Flaky v strede CRT obrazovky PHILIPS

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod stando007 2. 1. 2009 22:28

Cim to je, ze sa mi na 72cm CRT TV Philips plocha obrazovka robia flaky? Najcastejsie je to do modra (dnes som videl aj zlty flak). A robia sa vtedy ked je zobrazena jednoliata plocha jednej farby (najcastejsie ked zabudnem zapnute menu prepinania kanalov na mojom digitalnom satelite (v strede obrazovky je vtedy biely podklad so zoznamom stanic)). Dnes som pozeral "Uvolnete se prosim" na CT1 a tam pisali nieco cinske na bielu tabulu a na tej bielej tabuli sa robil zlty flak :-l Uz som to videl aj na inom TV Philips s plochou obrazovkou ked tam bezal hokej. Je to bezna vec, alebo je to zavada na reklamaciu?
stando007
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 1. 2009 22:38

Je to závada obrazovky - buď je zmagnetizovaný systém a elektronové paprsky se nevychylují správně, nebo se ti hnula maska - ale to by se projevovalo spíš u krajů stínítka. Rada je jednoduchá - TV vypni síťovým vypínačem, počkej 5 minut a znovu ji zapni. Mělo by se ozvat takové kratičké zabzučení, které dozní jakoby doztracena. Spíš to zní jako brnknutí na basu s krátkým dozvukem. Telku vypni a počkej dalších 5 minut - a znovu ji zapni.

To zabzučení je impuls proudu ze sítě 230V, který projde odmagnetizovací cívkou a má za úkol odmagnetovat vnitřnosti obrazovky. Opakuj to celé asi tak 10x.

Samozřejmě můžeš zkontrolovat postup odmagnetování a pokud to bude v pořádku, nemusíš to dělat ani tolikrát, kolikrát radím.
Když to nepomůže nebo pokud se to zabzučení neozve, odvez ji do servisu, že Ti nejde demagnetizace, ať zkontrolují termistor a samotný demagnetizační obvod. Sám to radši nezkoušej opravit.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 2. 1. 2009 22:56

Já si jen dovolím doplnit, že u některých TV je pro korektní demagnetizační proces nutné, vypnout naběhnutí do ,,stand by" - po zapnutí síťovým vypínačem, nebo TV vypnout přímo ,,síťákem" - bez použití dálkového ovladače.
Netvrdím, že je to tak vždy a všude, ale vím, že u několika TV, co mně prošly rukama - třeba 100Hz Tesla se, pokud si správně vzpomínám, pro demagnetizační proces - doporučovalo vypnutí náběhu do ,,stand by".
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 1. 2009 23:03

Některé TV i po vypnutí z plné funkce po opětovném zapnutí nenaběhnou na plnou funkci, ale jen do Stand-By. Je to typ od typu jiné, třeba mám starého (17 roků) Thomsona 5522M a ten nabíhá do stavu, ze kterého byl vypnut od sítě. Opačně - novější Grundig (2,5 roku) nabíhá jen do Stand-By.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stando007 2. 1. 2009 23:07

Ono haluz je, ze mne sa to na tom tv "opravi samo". Proste casom ked je tam uz zase normalny obraz a nie jednofarebna plocha, sa to opravi a uz je to ciste. A ked zapnem zase menu satelitneho prijmaca alebo sa zobrazi jednofarebna plocha na dlhsi cas, tak sa to tam zase objavi.

Mam skusat tu demagnetizaciu aj tak???
stando007
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 2. 1. 2009 23:10

EKKAR máš samozřejmě pravdu - můj Philips, které již nemám ve své moci ... to řešil také tak - naběhl vždy do stand by. Ale Sonka, kterou měli rodiče nabíhala tak, jak byla vypnuta. A při demagnetizačním procesu to v ní pěkně zahučelo :-))

Já jen psal, že v návodech se u některých TV doporučuje .....

stando007 jasně - proč nevyzkoušet možnost, kterou mám ,,u huby" a je zadarmo?
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod EKKAR 2. 1. 2009 23:16

Jo, tu demagnetizaci udělej - rozhodně se to vyplatí zkusit. Ono je to způsobené dlouhým zobrazováním jedné barvy v plném jasu - v tom místě se maska lokálně zmagnetizuje i tím neměnným proudem elektronů při zobrazování jednolité barevné plochy.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 3. 1. 2009 09:15

Doporučuji dát co nejdál od TV přístroje co mají trafo nebo reproduktory jejich magnetické pole mají vliv i do 50cm můžou slabě ale stále ovlivnovat.
Zažil jsem jak působí silové kabely , ovlivnovalo to monitory cca 15metrů až v třetí kanceláři to bylo v pohodě, ale u vstupu do budovy se to měnilo přímo před očima barevný fleky ( tak jako první tam dostaly LCD ) podle toho jak se zvedal odběr z trafostanice co byla nedaleko a ty kabely vedly pod chodníkem.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Žulda 3. 1. 2009 10:14

Ty fleky mi dělala CRT Tesla s Philips obrazovkou taky, nebylo to ani magnety ani silovým kabelem, protože to dělalo na 3 různých místech. Speciálně když šel čb film, tak to byla hrůza, jeden roh nafialovělý a druhý žlutý. Naštěstí už jí nemám, i když jinak měla slušný obraz, 2 tunerový PIP a tak.
Žulda
Junior

Odeslat příspěvekod vanDave 3. 1. 2009 17:51

Jo o těch Philipsech s plochou obrazovkou se to dost psalo. Trpí tím většina CRT TV s plochou obrazovkou. Máme 72cm CRT od SONY a děla(la) to jenom po bocích, když byla zobrazená bílá barva. Trošku jsem stáhl kontrast a jas, resp. nastavil ho přesně na půlku (stejně byl nastavený zbytečně vysoko) a už o tom nevím.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod EKKAR 3. 1. 2009 18:57

Celý problém je způsobený technologií výroby, použitými materiály a přesnou geometrií vnitřních částí obrazovky - proto si jednotliví výrobci svoji technologii tak žárlivě střeží před konkurencí. Je zajímavé, že obrazovky THOMSON nebo TOSHIBA touhle nectností trpí v daleko menší míře.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stando007 5. 1. 2009 15:47

Ach jo... Takze bud mi to nebude vadit, alebo sa predsa len dam na LCD alebo plazmu. Aspon viem, ze to nie je vada a ze asi zbytocne by som to tahal na reklamaciu. Ci nie? Vyreklamuju mi to?
stando007
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 5. 1. 2009 16:11

Proč bys to nezkusil? Ale jak říkám, nejdřív to zkus odstranit sám tím několikanásobným vypnutím a po chvilce novým zapnutím hlavního síťového vypínače. Jinak asi jen koupit jinou značku.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stando007 5. 1. 2009 16:15

Lebo teraz ma napada, ze po roku pouzivania by som ho teoreticky mohol vratit keby sa podari reklamacia a kupit lepsi :-)
stando007
Junior

Odeslat příspěvekod armaman 5. 1. 2009 21:42

Ako by si ho chcel po roku používania vrátiť, to by ma hrozne zaujímalo. daj návod poučíme sa. a tá rma v prípade philips je v sk cez fa. twis v ba pokiaľ sa nemýlim. no nechcem mariť tvoju snahu ,ale naposledy som mal možnosť konzultovať takýto typ crt s človekom ktorý ju reklamoval a to neúspešne. ten popis zodpovedá zhruba tomu čo nemilo prekvapilo teba a to flaky iných ako želaných farieb.
armaman
Poslední varování

Další stránka