Ja bych zacal prave u nastaveni, jak nejlepe eliminovat prave pruchod svetla pri promitani cerneho obrazce. Zacal bych u stazeni vykonu lampy, protoze ta je u LCD projektoru hlavnim vinikem za nedokonale zobrazeni cerne. LCD projekce bude VZDY o kompromisu, tzn. bud chceme jasny obraz a spokojime se s horsim podanim cerne, nebo preferujeme sytejsi cernou, ovsem na ukor celkoveho jasu obrazu.
Novejsi projektory nabizeji automatickou dynamickou clonu, ktera ovlivnuje tok svetla z lampy. V praxi to vypada tak, ze pri svetle scene se clona otevre, pri tmave scene se naopak privre, aby byl omezen jas a cerna nepusobila jako seda. Ja tuto funkci zasadne nepouzivam, protoze pak obraz "dycha", vnimam to a vadi mi to. U sveho LCD projektoru mam nastaveny vykon lampy na minimum co jde a objektiv mam pouze lehce pricloneny. Nasel jsem tak kompromis mezi dostatecnym jasem obrazu a uspokojivym podanim cerne.
Takto vypada prime srovnani zobrazeni stoprocentni cerne u me na LCD projektoru a CRT TV:

Dale pak tmava scena:

Jasna scena:

Fullscreen:

Fotky jsem upravil tak, aby v ramci moznosti co nejvice odpovidaly tomu, jak to vidim ve skutecnosti. Zkalibrovany monitor je nezbytnost, jinak nema smysl z fotek cokoliv odvozovat.