Životnost CRT

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Caleb_cz 16. 10. 2012 13:54

Celkem zajimava byla koncepce plochych TV, kde byly elektrony potrebne k rosviceni luminoforu generovany primo za stinitkem. Wiki napovida, ze se to jmenovalo Zeus thin CRT display, na svedomi to mel Philips.
Caleb_cz
Junior

Odeslat příspěvekod NOWOCAYN 16. 10. 2012 15:47

Ekkar : Ale stále si mi neodpovedal, prečo napríklad CRT Philips PixelPlus, alebo PixelPlus2, ktoré vlastne patrili k vrcholom CRT televízorov, boli nahradzované 2-3 krát takou drahou plazmou, ktorá mala AJ TAK PODSTATNE HORŠÍ OBRAZ ako Philips PixelPlus ??? ....
Súdim, že to má na svedomí POVRCHNOSŤ kupujúcich, ktorí viac než kvalitou obrazu chceli ohúriť rodinu či susedov tým, že mali "placku" s väčšou uhlopriečkou.... Inak, ak si dobre pamätám, tak širokouhlé CRT-čka od Philipsu sa vyrábali aj vo veľkosti uhlopriečky niečo cez 90cm... Pamätám sa dobre ?
Na doma : zvukovka Tascam US 122 MKII + monitory Tascam VL-A5, príručné repráčiky Creative T20 II, slúchadlá SuperLux HD681 EVO
Do postele : KZ ZS5, Clip ZIP (RockBox)
Na zvuk hovoreného slova pri sledovaní YT z mobilu : SE MH1
NOWOCAYN
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 16. 10. 2012 16:54

NOWOCAYN píše:Súdim, že to má na svedomí POVRCHNOSŤ kupujúcich, ktorí viac než kvalitou obrazu chceli ohúriť rodinu či susedov tým, že mali "placku" s väčšou uhlopriečkou....
Ale veď Ekkar ti pisal presne o tom istom.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 16. 10. 2012 19:28

Lidé chtějí HD, obrovskou úhlopříčku ... a někteří k tomu přidají ještě 3D. Nápisy na TV je udolají a oni zakoupí.

Pravda, kdo se ze tří metrů chce dívat na 74cm TV. Nahodí 50" a cítí se úplně jinak. Barvy, mazání obrazu a další věci se dosti často neřeší.

Pro mě byl krok vpřed 100Hz technologie u CRT. Bomba, která přišla a způsobila neskutečný klid. Jasně, některé výrobky s digitálním zpracováním obrazu vykazovaly také jeho poměrně velký klid (i při 50Hz), ale 100Hz bylo 100Hz. Paráda a bylo jedno, jak k tomu kucí došli.

Někdy se kritizovalo horší ostření v krajní části obrazovky, což výrobci řešili po svém - různými fíčurami. Někdy lépe, jindy hůře. CRT měla své výhody - plazma a LCD jsou kompromisní technologie. Kdy a co bude skutečně a jednoznačně o koňskou délku lepší než CRT nevím, ale třeba se dočkáme :-)
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Kniter 16. 10. 2012 21:12

My mame CRT uz od 1996 55cm otf 463 stereo (tv roka 1995). Pozerame ho denne vela hodin aj cele noci a stale je ako novy. Len ten elektrosmog mi vadi a ta staticka elektrina pred nim. Ked sa pozrem cez sklo dveri na bok crt, vidno ako dopredu ziari a osvetluje vecer celu izbu.
Ked pozeram do izby zboku cez kalne sklo na dverach na bok LED, tak nevidim ci je zapnuty.
Ani ta staticka elektrina tam nieje. Podla laboratorneho ampermetra, bere 55cm CRT rovnaky prud ako dnesne 107cm LED . Na prepocet je to asi 67-70W. 82cm LCD philips, ktory som mal davnejsie bral tiez 70W a na stitku bolo 140W. pridanie zvuku takmer vobec nezvysi prud.
Ta 7XXX rada philipsu mala hrozny obraz (len SD). LG 42LS570s ma aj pri SD obraze kvalitny obraz pri pozerani z 3,5metra (dvb-c), lepsi ako ten 16 rocny vypaleny otf. Ale nejako moc vypaleny mi nepripada. HD mam jedenast programov. Ale pri pozerani z vacsej dialky zrnitost nieje vidno.

Musim ale pochvalit "placky", ze odkedy ju mam, tak ma nebolia oci a netaha mi ich.
Z crt ma boleli oci, ci to bol Grundig, mascom, otf, crt monitor IBM k pc a bol v celej izbe taky elektrosmogovy vzduch a musel som stale vetrat.

Teraz si spominam na to ako mi kamarat hovoril, ze nejaka rodina mala tak vypaleny obraz, ze pozerali tv zakryty dekou, aby boli v tme a rozoznali obraz.
K♥N♥I♥T♥E♥R loves Galaxy S5 neo+32GB

Zoznam aplikácií pre Nokiu :arrow: http://forum.mobilmania.cz/viewtopic.php?f=6&t=1093900
Kniter
Junior

Odeslat příspěvekod icotech852 16. 10. 2012 21:23

KNITER - Z crt ma boleli oci...
ja si pamatam ked spoluziak v 94tom si zakupil "masinu" pc 486 s CRT monitorom.Samozrejme kedze nato malokto v tej dobe mal sa od toho nevedel odtrhnut a mesiac pri staruckom CRT tahal 12ky(mal PN aby mohol hrat).Po mesiaci prisiel do skoly oci cervene :D jak redkovky a sup dalsia PN k ocnemu ;)
Prepacte za male odbocenie od temy
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 17. 10. 2012 12:34

Příkon pětapadesátky 70 watů ???
To asi ne.
Pětapapadesátky měli průměrnej maximální příkon kolem čtyřiceti watů (pohlédni na štítek vzadu na televizi) a to by ještě musel bejt jas vytočenej na maximum.
Sedumdesátka uhlopříčka má příkon do šedesáti watů.

Ale je mi líto, že si měl tolik problémů s elektrosmogem...je to opravdu strašné :pozor
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod artam 17. 10. 2012 17:28

šeďour píše:Příkon pětapadesátky 70 watů ???
To asi ne.
Pětapapadesátky měli průměrnej maximální příkon kolem čtyřiceti watů...
Sedumdesátka uhlopříčka má příkon do šedesáti watů

A to by si sa teda divil (a zrejme si už na tie časy pomaly zabudol). :)
Napríklad 55cm televizor Orava OTF 55B506 (z roku 1996) má podľa údajov v servisnom manuáli príkon 85W !
A 70cm z tej istej typovej rady, konkrétne 70B505 mal príkon 105W.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod šeďour 17. 10. 2012 18:04

Já mám tři CRTéčka.Sedmdesátka Panasonic má na typ. štítku max příkon 60W, měřenejch 48W (autom. reg. jasu zapnuta).Pětapadesátka Thomson má 40W (v reálu je opět příkon o něco nižší) a sedmatřicítka Sony...to si nepamatuju.
Je fakt, že předešlá šedesátka Orava měla přez sto watů a ruskej Rubín přez dvěstě...
Doma: Ultimativní audio miniPC, DAC + zesilovač HEGEL, třípásma LSM (geniálně navrhl Kocour)
Sluchátka: AKG K812, AKG K701,Beyer 770, 990, planární SDR wood.DAC + zes. TEAC
Na ven: FiiO X5, Trinity Delta II, Oriveti Primacy, FiiO X1, Sony MH1, atd.
šeďour
Pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 17. 10. 2012 22:36

Barevný TV "Sdělano v SSSR" byly doslova topení. Elektron 722D s barevnou obrazovkou typu Delta bral průměrně 250W a Rubíny nebyly o mnoho střídmější. Na vině byly obrovský lineárně stabilizovaný zdroje všech asi 15 napětí, který tyhle tranzistoro-lampový monstra ke svojí funkci potřebovaly - a to prosím v době, kdy už Tesla produkovala barevné TV řady Color/Color ST s tyristorovým spínaným zdrojem (řízení obstarával obvod "Made in DDR" typu B260D) a obrazovkou buď originální Toshiba nebo jejím licenčním klonem z Rožnova - obojí už "in line". Příkon pak samozřejmě rapidně klesal pod hranici 150W...
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod icotech852 18. 10. 2012 10:24

My sme mali tiez kedysi doma Rubin,obcas nenabehla obrazovka a foter znizoval zivotnost CRT tym ze trieskal po bedni az pokial nenaskocila.Zaujimave a vzdy som sa natom smial ako je mozne ze dana obrazovka nabehla:D (mozno kontakt:D)
No jedneho dna tresol a siel sa kupovat novy.
Mne sa tieto dedinske diagnostiky tak rataju - nejde,riadne po nom drbi,uvidime ci naskoci.
forsaken...
icotech852
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod EKKAR 18. 10. 2012 10:54

Pokud to neznáš, tak se to v praxi označuje jako KDÚ/KSÚ. Znamená to Kalibrovaný Diagnostický/Servisní Úder.

A skutečně, ve starších lampových TV, kde bylo spousta mechanických kontaktů mezi kolíčky elektronek a paticemi = milión příležitostí pro lokální oxidaci a tím vznik nedokonalého spoje, opravdu mnohdy stačilo aby se daný spoj otřásl a kontakt se obnovil = telka normálně naběhla. Mezi staršími servisáky se dokonce šířily popisy přesných míst u konkrétních typů TV, kam je nutno při jaké závadě udeřit. Dokonce podle toho kam bylo udeřeno a kterým směrem se předběžně určovalo, která lampa = ve které části TV je předpokládaná závada.

Samozřejmě že podobné diagnostické metody ztratily s příchodem tranzistorových TV opodstatnění - všecky součástky v nich jsou zapájené do DPS bez možnosti výměny pouhým vytažením, takže pokud se objeví taková "úderem/otřesem opravitelná" závada, vždycky to znamená potřebu propájet prasklý pájený spoj, který se nežádoucím způsobem pohybuje.
je mi tady z toho na blití.
EKKAR
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod starší 18. 10. 2012 12:03

toto CRT je nekonecna tema, asi vydrzi do vianoc, ja som mal PHILIPS /nejaky spica model MATCH LINE/ kupovany v r.1998 a ked po cca 9,5 roku zacala odchadzat obrazovka /nahle cely obraz zmodral - asi sa dusila :-) / poradili mi v oficialnom servise PHILIPSU úder rúckou velkeho srobovaka po obrazovke a fakt to pomahalo, niekedy za vecer som sice musel "rozdat" aj 20 úderov, ale takto vydrzal este cca rok. pamätam sa aj na sukromnika, opravara TV blizko môjho bydliska, ktory za cca. 900,- Sk /cca.30 eur/ "odrážal skrat-alebo tak nejak to volal" úderom na obrazovku, ale zvnútra, ked to nepomohlo bolo to zadarmo :shock: , bolo to ale bez zaruky kolko ta "oprava" vydrzi.
svokor mal tiez cca.10 rokov PHILIPS /70-ku/ a ked mu pre zmenu zacal zelenat obraz, naucil som ho moju rúčkovú úderovú techniku, ktorú vsak psychicky ťažko znásal :hm , takže po necelom polroku to vzdal a PHILIPSA vyhodil.
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 18. 10. 2012 13:36

Thomson 50cm cca 2001 ... barvy, kontrast, "hloubka", pohyb, SD ... na to se LCD nechytá
Jinak k té plazmě, proč se tehdy začala prosazovat i za tu cenu - to je stejný jako proč se dneska prosazuje edgeLED s cloudingem, místo "plnýho" LED podsvícení - tuším že jak tady někdo zmiňoval LG 42LS570s - nevím jestli tahle, ale některá nížší letošní řada má "fullLED" a pak až naopak ty nejvyšší "nanoLED".
Prostě marketing ...
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mr.Semtex 18. 10. 2012 14:37

Tohle téma má potenciál.. :D

Thomson byly naprosto tragické televize.. Ty Vaše stesky po naprosto sqělých CRT TV.. Boha jeho, ano existovali CRT s opravdu pěkným obrazem, ale nebyly to zdaleka všechny - např. ten Thomson z roku 2001 si dovedu docela živě představit - sám jsem měl 66cm TV Thomson, než mě asi po roce totálně a morově ***** a letěla oknem (a to doslova - dokonce ten pád z asi dvou metrů ustála a kromě zcela nového podání barev hrála ještě nějakou tu dobu dál).. :D
Mr.Semtex
HD SATan

Předchozí stránkaDalší stránka