho někdo navalí 25 tisíc za všechno tak už má pocit jak moc do toho leje peněz, přitom za tu cenu se nedá pořádit ani kvalitní nový stereozesilovač, natož bedny k tomu. Říkat tomu "domácí kino" je směšné asi stejně jako říkat tomu nejlevnějšímu kolu z Tesca luxusní limuzína.
Pak je malá skupinka lidí kteří si pořídí o cosi lepší vybavení, ale stejně to nemají pořádně kam dát. Obývák 4x5m na to fakt nestačí, natož když se to někdo snaží natlačit do ještě menšího panelákového kamrlíku. Nestyďte si přiznat že jste socky a na opravdové domácí kino nemáte protože to je investice v řádu statisíců pokud se budeme bavit o nových věcech a zahrneme do toho všechny náklady. Já jsem také socka, také na něj nemám a nestydím se to přiznat. Na tom není nic urážlivého, to je normální stav většinové populace v ČR. Jen někteří lidé tento stav nechápou a chovají se jako domorodci, kteří kdysi od španělů, portugalců atd. dostávali bezcenná barevná sklíčka a mysleli si co nemají.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trymore 20. 4. 2013 18:02

Zbytočný obkec. V praxi ti domáce kino aj za 10k zahrá k filmom lepšie ako stereo za 10k. A o tom bola reč.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 20. 4. 2013 18:39

Pro filmy je samozřejmě 5.1 ideální možnost, pokud si to chce člověk opravdu užít tak, aby ho to vtáhlo do děje, o efektech, řádných basech apod. se vůbec nebavím, to je bez debat ...tam je stereo k hovnu, byť je sebekvalitnější... Thalesi, v tomhle jsi opravdu mimo ..

Proto jsem si taky koupil tuhle sestavu, psal jsem, že priorita filmy, hudba jen doplňkově, to mě až tak nezajímá..
NevimAVM
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 4. 2013 20:02

Domácí kino za 10K ? Dovol abych tě vysmál :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Neblázni, vždyť i blbej koberec stojí víc.

Komerční stereo za 10K je taky pěkný šmejd.

Tak nevím jestli se mám smát nebo brečet. Vy mi fakt chcete vnucovat co jak vnímám? Nevím to sám náhodou nejlépe co mě vyhovuje? Nejlépe bude nejspíš tyhle blbosti ignorovat. To je jak bavit se s autohifistama. Tam většině jde také o to aby to hodně hučelo a bouchalo, eventuálně modře svítilo nebo blikalo a kvalita je na vedlejší koleji. Tak si v těch svých bludech žijte dál. Mě to žíly netrhá neb jak jsem psal už několikrát tak každý svého štěstí strůjcem. Tímto považuji téma za definitivně vyčerpané protože reálné zkušenosti tohoto druhu po netu přenést nejsou..
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Trymore 20. 4. 2013 20:08

A o čo ide vo filmoch? O vernú reprodukciu zvuku? Nie, ide o efekty, a na to stačí aj lacné repro. Už to preháňaš a nedokážeš sa na vec pozrieť aj z inej strany.
Trymore
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod NevimAVM 20. 4. 2013 20:10

Tak tak, u filmu jde o trochu jiné věci než u hudby a DK jsou prostě stavěny trochu jinak. Běž si pustit písničku.. já si zase půjdu pustit film a perfektně si ho užiju na DK za 10tis jak říkáš ... :-) A věř, že si to užiju MNOHEM víc než na tvé jakkoliv drahé stereo sestavě...
NevimAVM
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 4. 2013 20:33

To jsou věci ke kterým musí člověk dospět. někdo k tomu dospěje dříve, někdo později a někdo vůbec. Také je třeba mít možnost srovnávání s něčím lepším. Když to srovnání chybí tak některé lidi ani nenapadne že to jde jinak. Schválně jaké nejlepší bedny sis měl kdy možnost poslechnout pěkně v klidu, pohodě s kvalitními nahrávkami v akusticky upravené místnosti?

Ano, bedny na multikanálové srajdy jsou obvykle ojebanější. Elektronika v AVR také a když se to pěkně spojí dohromady...
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod NevimAVM 20. 4. 2013 20:35

Ok, užívej si dospívání u filmů ve stereu ... hf
NevimAVM
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod ThalesX 20. 4. 2013 21:21

Mno, věkem dospělý už nějaký ten pátek jsem, něco zkušeností z komerční i nekomerční sféry abych si mohl udělat svůj vlastní názor jsem už za ta leta také nasbíral... A kolik si toho viděl, slyšel, rozebral, opravil nebo vyrobil ty?
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod NevimAVM 20. 4. 2013 22:58

Tyhle kecy miluju... tomusím mít naposloucháno 50 let a vyrobit milion reproduktorů, abych věděl, že na filmy je prostorový zvuk nejlepší? Tvoje zkušenosti ti nikdo nebere, ale mozek za nima evidentně zaostává.
NevimAVM
Trvalý BAN

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků