Výběr TV do 15.000 - kvalita obrazu ... (přechod z CRT)

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod 3ttt 30. 7. 2012 18:52

Ahoj všem, mám, jak jinak, vcelku tradiční prosbu. Moc se neorientuji v oblasti TV, a žel starý Thomson (ještě CRT) už není schopen sloužit dál, a tak musím během několika týdnů vybrat první placku do domácnosti.

• Cena by neměla překročit 15.000.
  • Kromě ceny mám jediné kritérium - kvalitu obrazu.
  • Nemám rád přesycené, pro mě nepřirozené barvy, které často kolem sebe vídám (proto např. odmítám telefon s displayem typu AMOLED apod., moje okolí to nechápe...).
  • Multimédia, internet, tunery, nahrávání atd. to vše je v podstatě nezajímavé. Ani design nijak zvlášť neprožívám, jenom nemám rád lesklé plasty. Na značky si taky nehraju.
  • Je mi jasné, že jde o spotřebku, ale na druhou stranu, nerad kupuju věci příliš často, nebo pokud staré ještě slouží. Je dnes vůbec šance na životnost v rozumném stavu aspoň šest let? Klidně vezmu i starší model, je-li nějaký osvědčený.
  • Zdrojem signálu je satelit Skylink, zatím hlavně SD kanály.
  • Dále mám doma funkční Gb síť s NASem, všude kabely. K TV, asi začátkem příštího roku, přibude MMC, zatím ho nahrazuje notebook, to teď nechci řešit. Na NASu máme zálohy DVD, domácí video, fotky, občas, ehm, nějaké ripy (no co už, jsou věci, co nikdo nikdy už nevydá), přepisy ze starých VHS, dokonce i z osmičky, apod. Kvalita - různá, od PAL po FullHD.
  • Žánry - sport, koncerty. Filmy - hlavně z NAS. Fotky.
  • Princip převodů SD <-> HD je mi znám, ale bojím se praktické realizace.
  • Zvuk aspoň průměr, počítám ale s propojením MMC a staré věže Technics s bednami a stále skvělým zvukem.
  • Vzdálenost asi 2.7 m (při zavěšení na zeď 3 m), občas ze strany více.
  • Fyzicky by TV neměla přesáhnout šířku 95 cm.
  • TV bude spíše ve stinném koutku, v místě bez přímého denního světla, i umělé osvětlení je rozptýlené.

Půjdu se samozřejmě podívat i do obchodu, ale rád bych už dopředu věděl, na co se mám zaměřit.

Snad jsem napsal vše, co je třeba.

Díky moc za všechny rady.

P.S. Omlouvám se, snad jsem nic neporušil, ale umístil jsem tento dotaz i na jiné fórum, díval jsem se pečlivě, ale podle všeho se mnoho uživatelů nepřekrývá. Víc hlav víc ví...
Naposledy upravil 3ttt dne 30. 7. 2012 20:55, celkově upraveno 3
3ttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod merkury 30. 7. 2012 19:07

Pokud nemáš rád nepřirozené a přesycené barvy tak pro tebe zůstává jediná volba a to plazma a vzhledem k rozpočtu do 15t ti dá i lepší obraz.
merkury
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 30. 7. 2012 20:00

Vyhodnoť si, zda Ti vadí/nevadí případné blikání na plazmě. Pokud ne, jsi šťastný člověk a můžeš klidně volit tuto technologii - tedy pokud přejdeš fakt, že plazmy mají o něco vyšší spotřebu než LCD a některé o dost více hřejí.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod 3ttt 30. 7. 2012 20:15

MgX píše:Vyhodnoť si, zda Ti vadí/nevadí případné blikání na plazmě. Pokud ne, jsi šťastný člověk a můžeš klidně volit tuto technologii - tedy pokud přejdeš fakt, že plazmy mají o něco vyšší spotřebu než LCD a některé o dost více hřejí.

Ano, to udělám. Takže předběžně plazma. Spotřeba nevadí, v součtu jsou doma horší žrouti.

Zřejmě nevadí když nebude FullHD?

A dá se říci, zda je obecně rozdíl v kvalitě mezi výrobci? Nebo je to model od modelu, nedej bože kus od kusu? Asi jsem měl ještě poznamenat, že jsem citlivý na např. pískání trafa, nebývá zrovna tohle u plazem problém?

Když půjdu do obchodu koukat na plazmy, zda je "neuvidím blikat", mám se snažit o nějaké nastavení, kde by se to extra projevilo nebo je to jedno?

Zatím díky.
3ttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 30. 7. 2012 21:42

V obchodě mají většinou TV nastaven na „SHOP“ režim, kdy je zvoleno něco jako dynamické nastavení všeho, což blikání zvyšuje. V domácím prostředí lze blikání významným způsobem omezit. Na TV je dobré se koukat - jakoby - periferním viděním ... tak se jev ukáže. Samozřejmě na světlých jednolitějších plochách je výraznější. No a právě při dynamickém nastavení ... hodně jasu, kontrastu, podsvícení a barvy.

Pískání je problém, ale může se vyskytnout kdekoliv.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 30. 7. 2012 22:01

V obchode je prave to blikanie vzhladom k podmienkam (osvetlenie) intenzivnejsie ako v domacich podmienkach. Takze v tomto smere je to idealne prostredie. Co sa tyka obrazu, je to skor naopak. Piskanie je vecou konkretneho kusu, takze je to skor metoda poku-omyl.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod 3ttt 31. 7. 2012 12:25

Tak jsem teď cca půl hodinky brejlil v Datartu na televize. Plazem moc neměli, zato LEDek jako máku. Zrovna byl basket z olympiády, ovšem mátožný pracovník nebyl ani schopen říct, o jaký zdroj signálu jde. Na HD to nevypadalo, a když tak nějaký divný. Přišlo mi všechno trochu mázlé, šikmé linie by setsakra zasloužily anti-aliasing. Nic jiného než Full HD vystaveno nebylo (nepočítám mini velikosti).

Nějaké ostré detaily jsem nikde moc nezaznamenal, zklamalo mě zobrazení linií v popředí na pozadí (např. dres hráče proti palubovce, chvílemi to vypadalo, jako kdyby někdo obtáhl obrys dresu nesmyslnou barvou, něco jako posun barev u barvotisku). Občas jsem měl pocit, že na barevných plochách (třeba červený dres) vzniká moiré, apod.

U LED se mi navíc zdálo, že nestíhají, ani ne tak šmouhy, jako spíše kdyby nezvládly překreslovat celou plochu najednou.

Blikání u plazem jsem, podle všeho, nevnímal. Že by aspoň jeden úspěch?

Jinak krom dvou bylo úplně všechno přepálené, plazma, LED, všechno jedno.

Navečer se zastavím ještě v jednom obchůdku, co vím, tak tam byli vždy ochotní, i věcí znalí.
3ttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 7. 2012 13:08

Nič ineho ako Full HD vystavene mať nemohli, kedže v ramci LCD od 37" ani nič ine neexistuje. HD ready najdeš len v najlacnejšich 32" a nižšich uhlopriečkach.

Obraz sa "riešiť" v predajni neda, su tam absolutne nevhodne podmienky (svetlo, prišerne nastavenie farieb, pohybu...). Ak sa už ale na to odhodlaš, je NUTNE vypytať si DO a s tv sa pohrať. A hlavne skusiť čo možno najviac druhov signalu (napr. aj nejake nahravky vysielania z vlastneho signalu atd.). Bez toho je hodnotiť obraz na vystavenych tv uplny nonsens. Neuvidiš nič ine len prave prepalene tv s gigantickym jasom, saturaciou a zapnutymi "milionmi" ku*vitkami obrazu, ktore obraz viac prznia ako mu pomahaju.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod 3ttt 31. 7. 2012 13:23

Dík za objasnění, psal jsem, že se v TV moc neorientuju.

A zřejmě nejen v nich, nechápu, je-li to takto ve většině obchodů, na základě čeho lidi ty TV kupují, já si šel jenom ověřit vnímání blikání plazmy, ale nevědět od vás, co všechno ještě musím udělat, než se rozhodnu, tak odtamtud uteču jednou pro vždy... Zlatej můj Oravan, dvacetiletej, ten má proti tomu ještě dneska obraz jak víno.
3ttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lumix22 31. 7. 2012 13:35

3ttt:
Škoda že sis v tom Datartu nevyžádal DO od nějaké z TV. Určitě by ti ho ten moula, který tomu nerozuměl zapujčil. Mohl sis trochu obraz přispusobit ke svému vkusu. Ty Dynamické režimy jsou nepoužitelné. Většinou je na nich nekoukatelný obraz. Čili příliš vysoký jas, kontrast atd. Nejideálnějšími jsou většinou režimy: Normál, Kino, Kino režim.

Ryan:
Né všude jsou až tak špatné podmínky. Třeba u nás v Datartu a Pleneo byly velmi dobré podmínky. ;-) Druhy signálu může hodně vyzkoušet ze vstupů, ale z tunerů už moc né. Většinou je skoro všude signál jen ze satelitu nebo pozemního digitálu. A po rozbočení do tolika TV je ten obraz už dost degradovaný...
Naposledy upravil lumix22 dne 31. 7. 2012 13:37, celkově upraveno 1
lumix22
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 7. 2012 13:36

Ľudia to kupuju prave podľa toho čo vidia na predajni. 90% žerie take "plne", efektne farby. A hlavne väčšinou tam beži nejake HD demo a podľa toho zhodnotia, aky krasny obraz to ma. Ďalši podľa toho čo im predavači vnutia, resp. aj sused taky ma, a vravi že je to super, tak musim aj ja. A väčšina kupuje hlavne Samsung, pretože ten ma genialne zmaknuty marketing. Plus modely od Samsungu su typicke prikrašlenymi farbami (s vynimkou top modelov, kde sa to da nastavenim skorigovať).

Tv na predajni su preto schvalne nastavene v rôznych prezentačnych modoch, kde ukazuju svoje silne stranky, hlavne na nejakych HD slučkach. Alebo naopak nejake SD vysielanie pripojene analogovo cez cinche.
Treba sa s tym fakt pohrať, aby si ziskal aky-taky obraz ako je na tom ten-ktory TV.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod lumix22 31. 7. 2012 13:50

!Každopádně!

- Nenechat se zviklat a odbýt prodejcem a vyžádat si DO!
- Donést si do prodejny své filmy na DVD/BD, flash disc/hdd s filmy v AVI, MKV a požaduj předvedení na dané telce/telkách.
- Hodnotit TV svýma očima, případně konzulace s rodinnými příslušníky. Neřídit se prodavačovými rádoby radami, že ta se hodně kupuje a že jí má také doma a že ta je nejlepší!
- Doma si na netu pročíst různé recenze od dalších lidí k daným TV. Třeba na stránkách Mall.cz, Datartu je jich celkem dost a budou přibývat další.
- Pročíst si zahraniční testy k daným telkám. České testy brát jen orientačně.
- Dát si pak dohromady celkový úsudek o daných modelech. Poté už je jen na nás jaké modely nám konkrétně nejvíce vyhovují.
lumix22
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod 3ttt 31. 7. 2012 14:21

Jen tak mimochodem,protože jsem samozřejmě o nové TV mluvil v okolí, došel mi před chvílí od jednoho známého mail s odkazem na TV značky Finlux. Znáte to někdo, jaký máte případně názor. Ne že bych to šel kupovat, ale když už se to objevilo...
Dík.
3ttt
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 31. 7. 2012 14:26

Kedysi to boli vyborne CRT. S LCD je to už podstatne horšie.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod lumix22 31. 7. 2012 17:20

To víš že Finlux známe. Finlux, vyráběl kdysi super CRTčka. Pamatujete se někdo, jak se jmenoval Finlux původně? Jde o známou finskou značku.
lumix22
Mírně pokročilý

Další stránka