Životnost CRT

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Fuck8r 15. 10. 2012 12:02

obě TV o kterých píšu jsou CRT :roll: ... a jestli nejsi de*il tak víš že zatímco 72 je 4:3 tak 82 je 16:9.. a dnešní nejpoužívanější formát 16:9 je na té 72ce neporovnatelně menší :roll:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 15. 10. 2012 13:29

...neporovnatelně... trochu přeháníš ! Vždyť je to ve výsledku rozdíl pár cenťáků.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuck8r 15. 10. 2012 13:39

je to celkem velkej rozdíl fakt.. ale 72ka stála 23,000Kč a 82ka cca 31,000Kč a tak jsem šel tenkrát do dý 72cm 100hzovky.. a hned u prvního 2,4:1 filmu zaplakal (1/3 černo - 1/3 nudle - 1/3 černo) :D ... kdybych koupil tenkrát tu 82ku tak bych jí měl na DVD a avíčka o hodně dýl než jsem měl tu 4:3... ale teď už se dá za 23,000Kč koupit i 140cm plazma na blu-ray více než žádoucí :-)
Fuck8r
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Dagy2 15. 10. 2012 13:43

šeďour, tých pár cenťákov je docela dosť:
CRT TV 16:9 s uhlopriečkou 82cm má pri zobrazení 16:9 obrazu uhlopriečku ako inak 82cm.
CRT TV 4:3 s uhlopriečkou 72cm má pri zobrazení 16:9 obrazu uhlopriečku len 66cm.

Ty koxo, to je o 20% menšia obrazovka a 16cm je teda docela dosť aj keď porovnáš 140cm (55")a 155cm (60") obrazovky a tam to tvorí len 10% !
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 15. 10. 2012 13:52

Máš samozřejmě naprostou pravdu.Šestnáct centimetrů je fakt rozdíl...zvlášť v případě, že to máš vyndat z kalhot a přesvědčit dívku, že je to ve skutečnosti centimetrů pětadvacet...
:D
Jenže, o čem se tady bavíme.O životnosti ?
No tak to je snad jasný...slušný CRTéčko klidně dvacet let.

O uhlopříčce vhodný na sledování filmů ?
Tak to je i metr málo.

Pokud chceš brát sledování filmů vážně, řešení s projektorem tě nemine.
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dagy2 15. 10. 2012 13:57

presne ako píšeš - pretože technická životnosť a morálna životnosť u "starých, klasických" výrobkov boli dve úplne odlišné veci 20 rokov vs. 5 rokov.
Preto u nových výrobkov už toto výrobcovia zrovnali - obe životnosti sú 25 - ale mesiacov.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 15. 10. 2012 14:56

Normalne ma z vas chytila nostalgia. Spomenul som si ze niekde v skatuli mam katalogy od Panaka, Sony a Philipsu od 1998-2001. A je to fakt zaujimave citanie aj s par raritami a sialenymi cenami.
36" CRT Sony za 199.990,- Sk. Projekcny 50" za 400 litrov, 32" isli po 100 litrov, jedny z prvych plaziem (u tych radsej cenu neuvadzaju), projekcny 61" v 4:3! atd. Poctive kusy techniky s nadhernym dizajnom.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 15. 10. 2012 17:23

Taky mě chytla nostalgie, tak jsem jenom ze zvědavosti naladil CRT Philips, co se mi na ni už roky práší v kanceláři (i když to za mlada byla poměrně dobrá telka).. Připojil jsem SAT receiver a DVB-T receiver a zkoušel na to chvilku koukat..

Závěr? Ta technologie je už mrtvá - tak dokonale mrtvá, že už mrtvější ani být nemůže.. Zblízka se na to koukat nedá, obraz je zubatý a neklidný, z dálky se na to koukat dá, ale je to zoufale malé..

Pro Ryana:

Hloubka obrazu - je mizerná, taky aby ne, když ta obrazovka černá není ani při vypnutém stavu
Plynulost - no, tak musím konstatovat, že to už se mi na LCD pohybuje třeba ten běžící pás textu na CT24 plynulej a navíc ho není problém přečíst bez brýlí
Reálnost barev - no nevím, sice to není na tom CRT žádná hrůza, na druhou stranu možnosti nastavení taky nejsou už kdovíjaké, bo to ještě počítalo s analogem

Podtrženo, sečteno - CRT už to má za sebou a jakákoliv LCD či plazma od střední třídy nahoru nabídne lepší divácký zážitek.. 8-)
Mr.Semtex
HD SATan

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 15. 10. 2012 17:49

1. Co ma hlbka obrazu s (ne)ciernou farbou obrazovky?
2. ked sa ti na lacnom lcd zda obraz plynuly, dobre pre teba. Si z tych stastnejsich.
3. zufalo male je mozno len ten tvoj Philips (asi 55cm). A aj to je vec zvyku. Pred X rokmi ti to male neprislo.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod petrkupb 15. 10. 2012 19:21

Koukám jakou jsem tu rozpoutal diskusi o CRT se už moc nepíše. Mě jako nenáročnému diváku stačí bylo by mi líto ji vyhodit ale syn má LCD od Philipsu je to 32" devítková řada na konci je 5 tak předlonský model a když jsem ho zkoušel u mě doma tak musím uznat že je obraz mnohem lepší než u mé CRT ale je to muj názor i když jsme se na tom shodli doma všichni.
petrkupb
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 15. 10. 2012 19:29

9-kova rada od Philipsu je špičkovy televizor.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Caleb_cz 15. 10. 2012 20:01

Ja dostal darem hodne jetou Philips 16:9 32" 100Hz CRT. Velikost byla uplne ok do panelakoveho bytu. Obraz ale bohuzel byl uz vlivem starych kondenzatoru a celkove rozjete elektroniky celkem k.o. - prepanele barvy, slita bila bez moznosti to integrovanejma korekcema doladit. Dale geometrie byla naprosto v tahu, rovna cara byla spise klikatice. Na druhou stranu, nez odesla uplne (zacala se sama vypinat), tak bezela u predchoziho majitele nekde od roku 1995 v temer 8 hodinovem dennim rezimu.

DVB-T ze set-top boxu s plnym RGB scartem na tom ale vypadalo naprosto dokonale, kam se hrabou full-HD plazmy se vsema moznejma filtrama s zaostrovacema. Na podani pohybu (100Hz od Philipsu), tak na to se totalne nehrabou zadne dnesni LCD ani plazmy. LCD je zcela bez komentare, plazmy bohuzel v 24/50Hz rezimu zdvojujou pri pohybu obraz (Samsung i Panasonic) v 60Hz zase trosku mazou.

CRT technologie je v mnoha ohledech stale neprekonana, i tu neustale omilanou cernou umela temer dokonalou a v oblasti rychlosti je stale na mile vzdalena vsem dnesnim konvencnim robrazovadlum. Kde jsou ty casy, kdy sme s kamosema mastili Quake II a 3 ve 120 fps na 120Hz CRTckach - to byla teprve plynulost. Dneska si clovek vetsinou zahraje na 60Hz LCD mazanici s input lagem (cest vyjimkam).
Caleb_cz
Junior

Odeslat příspěvekod Fuck8r 15. 10. 2012 22:32

já měl teda toho Panáka zde zmiňovaného 72cm 100Hz, kámoš si koupil 85cm Philipse 4:3 - to byla kráááva :lol: ale jen 50Hz a strašně to drtilo oči a další kámoš si koupil poslední generaci myslím JVC 72ku strašně tenkou dozadu - snad jen 30cm - jsem mu záviděl tu supertenkou placku :D (pač ten Panák měl asi 80cm pahejl dozadu)

jak říkám kdybych tehdá koupil 82ku 16:9 tak by mě vydržela na DVD a začínající 16:9 TV vysílání o dost dýl a až teď před půl rokem s blůjema bych šel do větší..
Fuck8r
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod NOWOCAYN 16. 10. 2012 00:13

starší píše:sorry, ale mam uplne iny nazor, netvrdim ze ju mas vyhodit, ale kazdy den, ktory stravis pri starej malej 4:3 formatovej SD obrazovke, OLUTUJEŠ, ked prezijes a spoznas zazitok pri pozerani velkeho HD obrazu 8-) , napr. fotbal, tenis, dokumenty v HD, ale aj kvalitne natocene filmy, neverim ze ta to nelaka :hm
P.S. co som cital tak CRT PANASONIC obrazovky maju velmi dlhu zivotnost /na rozdiel napr. od PHILIPSOV/ takze je mozne, ze ta nakoniec prezije :shock: :D !!!

Starší, dovolím si nesúhlasiť s Philips.... Doma máme 12 rokov CRT televízor PHILIPS 25PT5324 (50Hz, BlackLine S), bola síce raz v oprave (nejaký kontakt sa uvoľnil), ale stále šlape, a obraz vyzerá v podstate stále ROVNAKO.... Možno bude slúžiť eše 5 rokov, kto vie... Ja pozerám filmy v HD kvalite na NoteBooku, kde má displej celkom dobrú odozvu (farby ale až také extra nie, ale stačí mi, filmy pozerám asi 2-3 krát za mesiac), takže mamu prehovárať nech kúpi nejaké LED, či LCD alebo Plazmu nebudem...

-- 16. 10. 2012 00:22 --

Ryan Giggs píše:Normalne ma z vas chytila nostalgia. Spomenul som si ze niekde v skatuli mam katalogy od Panaka, Sony a Philipsu od 1998-2001. A je to fakt zaujimave citanie aj s par raritami a sialenymi cenami.
36" CRT Sony za 199.990,- Sk. Projekcny 50" za 400 litrov, 32" isli po 100 litrov, jedny z prvych plaziem (u tych radsej cenu neuvadzaju), projekcny 61" v 4:3! atd. Poctive kusy techniky s nadhernym dizajnom.

Ryan, mňa by len zaujímalo, prečo sa tie prvé plazmy tak uchytili (teda, ak nebola ich "tenkosť" jediný dôvod...), a prečo sa robila na ne reklama, že majú REÁLNY OBRAZ, keď CRT-čka 82-ky v tej dobe za 100 tisíc (Philips Pixel Plus, Philips Pixel Plus 2) mali PODSTATNE LEPŠÍ OBRAZ...
Na doma : zvukovka Tascam US 122 MKII + monitory Tascam VL-A5, príručné repráčiky Creative T20 II, slúchadlá SuperLux HD681 EVO
Do postele : KZ ZS5, Clip ZIP (RockBox)
Na zvuk hovoreného slova pri sledovaní YT z mobilu : SE MH1
NOWOCAYN
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 16. 10. 2012 01:05

Důvod č.1) Protože plazmy byly VELKÝ (větší než soudobé CRT televizory) - jejich úhlopříčka nebyla omezená velikostí stínítka, na který bylo nutno vychýlit elektromagnetickou silou elektronový paprsek. Jde o to, že aby CRT obrazovka měla dostatečný jas = "aby dost svítila", musí mít paprsek dostatečnou energii = obrazovkou musí protékat dostatečně velký proud a elektrony musejí být urychlované dostatečně vysokám napětím. Toto napětí se zvětšuje s plochou stínítka stejně jako energie potřebná k vychýlení už urychleného elektronového paprsku, přitom indukčnost dostatečně "silných" cívek (aby stačily vychýlit paprsek po velké ploše stínítka) brání používání vysokých opakovacích kmitočtů obrazu. Už klasický 25 obrázkový signál se v normách PAL/SECAM vysílá jako 50půlobrázků za sekundu = tzv. prokládaně, kdy nejprve paprsek vykresluje liché řádky obrazu a pak sudé. Ve výsledku se CRT obrazovka pro lidské oko chová jako by měla opakovací kmitočet 50Hz, i když za sekundu "promítne" pouze 25 celých obrázků. Elektronový paprsek přitom samozřejmě musí přitom přeletět za každou sekundu 15625x zleva doprava (řádkový kmitočet) plus ještě 50x za sekundu být vychýlen tak, že přejede celou plochu stínítka odshora dolů (snímkový kmitočet). Na to je potřeba nemálo energie, která se z velké části "protopí" na vychylovacích cívkách. Plazma nepotřebuje žádnou vychylovací energii navíc, téměř všecku energii kterou spotřebuje, odevzdává do jasu zobrazení.

Důvod č.2) Ke všemu připočítejme nemalou stavební hloubku VELKÝCH barevných CRT obrazovek, protože kvůli správné konvergenci barev u nich nejde jednoduchým způsobem dosáhnout velkého vychylovacího úhlu - nejmodernější čb obrazovky na konci éry čb televizorů měly vychylovací úhel až 110° a byly tedy poměrně krátké, což žádná barevná obrazovka nikdy nebyla schopná sériově dosáhnout. Běžný vychylovací úhel barevných CRT nepřesahuje 90° a obrazovky jsou při stejné úhlopříčce stínítka mnohem delší = hlubší "dozadu" než černobílé se stejně velikým stínítkem. Plazma je placatá = její stavební "hloubka" je pouhých několik mm pro samotný zobrazovač a ani s potřebnou ovládací elektronikou to není víc než několik cm.

Důvod č.3) Díky "vychylování" formou multiplexování obrazových bodů jde na plochém aktivním zobrazovači dosáhnout vyšší "obnovovací frekvence" obrazu než je tomu u CRT obrazovek, obraz proto působí daleko klidnějším dojmem a "nebliká tolik" jako CRT. Přesto i u plazmy je patrné v určitých režimech poblikávání jasu.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Předchozí stránkaDalší stránka