[recenze] Optoma HD200x (Full HD projektor)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod mdop 3. 10. 2009 14:55

Optoma HD200x (HD20)

Obrázek

Jelikož jsem tu nikde nenašel zmínku o tomto projektoru, rozhodl jsem se napsat své zkušenosti s tímto projektorem.

Základní parametry
Nativní rozlišení: 1920x1080
Typ: DLP
Světelnost: 1500 ANSI
Kontrast: 3500:1
Živostnost lampy: 4000 hodin (3000 na plnou svítivost)
Hlučnost: 29-32 db (34 na plnou svítivost)
Vstup: 2x HDMI (1.3), kompozit, komponent, "VGA"

Kompletní specifikace

Jak jsem vybíral
Rozhodl jsem se pořídit projektor, který budu využívat pro domácí kino. Nejprve mě napadlo koupit jen tak cestou z práce u Alzy nebo CZC nějaký nejprodávanější Benq za 15 tisíc. Po přečtení recenzí a postřežích uživatelů jsem ale zjistil, že to nebude ta nejlepší volba pro domácí kino.
Nastavil jsem limit 20 až 40 tisíc a začal váhat, jestli koupit kvalitnější 720p nebo přidat nějaký peníz a jít do 1080p. Během několika dnů jsem vybral několik vážných kandidátů (Z 720p Optoma HD65 nebo osvědčený Panasonic PT-AX200. Z 1080p buď Optoma HD200x nebo Epson TW2900/TW3000).
Šáhnul jsem tedy po Optomě HD200x díky pozitivním recenzím a názorům spokojených uživatelů. Zároveň jsem upřednostnil výrobek nový na trhu před 2 roky starým modelem a DLP před LCD pro větší filmový zážitek.

HD200x vs HD20
aneb marketing, marketing, marketing... Optoma nabízí levnější HD200x a o něco dražší HD20, která má papírově o něco vyšší kontrast (a 3 roky záruku místo jednoho u HD200x - to se ale samozřejmě netýká ČR). Oba dva projektory jsou ale naprosto totožné, takže pokud hledáte recenzi, koukněte i po HD20. Jediné rozlišovací znamení je štítek na projektoru, v manuálu není o modelu ani zmínka. Po propojení s PC se HD200x hlásí jako HD20.

Propojení a Hardware
Mé obavy se naštěstí nevyplnily a propojení přes trošku kvalitnější 7 metrový stítěný DVI-HDMI kabel (Atlona) funguje bez jakýchkoli problému (při 1080p 60 Hz). Používám PC, takže žádné problémy s ochranami nemám - nastavím jako rozšířenou plochu s plným rozlišením a už pouštím HD video, hraji hry nebo brouzdám web.
Wii přes komponentní kabel je taky koukatelné. Optoma pouze nenabízí S-Video či nějaký interní reproduktor, což u domácího kina se stejně nepředokládá k používání.
Samotný projektor je designově velice hezký (zvlášť HD200x v černé barvě), kompaktní a lehký s necelými 3 kilogramy.
Samozřejmostí je i dálkové ovládání a potěší 12 V trigger, vhodný pro spouštění elektricky ovládaného projekčního plátna. Dálkové ovládání má podsvícení tlačítek, které je ale ve tmě až příliš jasné. Hlučnost 29-32 db v Eco módu je přijatelná, až při plné svítivosti už může projektor trochu rušit. Na 22 db LCD projektory od Epsonu holt nemá.

Obraz
Nemám možnost srovnat obraz z jiným projektorem, ale musím říct, že jsem naprosto spokojen. Černá je dostatečně černá a stíny jsou taky takové, jaké by měli být.
Díky rozlišení projektoru je při sledování ze standardních vzdáleností mřížka neviditelná. Moje oko nijak nevidí duhový efekt.
Samozřejmým předpokladem pro ten nejlepší obraz je pouštění v zatemněné místosti nebo večer.
HD200x nabízí manuální optický zoom (1.2) a focus.
Sledování Full HD filmů s dokonale ostrým obrazem je radost. Koukat se dá i na DVD, zvlášť pokud upscaling probíhá na PC a do projektoru jde obraz v nativním rozlišení.

Výhody
    Skvělý výkon/cena
    Full HD rozlišení
    Kompaktnost, necelé 3 kg
    Jednoduchost - vybalit, zapojit a jede se

Nevýhody
    Pouze vertikální softwarový keystone
    Žádný lens shift
    Každým nandáním/sundáním gumové záklopky na čočku dojde k jejímu otočení a tedy i rozostření

První dvě nevýhody znamenají, že musíte projektor umístit do vertikální osy projekce. Ideálně pak tedy ve výšce stolu nebo přimontovat ke stropu.

Cena
26.000 Kč

Závěr
Optoma HD200x je v současnosti nejlevnější Full HD projektor k dostání na našem trhu. Díky bezkonkurečnímu poměru cena/výkon a kvalitě obrazu dokáže soupeřit i s pomalu dvakrát tak drahými projektory.
Pro více informací, tipy na konfiguraci a desítky fotografií doporučuji recenzi HD20 na projectorreviews.com.
Pokud jsou vaše oči citlivé na duhový efekt nebo jste fandy LCD, doporučuji počkat na Epson TW2900.
Naposledy upravil mdop dne 3. 10. 2009 17:35, celkově upraveno 1
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod cumel30 3. 10. 2009 14:58

Aké používaš plátno?
Je ťažké byť pako,konkurencia je veľká.
Nad alkoholom ešte nikto nevyhral,len ja som remizoval.
cumel30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mdop 3. 10. 2009 15:08

Chvilku jsem promítal na bílou zeď a teď mám stativové 113" od Elite Screens (T113NWS1).
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod cumel30 3. 10. 2009 15:12

cumel30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mdop 3. 10. 2009 15:16

Zvolil jsem podle možností a místa. :)
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod cumel30 3. 10. 2009 15:17

:hm :hm :hm :hm
cumel30
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 3. 10. 2009 20:44

mdop díky za recenzi! :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod player 7. 10. 2009 19:54

"a DLP před LCD pro větší filmový zážitek."

No, tohle ovsem pro DLP plati az u vyrazne drazsich modelu.U tohodle modelu to je zrovna presne naopak, tedy pokud je myslen kontrastni pomer, predevsim zobrazeni cerne.
Upozornění administrátora: Odstraněn podpis odporující pravidlům fóra.
player
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod wirgie 9. 10. 2009 12:05

prosim te chci si to objednat z polska (usetrim 3 500kc) a bojim se aby menu nebylo v polstine. kolik jazyku to podporuje
wirgie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mdop 9. 10. 2009 13:26

Jak manuál, tak firmware má snad na 25 podporovaných jazyků včetně češtiny.
mdop
Junior

Odeslat příspěvekod wirgie 11. 10. 2009 19:18

hlavne se bojim duhoveho efektu, bylo by mozne ho u tebe vyzkouset?
wirgie
Kolemjdoucí