Kolísání jasu u plazmových a LCD TV

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Jefe33 13. 8. 2012 15:56

Zdravím, před pár měsíci jsem vrátil plazmu Samsung PS51E550 s tím, že mi hrozně bliká obraz (resp. dochází na můj vkus často k nesmyslnému kolísání jasu - obraz se neustále zesvětloval a ztmavoval) kdy toto se dělo převážně při sledování sportu (zejména hokeje). Samsung mou reklamaci uznal a vrátili mi peníze. Kolega si nedávno do baru pořídil plazmy LG 60PM680S a ty dělají totéž. Myslel jsem si tak, že jde o vlastnost plazmových TV (s tím mi ovšem nějak nehraje uznaná reklamace mého samsungu). V nějaké recenzi na smart LED TV LG jsem se dočetl, že takovéto kolísání jasu má na svědomí nějaké softwarové udělátko snad pro snížení energie. Takže se tento pro mne dost nepříjemný jev projevuje i na LED TV.

Pozorujete toto někdo na své TV? Zajímá mně názor majitelů plazmových i LCD TV, a to zejména letošních modelů. Předem mnohokrát děkuji.
Jefe33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod pota 13. 8. 2012 16:09

U plazmy LG (rok starý model) to dělá u světlých scén. U LCD Samsung u tmavých, což je jednak debilní a taky nelogické. U LG se mi to nepodařilo nijak úplně vypnout, u Samsungu to neřeším, je jen v ložnici.
pota
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 13. 8. 2012 16:45

Toto väčšinou robi senzor okolneho osvetlenia. A taktiež to môže robiť tie spominane eko režimy, resp. nastaveny nejaky dynamicky jas. To sa da ale všetko povypinať.
Občas je to ale aj vada/vlastnosť, napr. minuloročne plazmy od Panaka.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod pota 13. 8. 2012 20:10

Tu lg plasmu jsme tu řešili v samotném topicu. Mrkněte, jestli to najdete (jsem na mobilu). Nakonec i přes veškeré povypínání eko hovadin to ztmavovalo.
pota
Junior

Odeslat příspěvekod Caleb_cz 14. 8. 2012 07:32

U 51D550 to nastesti lze resit neoficialni cestou flashnutim upraveneho FW, ktery Samsung vydal pro americky trh. Tady v Evrope ale zakaznik nema absolutne zadnou vahu, i v pripade ze reseni je takto trapne jednoduche.

Je smutne ze se Samsung nepouci a stejnou chybu opakuje stale a stale dokola. To stejne s jeho povestnym bzucenim.

Jedine co k tomu mohu dodat je, ze jedinej vyrobce, ktery se s timto jevem, ktery bude beztak vyvolany touhou vyrobce usetrit a snizit spotrebu, snazi uspesne bojovat je Panasonic. U rady 30 byl problem z velke casti vyresen oficialnim FW a podle ohlasu z recenzi a od majitelu rada 50 timto problemem netrpi. Bohuzel u Panasonicu zase clovek musi pocitat s blikanim a bandingem.
Caleb_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Igor010 14. 8. 2012 09:31

Pri Panasonicu G30 nemam ziadny problem ani pri nastaveni EKO rezimu. Ako je hore napisane, tak mi to pride, ze TV sa neprispobuje jasu okolia ale danej scene ktora na TV prave bezi. (nieco ako ked si na monitore nastavim dynamicky kontrast a ten sa neustale stmavuje podla danej sceny)
Igor010
Junior

Odeslat příspěvekod Jefe33 14. 8. 2012 10:14

Jen doplním, že na tom samsungu mi to dělalo i po vypnutí všech možných eko kokotin a i při různých nastaveních obrazu. Kamarád má plazmu Panasonic g30 a nedělá mu to. ***** asi zůstanu u CRT TV ]:-<

Nevíte někdo z vlastní zkušenosti, jestli trpí podobnými problémy i ty letošní LED TV LG? Mám totiž zálusk na LG 47LM670s......
Jefe33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meeshqo 14. 8. 2012 12:08

Mám Samsung E550 v hľadáčiku a to kolísanie jasu čo tak čítam je dosť nepríjemná vec. Čiže vypnutie EKO funkcií nepomohlo a skúšal si tie funkcie nechať zapnuté? Možno je tam nejaký limit v spotrebe a ak sa vypnú tie funkcie tak je spotreba nad limit a preto sa automaticky stmavuje pri určitých scénach.
meeshqo
Junior

Odeslat příspěvekod Jefe33 14. 8. 2012 14:49

Doporučuji se této TV vyhnout. Vím, že je lákavý poměr cena/výkon, ovšem bzučení (které mně osobně lezlo hrozně krkem) a již zmíněné kolísání jasu jsou silnými argumenty proti koupi. Schválně jsem nedávno v Datartu sledoval e550tku a jednoznačně jsem kolísání jasu vnímal. Věř mi, zkoušel jsem všechno možné nastavení a nic nepomohlo. Asi na tom něco bude, protože pokud by to byla vlastnost přístroje, těžko by mi Samsung uznal reklamaci....
Jefe33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 24. 8. 2012 19:57

Pokud skutečně bude docházet k nevypnutelné anomálii - k poblikávání jasu scény, LCD ztratí výhodu klidu oproti plazmám. Představa, že výrobce nechává zbytečně pohasínat TV, aby se následně mohl chlubit ještě větší úsporou energie, vůbec nemusí být nereálná. Občas se dějí věci ... :roll:
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Dagy2 26. 8. 2012 21:43

LG55LW650s/2011 - používam nastavenie obrazu expert s nastavením parametrov podľa flatpanelshd. Eko režimy používam na stmavenie podsvietenia večer.
Nepoužívam dynamické nastavenia jasu a kontrastu - žiadne blikanie obrazu som si nikdy nevšimol.
Inteligentný senzor funguje obstojne ale väčšinou používam napevno nastavené hodnoty.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 26. 8. 2012 21:55

Kucí ... kdo máte problém u Samsungu. Zkuste vypnout všechny fíčury týkající se obrazové části, které opravdu primárně nepotřebujete, navíc i EKO funkce. Následně si nastavte profil FILM, upravte nastavení obrazu dle svého zraku a vyzkoušejte, jestli k blikání dochází taky. Myslím, že by to mohlo pomoci - alespoň někomu. Následně si můžete postupně zkoušet zapínat fíčurky pro „vylepšení“ obrazu ;-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Caleb_cz 27. 8. 2012 19:55

Bohuzel u Dckovych Samsungu nepomohlo povypinani prakticky niceho - jedina sance je neofiko fix, ktery je vytazen z americkych firmwaru. viz http://www.avsforum.com/t/1389562/samsu ... discussion

I pro majitele Eckovych televizi ma onen thread smysl v tom, ze jsou v nem linky na testovaci videa:
http://filesmelt.com/dl/FBr_test.m2ts
http://filesmelt.com/dl/Sith_38.mp4
Na nich se kolisani jasu krasne projevi v cernych pruhach po stranach. V mem pripade po aplikaci onoho fixu uz nedochazi absolutne k zadnemu kolisani. Pochopitelne televize stale ma omezeni maximalniho jasu, tj. napr. pri plne bile plose se obraz poklesne vyrazne jas, ale v realnem pouziti jsem toto zaznamenal pouze u agresivnich blikajicich TV reklam.

Je smutne pokud stejnym problemem trpeji i Eckove rady, mozna by bylo zajimave, pokud by majitele prave novych Samsungu stahli testovaci videa a ozkouseli na svych TV - dozvime se, zda jde o problemy kusu, konkretnich rad nebo vsech letosnich modelu.
Caleb_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Jefe33 27. 8. 2012 20:38

Problém ovšem je, že kolísání jasu jasně pozoruji i u nové 3D plazmy od LG. Kamarád má takovéto 60-ti placové TV v baru a obě to dělají. Je to patrné především u sportu.....
Jefe33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 27. 8. 2012 20:40

U plazmy může jít o typické blikání plazmy ... ale samozřejmě nevylučuji i „fíčuru“ s omezením jasu atp., která následně způsobí utrpení divákovi :roll:
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka