65” TV do svetle mistnosti (~30k)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod EduardSuchanek93 12. 9. 2024 00:32

Zdravim, vybiram 65 TV na sledovani filmu, serialu, hrani na PS5 a hodne sledovani fotbalu.

Moji favorite jsou
65" Samsung QE65QN85D
65" TCL 65C845
65" LG OLED65B33
65" LG OLED65B46

Prvni dve miniLED, druhe OLED. Cetl jsem zde, ze do svetle mistnosti (TV je tesne vedle okna) je lepsi spise miniled?

Partnerka je doma s ditetem, takze kouka hodne pres den kdy tam i sviti slunce.

Jaky je rozdil realne mezi 100/120 hz a 144 hz panelem?

U Samsungu ma Planeo soundbar zdarma, coz mi prijde fajn.

Diky moc!
EduardSuchanek93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod veesa1 12. 9. 2024 09:53

https://youtu.be/Yf5JqY3RtdE?si=c9I5-BW7C0Avhq0Z

65C845 má antireflex povrch a přes 2000 nits.
Antireflex QN85D nemá (to má až QN9 řada) a jasově je taky na polovině.

144Hz se normoš chová jako 120Hz panel. 144Hz je tam vyhrazeno pouze pro PC, které je jediným zdrojem, který 144Hz umí do TV poslat.

Navíc kdybys chtěl KODI, tak tam je cca 24GB volnýho pro uživatele, což je skoro 15x tolik (versus 1.65GB)
veesa1
Junior

Odeslat příspěvekod EduardSuchanek93 12. 9. 2024 10:03

Ahoj, díky moc, ale obecně teda do světlé mísnosti brát radši Mini LED?

V té cenové kategorii tedy nejlépe vychází 65C845? Nebo je ještě nějaká alternativa?
EduardSuchanek93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod veesa1 12. 9. 2024 10:27

Tak velmi šikovnej antireflexní povrch má i třeba 65U8KQ od Hisense a právě i ta QN9 řada od Samsung - v tomto určitě bez debat taky zasloužej pochvalu, ale jas (i celoplošnej) je u C845 větší.
Obecně se ale ten antireflex velmi těžko vyjadřuje nějak na papíře.

Jo, do světlý místnosti bez debat MiniLED, ale ne ledajakej. Vždy je lepší vždy sledovat i ta další kritéria, která jsou u toho důležitá - právě ten jas, případně ten povrch - to by právě 65C845 mohla krásně splňovat. Ve videu je to, doufám, velmi dobře vidět.

To, jak co vychází, si každej musí zhodnotit sám. Nic není nejlepšího ve všech směrech najednou, ale C845 je i fajn, že pokud si třeba neplatíš YT Premium, tak i tak u ní lze přehrávat YT bez reklam. KODI tam jde, takže super přístup k obsahu.

Případně se dá v akci pořídit 65C855, která má teda až ke 3500 nitům a má 1344 zón.

https://youtu.be/w0nmabwzpPg?si=LiDVgkgM-5tQxqFH
veesa1
Junior

Odeslat příspěvekod tombas 12. 9. 2024 10:35

Špičkový jas v HDR není tak podstatný, důležitější je hodnota jasu v SDR při běžném použití a ta se pohybuje u mini LED kolem 500 nitů. To je dostatečné na použití i ve světlé místnosti. Naproti tomu OLED LG B4 má jas jen 240 nitů a to už může být málo, navíc v kombinaci s lesklým panelem. Takže u OLED je potřeba počítat s nějakým zatemněním pro lepší zážitek.

Alternativou k TCL může být např. Hisense 65U8KQ nebo levnější U7KQ, mini LED Philips 65PML9008, ale ani jedna nemá Google TV a nevím, zda umí zhasnout obrazovku.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod veesa1 12. 9. 2024 10:41

OLEDky mají taky velmi šikovnej povrch, kterej tlumí odlesky, ale jejich jas při zobrazování větších světlých porcí v obraze je slabší. Právě přitom denním sledování nejde o jas peakovej (ten maximální), protože ten dělá detaily v těch špičkách na malých plochách, ale o jas na větších plochách, případně až skoro celoplošnej jas. Tam je rozdíl zásadní - ty lepší OLEDy (lepší než B3 nebo B4) mají cca 200 nitů, kdežto ty miniledky třeba kolem 600-800. 65B4 má celoplošný jas 150 nitů, kdežto 65C845 má 800 nitů. Jasová síla OLEDů je směřovaná do nejmenších bodů - proto třeba vždy bude star-field test vypadat lépe na OLEDu , kde OLED bude v tomto ty MiniLEDky drtit - miniaturní hvězdičky budou více zářit, protože třeba ta miniaturní hvězdička je na ploše třeba 8 pixelů (jen příklad), ale jakmile ty světlejší body budou větší a celkově porce jasných ploch se v celkové obrazovce začne zvětšovat, OLED a svou sílu bude přicházet a MiniLED ho bude drtit. Je to velmi amatérsky ukázáno v tom videu.

Celkově pro to denní sledování je právě dobrý mít kombinaci vyššího jasu společně s lepším povrchem (ať už velmi dobře matným, případně lesklým povrchem pro lepší jas a kontrast se speciální vrstvou)
veesa1
Junior

Odeslat příspěvekod Vladce vesmiru 12. 9. 2024 11:22

Já mám doma oled ve světlém pokoji (okna jihovýchod) a nemyslím si, že bych u sledování přes den trpěl a na obrazovce nebylo nic vidět :-) Taky hodně záleží, jak má kdo citlivé oči na jas, případně na kmitání obrazu (frekvence pwm při práci s jasem) a ne vždy je vysoký jas výhodou. A oledu dost pomáhá ten maximální kontrast a i když se v tom miniledy dost zlepšují, tak už z principu své technologie v tom oled dohnat nemůžou.
Pak je samozřejmě k diskuzi, jestli je TV "těsně vedle okna" (ať už to znamená cokoliv) vhodné umístění.
Vladce vesmiru
Junior

Odeslat příspěvekod EduardSuchanek93 12. 9. 2024 12:14

Děkuji moc všem za takto detailní odpovědi.

Vychází mi z toho asi tedy to, že vezmu TCL 65C845. Alespoň ušetřím :-)

Případně pokud bude na Dny Marianne 65C855 s 30% slevou tak to taky promyslim.
EduardSuchanek93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 12. 9. 2024 15:14

Vladce vesmiru píše:Já mám doma oled ve světlém pokoji (okna jihovýchod) a nemyslím si, že bych u sledování přes den trpěl a na obrazovce nebylo nic vidět :-) Taky hodně záleží, jak má kdo citlivé oči na jas, případně na kmitání obrazu (frekvence pwm při práci s jasem) a ne vždy je vysoký jas výhodou. A oledu dost pomáhá ten maximální kontrast a i když se v tom miniledy dost zlepšují, tak už z principu své technologie v tom oled dohnat nemůžou.
Pak je samozřejmě k diskuzi, jestli je TV "těsně vedle okna" (ať už to znamená cokoliv) vhodné umístění.

Mám to stejně a taky moc nerozumím těm řečem o nedostatku jasu u OLED. Nikdy mě to nelimitovalo, ale sto lidí, dvěstě očí.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 12. 9. 2024 20:18

S jasem je to tak, že většina studií kalibruje obraz na 100 nitů a to z důvodu zajištění optimálního prokreslení detailů jak ve světlých, tak tmavých plochách a zároveň není tento obraz tmavý. Ale většina studií předpokládá sledování v zatemněné místnosti, kině nebo prostě večer.
Nepředpokládám, že někdo sleduje TV nastavenou na 100% jasu, což může být u mini LED přes 500 nitů, to je na vypálení sítnice a zvláště děti bych tomu nevystavoval ani krátkodobě.
Plošný jas 250 nitů u OLED je samozřejmě dostatečný, ale v určitých specifických podmínkách - přímé sluneční světlo, silné odlesky od okna apod. - to nemusí stačit na přebití světelného smogu. Pak je mini LED na tom lépe, ale samozřejmě v případě zastínění a vytvoření lepších podmínek není problém ani OLED.
Nicméně nejnovější mini LED, např. TCL C855 je kvalitou obrazu jen nepatrně za OLED a v některých scénách jej i překonává. Co je nepřekonatelné, jsou pozorovací úhly OLED, tam žádné LCD nemá šanci.
tombas
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EduardSuchanek93 13. 9. 2024 00:25

Koukam ted na nove ceny dny Marianne

Zuzil jsem vyber na

TCL 65C855 - po vsech slevach 33000
LG OLED65C32 - po vsech slevach 27000
Samsung QE65S85DA - po vsech slevach 35000

Co myslite v akcnich cenach je nejlepsi koupe?

-- 13. 9. 2024 00:30 --

A jeste Philips 65OLED818 - 34000
EduardSuchanek93
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod solfan 13. 9. 2024 07:31

kde se da koupit 818 za uvedenu sumu? datart ma uz jen rozbalene kusy...
to same C32...
solfan
Junior