Sony Bravia KDL-50W656

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod kubaj007 5. 12. 2013 13:53

Dobrý den, pořídil jsem si tento televizor: Sony Bravia KDL-50W656, ale ačkoliv zaručují 178 stupňů viewing angle, tak už pod cca 20-30 stupňovým úhlem výrazně ztrácí barevnost a z boku není skoro vůbec sledovatelná. Máte s tím nějakou zkušenost? Mám vadný kus, nebo je to standard a snad jedniné hlavní mínus na této TV? Jinak jsem s ní spokojený.
kubaj007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ungaro 18. 12. 2013 19:59

Zdravím,

zvažuji koupi této TV, pokročil jste nějak ve zjištění, jestli se jedná o vadu či vlastnost?
Ungaro
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 18. 12. 2013 20:17

Omezené pozorovací úhly jsou poměrně běžnou záležitostí. Jejich rozsah se vztahuje k typu využitého panelu a nasazeným antireflexním filtrům. Televizory tím trpí, ale každý v trochu jiném rozsahu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 19. 12. 2013 05:41

Samozrejme ze to nie je vada. Je to LCD a tak ako vsetky ostatne ma uzke pozorovacie uhly. 178 stupnov uvadzaju vsetci vyrobcovia. A neklamu, na TV je vidiet aj z takeho uhla. O kvalite takeho sledovania sa ale nepise nic.

Je to vec technologie, fyzika nepusti. LCD s IPS panelom na tom su v tomto smere trochu lepsie, ale je to na ukor inych parametrov (hlbka ciernej, kontrast...). Vzdy je to z niektorej strany kompromis.
Ak si chcel lepsie uhly, trebalo sa poobzerat po nejakej plazme.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod kubaj007 21. 12. 2013 11:04

Nevím jestli jsem si zvykl, ale příjde mi, že cca po 4 týdnech se pozorování z boku zlepšilo - barvy už mi nepříjdou až o tolik světlejší jak na začátku. Je možné, že by se panel potřeboval "zahořet"?
kubaj007
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 21. 12. 2013 13:44

Oko postupně přivyká. Samozřejmě do hry vstupuje i případná změna nastavení obrazové části, která koriguje stav a jeho jednoznačnost.
Teoreticky by šlo uvažovat o jakémsi drobném sednutí a rozehraní se. Zde však s rezervou - nejvíce bych dal zvyku.

Hlavně, že jsi spokojený.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod drzivago 14. 2. 2014 08:32

Dobrý den, taky jsem si koupil Sony Bravia KDL-50W656, dívám se na ni ze 3 metrů, ale nějak nás všechny z ní bolí oči. Obraz je mi jeví jako dobrý, celkově ta televize vypadá slušně, ale z těch očí jsem nešťastný. Předtím jsem měl Samsung LCD 32'' a vše bylo super. Nevíte jak na to? Díky :-)
drzivago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HONZIK63 14. 2. 2014 09:01

Dej si Gamu -2 , podsvícení 3-4 a nasviť si pozadí nějakým tlumeným nejlépe žlutým světlem obyčejné žárovky. A nekul tak moc očima až ti nevypadnou z důlku- vtip.
I na ten přechod z 32-50 palců si oko časem zvykne.
HONZIK63
Junior

Odeslat příspěvekod drzivago 14. 2. 2014 09:27

Díky - Honzik63
Co to je Gama 2? Nejsem v tom odborník, jen běžný uživatel, co si umí naladit automatické ladění :-) Podsvícení jsem dal na 0, ale žlutou žárovku tam nijak nedám, mám to na zdi. Oći bolí mě, ženu i kluka, ale máme ji den, tak snad si na to zvyknem. Měl jsem obavy, že je to těma málo Hz, ale co jsem četl, tak to tím nemusí být.
drzivago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HONZIK63 14. 2. 2014 10:25

No , bez prostudování alespoň interaktivního návodu to nepůjde. Máš ho v televizi .Nebo si ho stáhni ze SONY CZ a vytiskni. Pak musíš upravovat prametry dle tvého vkusu . Posílám ti odkaz na stránky kde se lidé informují o tomto panelu již na 120 stránkách.
http://www.avforums.com/threads/sony-w6 ... 4/page-107

-- 14. 2. 2014 10:48 --

Nastavení obrazových parametrů je na nich v desítkách variant ,prostě co oko to názor i varianta. No a pak přijde automatická aktualizace softu v televizi od výrobce a může to být všechno jinak. Mě na Sony 685 dokonce přibyl řádek :,,Nastavení rychlosti odezvy zobrazení,, a očividně se zvýšil parametr kontrastu , takže jsem musel vypnout pokročilé zvyšení kontrastu a i ten samotný stáhnout z 98 a 86.

Tím chci jen říci ,že to laborování s obrazovými daty ti může trvat klidně i měsíc a nemusí to ani pak vyhovovat celé rodině. Moje paní si už jako počítačově zdatná v nastavení zřídila svůj ,,pohledový,, režim v režimu KINO který , já ovšem přepínám hned jak přídu domů. :D
HONZIK63
Junior

Odeslat příspěvekod drzivago 14. 2. 2014 14:21

OK díky, takže to není televizí, že má jenom těch 50 Hz, ale nastavením. Večer na to mrknu a budu zkoušet :-)
drzivago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 14. 2. 2014 17:42

drzivago samozřejmě ve chvíli, kdy má TV nedostatky při prezentaci pohybu, může to mít vliv na zrakovou únavu. Hlavně ve chvíli velký panel/malá (nedostatečná) pozorovací vzdálenost.

Momentálně - pokud to jde - bych doporučil navýšení pozorovací vzdálenosti. Rozdíl je i posun o 20cm! A samozřejmě korekce obrazové části. Zde k nižšímu „záření“. Do hry ve vašem případě jde i velikostní skok, který jste učinili. Oko časem přivykne, samozřejmě - nemusí se tak stát.
Jestliže máte možnost, sledujte více programy v HD. Dále pak při SD aktivujte redukci MPEG artefaktů a odstranění digitálního šumu, a to v takovém rozsahu, aby jste právě neviděli nepřesnosti digitálního SD obrazu. Nepřehánějte také ostrost, nicméně její podhodnocení taktéž může přinášet nepříjemnost v podobě navýšené únavy zraku.

Vytvořte si v rámci uživatelských obrazových profilů několik variant, které využijete při různých druzích pořadů s různou kvalitou. Například u HD nebude třeba mít aktivní ostrost na vyšší úrovni, stejně tak snížíte redukci MPEG a odstranění dig. šumu (je možné, že tyto volby dokonce deaktivujete).

Dále pak je nutné nesledovat obraz LCD přes světelný zdroj. Takže sedím na sedačce, přede mnou na stropě svítí světlo a za ním hraje LCD. To je špatně a většinou to přímo negativně ovlivňuje oči. Jak bylo naznačeno. Světlo by mělo být skryto za televizorem. Druhou možností, která se také dá akceptovat, je světlo v pozici za divákem. Samozřejmě umístěné tak, aby nedocházelo k jeho zrcadlení do obrazu.

Jestliže budete mít jakékoliv další dotazy - neváhejte se obrátit naše fórum.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod stormborec 14. 2. 2014 22:54

LCD s podsvícením LED je obvykle horší na oči než byly LCD s CCFL trubicemi. Jas LED podsvícení je řízen pulzně - tedy úroveň jasu se dosahuje frekvencí blikání diod. Optimální je nějaké světlo za televizí, které nesvítí přímo do očí - nejlíp slabá klasická žárovka, která nebliká a dává bohaté spektrum. Akorát pozor, aby ta žárovka natopila na tu televizi.
Druhá věc je, že to lidi často přehání s úhlopříčkou - všude se dočtou, jak někdo koupil 60" a za týden by chtěl 80" ... To jsou extrémy, ale ty je vždy nejvíc slyšet
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod drzivago 15. 2. 2014 06:30

U me je to 3,3 metru na 50" uhlopricku. Vice to uz nejde, mám za sebou zed a TV je taky na zdi. :-)
Dal jsem tu Gama 2, nastaveni dle doporuceni ale oci mám porad jak vyorana mys. :-(
drzivago
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod HONZIK63 15. 2. 2014 08:55

drzivago: MgX ti to popsal dokonale , víc už snad nejde ani dodat. Gama je nastavena od výrobce na ,,0,, píšeš :,, dal jsem na,, 2,, . Rada byla Gamu snížit až na ,,-2,, .
HONZIK63
Junior

Další stránka