vypalovani okraju plazmy

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Sollozzo88 6. 6. 2012 16:26

Ahoj,
mam dotaz ohledne vypalovani okraju pri aktivovanym aspect ratio 4:3 ci jinych nez 16:9 (primo na televizi). Jsou pote pixely na okrajich obrazovky aktivni? Resp. vypaluji se potom tyto okraje? A jeste jedno ujisteni - pri statickem obrazu jsou nachylnejsi na vypaleni svetle ci tmave barvy? Mam Panasonic P50GT30...Diky za odpovedi.
Sollozzo88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Igor010 6. 6. 2012 17:18

Zopar mesiacov mam Pnanasonic 50G30E a bezne sledujem aj vo formate 4:3. Ziadne vypalenie sa zatial nekonalo. Je mozne, ze sa pri dlhsom sledovani ostanu na boku pruhy, ale tie sa za niekolko minut stratia. Myslim si, ze vypalenie hrozi ak by sa na TV sledovalo iba vo formate 4:3 velmi dlhu dobu a medzi tym by nic ine neslo ako tento format. Pri statickom obraze su nachylne biele farby (svetle, ziariace farby), teda aspon podla mojej skusenosti.
Igor010
Junior

Odeslat příspěvekod Andrejsvk 6. 6. 2012 17:36

cierna sa ti nevypali :D
a ako vravi kolega, treba rozlisovat docasne a trvale vypalenie
Topping E50 + Focal Alpha 65
LG OLED42C21

ignore list : Petulda, Peny, bacil2, platprd
Andrejsvk
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Sollozzo88 6. 6. 2012 17:45

diky za odpovedi ...myslel jsem si to...nekde nejakej chytrak napsal ze cerna skodi vic jak bila, tak jsem mu to zbastil:-). Jinak zpet k 1. dotazu - jsou tedy u tohoto modelu pri jinem pomeru stran nez 16:9 pixely v cernych pruzich neaktivni?
Sollozzo88
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 6. 6. 2012 19:21

Plazma funguje na takom principe, že keď zobrazuje čiernu, jednotlive bunky su vypnute. Čim svetlejšia farba, tym vyššia svietivosť bunky.

Pokiaľ by bol pruh na obraze stale, tak ta časť obrazovky by bola menej opotrebena ako ta, kde sa zobrazuje obraz. A ten rozdiel v opotrebenosti medzi jednotlivymi časťami obrazu by bol viditeľny.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod N3RF 7. 6. 2012 17:59

Já si myslím, že dojde k opaku. Okraje budou vidět, protože buňky v nich budou nesouměrně opotřebované a proto budou vidět. Ne proto, že by byly vypálené, ale proto, protože budou míň používané.
N3RF
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod portapro 10. 6. 2012 07:54

Já měl na p42g30 taky takový problém...když jsem sledoval vysílání, nahoře a dole byl pruh,a po měsíci už bylo vidět opotřebení. TV bych nechtěl se současnými technologiemi ani zadarmo.
portapro
Mírně pokročilý