Vyber 55-60" 2D Stupid TV

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod -lacko- 18. 5. 2013 00:04

Zdravim vsechny! Vybiram novou televizi a rad bych Vas pozadal o pomoc. Pozadavky jsou nasleujici: Uhlopricka 55-60", cena max ~30 000, nechci po ni nic vic nez kvalitni obraz a pokud mozno cernou cernou. Satelitni tuner uvitam, ale nevyzaduju. 3D nepotrebuju a stejne tak nepotrebuju zadne supa-dupa smart funkce. Nerikam ze nepotesi, ale stejne bude vedle televize nejaky MMP, HTPC nebo treba Ouya, takze chytrost bude dodana z venku.
Vyuziti samozrejme televize SD/HD, pak filmy (1080p), serialy (ve vsech rozlisenich) a v pripade, ze klapne ta Ouya, tak nejake to hrani.
Zatim si nejsem uplne jisty ani technologii, takze si necham poradit, jak jsem psal, nejdulezitejsi je obraz. Vypalovani plazmy se (moc) nebojim, takze se nicemu nebranim. Zatim jsem uvazoval nad dvema kandidaty: Sharp LC-60LE740E a Samsung PS60F5000. U Sharpa se bojim rovnomernosti podsviceni a podani cerne barvy, v seru/noci jsem ji nevidel, takze nevim. Ta Edge LEDka prece jenom neni zadny zazrak zobrazovaci techniky. Nicmene hokej na ni vypadal dobre i z SDcka. Samsunga jsem dneska videl v modelu F5500, nejsem si jisty zda se lisi jenom vybavou smart funkci a pritomnosti 3D nebo maji i ruzne panely. Pokud jsou panely stejne, rek bych ze obraz paradni. Navic me laka cenou.
Beru jakykoliv nazor, uz ted mi z toho jde hlava kolem, takze jsem ochoten uverit klidne Sencoru...
-lacko-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zdendav 19. 7. 2013 13:17

Právě řeším velmi podobný problém, chtěl bych 60" Plazmu "2D Stupid TV" :-)
Zatím mám dva kandidáty: LG 60PN6500 a Samsung PS60F5000.
Hledal jsem nějaké recenze, zkušenosti atd. O LG jsem něco málo našel, o Samsungu v podstatě nic (marketingové chvalozpěvy nepočítám).
Už jste dospěl k nějakému závěru nebo dokonce něco pořídil?
Zdendav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -lacko- 22. 7. 2013 07:51

Zdravim!
Ja jsem nakonec skoncil u LEDky od LG 55LW5500. Od plazmy jsem nakonec couvnul kvuli vypalovani obrazu - pokud by slo jenom a sledovani TV a videa, strach bych nemel, ale kvuli hrani jsem to radsi neriskoval, vetsina her ma porad jeste nejake pevne "allways on" menu nebo HUD a to by mohl byt problem.
Ta LG co mam byla za dobrou cenu (byla v ElektroWorldu posledni) dokonce i s prodlouzenou zarukou, takze jsem nakonec podlehl cene a od kvality obrazu trochu ustoupil. Na obraz jako takovy si nestezuju, ovsem mohli by v LG radne zapracovat na rovnomernosti podsviceni, protoze ta je ve tmavsich scenach hodne patrna (manzelka tvrdi ze to nevidi, ale znate to...). Smart funkce tam sice jsou, divxy to pres DLNA prehrava v pohode, FullHD taky, ale tam uz ma problemy treba s DTS zvukem (neprehraje), a v drtive vetsine neumi v MKVcku prepinat mezi titulkama a zvukovyma stopama. Aplikace jsou tak pomale, ze jsou nepouzitelne (vcetne YT). Vysledek: stupid TV s nalepkou "Smart". 3D je tu paradni, dali jsme zatim Avatara a Rebelku a za me spokojenost!

Jestli to resis jenom pro TV a video, tak vazne doporucuju plazmu, toho samsunga jsem tusim videl v prodejne (mozna trochu jiny model) a obrazem vypadal fakt dobre a i spotrebu mel slusnou. Nebyt toho hrani, asi bych ho koupil taky.
-lacko-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Zdendav 22. 7. 2013 11:00

Předně děkuji za informace.
Aktuálně mám plazmu (Samsung PS50A557), ale chci upgradovat na větší.
K aktuální plazmě se chovám slušně a nemám tím pádem žádný problém s vypalováním. Na spotřebu plazmy jsem zvyklý :-)
LCD pro mě nepřipadá v úvahu, jeho neduhy jsem ochoten strávit u PC, ale ne u TV.
Na hry mám PC a stejně na to nemám čas.
TV chci v podstatě jen jako zobrazovadlo a o kvalitě smart funkcí si nedělám iluze, proto se mi moc nechce za ně připlácet. Na přehrávání mám přehrávač a PVR sat, oba jsou dostatečně smart.
Ještě jsem našel jednoho zajímavého kandidáta - Panasonic TX-P65ST50, má sice smart i 3D, ale 65" za 34k se mi zdá velmi slušné.
Zdendav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vládce světa 22. 7. 2013 11:09

-lacko- Měl jsi na tom starém Samsungu něco někdy vypáleného? Já měl Xbox na 4 roky staré plazmě dřív a nikdy se mi nic nevypálilo a to jsem hrál spoustu hodin v kuse jednu hru, kde byl HUD atd. pořád na stejném místě.

Tohle je hodně velký přežitek, stejně jako spotřeba, která už je dávno o řád nižší, často i na úrovni lcd.
Vládce světa
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod -lacko- 22. 7. 2013 14:04

o spotrebe zadna, s tim naprosto souhlasim. A s tim vypalovanim to asi zavisi na vyrobci, nektere televize s tim maji problem i dnes. Nekde na foru jsem cetl, ze treba sledovani ct24 3 hodiny denne zbusobilo vypaleni spodniho "info-pruhu". Mozna jsem vymeknul zbytecne, ten xbox beru jako dobrou referenci.
@Zdendav: nad panasonicama jsem taky premyslel. ST50 je sice uz vybehovy model, ale i tak jsou recenze hodne priznive a za ty prachy... ST60 ma recenze jeste lepsi, ale zas si musis priplatit. Spatna volba to ale urcite neni (st50 i st60).
-lacko-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stormborec 22. 7. 2013 14:37

ST60 má dle recenzí lépe pořešené zobrazení TV vysílání (tzv. "50Hz bug"), ale těžko říct, jestli je ten problém viditelný, pokud to člověk nezkoumá pod lupou.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zdendav 22. 7. 2013 17:24

S vypalováním opravdu nemám problém, po delším sledování něčeho se statickým prvkem, se tam vytvoří něco jako "stín", který je ovšem viditelný jen když přepnu na "tmu" (např. zakódovaný kanál na satelitu), v normálním obraze ho musím hledat, ale stačí na pár minut (max. 5) přepnout na něco, co se celoplošně hýbe a je pryč.


Na ten 50Hz bug se budu muset někde podívat, jak moc je to rušivé.
Zdendav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -lacko- 23. 7. 2013 07:53

udajne to nekdo vidi a nekdo ne... takze to mas tezko. Me to v prodejne ani neprislo, ale zase nikdy neuvidis vsechny neduhy dokud to nepovesis do obyvaku. Idealne se na ni zajdi nekam podivat a zkus je poprosit, jestli by ti nezhasli (treba pred zavirackou). Po tme se projevi vsechno, i to blikani je vic videt.
-lacko-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 23. 7. 2013 08:49

Blikání právě po tmě vidět víc není - tedy pokud hovoříme o projevu plazmové technologie a jejím chvění. Právě ve tmě není tolik obtěžující. Navíc si uživatel stáhne jas, kontrast atd. - čímž ještě více zmíněné negativum potlačí.

U některých TV pak není skoro zaznamenatelné, jinde ho spatříme v jednolitých, jednobarevných plochách.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod -lacko- 23. 7. 2013 09:26

ok, takze ST50 brat nebo nebrat? a ma to ST60 vychytanejsi? Na CNetu vynesli ST60ku do nebe
-lacko-
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stormborec 23. 7. 2013 09:55

S tím blikáním ... každopádně plazma víc unavuje oči než LCD, takže si každej musí zvážit sám, jestli mu to stojí za to. Nejlíp je to vidět v obchodě, když je vedel sebe LCD a plazma - ta plazma i když je to zrovna typ co skoro nebliká, tak prostě ten LCD-klid tam nikdy není.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 23. 7. 2013 12:03

Urcite to neplati obecne ze plazma unavuje oci viac. Je to ako so vsetkym, individualne. Nedavno som kdesi cital presne opacne nazory.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Zdendav 23. 7. 2013 12:58

S tím musím souhlasit, např. mě unaví rychleji LED LCD než plazma.
Říkám tomu vysvícené oči.
Zdendav
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Vládce světa 23. 7. 2013 13:01

Plazma má údajně menší zátěž na oči díky plynulejšímu přirozenějšímu pohybu a nižšímu kontrastu, ale samozřejmě to může být ideální. Asi se shodneme, že nejvíc unaví CRT :) Případně velká úhlopříčka příliš blízko.
Vládce světa
Trvalý BAN

Další stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků