O L E D TV

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod starší 3. 1. 2014 17:49

Zaslúžia si už OLED TV vlastné vlákno ? Asi ešte nie, ale uvidíme ...

na úvod : http://translate.google.sk/translate?sl ... ed-to-know

nová správa: http://translate.google.sk/translate?sl ... s-on-4k-tv
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Plutotype 3. 1. 2014 17:56

OLED áno, ale iba keď ich výrobcovia nebudu robiť krivé ( curved je ten správny výraz :-) ) a budú stáť pod 4000eur v 65".
THX certified video calibrator Level I+II
Sony Bravia KDL-55HX850, Yamaha YRS-1100
HTPC: MPC-HC, madVR, ReClock
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 18:09

http://flatpanelshd.com/news.php?subact ... 1388674889

Ty zahnuty panely jsou fakt něco teda, zatím jsem tedy žádnou neviděl, tak nemohu soudit (prý někde v Datartech mají už jednu LG Oled vystavenou asi za čtvrt mega) ale celé mi to přijde jako takova hovadina, jen habadura na lidi ve smyslu že je to něco uplně nového a extra.

Jsem dost zvědavej jak to bude fungovat v praxi...ale minimálně vyhlídka na 70" 4K OLED s větší bitovou hloubkou atd zní fakt dobře :) snad se toho dočkám...
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pandero 3. 1. 2014 18:29

LG oled je k videni v Datartu v Praze (Novy Smichov myslim) a taky v Ceske Lipe v Euronicsu. Ale LG design se mi vubec nelibi, ten pruhlednej plast dole vazne dobre nevypada. Samsung se mi libi vic a nesidi barvy bilou diodou.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Plutotype 3. 1. 2014 18:32

@hexxisek

Asi si myslel tému 4k a bitovú hĺbku RGB farebných kanálov. Tá nie je úplne závislá na displej technológii, ale skôr na tom, ako je obsah masterovaný a enkódovaný a komprimovaný na nosič, resp. do video formátu a potom ako je prenášaný cez video zariadenia. Blu-ray je enkódovaný 4:2:0, 8-bit per kanál. Vyšší bitdepth 10-bit a 4:4:4 sú žiadúce, ale nie je na ne infraštruktúra ani po zavedení HDMI 2.0, lebo ten podporuje len 10-bit 4:4:4 len do 30Hz ( kvôli priepustnosti ktorú ponúka pre 2160p ). Pre filmy super, ale pre 4k video a UHDTV nie, lebo HDMI 2.0 štandard nedovoľuje prejsť na 10-bit, 4:4:4 nad 30fps.

Možno sa ale predsa len dočkáme že nový formát nasledovníka blu-ray bude 24fps 2160p 4:4:4, čo by bola revolúcia na ktorú čakáme s príchodom 4k.

Od 5:05min
http://www.youtube.com/watch?v=Dl82HX4lpb4

Ďalšie téma je REC 2020 ako nový color space ( po súčasnom REC 709 ), ale do toho sa akosi tiež nikomu zatiaľ nechce.
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior

Odeslat příspěvekod starší 3. 1. 2014 18:35

Plutotype píše:OLED áno, ale iba keď ich výrobcovia nebudu robiť krivé ( curved je ten správny výraz :-) ) a budú stáť pod 4000eur v 65".

- tak ja by som "curved" /teda po slovensky "zkurvené" :D / OLED tiež nechcel ani zadarmo, no mozno vo velkej uhlopriecke napr. tych 65 a viac, ale aj tak mi to pride skôr ako marketingovy počin, než zážitok z pozerania vylepšujúci nápad.
starší
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 18:53

Plutotype děkuju za informace, nakousl jsem to z důvodu toho, že co jsem měl možnost vidět 4K televize, nepřišlo mi na nich nic extra, jako že zatím to 4K není až taková sláva, ta větší bitová hloubka by tomu pravděpodobně měla dost pomoct, nebot při nějaké postprodukci fotek na pc je to pak docela poznat.
Chápu to ale tak, že zatím na to není připravená konektivita. Ale to je asi i logické, jak 4K samotné tak OLED, bude v průběhu let procházet nějakou evolucí, představit současnej technologickej top by bylo marketingově asi sebevražda. Ale to o čem mluvíš tu za pár let být může, jinak řečeno, vypadá to že to do toho dospěje.

Zpět k tématu, docela mě překvapilo, že Panasonic a Sony ukončili spolupráci na vývoji OLED, vypadalo to nadějně, takhle to vypadá že zase budou všichni přebírat střeva od LG
Macbook Pro 13" 2011 early / iPhone 5S / Harman Kardon AVR 100 + QLN Qubic 2 / Optoma HD131xe - 90" úhlopříčka / Beats Solo 2
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Plutotype 3. 1. 2014 18:53

Aby som vrátil diskusiu k OLED. Toto sú výsledky z recenzie Samsung KE55S9C od hdtvtest.co.uk, pričom podľa tohto servera je Samsung KE55S9C lepší TV ako Panasonic ZT60 a zvolili ho aj napriek "curved" dizajnu za top TV roka.

Samsung KE55S9C.png

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ke55s9c-201310273395.htm

Mne sa osobne páčia tieto parametre:

Screen uniformity - Excellent
Calibrated black level (ANSI checkerboard) - 0.0022 cd/m2
Viewing angle - Excellent
Image retention - None
Posterization - No dynamic false contouring (DFC) seen
Phosphor trails - None

Až na input lag a pohybovú ostrosť ( ktorá je na úrovni LCD ) máme pred sebou displej, ktorý eliminuje základné nedostatky LCD ( pozorovací uhol, uniformita a hĺbka čiernej ) a oproti plazme vylepšuje ešte viac čiernu a nemá žiadne artefakty ako toľko diskutované falošné kontúry ( posterizácia - hlavne u Panasonic plaziem ) a zbytky fosforov pri pohyblivých scénach. Vypaľovanie tiež nezaznamenali v teste. Pri 24fps máme pred sebou de facto dokonalý displej.
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior

Odeslat příspěvekod Pandero 3. 1. 2014 19:02

Az na to, ze zivotnost diod oproti LCD je mnohem nizsi, to je takovej jedinej neduh spolecne s cenou. Jinak ten obraz na Samsungu je vazne uzasnej, na LG mi vadi to dohaneni bilou diodou, kvuli tomu ji hodnoti v testech o trosku hur.
Pandero
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 19:03

Ja ještě přidávám recenze na konkureční oled tv od LG, který lze zakoupit už v ČR. Zvlaštní je, že narozdíl od Samsungu jsou u tohoto OLED problémy s uniformitou. Zas ale má ještě lepší černou a očividně se vrátili slavné mrtvé pixely :-D

http://www.digitalversus.com/tv-televis ... /test.html
http://www.hdtvtest.co.uk/news/55ea980w ... 083487.htm
http://flatpanelshd.com/review.php?suba ... 1388765934
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 3. 1. 2014 20:55

Co myslíte - jak bude u OLED záviset cena na úhlopříčce? Když 55" stojí 250.000, tak 32" bude stát třetinu? Nebo bude ta závislost ceny na úhlopříčce výraznější, vzhledem k tzv. "výtěžnosti výroby", která zřejmě výrazně klesá s rostoucí úhlopříčkou - aspoň co si matně vzpomínám u LCD tomu tak bylo - pamatuju 15" monitor za 15tis Kč a 17" monitor za 27tis. Kč
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod hexxisek 3. 1. 2014 21:17

Myslím si, že časem ty ceny klesnou na nějaké lidové ceny, to bude ale trvat klidně nekolik let - třeba 10. Prozatím je OLED hodně prémiová exkluzivitka. Je také možné, že výrobci zůstanou u levných LCD, továrny maj, lidi to kupujou tak co a oled může zůstat jen jako premiovka.
hexxisek
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Plutotype 3. 1. 2014 21:22

Ja o menši OLED než 55-65" nemám záujem. Chcem vidieť ako displej handluje tie detaily a to pri 32" je úplne jedno. Ale mohol by som predať byt a kúpiť si menší kvôli tomu. Zostalo by na OLED aspoň 46". :-)
smakvideotech.com/blog
Plutotype
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 3. 1. 2014 21:33

Nebo posunout křeslo blíž k TV :mrgreen:
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý