Výběr TV 43"-48"... náhrada za plazmu LG

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vlkoslav 15. 3. 2019 18:06

Od před Vánoc máme levnou FHD 49WE665. Nahradili jsme jí odcházející Panasonic 43" plazmu. Místní experti by si o ni kolo neopřeli, IPS, žádných 100Hz, měl jsem dost strach, aby to nebyl velký kvalitativní sešup. Ale po těch pár měsících jsme s ní naprosto spokojeni. Na 3m pozorovací vzdálenost zcela adekvátní velikost, výborný obraz, přirozené barvy. SD vysílání samozřejmě slabší, než HD, ale naprosto koukatelný. Asi největší slabinou je "kvalita černé", ale to se projevuje jen u zobrazení typu "černoši v tunelu", což je tak maximálně 1% doby, co na to koukáme (45% SD TV, 45% HD TV, zbytek sd a hd filmy z USB, YouTube, měsíc Netflixu).
Musím se smát, když tu dost často čtu, jak se vlastníci některých jiných značek furt zabývají "nastavováním obrazu". To neznám, nepotřebuju.
Kdybych na tom měl hledat mouchy, tak bych trochu poplival ovládání. Sejří mě, že k detailům následujícího pořadu musím stisknout tři tlačítka, jsem zmlsanej předchozím vynikajícím Panasonicem.
Od Vánoc poněkud podražil, ale včil mají naň na mallu slevu 15%, takže vyjde na 10192. Pokud nejsi nějakej fajnšmekr se zvláštními potřebami, vůbec bych neváhal.
vlkoslav
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 15. 3. 2019 20:23

Tam bych nemohl že to nemá interpolaci pohybu
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Daly90 15. 3. 2019 22:31

Já bych se JVC tak moc nebál... mám možnost porovnat zmíněnou VU83L a VU63L a paradoxně má 63L obraz přirozenější a zároveň netrpí na problémy s pozorovacím úhlem. Jedinou vadu bych tam viděl v tuctovém designu. Sony za mě OK, tam se vždycky v rámci možností snažili udělat obraz spíš věrný, než zářivě přepálený. LG ani omylem a Samsung... Tam bych byl opatrný. Vozí se sem NU7172 i NU7192 a používají jiné panely a obrazovky. Jedna varianta trpí na přepálený obraz a ztrátu barev z úhlu, druhá je velice povedená. Tam bych se přesvědčil osobně na nějaké prodejně.
Daly90
Junior

Odeslat příspěvekod vlkoslav 16. 3. 2019 09:35

stormborec píše:Tam bych nemohl že to nemá interpolaci pohybu

A to je k čemu dobrý?
Nemám pocit, že by mi to chybělo, ba ani že by to mělo nějaký problém s pohybem. Možná na koukání na kopálisty? Na ty moc nekoukám, ale jistě jsem už nějaký při brouzdání programy utrpěl. A nic zvláštního jsem nezaznamenal. Na rozdíl od jakýhosi Samsungu, co na něm v prodejně běžel hokej v prodejně, když jsem vybíral. Když tak nad tím s odstupem přemýšlím, tak hlavní rozdíl mezi Sony a korejskými a čínskými konkurenty, řekněme v dané cenové kategorii, je v přirozenosti. Se SONY nic neřeším, nevnímám nic rušivého, zatímco u konkurence mě pořád cosi irituje, obraz je jakýsi "divný", nepřirozený. A myslím, že nejsem sám. Co jiného jsou zoufalé snahy o "nastavování obrazu" v jiných vláknech, kupříkladu u toho furt doporučovaného Hisense.

Na druhé straně určitě nemám v oboru kdovíjaké zkušenosti, to netvrdím. Jsem typický konzument, nijak zvlášť náročný, převážně "lineární televize". Která, podle mého názoru, ještě má co nabídnout. Oni i ti netrpěliví nevybouření mladí dříve či později zestárnou, zklidní hormony a pochopí, co je opravdu kvalitní či důležité, a co jenom tahání prachů z jejich kapes.
vlkoslav
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 16. 3. 2019 13:57

Interpolace, to je aby pohyb byl plynulý třeba když se posouvá kamera. Na 50Hz TV (60Hz) je to v případě fotbalu jedno, protože ten je 50 snímků za vteřínu.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod vlkoslav 17. 3. 2019 11:49

Jak píšu výše. Žádné problémy s pohybem neregistruju. To už spíš tu nekvalitní černou. Ale jen když jsou záběry ve tmě. Naštěstí nejsem příznivcem všelijakých hororů. Dá se to v pohodě "přežít". Kdybych o tom nevěděl, že mi to má vadit, ani bych si toho nevšiml. My na to nikdy nekoukâme v úplný tmě, takže rušivé to je tak maximálně v 1% času.
Nejvíc trablů mi přináší ovládání. Na ovladači jsou opačně, než měl Panasonic, umístěna tlačítka pro přepínání hlasitosti a volby kanálů up/down, na což jsem si dosud nezvykl, takže pořád místo změny hlasitosti nechtěně přepínám kanály a naopak. Jistě si časem zvyknu. Pak taky nemá moc šikovně vyřešeno to info o pořadech, zase na rozdíl od Panasonicu, který to měl výborně. Vůbec, to ovládání se čtyřsměrovou růžicí a ještě vnějším mezikružím je po hmatu dost špatně ovladatelné. To je asi daň za tu hromadu funkcí, co to musí obsloužit. Jinak ten ovladač je úzký, do ruky šikovný. Nedávno jsem měl možnost vyzkoušet ovladač Samsung, takový malý do ruky a s minimem ovládacích prvků, že jsem si nedovedl představit, jak je tím možné všechno ovládat, ale šlo to překvapivě snadno a intuitivně. To se jim povedlo.
Na druhé straně to má výborný přehrávač z USB, což mi umožňuje zapomenout na mou starou externí krabku, která už nezvládala novější formáty. A Smart funkce taky nejsou k zahození.
Poslední věc, co mi na tom ještě vadí je debilní připojení antény a HDMI ze strany. Obojí mám dost tlustý kabely, takže dělají velké oblouky a ty jsou vidět že strany. Ještě ke všemu mám TV na skříňce ze šikma a zrovna tato strana je zvlášť dobře vystavená pohledům. Chápu, že je to kvůli montáži na držák na stěnu, ale kdyby byly na druhé straně nebo dolů, byl bych spokojenější. Nebo aspoň o 10 cm dál od hrany. To by ale zase byly konektory hůř dostupné na držáku že. Celkem vzato jsou to nepodstatné mouchy, nejdůležitější je pro mě kvalitní obraz a bezproblémové fungování a to mi plní.
vlkoslav
Junior

Odeslat příspěvekod Kocmeister 22. 3. 2019 10:57

Tak po tom, co jsem si tu přečetl (díky za rady) a včerejším zjištění, že plazma se nakonec do prostoru těsně vleze, jsem dospěl k názoru, že si jí nechám. Je to pořád pro mě šok, že dnes je úroveň TV tak nízká. Fakt jsem myslel, že všechny tyhle LCD nešvary už jsou dávno vyřešený. To mě dostalo. Takže to vypadá, že jediná investice bude settopbox za pár stovek pro DVB-T2. A třeba za 5 let se zase zeptám jestli už se vyráběj televize lepší :-)
REPRO: PKAudio Ghibli, SUBY: 2x B&W ASW 825, AMP: Audionet SAM G2, DAC: Chord Qutest battery powered, SLUCHÁTKA: Sennheiser HD800, FILTR, DRÁTY A DALŠÍ SNAKE OILY: vlastní konstrukce.
Kocmeister
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 25. 3. 2019 11:54

trochu moc defenzivní názor. Mám možnost srovnávat obraz u rodičů (plazma HD ready) a jak moje několik let stará FHD Sony 55W805 tak upgrade u rodičů Samsung 55NU7442 je obrazově někde jinde. Podstatné ale je krmit je obrazem s vysokým rozlišením. Což už dnes není problém. Ano LCD v cenách do 25k neudělalo v posledních 5-10 létech skok, ale ty neustálé krůčky jsou poznat. A když vezmu v úvahu, že ten Samsung je za 14k, tedy polovinu ceny mé TV a 4K obraz na něm zase vypadá lépe než mé FHD, nemohu souhlasit, že se nic neděje. Osobně jestli nepovažuji něco za perfektní, je to už jen ta černá barva. Jenže jak často! U naprosté většiny nových filmů a seriálů si chrochtám blahem, jak je ta černá dokonalá. Včetně pruhů nad a pod obrazem (je fakt, že používám ambient, ale i bez něj je to super). Jediný problém jsou horory, takový Descent kdy je 90% filmu v jeskyni není žádná tragédie, ale o detaily v některých scénách přijdu.
Ať to shrnu - značková 55" za 25k s VA obrazovkou napájená FHD/4K ideálně IPTV (za poslední 3 roky jsem neviděl jednu celou reklamu) je pro mne naprosto dostačující technologie s dobrým poměrem cena/výkon a teď na jaře v doprodejích to je sehnatelné.
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 26. 3. 2019 10:55

"90% filmu v jeskyni není žádná tragédie, ale o detaily v některých scénách přijdu"

Přesně to je problém také na Samsung NU7192 co jsem koupil. Co jsem tak vygooglil, tak se jedná o tzv. "black crush", a způsobuje to ta "nová" gamma BT.1886, kde v těch tmavších částech blízko černé je ta gamma vyšší nebo dokonce snad lineární (?), takže pak ty nejtmavší odstíny nejsou vidět.
https://www.avsforum.com/forum/139-disp ... thout.html
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 26. 3. 2019 15:26

takže rozdíly u stupnic šedi směrem k černému konci splývají? Když si zobrazíš tuhle tabulku:
https://cosmeticuprise.com/scala-di-gri ... -di-grigi/
jak vypadá ten konec stupnice? Zkusím mrknout doma na své Sony. Každopádně mne pobavilo, že v tom odkaze nadávají i na problémy gammy u OLED :-)
Logitech Duet, DAC1, K701, Vincent SP-996, Monitor Audio RS1, Wharfedale SW150
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 26. 3. 2019 15:39

https://i.rtings.com/images/reviews/tv/ ... -large.jpg

Hodnota 17 splývá, ale to není úplně přesně ten problém - jde o to, že ta "vysoká gamma" způsobuje, že to odstupňování je tak nízké, že se to vpodstatě v těch "tmavých" částech jeví jako černá a v těch "skoro tmavých" je to pořád příliš tmavé, což pak vytváří nepřirozený kontrast - např. světlý obličej vs. tmavé vlasy bez detailů. Např. opět na rtings - vysoká gamma: https://i.rtings.com/images/reviews/tv/ ... -large.jpg
"správná" gamma: https://i.rtings.com/images/reviews/tv/ ... -large.jpg
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod radon 26. 3. 2019 20:33

U meho obrazku zobrazuje ma Sony vsechny stupne jasne oddelene, krome dvou nejsvetlejsich, ktere prakticky splyvaji. U tveho koncim u 18, ktera je uz spatne rozpoznatelna, 17 splyva. U tech obrazku z filmu bych neumel rict, ktery je ten spravny ... vlastne se mne vice libi ten nespravny kontrastnejsi :). Tak uz chapu, proc jsem se svou TV spokojeny, zatimco ostatni porad nadavaji :)
radon
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 27. 3. 2019 08:55

Každý to vidí trochu jinak

Btw. zjistil jsem, že to závisí dost na tom jak byl natočený daný film. Některé jsou dost tmavé, jiné jsou super, hlavně asi ty novější
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků