Pozorovací vzdálenosti - tabulky...diskuze

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod wladas13 12. 12. 2010 22:32

tak ja cumim na 22 zo 70cm :D
ked si ja zvacsim fotku ako ty, tak vidim hned rastre aj s 1,5m
chyba bude potom niekte inde :-)
Panasonic TX-P50G30E; Popcorn Hour A-200
NAS/server: Celeron G530, ASUS P8H67-M LE, Corsair DDR3 1x2048MB, WD 1,5TB (WD15EARS), WD 2TB (WD20EARS), WD 3TB (WD30EZRX)
Be Quiet! L7-300W, CoolerMaster Elite 342
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod schulze 13. 12. 2010 07:32

Ty si na obhajobu tej tabulky schopny napisat cokolvek. A ked si to zobrazis s dopocitanymi bodmi aj tak potrebujes 150cm?
Ja si proste nebudem kupovat 32" na 2.9metra ako mi radi tvoj vypocet.
schulze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod kormika 13. 12. 2010 09:39

,,Schulze píše..Tak ja sa rozhodujem medzi LG 42 alebo samsung 46. Signal mam SD Magio optik a vzdialenost 2.7m. Nebude ta 46 uz privelka? Rozhodne nebude. Ja som si za malu chvílu zvikol a teraz bi som najradšej kupil 50-ku. Ale tá už bola velmi draha. Ja na nom pozerám DVB-T a sam.HD filmi. HD filmi su už večšinou na týchto tv velmi dobré. Ale človek viac pozerá tel.visielanie.DVB-T MPG-2 je ťiež velmi dobré. MPG-4 je ešte lepšie (višší datový tok) . Ked u mna boli viaceré návštevi a videli mad.stanice v SD rozlíšení,napr správi zo študia tak si mysleli že je to HD visielanie.Skutočný šok nastal vtedy ked som im prepol na skutočné HD visielanie.HD v MPG-4 je skutočne fantastické,dokonca sa mi páči viac ako obtaz pri HD filmoch. Je viac realistický a viac prirodzený.Včera som dokonca skušal obraz DVB-T2 (MPG-2, kodek H264) ORF1,ORF2. Obraz nebol krajší ako pri MPG-4HD,bol horší nakolko rozlíšenie bolo 720 bodové. Tak zaťial tolko moje postrehy,omluvam sa za pravopis. Ešte na záver. Ak máte aspon 2,5 metrovu vzdialenosť na poz.a kval.signál(nemusí biť v HD) pod 46-ku obrazovku nechodte.Tel.nekupujeme na rok ale na dlhšie čas.obdobie.
kormika
Junior

Odeslat příspěvekod wladas13 13. 12. 2010 11:05

@schulze
mas pocit ze ta tabulka prikazuje ako pozerat tv? nie
je to len doporucenie
ak tvrdis ze to rata zle tak tym tvrdis ze "encyklopedicky" udaj citlisvosti oka - 1 uhl.minuta je zly
a ze THX certifikat je na rit lebo ho vymyslel jozko z hornej dolnej
lebo na tychto hodnotach je tabulka postavena...ja som to nevymyslel
ja som len dal 5+5=10
iny vysledok neexistuje :-)

tu ide o uplne nieco ine...ty nemas 100% dokonaly zrak (bez urazky) a radsej pozeras z blizsej vzialenosti nez je doporucene...opakujem DOPORUCENE, nie prikazane

btw vies co je to placebo efekt ? lebo mas s nim dobru skusenost aj ked v nevedomosti

@kormika
ano, ty uz pozeras aj HD signal a to uz je ina kapitola
tam uz vacsi telkac
NAS/server: Celeron G530, ASUS P8H67-M LE, Corsair DDR3 1x2048MB, WD 1,5TB (WD15EARS), WD 2TB (WD20EARS), WD 3TB (WD30EZRX)
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod schulze 13. 12. 2010 14:56

ja o voze a ty o koze.

Nehovorim ze tvoj vypocet je nespravny, pri full hd a hd su tie hodnoty celkom optimalne, ale pri sd ten tvoj vypocet nezahrnuje dopocitavanie/vylepsoanie obrazu procesormi televizorov pripadne set top boxov. Ano ver tomu toto skutocne existuje. Toto sa prese ani spocitat neda. A suhlasim, ze moj zrak nie je uplne ok, co ten tvoj vypocet taktiez nezahrnuje.
Mna skor zaujimaju skusenosti ako pise kormika.

to kormika: dik za skusenosti
schulze
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wladas13 13. 12. 2010 16:09

jaj tak, tak s tym musim suhlasit :-)
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod KarelV. 13. 12. 2010 21:17

schulze píše:....pri sd ten tvoj vypocet nezahrnuje dopocitavanie/vylepsoanie obrazu procesormi televizorov pripadne set top boxov. Ano ver tomu toto skutocne existuje.

No nevím, ale říká se, že z hovna bič neupleteš. :-D Takže pak exitují akorát tak SD mazanice. :D
KarelV.
Junior

Odeslat příspěvekod Contra 26. 10. 2011 11:53

Skusim prilozit aj svoj nazor.
Ideme sa stahovat do noveho bytu a stojiim pred kupou mojho prveho "plocheho" televizora.
V starom byte som pozeral na projektor, z postele, lebo v obyvacke sme mali len 55cm CRT telku na ktoru sa pocitac prirodzene pripojit nedal.
Vzdialenost od mojej hlavy po stenu na ktorom bol premietnuty obraz bola cca 2,5m, kedze projektor bol len 1024x768 mal som ho opticky nastaveny na najmensi obraz a teda aby jednotlive body boli co najmenejsie a najmenej rusive.
Teraz k veci, uhlopriecka pri pozerani povedzme aktov X ktore boli estte tie starsie v 4:3 bola cca 150cm a bolo to uz fakt moc, vydrzal som, hlavou som teda rozhodne nekrutil ale oci behali ako dive :). Pri filmoch 16:9 alebo 21:9 (HD alebo FHD) uz mam uhlopriecku len cca 115-120cm a to je akurat, dokonca aj ked to vlastne ide len na 1024x768(768/16:9...) tak to bolo vcelku OK (urcite nie vela), tak teraz riesim co do noveho bytu kedze mam od gauca cca 3-3,5m po mysleny novy televizor.
Plazmu nie, lebo zere a heje (prezere o cca 100EUR elektriky rocne viac ako LED, ak som pocital spravne..) LCD uz je zrejme zastarale a zere tiez vela, LED je asi dobre vychodisko len pri uhloprieckach 50" uz je astronomicka cena, povodne som teda zamyslal 40" LED LCD, kde je cena povedzme za model UE40D6000, 600 eur, ale nebude to male? podla mna bude, v praci mame 50" aj 40" este LCD s lampou a myslim ze 50" je na 3 metre minimum! keby som tak mal na 55" okamzitre briem, projektor nechcem lebo mi vadi hucanie, nemoznost kukat cez den atd atd...
Contra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wladas13 27. 10. 2011 23:14

1. LCD je stara technologia ale stale je najpredavaniejsia...LED je len typ podsvietenia, ak sa TV vola LED tak je to len reklamny tah aby bolo hned vidno ze to je s LED osvetlenim...pritom to je STALE stary oblumeny LCD. LEDkovy je dobry len vtedy ak je PLNYcize pod kazdym pixelom je zvlast ledka na podsvietenie - tie su ale dost drahe
Valna vacsina dnesnych LED TV ma ledky len po krajoch a svetlo sa siri svetelnymi kanalmi, vysledok je potom velmi podobny klasickemu trubicovemu podsvieteniu

2. Ohladom vzdialenosti. Skus si len tak z hlavy pomerovo vyratat potrebnu uhlopriecku aby bol pocit pri pozorovani rovnaky ako pri projektore kedze 3,5 metra je sakra vela. Tam uz poradim kupit najvacsiu telku na ktoru mas peniaze :-D
Samozrejme pri takej vzdialenosti ti je FHD uplne na nic, len problem je ten, ze dnes HD ready uz ani nepredavaju
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod Contra 28. 10. 2011 08:24

dakujem za reakciu, ano viem ako to cele funguje, tiez to kazdemu vysvetlujem ze to nie je OLED TV ale stale LCD len uz sa nepodsvecuje lampami ale white LED, ktore navyse svietia zboku a svetelnymi kanalmi sa svetlo vedie tak aby sa podsvietila cela plocha rovnomerne, stale to ale neriesi fakt ze cierne plochy nevedia uplne zhasnut, jednotna spotreba, atd... bohuzial OLED telky v rozmeroch 50" by asi dnes stali tolko co BMW...ak sa vobec v takych rozmeroch uz nieco vyraba, viem ze 15-19 uz su..
V tomto ma navrch plazma, cierna asi bude uplne cierna, spotreba mozno nebude az o 100W vyssia ako pri rovnakej uhlopriecke s LED backlight, ale mozno aj ano, plazmy su lacne aj 55ky, ale nemam s nimi vobec skusenosti, navyse bohvie ci by som vnimal tu spominane "blikanie" obraz, ale ked som si dokazal zvyknut na skladanie farieb v DLP projektore "duhu" tak si snad dokazem zvyknut na vsetko...
Tych 3,5m som asi pehnal, bude to tak 3m, ale menej nie, ano mas pravdu, HD alebo FHD mi bude uplne fuk, mozno trosicku sa mi bude zdat obraz ostrejsi pri FHD ale urcite sa od toho nebudem odrazat, kludne by som si kupil aj 720p telku, ale mam pocit ze taka v nejakej normalnej kvalite a uhlopriecke 46 a viac sa uz asi ani nevyraba vsetko je FHD.
Contra
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wladas13 28. 10. 2011 08:32

plazmy sa este robia aj HD ready
musis zvazit + a - :)
ja by som siel do plazmy
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 3. 12. 2011 19:44

Podle me jsou ty tabulky nahodne spatchtene cosi a kazdy musi sam vedet co chce. 3.5m z cca 5 metru me prijde docela vpohode, ale snesl bych vetsi uhlopricku pro lepsi zazitek, coz je podle tech tabulek totalne mimo (i doslova :) )
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wladas13 3. 12. 2011 22:59

mimo su tvoje uvahy
ako sam hovoris "pro lepsi zazitek"
a nato ta tabulka sluzi aby si ho dosiahol

budem sa opakovat
ta tabulka NEPRIKAZUJE ako mas sledovat TV ale RADI ako by sa mal sledovat pri konkretnej uhlopriecke

full hd nevymysleli aby sme ho pozerali z 5m na 80cm TV
tak isto v kine niesme od platna 100 metrov

naco sa potom predavaju full hd premietacky ktore maju 2,5m uhlopriecku??? podla tvojej demagogie by bolo potrebne na to miestnost dlhu ako telocvicna
a pritom si ich ludia instaluju do BEZNEJ bytovej obyvacky
wladas13
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 4. 12. 2011 02:31

Myslim, ze jsi nepochopil co jsem napsal, tedy lzes +si slvoak, tedy lzes. Nebo jsem mozna ja nepochopil co pises to, ale to je extrmne nepravdepodbne.
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Contra 4. 12. 2011 10:49

Tak som si to vyskusal, mal som to stastie ze znamy znameho :) ma doma 40" aj 55", zobral som si notebook s HD a FHD filmami, zaujimalo ma aj ako sa bude ovladat windows cez remote mouse a keyboard, tak ako to planujem, kedze zvuk potrebujem prehnat cez kvalitnejsiu zvukovku (venujem sa trochu home made audiotechnike).
Takze za seba jednoznacne hovorim, NIC POD 55" NECHCEM na 3-3,5m, tych 55 bolo uplne super. Myslim ale ze aj nejaky 52" model by este vyhovovoal ale mnou zamyslana 46ka uz asi naozaj nie. Na 40tke bolo uplne jedno ci som pustil HD alebo Full HD (ozaj zanedbatelny rozdiel), no a ovladanie winu samozrejme nemozne, asi vie preco ho ma ako sekundarny televizor v pracovni na TA3 :). UE40D7000, UE55D7000.
Takze ja mam jasno, uz len najst vyhodnu kupu aspon tej 52" LED.
Contra
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka