Nová 65" místo Philips 65OLED873 / vypalování OLED

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zdebe 3. 8. 2024 15:53

Mám ji od roku 2019 a nadešel čas poohlédnout se po náhradě z důvodu vypalování obrazu zejména lišty čt24 a ostatních zpravodajských kanálů a přijde mi, že i v místech moderátorů se tvoří flek.
Čt24 a Čt2 Dobré ráno dostalo stopku resp. zákaz a nesmí se vůbec pouštět.
Ne že bych koukal jen na zprávy, ale v době covidu to běželo hodně často a cca po 3 letech provozu jsem to začal pozorovat a i když se to daří částečně rozehnat hloubkovou kontrolou, tak to tam musím pořád hledat, zda to tam je a zda je to vidět více nebo méně.

Dotaz tedy je co místo toho aniž bych se musel omezovat výběrem na co koukat a na co ne, a aby se tam něco nevypálilo?
Zároveň to nebude tv jen na zpravodajství, ale i jako středobod zábavy s důrazem na kvalitu obrazu.

Celkem často se tu rozebírá ambi a musím uznat, že je to celkem příjemné (byť stažené na min),ale u předešlých tv se vždy večer rozsvěcela lampička. Android není problém, jen mi vadí pomalé reakce na ovladač, ale jsou tam dva a používám starou tatranku místo ukazovátka (možná je to tím?).
Koukám i z boku měl jsem před OLED VA od Samsung (řada JU7002) a z boku to nešlo koukat proto asi OLED, ale ne nutně?

Z těchto jsem nejdříve lovil ve flotile Philips, ale není to podmínka a zároveň bych nerad šel z bláta do louže.
a to:
Philips 65OLED818
Philips 65OLED908

Netuším, jak se za tu dobu posunula ochrana proti vypalování ? Zda se nějak citelně nebo vůbec?
Jak jsou na tom s vypalováním nové Meta OLED panely, když mají o dost vyšší svítivost?

Díky za případné reakce.........
zdebe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod majkom 3. 8. 2024 16:02

Pokud nevyzadujes android, vem cko od lg a mas vystarano.. kdyz budou mit nejakou akci
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zdebe 3. 8. 2024 16:08

Ok, Lg má tu ochranu proti vypálení nejlepší?
Jinak asi tedy řadu G (asi z toho co tu čtu, tak by měla mít celkem slušný obraz), ale ta řada G nemá stojánek tuším?
zdebe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MYCHAL S TVRDÝM 4. 8. 2024 07:36

Dnešní OLED displeje od LG jsou na tom s ochranou proti vypálení zas o dost lépe než před 5lety takže bych se ho nijak nebál, u oledu od Samsungu bych váhal.
B a C řady jsou výborné tv v poměru cena výkon, byť má G řada ve všem výrazně lepší parametry u mě by si svou cenovkou neobhájila. Ale pokud chceš to nejlepší, nemáš finanční limit proč si ji nedopřát.
MYCHAL S TVRDÝM
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 4. 8. 2024 09:27

Loňský Panasonic MZ2000 je na Czc v docela zajímavé slevě. Stejně jako řada G má i tato MLA panel a hlavně díky jejich vlastnímu heatsinku na odvod tepla patří k tomu nejlepšímu na trhu i skrz vypalování

Za zmínku možná stojí i letošní z95A, která bude mít Fire OS od Amazonu a pentonic chipset. Zatím ale venku není a bude určitě i o dost dražší jak loňské G3 / 908 / MZ2000
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zdebe 4. 8. 2024 12:28

Cena Panasonic MZ2000 je velmi dobrá, odvod tepla z panelu je určitě hodně dobrá věc, ale bohužel netuším co očekávat od My Home Screen. Jinak za tu cenu asi zajímavá koupě?
Letošní model z95A jsem viděl cenu cca 99tis. a to je celkem nářez......
zdebe
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod SSakul 4. 8. 2024 13:00

Jde o jednodušší uzavřený ale velice stabilní systém. Co se týče odezvy, je daleko svižnější jak Android, ale má své limity v podpoře některých aplikací. Např nativně nepodporuje MAX, Skyshowtime, nebo např Kodi.

Naopak Disney, Amazon Prime nebo Netflix tv podporuje nativně..

Takže záleží co je od TV vyžadováno ..

Jinak ohledně toho extra chlazení, když porovnám 10% okno v HDR u 908 a MZ2000, tak i když obě mají MLA panely, tak Panasonic umí cca o 250 nits více v 10% okně právě skrze ten odvod tepla..
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 4. 8. 2024 18:35

Panasonic se z dlouhodobého hlediska vypaluje stejně, jako jiné OLED a ten heatsink je tam především pro tu možnost krátkodobého zvýšení lokálního jasu a zkrácení doby retence stop jasných objektů při přechodu na tmavou plochu.
Vždy záleží především na způsobu použití a přehrávaném obsahu. TV má vlastní ochrany a procesy čištění spouští dle potřeby (nejčastěji počtu přehraných hodin), a tady se o panel nejlépe stará LG, nejhůř asi Samsung, ale ani Sony není premiantem.
Zásadní je OLED TV neodpojovat ze sítě po vypnutí ovladačem.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod majkom 4. 8. 2024 19:02

Panak ma prijemny obraz:) kdybych nebral v super alci sony, vzal bych sveho casu panaka:)
majkom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 4. 8. 2024 19:10

Jak už jsem psal asi tady výše. Nemám nejmenší problém s vypalováním u LG B9. TV jede hodiny denně, pravda zrovna zpravodajské kanály s informačními pruhy moc nesleduju, ale zase mám Xbox. TV má na toto ochranné algoritmy s přepínáním sousedních pixelů atd. Pokud TV vypnu, tak provádí nějaký čas čištění. Je to poznat, že TV potom cvakne až se vypne a jednou je to po pár vteřinách, jindy třeba po dvaceti minutách. Škoda, že to není signalizováno jinou barvou LED značící pohotovostní stav. TV si má sama říct o hloubkové důkladné čištění, které musí ručně zapnout uživatel. Mám ji pátým rokem a zatím si o to neřekla. Jak píše tombas, důležité je TV vypínat ovladačem a nechávat připojenou k síti, pak se o vše stará sama.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod introvert 4. 8. 2024 19:18

martas38 píše:Mám ji pátým rokem a zatím si o to neřekla.

Možná čeká na povzbuzení lichotivým slovem? :D
introvert
Pokročilý

Odeslat příspěvekod martas38 4. 8. 2024 19:51

To netuším, každopádně se to nemá zapínat jen tak.
Mě spíš znepokojuje, že to, zač jsem dal tehdy 50 litrů stojí dnes inflaci navzdory takřka polovinu :) Ale to je prostě vývoj.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 4. 8. 2024 21:59

tombas píše:Panasonic se z dlouhodobého hlediska vypaluje stejně, jako jiné OLED a ten heatsink je tam především pro tu možnost krátkodobého zvýšení lokálního jasu a zkrácení doby retence stop jasných objektů při přechodu na tmavou plochu.
Vždy záleží především na způsobu použití a přehrávaném obsahu. TV má vlastní ochrany a procesy čištění spouští dle potřeby (nejčastěji počtu přehraných hodin), a tady se o panel nejlépe stará LG, nejhůř asi Samsung, ale ani Sony není premiantem.
Zásadní je OLED TV neodpojovat ze sítě po vypnutí ovladačem.

V čem se stará o panel lépe LG jak Panasonic ? Panasonic pouští stejně jako LG krátké čištění po kumulativních 4 hodinách provozu a je to hezky poznat, protože po vypnutí svítí během údržby led oranžově.

Dlouhé hodinové čištění provádí Panasonic po 1000hodinách a LG po 2000hodinách.

A ještě by mě zajímalo, jak se může vypalovat Panasonic s heatsinkem stejně jak ostatní, když má jak si sám zmínil i daleko nižší retenci díky lepšímu odvodu tepla..

Organické materiály v oled panelech jsou citlivé na teplo a při vyšších teplotách rychleji degradují.
SSakul
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 5. 8. 2024 07:32

Píšu to proto, že jsem jednu nepěkně vypálenou 65MZ2000 viděl, hlavně teda v jednolité červené ploše.
Nevím, jak ta TV byla používána, ale jedno je jisté, OLED se prostě mohou vypalovat a záleží hlavně na způsobu použití a přehrávaném (dlouhodobě zobrazeném) obsahu.
Tím nechci říct, že to není výborná TV, jenom si není potřeba nic namlouvat. Heatsink pomáhá, ale není všemocný a na to je potřeba pamatovat.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod SSakul 5. 8. 2024 10:58

Tak to koukám, díky za postřehy. Ono člověk nevidí používání, ale jak říkáš, nic není všemocné a když jdou v extrémních případech při dlouhodobém statickém obraze vypálit i LCD displeje, tak u oledu je to samozřejmě možné vždycky.
SSakul
Mírně pokročilý

Další stránka