HTPC nejde na HDMI výstup pokud není zapnutý při startu

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jimram 14. 4. 2010 21:52

Používám HTPC s win XP a ATI HD 3200 zapojené přes HDMI do TV Panasonic. Pokud je v okamžiku startu windows TV zapnutá, je vše v pořádku, ale pokud je TV vypnutá (např. se HTPC pustí samo pro nahrávání), nedaří se mi už žádným způsobem obraz získat.
Pokud mám připojený druhý monitor na analog VGA chová se vše správně: obraz mám na monitoru a pokud zapnu TV a zvolím (v desk.cpl, catalyst apod.) že je druhý monitor (TV) připojen, objeví se obraz i na TV.
Tento postup ale nefunguje pokud není v okamžiku startu windows zapnutý žádný monitor. Pak se jako primární připojený ve windows nastaví poslední stav (tedy TV), ale po zapnutí TV mám černou obrazovku a obraz se nedá nijak získat. Přitom windows zapnutí TV zaregistrují, protože při jejím zapnutí změní zařízení Monitor z "Výchozí monitor" na "Monitor Plug and Play"
Zkoušel jsem pomocí klávesových zkratek, různých comand line utilit (nic nevidím, takže jinou možnost nemám) a programů přepínat zobrazení, připojovat odpojovat primární a sekundární monitory apod. a nic nezabírá. Driver si myslí, že zobrazuje, ale já vidím prd. Zkoušel jsem všechno možné s následujícími proramy: ATI Catalyst, Ati Tray tool, Devcon, UltraMon, Display Changer, NirCmd a na nic jsem nepřišel. Jediné co zabere, je po zapnutí TV uspat a znovu probudit HTPC. To ale nejde, když zrovna nahrává. Prosím o jakoukoliv rozumnou radu!
jimram
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Odar 15. 4. 2010 05:55

Podobny problem mam s Yamaha AVR. Pred zapnutim PC som ho musel zapinat. Ked je totiz vypnuty, HDMI IN v Yamahe nie je "zivy" a PC (ovladace GPU) ho nevidia. To je cely problem.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod jimram 15. 4. 2010 08:24

Neni nějaka možnost vynucení resetu GPU? Pise se o tom, že driver umi GPU resetovat, pokud zjisti, ze nepracuje spravně, ale nevim jak reset vynutit. Samotny restart driveru, jak ho nabizi Ati tray tool nestačí.
jimram
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Odar 15. 4. 2010 08:55

Netusim. Pichol som HDMI do TV a tam nemam problem.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod Oops! 15. 4. 2010 09:16

Měl jsem podobný problém. Pak jsem přešel z XP na Visty a problém přestal být problémem :)). U XP je podpora HDMI mizerná a na hodně forech jsem četl, že jsou s tím problémy.
Oops!
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod RossiD 15. 4. 2010 13:03

Mam stejny problem na HTPC v loznici kde je pocitac v kombinaci s plazmou Panasonic,taktez "nenajede" obraz pres vstup HDMi,pokud je TV vypnuta.OS je W7 z cehoz vypliva,ze to neni chyba jen u XP.
Na druhe sestave v obyvaku,kde je vsak plazma Samsung zadny problem neni a zvoleny HDMi vstup funguje vzdy.
-= Jestli neumíš udělat chybu, neumíš nic =-
RossiD
Junior

Odeslat příspěvekod Odar 15. 4. 2010 13:05

Problem nie je v XP. Problem je v tom, ze ten HDMI jednoducho "nezije" a tak ho ovladace pri nabiehani OS nedetekuju. Tiez mam TV Samsung a ked mam HDMI pichnute do nej, problem nie je ziadny.
Odar
Trvalý BAN

Odeslat příspěvekod evlo 15. 4. 2010 14:00

jimram: standardni chovani - urcite by stacilo propojit nejake piny v tom hdmi, najdi si spec. Ale je to dost geekojidni reseni.
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jimram 15. 4. 2010 14:21

Propojeni pinu na HDMI mne taky napadlo, ale pritomnost HDMI zarizeni na druhem konci se bohuzel tak jednoduse nedetekuje.
jimram
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Oops! 15. 4. 2010 15:45

Jak už jsem psal. Akorát jsem si uvědomil, že i u vist mi to dělalo problém....měl jsem zapnuté pc s monitorem lcd (dvi) a chtěl jsem hodit obraz na lcd tv (hdmi), ale hdmi bylo mrtvé, tak jsem vždycky musel pc restartovat, pak už obraz na lcd tv naskočil.
Pak byl ještě problém, že když jsem měl aktivní lcd tv +monitor a tv jsem vypnul, protože jsem poslouchal mp3 (mám hdmi vedené přes reciver a do lcd tv), tak se hdmi po nějaké době odpojilo a musel jsem telku zase zapnout

Teď vše ok. Konfi hd4670, win7, receiver onkyo 607, lcd tv sony
Oops!
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod jimram 15. 4. 2010 17:41

Oops!: Privedl jsi mne - asi nevedomky - na reseni kde udelali soudruzi chybu. Nektere desky s chipsetem 780g maji v BIOSu volbu pro VGA vystup:
1. autodetect
2. d-sub/dvi
3. d-sub/hdmi
Moje deska ASUS to nema, v BIOSU takovou moznost proste nedali. Zrejme je tam natvrdo autodetect. A ten autodetect se chova tak, ze kdyz nic nenajde pri startu ani na DVI ani na HDMI rozhodne se pro DVI. Takze stacilo po ceste domu koupit prechod DVI na HDMI a je hotovo. Sice prijdu o zvuk pres HDMI,ale to stejne nepouzivam. Dik :-)))
jimram
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Odar 15. 4. 2010 18:01

jimram --> Ja mam 780G od Gigabyte http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mot ... 78GPM-DS2H a ak si dobre pamatam, mam v BIOSe nastavene natvrdo HDMI/D-SUB a aj tak to blblo.
Dolezite je, ze sa ti to podarilo vyriesit.
Odar
Trvalý BAN