Televize kolem 8 000,-

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 2. 11. 2014 13:53

Jestli umiš čist, tak o 55" tu pisal jediny človek. Tak prečo použivaš množne čislo a nereaguješ len na dotyčneho ale na všetkych?

Za 8000 sa vojde do 42" plazmy. To je jedina rozumna voľba pri tomto rozpočte a vzdialenosti.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 2. 11. 2014 13:56

stormborec přiznám se, že nevím, ke komu konkrétně cílíš svá slova. Pokud mohu hovořit za sebe, vyjádřil jsem se v tom směru, že na 3 metry je prostě 32" telka málo a může se Ti to líbit nebo nelíbit. Nejsem, a má slova na tomto fóru mi to potvrdí, extrémista, co se týká úhlopříček a vnucování nadbytečných velikostí. Nicméně je třeba pozorovací vzdálenost dát alespoň trochu do souladu s velikostí obrazovky, resp. novodobé LCD/plazmy. Mnoho lidí si říká, že je to moc, ale ono to moc prostě není.

Stojím si tedy za názorem, že na 3 metry lze s klidným a neextremistickým svědomím nasadit 40" úhlopříčku. Z druhé strany u 32" tato velikost může bolet, a to doslova - vlivem menších objektů, které zvláště starší zrak nebude moci korektně zachytit a mžouráním si oči nadlimitně zatíží.

Pokud jsem si tedy znovu (bohužel v rychlosti) prošel příspěvky v tomto vlákně, pak jediný nabízející 55" velikost je uživatel s nickem stan.mclaren. Jestliže tedy hovoříš/rozporuješ jeho radu, možná by pro příště nebylo od věci jej na počátku příspěvku jmenovat.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trixie_S 2. 11. 2014 14:47

stormborec: Máte pravdu, že téměř všichni v podstatě doporučili větší, než jsem si původně namýšlela, ale já to zase neberu tak, že hned koupím co mi kdo doporučí, ovšem beru to v potaz hlavně proto, že lidi tady mají mnohem víc zkušeností a větší přehled. (Proto se taky ptám zde...) A když se více lidí shodne na větší, tak se nad tím určitě i zamyslím a prohlédnu si je. Ano teď se díváme asi i na menší, než 26'' a sama mám brýle a mamka si musí hlídat tlak v očích, takže i z tohohle hlediska asi není od věci omrknout větší úhlopříčky. Ono je pořád ještě zažité, že se většina lidí dívá z velké dálky na malou televizi a ty velké jsou pro nás taková docela revoluční záležitost, na kterou nejsme zvyklí. Zase je fakt, že sama bych třeba nikomu nedoporučila k PC monitor menší než 22-24 (mám 22'' s nějakým netradičnějším poměrem, že má výšku 24) Ostatní mi prostě přijdou už naprosto miniaturní a nevhodné především k práci s dokumenty - takže místní doporučení plně chápu. Je to nejspíš o zvyku a velice si cením toho, že mi zde je někdo vůbec ochoten poradit i s takovou nízkorozpočtovou záležitostí. :-)
Trixie_S
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 2. 11. 2014 20:17

Jsou tady dvě věci - malá úhlopříčka, na které bude problém číst titulky apod. - každý musí zvážit sám, jestli tohle řeší - já třeba filmy s titulky rád nemám.
Samozřejmě, že lze uvažovat i o větší než 32", ale co z toho plyne? = bude to TV bez interpolace pohybu - já bych třeba nesnesl sledovat na LCD trhaný pohyb, na té plazmě nevím, jak se to jeví doma, ale v obchodě to taky nebylo plynulý na těch levnějších a navíc plazmu je potřeba vidět aspoň v obchodě - protože některým lidem (včetně mě) BLIKÁ.
Větší úhlopříčka / sezení blíž u televize - aspoň mně - zatěžuje oči víc, než menší televize, kde navíc není tolik vidět neostrost nekvalitního obrazu.
Prostě je to volba když to vezmem do 10 000 Kč: v případě LCD - buď větší z nižší řady - z toho plyne horší zpracování obrazu, které navíc vynikne na té velké ploše nebo menší z vyšší řady, kde bude obraz kvalitní ale menší - tady je asi jediná možnost - Samsung UE32H6200, nic jinýho kvalitního se ve 32" nevyrábí (100Hz panel).
A nebo pak plazma - asi ta od LG, kde se to vejde do původního rozpočtu + bude 42", ale je tam nižší rozlišení, může vadit blikání a neplynulost obrazu

-- 2. 11. 2014 20:22 --

Pak ještě existuje tenhle 100Hz Sharp: http://3d-televize.heureka.cz/sharp-lc-39le650e/
ale nějaká sláva to nebude
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 2. 11. 2014 21:33

Kedze prechadza z CRT tak blikanie na plazme nema byt preco problem.
Vec sa ma tak ze za 8 litrov nekupi ziadne rozumne LCD ani v 32". Interpolaciu bude tazko hladat na 50 Hz TV. Takze sa trhanemu obrazu nevyhne. Na plazme je daleko plynulejsi. Uz z principu oka.
Pri 3 metroch nedokonalost obrazu ci nizsie rozlisenie u tej plazmy velmi riesit nemusi.

Inak je zaujimave ako si kritizoval "vnucovanie" vacsej uhlopriecky. Ty zas pre zmenu vnucujes vyssiu cenu. To uz nevadi? Zlodej krici chytte zlodeja. :)
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 2. 11. 2014 22:36

stormborec Sharp nemá dostatečnou podporu pro USB přehrávání, Samsung na tom IMHO bude lépe. A pokud u Tebou linkované TV je menu, co znám z nižších tříd Sharpů já, tak to bych opravdu neřešil už vůbec.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trixie_S 4. 11. 2014 18:16

Teda vy jste mi tak naložili, že budu mít strach se na ty telky i podívat :D

Ještě prosím - ubližuje jim nějak častý kompletní vypínání - jakože jestli je lepší, když jsou ve stand-by, nebo je to úplně jedno?
Trixie_S
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 4. 11. 2014 18:38

Trixie_S před delším časem jsme zde probírali vypínání televizoru.

Já jsem, když dovolíte, zastáncem modelu... vypínám na krátký čas, budu se ještě dnes dívat (a zároveň nehrozí bouřka, výpadky proudu) - volím stand-by režim. Na noc vypínám i hlavním vypínačem, navíc přidávám vypnutí přepěťové ochrany, kterou u TV využívám. V případě anomálií počasí, či delší nepřítomnosti, vypnu postupně vše a následně ještě přepěťovou ochranu vyjmu ze zásuvky. Samozřejmě nezapomenu ještě vypojit anténu z anténní zdířky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 4. 11. 2014 19:22

Trixie_S píše:Ještě prosím - ubližuje jim nějak častý kompletní vypínání - jakože jestli je lepší, když jsou ve stand-by, nebo je to úplně jedno?
Tu len poznamka, že niektore TV nemaju hardverovy vypinač vôbec a vypnuť sa teda daju iba ovladačom do stand-by.
Inak je to asi celkom jedno. Ja jeden z TV vypinam ako mi pride pod ruku (najčastejšie vypinačom natvrdo aj na kratky čas). Ten TV ma 6 rokov a nevyzera že by mu to nejako vadilo.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod monikash 4. 11. 2014 19:27

Já všechno vypínám už desítky let do standby. Natvrdo vypínám spotřebiče, když jdu do nemocnice nebo jedu na dovolenou. Teda kromě ledničky. ;-)
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Junior

Odeslat příspěvekod Trixie_S 4. 11. 2014 20:01

Děkuju, prohledám starší témata.

Já jsem právě zvyklá, že u počítačů mám přepěťovky, tak ji zavedu asi i u TV. Zatímco počítač mi jede celý den a v noci odpočívá, tv jede dvě hodiny večer a jinak je ve stand-by, tak jestli zbytečně nežere...

Ryan Giggs: No já se původně chtěla zeptat, jestli ty nový televize vůbec mají vypínací čudl, ale říkala jsem si, že bych vypadala jako úplnej analfabet a ony fakt můžou nemít! :D
Trixie_S
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 4. 11. 2014 20:13

Oni ten čudl mít teoreticky mohou, ale on tak-nějak nemusí zcela odpojovat. Prostě bych neřešil - viz výše napsané. Dokoupil bych přepěťovku s vypínačem a hotovo.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trixie_S 4. 11. 2014 22:17

Tak jako pokud jim nebude vadit, že jim rovnou utnu proud, tak ani ten čudl nepotřebujou :D
Trixie_S
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 4. 11. 2014 22:27

Vždy je lepší využít postupného vypnutí a naopak postupného zapnutí. Nebylo by ideální z plného stavu přímo vypínat přepěťovou ochranou.
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Trixie_S 5. 11. 2014 23:24

No jasně, ale v případě, že nebude jak jinak je vypnout - tedy že ju vypnu všemi dostupnými prostředky a pak přepěťovkou...
Trixie_S
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka