Zapojení 4 reproboxů s rozdílnou impedancí

AV receivery, stereo zesilovače

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Agrius 24. 4. 2013 22:31

Zdravím,

mám jistý problém a nedostatek informací ohledně zapojení 4 reproboxů na jeden zesilovač konkrétně Denon PMA - 860 r. v. 1990 (nejspíš) zesilovač je sice starý ale je to pořadný kus kvalitního železa. U zesilovače se udává výkon při 4 Ohmech 135 W a 8 Ohmech 80 W je určený na impedanční rozsah 4 - 16 Ohmů a frekvenční rozsahy 4-100,000 (+0/-3 dB) HZ.

Abych byl co možná nejvíce stručný mám dva páry vesměs totožných reprosoustav s hodnotami: Sinus výkon - 140 W, Hudeb. výkon - 200 W, Citlivost 87 dB, Frekvenční rozsah 20 - 35 000 Hz, Impedance - 4 Ohmy. Problém je v tom, že se jedná o rozdílné šarže beden a jeden pár má 4 Ohmy a druhý 8 Ohmů jinak jsou úplně totožné i po stránce vizuální. Jde mi hlavně o to jestli můžu připojit všechny čtyři repráky do A + B režimu na zesilovači aniž bych ho odpálil, protože jako u většiny zesilovačů je požadavek při běhu A + B kanálů minimální impedance 8 Ohmů co ale nevim jestli na jeden reprák nebo jako součet za pár. Je jasné, že nezapojím na A nebo B výstupy jeden 4 a druhý 8 Ohmový reprák ale spáruju je stylem 2x4 Ohmy a 2x8 Ohmů do A zvlášť a do B také.

Můj názor je takový, že to není možné aniž bych bezprostředně neohrozil životnost zesilovače nebo jeho okamžitou destrukci pokud by to ale i možné bylo tak tratím na výkonu u 8 Ohmového páru, protože dostává menší výkon ve Watech než pár se čtyřmi Ohmy.

Každopádně předem děkuji za jakékoliv reakce budu velice vděčný za pomoc.
Agrius
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Denkez 25. 4. 2013 16:14

Pokud je to, jak píšeš, "pořadný kus kvalitního železa" s dobrými ochranami, chlazením a dimenzováním, tak by 2,7 ohm při "rozumném" buzení měl ustát. Co to ale je rozumné buzení, že?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod artam 25. 4. 2013 16:29

Agrius píše:...protože jako u většiny zesilovačů je požadavek při běhu A + B kanálů minimální impedance 8 Ohmů....

Do stereo zosilňovača (teda majúceho len 2 koncové stupne) je v prípade zapojenia reprákov 2 + 2 obvykle pár reprákov pripájaný na jeden stupeň paralelne, preto tá podmienka min. 8 Ohm. V prípade 4 + 8 Ohm by bola výsledná zaťažujúca impedancia na jeden kanál len 2,67 Ohm, čo by mohlo koncák preťažiť už pri pomerne nízkej hlasitosti.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Agrius 25. 4. 2013 22:18

Díky za rady, jsem ale absolutní amatér v audiotechnologiích a pořádně nechápu kde se vzalo číslo 2,7 Ohmů jediné co vím, že je tohle číslo smrtelné pro 90% zesilovaču na této planetě. Při rozebrání zesilovače lze vidět 2x Relé, 2x chlazení na tranzistory a čtveřici velkých válců původně jsem myslel že káždý blok má své vlastní obvody a napájení a nijak se sebou nesouvisí logicky jsem uvážil, že by jednoduše měl mít pár kanálů A a B vlastní režim nezávisle spolupracující na sobě.

Jak jsem psal výše zesilovač je určen snad pro všechna impedanční zatížení a pokud tomu tak je potom prostě nevidím důvod proč by mělo hrát roli rozdílná impedance u každé z jednoho páru zapojených v rozdílném bloku. Abych pravdu řekl je to děsná věda ale tak krásně hrající, že mi stojí zato se v tom rýpat a učit se za normálních okolností bych to prostě neřešil a vše zapojil buďto by se čoudilo nebo ne ale na tom zesilovači mi docela záleží a nechci ho odpálit je starý a oprava by byla drahá cenově se mi to příliš nevyplatí.
Agrius
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2013 06:51

Ty 2,7Ohmu je výsledná hodnota PARALELNÍHO spojení jedné 4-ohmové a druhé 8-ohmové bedny (každá od jednoho páru, společně zapojené do jednoho výstupu).

Já bych tuhle situaci provizorně vyřešil připojením odporu s hodnotou 1 ohm a dimenzovaným na co největší výkon - do série s tou paralelní kombinací beden. Výsledná impedance se bude blížit hodnotě 4 ohmy. Je to bohužel řešení dočasné, protože na odporu se "propálí" čtvrtina veškerého výkonu odevzdaného zešilovačem v každém kanálu - zbytek se rozdělí na obě bedny v obráceném poměru než je poměr jejich impedancí, na 8 ohmové bedně bude další čtvrtina výkonu a zbytek (tedy zhruba polovina celkového výkonu) odevzdá ta 4 ohmová...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 26. 4. 2013 07:36

ekkar píše:Já bych tuhle situaci provizorně vyřešil připojením odporu s hodnotou 1 ohm

hlavna vec,ze ked som toto riesenie uviedol v inom vlakne (8ohm mal minimum na zosiku a 7ohm mal bedne a bal sa pretazenia) napadol ma jeden hifista ze odpor do serie je najvacsia blbost aku pocul :-D :tleskani
teda odporucil som mu kratky odporovy drot aby to mal dimenzovane na 150W zosik
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Denkez 26. 4. 2013 08:52

Ćistě z fyzikálního hlediska je sériový odpor v obvodu reproduktorů možným řešením pro případ obavy z poškození zesilovače nízkou impedancí.
Z HiFistického hlediska je to ale opravdu blbost. Proč se asi používají reprokabely pokud možno s minimálním ohmickým odporem a proč je snahou udržet činitel tlumení na vysokých hodnotách?
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Agrius 26. 4. 2013 09:13

Pokud to tedy chápu správně tak to zapojení Quadro není možné z důvodu impedančního nesouladu při běhu A+B režimu na zesilovači konkrétně na obou vyývodech s připojenými 4 Ohmovými repráky s tím, že dalši dva 8 Ohmové by teoreticky nepředstavovali žádný problém. Někdo tu podotazoval na možnosti zapojení dvou beden na jeden vývod to ovšem nemám v plánu zesilovač má 4 kanály a každá z beden by dostala svůj kanál.

Takže tedy impedanční limit 8 Ohm na reprák jak je psáno na plechu i v manuálech je bráno, že při běhu A+B (celkem tedy aktivace 4 kanálu dohromady) musí mít každá z připojených beden minimálně 8 Ohmů jinak bude zle ??
Agrius
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod artam 26. 4. 2013 09:44

Agrius píše:...zesilovač má 4 kanály a každá z beden by dostala svůj kanál.

Nemá. Denon PMA - 860 je stereo zosilňovač a má len 2 kanály, t.j. 2 výkonové koncové stupne. To, že má reprosvorky pre 4 repráky, znamená len toľko, že výrobca láskavo umožnil ku každému kanálu mechanicky pripojiť dve reprobedne priamo na zosilňovači, aby si užívateľ nemusel doma bastliť s čokoládkami. :)
Agrius píše:...Takže tedy impedanční limit 8 Ohm na reprák jak je psáno na plechu i v manuálech je bráno, že při běhu A+B (celkem tedy aktivace 4 kanálu dohromady) musí mít každá z připojených beden minimálně 8 Ohmů jinak bude zle ??

Ty NEMÁŠ 4 kanály, máš LEN 2 kanály. 8-) Preto pri A+B sú reprobedne pripojené na jeden kanál paralelne a teda pri impedancii < 8 Ohm na bednu by výsledná bola < 4 Ohm.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 26. 4. 2013 15:37

Denkez píše:Z HiFistického hlediska je to ale opravdu blbost. Proč se asi používají reprokabely pokud možno s minimálním ohmickým odporem a proč je snahou udržet činitel tlumení na vysokých hodnotách?

Ja by som si rad vypocul vysledky testu,kde by bol zapojeny reprak bez a s napr.4ohm odporom...Je logicke ze ta varianta s odporom by hrala tichsie,no ale zeby samotny odpor "zkresloval :eh :kuk: " zvuk to sa mi akosi nezda...ale neviem,kazdopadne som len elektrikar :-)
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 4. 2013 17:44

Zkreslit nemá co, pokud ten odpor bude bezindukční - jen omezí hlasitost (výkon).
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod artam 28. 4. 2013 21:13

EKKAR píše:Zkreslit nemá co, pokud ten odpor bude bezindukční - jen omezí hlasitost (výkon).

Zabúdaš na jeden podstatný fakt. Po odoznení budiaceho prúdu sa vďaka nezanedbateľnej zotrvačnosti výchýlená membrána meniča mechanicky vracia späť a správa sa ako generátor, t.j. indukuje do svoriek prúd, ktorý tam defacto nemá čo robiť, pretože nebol súčasťou pôvodného audio sgnálu. Tomuto indukovanému prúdu je treba zabrániť, aby ovplyvnil ostatné meniče v reprobedni a najlepšie je ho na svorkách reprobedne "vyskratovať" - preto je užitočné, aby impedancia celej sústavy prívodného kábla + impedancia na svorkách zosilňovača bola čo najnižšia.

Akonáhle však zaradíš do cesty prívodu sériový odpor, nebudú tieto indukované prúdy vyskratované na svorkách, ale potečú v rámci reprobedne do ostatných vetiev k ostatným repromeničom. Možno sa to zdá zanedbateľné, ale u reprobední s citlivými meničmi je možné skutočne počuť "iný" charakter zvuku aj pri zaradení len 4 ohmového odporu.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 29. 4. 2013 09:56

nieco na tom bude,len aby sme potom nepovyhadzovali vsetky bedne,ktore maju vo vyhybke rezistor...
Obrázek
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod artam 29. 4. 2013 11:13

icotech852 píše:nieco na tom bude,len aby sme potom nepovyhadzovali vsetky bedne,ktore maju vo vyhybke rezistor...

Buď máš o veciach elektrických len hmlistú predstavu ;) alebo bol tvoj komentár o odporoch vo výhybke myslený humorne :) (aj keď tam nemáš smajlíka). Dúfam, že to bolo to druhé, pretože tie odpory vo výhybke sú úplne o niečom inom, než o čom je tu reč.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 29. 4. 2013 12:12

Jenže fungujou úplně stejně - zvyšujou odpor v dráze těch indukovanejch proudů, pravda, jsou v sérii zvlášť s každým měničem, ale já v té svojí první zmínce o sériovým odporu napsal, že to považuju za PROVIZORNÍ ŘEŠENÍ - to znamená použitelný dočasně, do doby než si pořídí buď druhou sadu beden se shodnou imprdelancí (aby mohl ke stávajícímu zesu připojit buď 2x4ohmy v sérii nebo 2x 8ohmů paralelně), nebo další samostatněj zešilovač, ke kterýmu připojí jeden z už vlastněnejch párů - jiná cesta není.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků