Má cenu přejít na novou TV?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod xls 9. 11. 2020 11:20

Ono je vůbec otázka, co u mě počítá televize a co třeba ten box. Televize byla svého času odladěná na SD-FHD a uměla to bezvadně. Teď ten signál možná počítá box (který je nativně 4K), takže počítat FHD je pro něj brnkačka.

Ale to je právě to, co mě zajímá - jak by vypadalo (čistě obrazově pro normální vysílání) objektivní srovnání té staré špičky s novou skoro špičkou.
xls
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 9. 11. 2020 12:02

Tak trochu řešíš teorii chrousta. To není výtka (nebo vysmívání se), jen konstatování. Historické televizory už je dnes hloupost kupovat, pokud tedy nejde o nějaký dar. A když se Ti nějaká pokazí, asi budeš nucen sáhnout po nové. Když jsi měl dříve špičku a dnes přistoupíš na kompromis v podobě nějaké nižší střední třídy, samozřejmě může dojít k přesvědčení, jak něco je jinak. Ono bude jinak i u špičky. Jenže ta jinakost nemusí pro každého znamenat posun, nebo naopak krok zpět. Záleží na každém, co preferuje. Zda třeba zvýraznění hran a vyšší ostrost, nebo naopak jakýsi měkčí výraz.

Je to tu napsáno mnohokráte. V počátku startu 4K/UHD TV se na nich na SD málem nedalo koukat (přehnaně napsáno), ale časem se situace výrazně zlepšila. Dobrý výrobce u slušného modelu dokáže předat obsluze jakostnější SD vysílání v koukatelné podobě. Ono je taky potřeba vnímat to, že hyperkvalitní televizor, při určitých nastaveních, ukáže kdejakou vadu, včetně problémů u vysoce kvalitních videí. Obsluha si musí taky zvolit adekvátní profil a nastavit ho. Když mám v signálu automaticky artefakty a šum, přičemž si v nastavení TV dám ještě navýšení přirozeného šumu, namísto potlačení a artefakty neřeším vůbec, jaký asi bude výsledek.

Lidé si přečtou informace z článků a webů a jsou přesvědčeni, že tam nastíněná forma nastavení TV je svatým písmem a všechno jinak je chybou. Právě toto je obrovský omyl. Co člověk, to jiné preference, to jiný zrak. Nastavení je v testech často děláno pro určitý typ videí a tak pro méně kvalitní vysílání a ještě k tomu v SD bude muset být logicky jiné. Nedávno jsem řešil přesně takový přehmat a načtené rozumy u jednoho uživatele. Jednalo se sice o základnější model televizoru, ale jeho obraz šlo pro SD/HD vysílání v nižší kvalitě povýšit. Jenže obsluha do nastavení zavedla prvky z nějakého test webu, protože slavný autor článku tam něco napsal. A na internetu toto bylo potvrzeno. Takže se pak trápili doma tím, že mají totálně měkký obraz, s objemnou barevností, přebarvenou pleťovou, více šumu, hodně tmavé podání obrazu a já nevím co ještě. Nemusel jsem k tomu televizoru ani jít. Stačilo popsat situaci a za pár chvil po telefonu bylo vyřešeno. Samozřejmě ne dokonale, ale tak, aby chápali, že i jejich televizor oproti starému je schopen daleko lepší prezentace klasického pozemního vysílání - třeba.

// A drobnost na závěr. Vezmi si špičkový OLED od LG, Panasonicu, Sony... anebo špičkový LCD. Pak si s tím zkus pohrát. Zjistíš, že obraz v mnohém předčí Tvůj původní televizor. Možná ne vždy a ve všem. Ovšem nezapomeň, že oko si také musí nějaký čas přivyknout. Zvyk je železná košile. Tudíž sice můžeš sledovat vyšší kvalitu, ale Tobě bude bližší ta původní, zažitá, na kterou jsi zvyklý.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod tanguero 9. 11. 2020 15:01

xls píše:Ono je vůbec otázka, co u mě počítá televize a co třeba ten box. Televize byla svého času odladěná na SD-FHD a uměla to bezvadně. Teď ten signál možná počítá box (který je nativně 4K), takže počítat FHD je pro něj brnkačka.

Ale to je právě to, co mě zajímá - jak by vypadalo (čistě obrazově pro normální vysílání) objektivní srovnání té staré špičky s novou skoro špičkou.


Čau, bydlím ve Veselí nad Moravou, tak to přivez, porovnáme to.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod xls 9. 11. 2020 16:41

Tak ten předchozí TV stál cca 70, teď počítám cca se stejnou částkou, takže žádná nižší střední třída. Ale asi ještě počkám, třeba ten starý chcípne. S nějakou úpravou nastavení počítám, ale mám zrovna zkušenost s Panasonicy, že to stačilo vybalit a na obraz nebylo potřeba šahat.

Do Moravy mám dost daleko a ta kráva v osobáku moc transportovatelná asi nebude, takže sorry.
xls
Junior

Odeslat příspěvekod tanguero 10. 11. 2020 07:56

Tak jestli do toho chceš hodit 70k, tak si kup Panasonic TX-65GZ2000E, to je nejvyšší řada a obrazově asi nejlepší OLED v této velikosti na trhu. Dá se koupit i 75 palců OLED, ale to už je přes sto litrů.
tanguero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod riddle 10. 11. 2020 09:36

@xls
I Panasonic sem tam potřebuje nějakou tu menší optimalizaci, z krabice je sice OK ale po optimalizaci dokáže být mnohem lepší. Stačí se podívat na nějaké UK zahraniční recenze.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod Tony70 10. 11. 2020 11:32

riddle :

Mnohem lepší? To tak jedině u Korejců nebo Číňanů. LG, SAMSUNG, TCL nebo Hisense. Tam vyvalit 4 - 5.000,- za dodatečnou kalibraci smysl má, ale rozhodně ne u PANASONIC-u, kde je ten procentuální rozdíl minimální. A to ty dobře víš ...

Jinak už vidím, jak si tahle cílová skupina houfně nechává kalibrovat tyhle laciné televize ... Zaplatit v akci 14 - 16.000,- za "kvalitní" a velký obraz LCD, poté vysolit dalších 4 - 5.000,- za nutnou kalibraci a pak ještě dalších 8 - 12.000,- za soundbar, "bo to není slyšet" ... A to se oplatí! :tleskani

xls :

Máš-li takový rozpočet, tak si vyber některý z OLED-ů PANASONIC nebo SONY a dál nekombinuj. Nějaká dodatečná kalibrace tě vůbec nemusí trápit a stejně tak některé "chýbějící" aplikace, jelikož jak píšeš, krmit to máš čím. A garantuji ti, že si za pár dní na ten SAMSUNG nevzpomeneš ...
Home cinema : OLED PANASONIC TX-65JZ2000E * Ultra HD Blu-Ray PANASONIC DP-UB9000EGK * PANASONIC SA-BX500EG-K * 4 x PANASONIC SB-PF800E-M * 3 x PANASONIC SB-PS800E-M * PANASONIC SB-WA800E-M *
Music : TECHNICS SC-A600 * TECHNICS SB-C600
Tony70
Mírně pokročilý
Uživatelský avatar

Odeslat příspěvekod xls 10. 11. 2020 12:17

No jo, uvažoval jsem asi o TX-65HZ1500E. Nákupu ale brání ta stará televize, na vyhození není a nikam jinam se nevejde.
xls
Junior

Odeslat příspěvekod xls 19. 11. 2020 08:53

Tak jsem do toho nakonec prásknul. Nabídka TX-65HZ1500E za někých 65kKč mi přišla jako neodolatelná, tak jsem posunul starou televizi matce, která si užije (a já snad taky).
xls
Junior

Odeslat příspěvekod riddle 19. 11. 2020 10:54

@xls:
gratulace Panasonic TX-65HZ1500E má referenční OLED panel tak že to základní tování nastavení bude dobrý.
Specialista na TV/Projektor kalibrace SDR, HDR a Dolby Vision
Software: Calman Ultimate, ColourSpace, LightSpace
Hardware: Murideo Seven 8K (audio a video generátor), JETI spectraval 1511 HiRes (spektrometr), Klein-k10A&CR-100 (Colormetr)
riddle
Pokročilý
Uživatelský avatar

Předchozí stránka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků