1) Dávám přednost malým přístrojům. Velikost je podle mého u přístroje tohoto typu klíčová. Čím menší přístroj při zachování rozumných funkcí, výdrže akumulátoru a především kvality reprodukce je, tím pro mě lépe. Považuji za nesmyslné přístroje, které mají (ne)velký barevný displej (bohužel dnešní trend). Ještě bych pochopil, když je displej opravdu "velký" a kvalitní, někomu to možná na sledování videa dostačuje (já bych na tom film sledovat nemohl). Ale pokud je display malý s nízkým rozlišením, nerozumím tomu obarvení. Nejen, že to pak zvyšuje cenu přístroje, ale také to snižuje výdrž akumulátoru.
2) Nejsem příznivcem integrovaných akumulátorů. Nejen, že je po skončení životnosti nutné donést přístroj do servisu, ale nejde mít ani jeden do zásoby, pokud plánuji delší cestu mimo zdroj elektrické energie. Ideální pro mě zůstává rozumný kompromis. Tedy vyměnitelný LI-ion (LI-Pol) akumulátor. Díky němu lze totiž zachovat i velmi malé rozměry. A tomuto trendu bych se zrovna nebránil.
3,4) Myslím, že to budou především dvě. První je iAudio, především díky opravdu kvalitním výrobkům s důrazem na zvukový výstup a uživatelskou přívětivost. A druhým iPod pro svůj neotřelý design, výborné ovládání a velice slušný zvuk. Bohužel je také patřičně "oceněn".
5) U MP3 přehrávače bych ocenil i samotné přehrávání. Dnes ale prodává velké množství fukncí. Takže FM Tuner (s dobrou citlivostí, ne jen tak jako, že tam je), užitečný může být také diktafon (možnost připojení externího mikrofonu). Bohatě by mi stačily tyto tři funkce, ale s důrazem na jejich kvalitu a softwarovou propracovanost. Samozřejmostí je pak slot na karty.
6) No, myslím, že kdyby byl součástí alkohol tester, nebylo by to vůbec špatné.

.. Ne, to byl samozřejmě jen vtip. Uvítal bych podporu FLAC či jiného loseless formátu.
Zajímavé téma, přidejte se i další a nakonfigurujte si tak svůj MP3!