Měření spotřeby v domácnosti

Hifistudia, hifibazary a témata týkající se AV, která nelze zařadit do ostatních sekcí

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod icotech852 21. 11. 2012 16:31

sedour ma starsi model,on ma este ziarovky namiesto led :-]
mojich 10W pozostavalo z - pc monitor,pc,yamaha avr.A predlzovacka s vypinacom bola prepatovka okolo 1000Sk
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod MirosPikos 1. 8. 2013 09:36

Nechci zakládat nové téma, ale myslím, že by to s tímto mohlo souviset, tak se zeptám:

Tchýně kupuje novou televizi, vybral jsem jí PANASONIC VIERA TX-L42E6EK. Nemá pro ní smysl bazírovat nějak zvlášť na kvalitě obrazu. Televize se jí líbila mě taky a za tu cenu myslím ok. Víc neřeším, televizi doma nemám pro jistotu žádnou - pro mě ztráta času.

Tak a teď k otázce - prodejce (Bratislavský Datart) jí doporučuje, aby si koupila zásuvku se stabilizací (15,- EUR). Že prý jsou na to nové přístroje citlivé. Já si myslím, že to nemá moc smysl, že z ní chtěj jen vytáhnout peníze. Bydlí v Petržalce v paneláku, takže rozvody asi hliník a kvalita nic moc. Ale nikdy s ničím problémy neměla, žádná elektronika jí předčasně neodešla. Myslím, že stejnou funkci už má většina výrobků stejně zabudovanou v sobě, resp. ve zdroji a nějaká stabilizace za 15 EUR nemůže mít větší význam. Ale možná se pletu.

Co si o tom myslíte? Díky za reakce.
Hezký den
MirosPikos
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod marts 1. 8. 2013 11:24

To bude zřejmě přepěťová ochrana než nějaká stabilizace.
http://www.datart.sk/vyhladavanie/index ... erPsu=true
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod šeďour 1. 8. 2013 12:55

Klasika...prodavač má procenta z prodeje... :hmm:
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod icotech852 1. 8. 2013 13:48

tam funguje ta prepatovka tak,ze je tam jedna mala suciastka,ledka a klasicka mala sklenena poistka.(ta sklenena poistka je len na zasuvkach nad 30e :D)

ked vznikne nejake prepatie napr.udrie blizko blesk,tak sa ta "mala suciastka" odpali (odpali aj poistku ak tam je) a LEDka zhasne! tot vse,ledka uz svietit nebude a mozes to cele zahodit do kosa.Aj ked vymenis poistku vo vnutri ledka sice svietit bude,ale musel by si vymenit aj tu malu suciastku (neviem ci je to zenerka)- cize pre laika je to "jednorazovka"

-- 1. 8. 2013 14:56 --

šeďour píše:Klasika...prodavač má procenta z prodeje... :hmm:

jj to je fakt,kamarat co robil v elektrodome mi to spominal.Pokial sa spytas predavaca "co odporucate" ?,odporuci ti to,z coho ma najvyssi zisk z predaja.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod mluno 1. 8. 2013 13:59

Být váma, ptám se pro teda ta televize tu "zásuvku se stabilizací" už nemá zabudovanou, když na to je tak háklivá, nebo proč není součástí dodávky (podobně jakoovladač s bateriemi a anténní kabel). Přecejenom doba minulá, kdy se prodávaly polotovary a lidi to kupovali, protože nebylo na výběr, je dávno pryč. Vůbec si nedovedu představit, co to může bejt. Docela běžně se nabízeji přepěťovky, ale stabilizace nevim. To by bývali potřebovali staré televize, nevim jestli jste někdy viděl, co dělala aurora při podpětí. Dneska jsou napájecí díly vesměs řešené jako univerzální pro široký rozsah napětí (třeba 190-250 nebo 100-250), důvodem je třeba i to, že pak lze stejný spotřebič prodávat po celém světě bez úprav. Stabilizace napětí je poměrně náročná úloha. Existujou na to přístoje, ale jejich cena je v úplně jiném řádu, než jaký by si mohla domácnost dovolit. Pokud by byla vestavená v prodlužce, bude to nějaký čopr a ten možná stabilizuje napětí, ale zamoří ho vším možným (takže možná tak na žárovku do temné komory, ale ne na televizi).
Jinými slovy, je to blbost.

-- 1. 8. 2013 15:21 --

icotech852 píše:tam funguje ta prepatovka tak,ze je tam jedna mala suciastka,ledka a klasicka mala sklenena poistka.(ta sklenena poistka je len na zasuvkach nad 30e :D)

ked vznikne nejake prepatie napr.udrie blizko blesk,tak sa ta "mala suciastka" odpali (odpali aj poistku ak tam je) a LEDka zhasne! tot vse,ledka uz svietit nebude a mozes to cele zahodit do kosa.Aj ked vymenis poistku vo vnutri ledka sice svietit bude,ale musel by si vymenit aj tu malu suciastku (neviem ci je to zenerka)- cize pre laika je to "jednorazovka"

-- 1. 8. 2013 14:56 --



Takto by to nechránilo. Ta malá součástka (tzv. bleskojistka, ale neplést s bleskojistkami na vn, vvn to je něco jiného) v žádném případě nesmí přerušit obvod po svém průrazu. Ale jinak ta součástka stojí pár korun (teď koukám 470V/10kA stojí 17,60Kč, jediná, kterou maji v gme na skladě, v zásadě podobná cena jako za skleněnou poistku). Takže správně by měla i nová pojistka shořet. Neni to přímo zenerka, ale je to něco podobného. Jen mám pocit, že po průrazu má na sobě nulové napětí (zenerka má zenerovo napětí) takže to spíš připomíná diak.
Logika ochrany je taková, že tato součástka při přepětí prorazí a zkratuje připojený spotřebič, na který se díky tomu přepětí nedostane. A aby z toho nebyl požár, je tam ta pojistka (viděl jsem i exempláře s jističem), protože neni dobré spoléhat se na jištění zásuvkového okruhu. Ta součástka by ale měla teoreticky ten výboj přežít, ta neni jednorázová. To by se škole to měření prodražilo, kdysi jsme to měřili (ale je fakt, že tavné pojistky jsem taky měřili). Ale jen malým proudem (to bude možná tim), ale ten asistent nám řikal, jak když se mu to před léty dostalo do ruky, nechtěl věřit, že do toho může pustit 30 kiloampér (po velmi krátkou dobu pochopitelně) a pak koukal ještě vic, že to přežije. Podrobnosti jsemsamozřejmně dávno zapoměl, ale pamatuju si, že jsme se to učili. Jinak jak jsem řekl ta součástka, pokud odejde, opravdu musí odejít zkratem a ne přerušením, jinak myslim, že by tomu spotřebiči ublížíla ještě víc.
mluno
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod icotech852 1. 8. 2013 14:56

ano,tak som myslel - skratom
Ta součástka by ale měla teoreticky ten výboj přežít, ta neni jednorázová.

ja som mal zasuvku za 50e znackovu a neprezila a ledka mi uz nikdy nezasvietila,poistku som vymenil.

Este som chcel k tomu dodat,ze i ked som zasuvku rozobral a snazil sa ju opravit,nedalo sa dostat k suciastkam - zaliaty plast uchytenia plosnej dosky,to by som musel jedine vytrhnut na co som sa vykaslal.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 1. 8. 2013 15:17

icotech852 píše:ked vznikne nejake prepatie napr.udrie blizko blesk,tak sa ta "mala suciastka" odpali (odpali aj poistku ak tam je) a LEDka zhasne! tot vse,ledka uz svietit nebude a mozes to cele zahodit do kosa.Aj ked vymenis poistku vo vnutri ledka sice svietit bude,ale musel by si vymenit aj tu malu suciastku (neviem ci je to zenerka)- cize pre laika je to "jednorazovka"

Nie tak celkom jednorazovka. Niektori vyrobcovia davaju na tie prepäťovky doživotnu zaruku.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod icotech852 1. 8. 2013 15:26

tak to je potom super,tak mam bud smolu alebo som si to mal lepsie preverit ohladne zaruky.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 1. 8. 2013 15:42

A okrem zaruky maš aj poistene pripojene spotrebiče. Takže ak nahodou zhoria, škodu ti preplatia.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod marts 5. 8. 2013 20:47

Doživotní záruka znamená, že to bude fungovat do doby, než to splní svou funkci, tj. ochrání před přepěťovým výbojem.

Jinak bych normálně počítal s tím, že to bude jednorázová záležitost. Možná bych to přirovnal k ochranné přilbě na kolo - když je nová tak v ní jezdíte a jste v pohodě. Poté co se vybouráte a hlavou do něčeho narazíte, struktura přilby rozloží náraz, čímž se poškodí. Ani to nemusí být pořádně vidět, ale taková přilba se pak vyhazuje a kupuje se nová, neboť další náraz už by nemusela správně zvládnout a odnesla by to hlava.
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod armaman 6. 8. 2013 07:03

Lenze tu sa ponuka otazka. Co ak to ta hlava uz odniesla pred tym narazom? :-D
To uz aj tu prilbu bolo predtym zbytocné kupovat....
armaman
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 28. 8. 2013 18:47

marts píše:Doživotní záruka znamená, že to bude fungovat do doby, než to splní svou funkci, tj. ochrání před přepěťovým výbojem.

Doživotna zaruka znamena že keď to ochrani pred vybojom, tak ti to opravia alebo daju novu. Maju to jasne deklarovane.
Ryan Giggs
TV expert
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod fillie 12. 9. 2013 13:06

tak to vypadá kluci, že v budoucnu si nebudu muset dělat starost s přepěťovou ochranou. Podle tohohle blogu prý našli možnost jak získat energii pro naše AV mašinky pomocí žluté tekutiny, která se prozatím jenom splachuje :-D :-D
fillie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod icotech852 12. 9. 2013 16:02

ak myslis moč,tak vyuzitie bude vyhovovat napr.v armade,alebo turistom (outdoor)
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránkaDalší stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků