Tannoy vs. Dynavoice

Stereo a vícekanálové reprosoustavy, subwoofery

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod bertold8 7. 5. 2013 07:22

Zdravim,
shanim do noveho obyvaku zaklad pro domaci kino - AVR + front. Zbytek bude zatim provizorni a casem dokoupim. Limit na tyhle dve polozky je 25 000
AVR mam zatim vybrano Onkyo 414/515 nebo 525. Problem mam s repro.
Prvni varianta jsou regaly kolem 10k + levny subwoofer.
Tuhle variantu jsem ale postupne zavrhl a koukl na sloupy a predvybral Tannoy Mercury V4 a Dynaovice DF5. Slysel nekdo oboje? Hodi se k Onkyu? Hledam spis vzdusnejsi zvukovy projev s dostatkem detailu a melodicnosti. Ale na filmy budu asi potrebovat i najekej ten bass. Posloucham hlavne vokalnejsi veci - Adele, Lana Del Ray, Norah Jones, Nohavica, Hugh Laurie

Vse bude hrat v mistnosti viz priloha. Zakreslene repro jsou ve stavajici podobe. Sloupy budou az vedle televizni skrinky, jejiz chloubka je 45cm. Pomer film / hudba - 60/40. Vim ze nemuzu cekat zazraky, na lepsi poslech mam sluchatka se zesilovacem, ale precijen u repro se "zabavi" cela rodina pospolu.

Diky za reakce
Přílohy
obyvak.png
nikon d750, 28-105/3.5-4.5, 70-300VR, 50/1.8, 85/1.8, 24/2.8, blesky
Audinst MX1 + Shure 940 || Sansa Zip + ZS5
bertold8
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 7. 5. 2013 16:45

Mám kombinaci DF5 a Onkyo 508. Na stereo i DK bezproblémové.
Oceňuji u nich srozumitelnost vokálů a současně dostatek basu. Absenci SW nepociťuji. Také se hodí variabilita v uspořádání BR.
Edit: Také je mám zapojené v bi-ampu.
Naposledy upravil Denkez dne 7. 5. 2013 17:44, celkově upraveno 1
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rcph 7. 5. 2013 17:32

Mám kombinaci 5.0 - Tannoy Mercury V4 + VC + VR s Onkyo 616. Jsem s touto kombinací spokojený, jak na poslech hudby ve stereu (rock, blues, folk apod.), tak i pro DK. Také nepociťuju absenci SW. Přední sloupy mám v zapojení bi-amp.
rcph
Junior

Odeslat příspěvekod bertold8 8. 5. 2013 20:21

Denkez: muzu se zeptat co na nich poslouchas za hudbu a jak mas nastaveny basreflex? Tannoy jsem uz slysel a asi bych na filmy kousek vic basu snesl, ale asi by to napravil ekvalizer.
Co je potreba na AVR pro biamp zapojeni? Pro 5.0 to musi byt 7 kanal, abych volne vystupy zapojil na sloupy?
bertold8
Junior

Odeslat příspěvekod Denkez 9. 5. 2013 11:40

Poslouchám hlavně rockovou hudbu, občas folk a také mluvené slovo - to si pak cením, že bedny "nešišlají".
BR mám nastavený dopředu.
Bi-amp musí AVR tzv. podporovat, tj. musí umožňovat přepnutí do tohoto režimu. Zpravidla to umí 7.1 a vícekanálové AVR.
Jako kabely používám tzv. křížovou čtyřku 4 × 2,5 mm2.
Pokud na nějakou otázku neznáme odpověď, ještě neznamená, že tato odpověď neexistuje.
Denkez
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rcph 9. 5. 2013 20:18

bertold8: ...jojo pro bi-amp a 5.0 musí být AVR alespoň 7.1... šel jsem do Tannoy naslepo, dle recenzí a zkušeností na netu, nejsou zrovna obvyká značka, a na poslech jsem to měl všude dost daleko. Udělal jsem automatickou kalibraci AVR, navíc máme atypický prostor (půdní vestavba). Ve stereu si vychutnávám super poslech, dynamika a čistý poslech s vychutnáním jednotlivých nástrojů... a u DK mají basy velkou dynamiku a vlní se i podlaha, SW mi fakt nechybí.
rcph
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 9. 5. 2013 20:24

Půdní prostory jsou fajn - nejsou tam kvůli nerovnoběžným stěnám takové problémy se stojatým vlněním. Také stěny nejsou tak pevné (obvykle sádrokarton na nějaké nosné konstrukci), což dále přispívá k lepšímu vjemu (trochu to tlumí).
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rcph 10. 5. 2013 17:32

ThalesX: ...no asi máš pravdu a charakteristika prostoru dělá také své, nic se v prostoru nemlátí a užíváme si pěkného zvuku. Přestože Tannoy mají zadní basreflex, tak je můžu mít jen cca 18 cm od zdi a není s tím žádný problém. Při poslechu hudby jsou basy pěkné a vyvážené, a při režimu DK dokážou neuvěřitelně vtáhnout a rozvlnit prostor. Když něco zaduní, tak se chvěje podlaha, sedačka i prostor, a to při zachování čistého zvuku. SW opravdu není potřeba.
Jsem náročný na poslech, a myslím že to byla dobrá volba, samozřejmě v dané cenové kategorii.
rcph
Junior

Odeslat příspěvekod ThalesX 10. 5. 2013 19:13

Ta vzdálenost od zdi není ani tak moc kvůli bassreflexu, to je jen část důvodů proč by bedny neměly být u zdi. Jsou tam i jiné vlivy (difrakce zejména na středních a vyšších kmitočtech). Když bys měl možnost ty bedny dát třeba metr od zdí tak se ti značně vylepší podání prostoru a rozlišení jednotlivých nástrojů. Zkus to.
ThalesX
VIP uživatel
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod rcph 23. 5. 2013 19:08

...jojo posunul jsem na cca 25cm, víc už nemůžu, a podání prostoru se zlepšilo... trochu šly dolů basy, možná budu muset udělat novou kalibraci AVR
rcph
Junior

Odeslat příspěvekod mjusic 23. 5. 2013 23:29

ThalesX píše:Ta vzdálenost od zdi není ani tak moc kvůli bassreflexu, to je jen část důvodů proč by bedny neměly být u zdi. Jsou tam i jiné vlivy (difrakce zejména na středních a vyšších kmitočtech). Když bys měl možnost ty bedny dát třeba metr od zdí tak se ti značně vylepší podání prostoru a rozlišení jednotlivých nástrojů. Zkus to.


to je ale způsobeno tím, že se mu tam tlučou basy, je to taková zahuhňanost, že je to basy a ne středy je krásně poznat podle toho, že to dělá až při vyšších hlasitostech, když narůstá objem basové složky. Stejně jako, tahle zahuhňanost zmizí, když ucpeš bassreflex, což je jasná známka toho, že je to mydlením se basů.

u takovýchle prdítek typu tannoy V4 se na nějaký difrakce středů můžeš vyprdnout, protože ty bedny samy o sobě hrajou tak, že je nějaká difrakce navíc nijak nepoškodí.
mjusic
Junior

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 24. 5. 2013 06:29

Tak či tak, 20 cm za zády nesvědčí ani bednám s předním bassreflexem, ale u zadního je to mnohem horší. To je jediná možnost ucpání bassreflexu. Někde jsem četl, že min. vzdálenost u zadního bassreflexu by měla být pětinásobek jeho průměru (ne, nepletu si to s pozorovací vzdáleností CRT TV :-) ). Z mé vastní zkušenosti, ale vím, že je to málo a ideální je alespoň 50 cm. Samozřejmě, že záleží na celkové akustice "poslechovky", protože v případě moderního "holobytu" s minimem nábytku, bez koberce a závěsů to bude vždy o ničem a můžeme utratit za aparátek majlant. Možná, že by si s tím snad poradil Lingdorf a jejich RoomPerfect :lol:. Ale spátky do reality :'( Jsou pochopitelně bedny méně a více citlivé na umístění, ale těch min. 50 cm je ideální, bohužel ne každý si to může dovolit.
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mjusic 24. 5. 2013 06:39

Já mám hlavně zkušenost, že tenhle porblém s umístěním, je mnohem víc znát právě u levných repráků.

drahé sloupy mají většinou ten bassreflex laděný tak hluboko, že z něj de jenom minimum vzduchu, takže se mi subjektivně zdá, že snesou mnohem blíž dát ke zdi, aniž by to huhlalo.


například u levných repráků, čím to dáš víc nahlas tím vcí to hraje basy, já sem byl uplně usazenej z jedněch monitor audio, ty prostě si mohl dát jakkoli nahlas a basů bylo pořád stejně, koukal sem na to jako vejr :shock:

jinak mne pškně naštval holcner z hifionline, četl jsem tam nějakou diskusi a on tam plácá něco ve smyslu, že monitor audio jsou dobré tak na elektronickou muziku, to je podle mne totální bullshit, ty jsou naopak uplně skvělé na housle a akustické nástroje, nejdřevěnější housle jsem zatim slyšel na monitor audio.
mjusic
Junior

Odeslat příspěvekod Hoffi 75 24. 5. 2013 07:30

Monitor Audio je má nejoblíbenější značka :tleskani a nedám na ni dopustit !!! S panem Holcnerem jsem měl podobný rozovor právě ohledně značky Monitor Audio. Jemu se prostě nelíbí ty hliniko-hořčíkové membrány reproduktorů a taky mě přesvědčoval, že to nemá přirozený a věrný zvuk, atd. .... a že Aurum Cantus jsou mnohem lepší bedny. Nepřesvědčil :lol: Rozhodně netvrdím, že jsou AC horší než MA, ale mě se prostě MA líbí zvukově mnohem více.
Dražší vs levnější bedny a citlivost na jejich vzdálenost jsem zase až tak neporovnával. Kromě MA se mi moc líbí řada KEF R, ale když pan Březina z HiFiVoice u recenze ne zrovna levných modelů KEF R 900 (R 500) upozorňoval na to, že potřebují min. cca 1 m za zády, tak bych měl obavy, aby mi to doma hrálo :hm Vím, že jsou některé více a některé méně citlivé, ale zjistil jsem, že to dosti ovlivňuje akustika místnosti. Někomu u určitého modelu stačí doma 30 cm a někdo ten samý u sebe musí popostrčit třeba na dvojnásobek. Mě se osvědčilo těch doporučovaných cca 50 cm.
Naposledy upravil Hoffi 75 dne 24. 5. 2013 09:47, celkově upraveno 1
Hoffi 75
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mjusic 24. 5. 2013 09:28

taky jde o to jak hraješ nahlas a já hraju primárně dost potichu.

a ještě k těm monitor audio, já teda aurum cantus neznám ale doporučovat MA na elektro je totálně mimo mísu, co mám já zkušenost, tak MOnitor audio spíš mají basů méně a jsou hluboko a jsou hodně kontrolované, takže takové to duc duc, ti nezahrajou. Na elektro jsou podle mne mnohem lepší třeba Cantony nebo BW.
Naposledy upravil mjusic dne 24. 5. 2013 10:18, celkově upraveno 1
mjusic
Junior

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků