Udělám chybu, když koupím plasmu?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod zac.je.toho.loket 27. 8. 2010 12:14

V dnešní době panuje trend LCD a LED LCD panelů a spousta lidí na nic jiného neslyší. Plasma je pro ně něco zastaralého s velkou spotřebou, kde se vypaluje obraz. Zkrátka na první pohled se to jeví jako vyřízená záležitost. Jsem jiného názoru a potřebuji ubezpečit, zda neudělám koupí plasmy osudovou chybu. Vždyť přece plasmy vynikají věrným zobrazením barev, mají bleskovou odezvu a s tou spotřebou a vypalováním obrazu už to přece nebude tak horké. Určitě i tato technologie za ty léta někam poskočila, ne? Zaráží mě ale fakt, že je jich na trhu tak málo oproti LCD. Čim to je? Zastaralou technologií nebo jen nesmyslným trendem a promyšlenými marketingovými tahy?

K věci!

Měl bych v hledáčku plasmu od Panasonicu o úhlopříčce 42''. Pozorovací vzdálenost cca 2,5m. Předpokládám tedy, že Full HD bude vhodnější. I kvůli využití PS3. Jinak by měla sloužit na sledování filmů (jak HD, tak DivX, Xvid a další podobného ražení) a sledování sportu (Gital, Skylink).

Tady jsou adepti:

http://www.alza.cz/42-panasonic-viera-t ... 156075.htm

http://www.alza.cz/42-panasonic-viera-t ... 160325.htm

G20 je oproti S20 dražší jen díky výbavě nebo je to i obrazově jinde? Cenový rozdíl je totiž dost markantní.

Chtěl bych vědět, zda u G20 přes USB přehraju .mkv a jaké jiné formáty videa a titulků podporuje. Wifi a Ethernet slouží u tohoto stroje jen k aktualizaci firmwaru nebo se to dá jinak efektivněji využít? Myslím si, že jediné, co bych z té výbavy G20 navíc využil, je asi jen to USB.

Nevím jak je to u těchto modelů s bzučením a blikáním. U některých plasem v elektro-prodejně jsem zaznamenal poblikávání (tím teď myslím plasmy celkově-ne jen Panasonic).

Jsem ochoten jít i do jiné značky. Samsung je pro mě vyloučen, takže připadá v úvahu LG a dál nevím. Od Sony jsem snad 42'' plasmu neviděl. Poraďte prosím. Klidně i jiné modely od Panasonicu
zac.je.toho.loket
Junior

Odeslat příspěvekod MatusCo 27. 8. 2010 13:17

Sorry chlape, ale tak len na tomto fore je toho popisane dost. Pozri si aj ine fora (nechcem pisat ktore, aby som nahodou nedostal BAN) a najdes tolko informacii o S20 a G20 az ti z toho bude sibat.

Pre zaciatok by som si precital a dal porovnanie na strankach Panasonic.cz http://www.panasonic.cz/html/cs_CZ/2837093/module/general/compare/products/displayResult.html?p=TX-P42G20&p=TX-P42S20

A potom by som si precital rozne fora - uplne ale uplne rovnaka debeta je rozbehnuta na inom ceskom fore - ked sa trosicka posnazis, tak ju tam najdes.
MatusCo
Junior

Odeslat příspěvekod pan.karel 30. 8. 2010 14:45

Ja si ted koupil S20, nad G20 jsem taky uvažoval,ale za ty penize navic to pro me nemelo vyznam.

G stejne nedoakze prehrat zadne pouzitelne formaty HD videi (tj mkv...), umi to jenom divx HD tusim (vic v manualu)
G je neoPDP panel (vyhoda/nevyhoda neutsim :-) )
G ma viera-cast zalezi na preferencich
G umi nahravat pořady na USB, ale jenom myslim z DVB-T
+ jeste nejaky drobnosti navic ( Mini D-sub vstup...)
kadzy musi zvazit jestli to za těch 7 tis navic stoji....

TV trosku bzuci,ale jenom kdyz jsem tesne u ni, z normalni vzdalensoti to neslysim.
Blikani obrazu vidim, ale hlavne na statickych obrazich (treba svetla obloha na fotce), u normlaniho pouzivani me to nerusi...a taky zalezi jak je nastaveny obraz, kdyz jsem prepl na "film" tak bych rekl, ze je blikani minimalni. A blikani je hlavne viditelne kdyz se clovek diva vedle televize a ma ji v perifernim pohledu. Kdyz se diva primo na ni,tak je to v pohode.
pan.karel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pcwifi 31. 8. 2010 08:32

Vierru 42G20 nepletu li se si koupil znamy, frci jen DVB-T ale spokojenost maximalni,obraz vynikajici, koukani z cca. 2,5 - 4m. V datartu rok zaruky navic, no neber to za ty love 8-D globalne velka spokojenost, jen me mrzi, ze jim nedavaji napajeni zesilovacu anteny...

skoda jen, ze nechyta mux s HD programy z Brna-Bohunic, zajimalo by mne, jak by zazarilo vysoke rozliseni, spotrebu se chystam take nekdy zmerit, uvidime...
Asus X550C, Intel i5-3337U 17W TPD ! 12GB RAM, Intel 250GB SSD, Intel HD, DVD-RW ,15,6" matny ,W10P, 500GB USB3,Samsung S21FE 5G 128GB + TM noFUP, Home VDSL Terminator 125/25M, Koss PortaPro, Asus 24" FullHD, MESH TPlink, MiBOXs + IPTV TM full.
pcwifi
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 31. 8. 2010 08:48

Doplním G má lepší povrchovou úpravu panelu ( ve dne je to dost znát) a nemá krycí sklo.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod zac.je.toho.loket 31. 8. 2010 14:02

pan.karel píše:Ja si ted koupil S20, nad G20 jsem taky uvažoval,ale za ty penize navic to pro me nemelo vyznam.

G stejne nedoakze prehrat zadne pouzitelne formaty HD videi (tj mkv...), umi to jenom divx HD tusim (vic v manualu)
G je neoPDP panel (vyhoda/nevyhoda neutsim :-) )
G ma viera-cast zalezi na preferencich
G umi nahravat pořady na USB, ale jenom myslim z DVB-T
+ jeste nejaky drobnosti navic ( Mini D-sub vstup...)
kadzy musi zvazit jestli to za těch 7 tis navic stoji....

TV trosku bzuci,ale jenom kdyz jsem tesne u ni, z normalni vzdalensoti to neslysim.
Blikani obrazu vidim, ale hlavne na statickych obrazich (treba svetla obloha na fotce), u normlaniho pouzivani me to nerusi...a taky zalezi jak je nastaveny obraz, kdyz jsem prepl na "film" tak bych rekl, ze je blikani minimalni. A blikani je hlavne viditelne kdyz se clovek diva vedle televize a ma ji v perifernim pohledu. Kdyz se diva primo na ni,tak je to v pohode.

Díky za postřehy ;-) A co vypalování obrazu?

Mimochodem o víkendu jsem byl v Datartu a byla tam vystavená jen G20, S20 ne. Prodavač říkal, že v obraze by neměl být zas tak patrný rozdíl, tak nevím jestli mu věřit. Cenový rozdíl je prý jen díky výbavě (wifi, usb, Viere-Cast atd.). Z toho bych stejně využil jen USB pro DivX a podobné. MKV prý moc televizí nezvládá. Když mi pouštěl na LED LCD od Sharpu z USB nějaký mp4 záznam ve vysokém rozlišení, tak se obraz sekal a zvuk vůbec nešel. Zkoušel i jiné záznamy, ale pořád to samé. Od TV za 50tis bych čekal víc. To mě docela odradilo připlácet si za USB a podobné serepetičky. Na tyhle věci bude asi lepší si pořídit dobře vybavený Set-top-box nebo nějaké multimediální centrum a TV mít primárně jen jako zobrazovací zařízení.

Pozn.
Ve stejné řadě jako G20 stála i LED LCD Samsung a Full HD LCD LG. Modely přesně nevím, ale cenová hladina byla podobná G20. Všechny tři měly stejný digitální signál ze Skylinku. Běžel tam zrovna nějaký fotbal a obraz na G20 jedna báseň. Jediná plasma dokázala zobrazit travník jako skutečně zelený (všechny panely v továrním nastavení). Ostatní no comment.

Jinak co jsem tak obhlížel LED LCD, tak mi přišlo, že černou barvu zobrazují jako tmavě fialovou :-(
zac.je.toho.loket
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 31. 8. 2010 15:45

zac.je.toho.loket píše:Jinak co jsem tak obhlížel LED LCD, tak mi přišlo, že černou barvu zobrazují jako tmavě fialovou :-(

Tak to bohužel vidím i já a pokud se podívám z úhlu je to ještě horší

Vypalování bych se u Panasoniku nebál pokud nebude obraz ze 75% v 4:3 nebo vyloženě tam mít hlouhodobě statický obraz, např O2 má reklamní panely PDP a jsou v pohodě , a USB bych neřešil a použil box tam je mnohem lepší podpora formátů a titulků atd
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod pan.karel 31. 8. 2010 16:42

MKV umi některe LG. Vypalovani obrazu sem zatim nezkoumal,ale mam ji jenom par dni. Ale taky to budu asi řešit nějakym multimedialnim centerem za par tisic.

