Přeprava plazmy?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod jirant 26. 11. 2010 09:00

Dobrý den,
rád bych se zeptal, jaké máte zkušenosti s přepravou plazem a jim podobného "choulostivého" zboží přepravními službami, popř.poštou při objednání z internet.obchodu?
Není v tomto případě na místě osobní odběr? :hm
Předem díky za vaše postřehy.
jirant
Junior

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 11. 2010 19:59

Pokud je taková věc v originálním obalu, je přeprava bez problémů - na škatuli jsou výrazné potisky a piktogramy a odesílající firma zásilku pojišťuje - žádný přepravce si neriskne pojištění odmítnout. Navíc výrobci garantují u svých balení určitou odolnost proti přepravnímu poškození. Daleko horší zkušenosti mám s přepravou například choulostivých elektronických přístrojů, obrazovek, elektronek a obecně křehkých věcí opět zase jakýmkoliv dopravcem - a v amatérsky zabaleném balíčku. Zábava typu "kdo dál dokopne balíkem" není v překladištních depech žádnou vzácností a jediné co by pomohlo, by byla striktně prováděná kontrola s pomocí "měřicích nálepek" - to jsou nalepovací "měřiče" přetížení, které obsahují křehkou trubičku naplněnou kapalinou výrazné barvy. Mají různou přesně definovanou odolnost - po překročení určité hodnoty zrychlení se rozbijí. V Americe je to naprosto běžně dostupná věc. Notářsky zdokumentovaným zabalením takových nástrah a podáním zásilky k přepravě spojeným s opětovným otevřením zase pod dozorem notáře by se dalo podobným "praktikám" přepravců zabránit, jenže nikomu se do toho nechce...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 26. 11. 2010 23:01

jirant plazmové zobrazovadla je lépe převážet v poloze, jaké se pak běžně instalují ... tudíž svisle. Není dobré je položit. Jistě se najdou tací, kteří napíší, že plazmu položit museli a několikrát ji takto přepravovali a vše bylo OK. Já bych si to netroufl.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod EKKAR 26. 11. 2010 23:24

Ono je to i na těch škatulích natištěno - "Transport only in vertical position" a podobně. Jirantovi ale asi spíš šlo o zacházení s balíkem nebo kusovou zásilkou obecně - tedy ochrana proti nárazům a otřesům, případně i proti prudkým teplotním rozdílům během přepravy ČEHOKOLIV - nejen plazmidel...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MgX 26. 11. 2010 23:28

EKKARe to jsem celkem pochopil ... ač se o plazmě hovoří v názvu vlákna. Vzhledem k tomu, že je zmíněna možnost osobního odběru a tedy i odvozu, dovolil jsem si nabídnout předchozí informaci.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod jirant 26. 11. 2010 23:48

Pánové, děkuji za vyčerpávající odpovědi. Doposud jsem objednával jen běžné věci u kterých jsem toto nějak neřešil. Akcelerometry, to by bylo super :tleskani, ale pak by jim pojišťovny asi brzo vypověděli smlouvu :lol: . Nic méně, zřejmě vyloženě špatné zkušenosti asi nejsou, tak jdu do toho. Konec konců nepřevzít, nebo vrátit poškozené zboží můžu vždycky, jenom to je pak otrava.
jirant
Junior

Odeslat příspěvekod PAVEL.2 27. 11. 2010 00:15

Tak "nepřevzít" je 100% ochrana před problémem , "nebo vrátit poškozené " poté co odjede přepravce může být potíž , i když tu někdo psal že vrátil prasklou TV elegantní řešení je při sebemenším poškození obalu pomačkaný roh , hrana nebo podeždřelá prohnutí , poškrábání sepsat převzetí s výhradou poté se zákazník má na čem otáčet , že zboží nebylo v perfektním stavu ono na chodbě v přízemí rozbalovat bednu nic moc a u LCD se prasklina na vypnuté TV dá velmi těžko poznat !!!
PAVEL.2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 11. 2010 00:28

Ale ono to ani s tím vozením plazmidel "nastojato" není tak jednoznačné, jak by to vypadalo - už jsem potkal 120cm plazmovku, která byla v krabici upevněná a podepřená po celé ploše (tvarovky z pěnového polystyrénu) a na škatuli bylo výrazným potiskem znázorněno, že se může vozit i naležato - ale jen a výhradně v origo obalu a před vyndáním se musí i s obalem umístit vertikálně. Všecko je to vlastně o tom, jak zabránit velké ploše ničím nepodpíraného skla prohnout se směrem ven z rámu a vlastní váhou se prolomit... Dokud je zobrazovač ve škatuli a ROVNOMĚRNĚ PODEPŘENÝ PO CELÉ PLOŠE, nemělo by mu nic hrozit ani při převozu. Vybalený pak ale jedině "na stojáka"...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod stormborec 27. 11. 2010 17:45

LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 27. 11. 2010 18:43

VOLOVINA - TAKHLE VZNIKAJÍ FÁMY. Čti pořádně, než začneš něco plácat - cínový mor se týká jen čistého cínu, ne jeho slitin - což je v tomto případě právě elektrotechnická pájka. To je slitina olova, bismutu a cínu - nebo cínu, bismutu a malého přídavku stříbra, případně dalších příměsí (= RoHS, bezolovnatá pájka). Právě olovo v pájce způsobuje odolnost proti rekrystalizaci - a proto se také pro aplikace, vystavené velkým výkyvům teplot, MAJÍ POUŽÍVAT PÁJKY S OBSAHEM OLOVA - tedy ne bezolovnaté sr.ačky, které do všeho se.rou Číňani v domnění, že dodržováním RoHS normy prorazí na všecky trhy. Například v tzv. "automotive" oblasti respektive v dopravě všeobecně nebo ve zbrojní technice, zdravotnictví a podobných oblastech se RoHS vysloveně používat NESMÍ...
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Koby 4. 11. 2012 21:23

Pánové a kdy mohu takovou plazmu po převozu zapnout?? Mám to nechat odstát nebo je to jedno? Něco jako s lednicí :-) díky
Mazda MX5 NC1 2.0i expression - Bilstein podvozek, samosvor LSD, 6kvalt, xenony, Bose sound, Keyless systém, kůže + výhřev atd.. = opravdová RADOST Z JÍZDY
Koby
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod merkury 4. 11. 2012 21:30

Když to koupím přímo na krámě tak se připravuji o možnost vrátit zboží do 14 dnů.
merkury
Junior

Odeslat příspěvekod jito 4. 11. 2012 22:16

Koby píše:Pánové a kdy mohu takovou plazmu po převozu zapnout?? Mám to nechat odstát nebo je to jedno? Něco jako s lednicí :-) díky

Určitě nechat několik hodin "odstát".
Srovná se teplota a vlhkost s okolím...Hlavně s blížícím zimním počasím se to stává aktuální.
jito
HD SATan

Odeslat příspěvekod MgX 5. 11. 2012 20:20

Souhlasím s jitem. Raději nechat chvíli stát, rychlá změna teplot nemusí dělat stroji dobře.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Koby 5. 11. 2012 20:30

jj, nechal jsem to asi 3h tak snad bude sloužit :-)
Mazda MX5 NC1 2.0i expression - Bilstein podvozek, samosvor LSD, 6kvalt, xenony, Bose sound, Keyless systém, kůže + výhřev atd.. = opravdová RADOST Z JÍZDY
Koby
Mírně pokročilý