V datartu jsme se taky dival na ruzny TV, dve sharp vedle sebe, jedna dobry obraz, druhy hnus...duvod jednoduchy, jedna pripojena pres antenu, druhy pres komponentni (nebo kompozitni, porad se mi to plete :D ). Stejne tak signal ze sateleitu, na prvni TV super, na dalsi v rade ktera uz byla pres rozbocovac horsi a dalsi jeste horsi atd...
pan.karel
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ghost_sk 31. 8. 2010 17:09

Omg, co to zas ti moji byvali kolegovia trepu :D ....ze, je obraz rovnaky...ach

Tak medzi Skom a Gckom je megaobrovsky, priepastny rozdiel v kvalite obrazu. NeoPDP je velka vyhoda po vsetkych strankach. Skoda, ze ich nemali vedla seba, rozdiel uvidi hned na prvy pohlad aj poloslepy. Cize urcite zober to Gcko. Jednojednoznacne ;-]

Dalsia vec MKV. Ako tu bolo povedane Panasonic to neprehrava, LG/Samsung ano. Ale toto je podla mna druhorada funkcia (aj ked urcite uzitocna), na ktorej by nemalo stat a padat rozhodnutie o vybere TV. Pozeram, ze na to bude pripojene PS3, ktore ma xkrat lepsiu podporu prehravania ako ktorykolvek telkac.

Dalsia vec spotreba/vypalovanie bodov. Tieto veci pri novych plazmach nie je treba ABSOLUTNE riesit. Spotreba sa uz vyrovnava rovnakovelkym LCD (s CCFL), pricom plazma ma podstatne lepsi obraz, ako LCD v tej istej cene.
No a vypalovanie uz za normalnych podmienakach ani nemoze nastat.

ZHRNUTIE: Zober Panasonic P42G20.

PS: Plazmy od SONY si nevidel, lebo SONY plazmy nerobi.
Ghost_sk
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 31. 8. 2010 17:16

Já to porovnával LCD u SAM jedna za cca 25t a druhá za 50t,- na první zběžný pohled obraz v pohodě stejný , ale na té dražší při sledování pletových a tmavších odstínech byl slušný rozdíl a stejně to nemá na plazmu pokud bude přítmí, ano ve dne za slunného dne bude mít LCD navrch obzvlášt když bude mít lesklý povrch ( pokud se tam nebude něco brutálně odrážet obraz má za světla vysoký kontrast a i hloubku )

PS: SONY je přestalo dělat cca r 2007

-- 31. 8. 2010 17:20 --

Asi počítaly že rozjedou OLED a to bohužel nevyšlo. jen http://www.sony.cz/product/tvp-oled-tv/ ... SeriesHome
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 31. 8. 2010 21:04

zac.je.toho.loket víš co chceš, víš co můžeš očekávat, víš co se může stát. Máš všechny informace pro to, abys chybu neudělal.

Jestliže nevnímáš blikání u plazem, či Ti nevadí - OK
Jestliže nebudeš sledovat TV v nezatemněné místnosti přes den - OK
Jestliže si dáš pozor na dlouhodobější sledování statického obrazu, či obrazu „ořezaného“ - OK
Jestliže neřešíš spotřebu elektřiny, která je u plazem trošičku vyšší, než u LCD - OK

U konkrétně vybraného typu si nechej, pokud možno, pustit všechny druhy Tebou používaného signálu. DVB-T, DVB-S .. či DVD, BR, nebo DivX.

Jsi po prezentaci stále spokojen? Vezmi plazmu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod zac.je.toho.loket 3. 9. 2010 09:08

Poslední otázka.

Panasonic Viera TX-P42S20E nebo G20E :?:

Usb, wifi a další výbavu klidně oželím. Stojí to Gčko opravdu za ty peníze? Chci především kvalitní obraz a potřebuji, aby panel nějakou dobu (alespoň 2 roky) vydržel ;-)

Kdo má zkušenosti s těmito dvěma modely, ať neváhá a napíše. Díky všem za předchozí příspěvky :tleskani

edit: na tomto vlákně ( http://www.tvfreak.cz/forum/showthread.php?p=294148 )jsem našel dost rozporuplné příspěvky
zac.je.toho.loket
Junior

Odeslat příspěvekod Ghost_sk 3. 9. 2010 14:04

Urcite stoji.Hlavne ked ho mate za taku cenu. Ten telkac nekupujes na polroka tak si priplat tych par tisic za lepsi panel. Ako som pisal, je tam velky rozdiel v obraze. Dovolim si povedat ze G rada sa velmi vydarila a je zo svetkych rad navyhodnejsia. Vysie modely ako napr. Vcka maju takmer identicky obraz, ale za premrstenu cenu. Cize este raz, zober G, nebudes lutovat.
Ghost_sk
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 3. 9. 2010 14:38

Panasonic TX-P42G20E
anonymni

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 3. 9. 2010 16:03

Pokud jsou finance dostupný je vhodný si připlatit za G ale je fakt , že večer bude mít S obraz prakticky stejný. Aspon já jsem v obchodě kde bylo docela šero rozdíl neviděl jen o trochu horší černá ale to se večer zlepší.
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Další stránka