Na jaké parametry koukat při výběru nové TV?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod vanDave 26. 6. 2015 18:34

Ryan Giggs píše:To je hlupost ze oko umi 25Hz. Taky obraz je slideshow, nie plynule video.

Blbost. Foťák mi točí Full HD s 25sn/s a slideshow to není.

BTW: BR záznam s 24sn/s je taky podle tebe slideshow?

"Frekvence snímání oka, kdy nám obraz přijde plynulý, je 24-25 Hz."
zdroj internet a http://www.zive.cz/poradna/kolik-fps-ma ... tanswers=1

Něco jiného je záznam při švenkování kamery, tam je při 25p obraz trhaný.
->>> Seznam hifiprodejen: http://forum.avmania.e15.cz/viewtopic.php?f=1724&t=767373 <<<-
Gangsta asesoríz: Hlavní je řetěz. Skorozlaté řetězy se dají sehnat v metráži v železářství. Koupíme asi tak 5 metrů. :D
Olympus E-PM1 + 14-42mm
vanDave
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod matelko 2 26. 6. 2015 21:21

Terminator3 píše:Plynulejší ano, ostřejší ne...

:-) Je i ostřejší, hlavně z toho důvodu se navyšuje frekvence panelu na dvojnásobek. Krásně je to vidět u rychleji pohybujících se předmětů na obrazovce. Mnohá z toho co je na 100Hz panelu ostré se na 50Hz už rozmázlé.

Tady to tak trochu probírají:

http://www.videokamery.cz/diskuse/probl ... dane-video

!!!!____Tohle co teď napíšu nevím jistě, jen se domnívám____
Jestli chceš vidět skutečně těch 25Hz, tak si natoč video s s 15 snímky za sekundu. Běžná 50 Hz TV ti to zvýší na dvojnásobek což je 30 snímků což je porovnatelné.
Už stará CTR u TV PAL s 25 snímky zobrazovali 50 půlsnímků kvůli dosažení lepšího obrazu.
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 26. 6. 2015 21:25

vanDave píše:
Ryan Giggs píše:To je hlupost ze oko umi 25Hz. Taky obraz je slideshow, nie plynule video.

Blbost. Foťák mi točí Full HD s 25sn/s a slideshow to není.

BTW: BR záznam s 24sn/s je taky podle tebe slideshow?
Fotak sice toci 25 snimkov, a BD ma 24p ale ty to vsetko v takej frekvencii nevidis, kedze zobrazovadla maju frekvenciu vyssiu. A zobrazuju to vo svojej nativnej frekvencii, nie v nativnej frekvencii zdroja.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod veesa 26. 6. 2015 22:10

velmi hezky vám celkově frekvenci a rozdíl mezi skutečným 50hz a 100hz vysvětlí toto video:

http://www.ulozto.cz/live/xqcKxAZv/hobb ... ulosti-mkv

Nahrajte na usb a vyražte do prodejny. Žádný prodavač vás s tímto trumfem nevojebe a nenasměruje na to, co potřebuje on, ale nasměrujete se sami na to, co potřebujete vy :)

50hz panely nejenže často neumí interpolaci snímků pro plynulost, ale hlavně mají mázlejší obraz při jeho pohybu. Plynulý obraz nemusí být vždy dobrý, způsobuje soup opera effect (efekt mexický telenovely). Někomu se líbí, někomu ne. Trhaný obraz 24p při švenkování je celkem běžný, protože je tam algorytmus, tzv. pulldown, 24 prostě není násobkem 50. Půlnímkový 50i zdroj je i na 50hz panelu plynulý. Je tam prostě daný algorytmus. Nicméně dneska je v tom ještě větší guláš. Dokonce i 50hz televize umí udělat efekt plynulosti podobný, jako dělajá skutečné stohercovky (Např. 50hz LG LB580), ale názvy měst na mapě budou rozmazené při pohybu kamery. To stejné si pak třeba pusťte na H6200 od samsungu, kde obraz bude plynulý (dá se vypnout ta plynulost podle gusta, nebo regulovat intenzitu dopočítávání snímků, aby nevznikaly artefakty a aby to nemělo telenovelácký nádech), ale bude i ostrý při pohybu.

Typ panelu je taky důležitý vybrat. krásně o tom je např tady:

VA Panely:
černá na úrovni kolem 0.025 - 0.06 cd/m2,
z toho vyplývá vyšší kontrast,
horší pozorovací úhly, souvisí to i s filtrem, který je na panely, optimální je sedět kolmo k TV,
aktivní 3D (ale může být i pasivní),
primárně vhodný pro sledování filmů (filmy 2.35:1) a sledování v noci.

IPS panely:
černá na úrovni 0.12 - 0.25 cd/m2,
z toho plyne nižší kontrast,
lepší pozorovací úhly, takže lepší například do kuchyně,
typicky pasivní 3D technologie,
primárně vhodný do prosvětlenější místnosti na denní sledování,
*) letošní IPS panely vyráběné LG, které osazuje Panasonic/LG/Sony 9xx mají problémy s uniformitou a cloudingem, obzvláště v rozích,
*) žádný letošní model nebyl doporučený (nedostal hodnocení Recommended v testech na hdtvtest.co.uk, az na UHD Panasonic, ale to je jiná liga
We’ve not been able to fully recommend any of this year’s IPS-based LED televisions, and unfortunately the Panasonic TX-42AS650B suffers the same fate. Although the TV could be calibrated to within an inch of its life, and its video processing was superb (except for the 50Hz microstutter issue), its less-than-impressive black level and muddied shadow detail meant that it’s more suited for bright-room duties than watching movies in a darkened cinematic environment.
*) rok 2014-2015

[ http://www.tvfreak.cz/forum/showthread. ... post506845 ]
veesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Gooorila 27. 6. 2015 15:05

tak jsem bral všechny pro a proti:

Proměřil jsem nynější TV a má 96cm. Bude to pro mě skok i na těch 120cm a raději si při zachování ceny připlatím za vyšší třídu (i když si stejně myslím, že zde o mnoho více nevyužiji).

Trouba v prodejně se snažil prodat a tak mi doporučoval TV, kde vyzvedával nesmysly (viz ty HZ co jsem řešil, nebo DVB-T2, které dle jeho slov budu od příštího jara potřebovat, ale co jsem se dočetl, tak DVB-T2 se prej skutečně nějak bude spouštět, ale je tam jiný kodek a ten většinou dnešní TV nemají, i když mají ten DVB-T2 tuner)

Stále nezavrhuji ani tu 140cm Philips (55PFH5209). Líbí se mi cena, velikost, ambiligt, má 100HZ a spotřeba taky docela jde. Někde jsem četl, že ani obrazově není špatná a mluví se jen o jedinném mínusu a to pomalosti v menu. Půjdu do Datartu a zkusím si ji prohlídnout, jestli je to fakt tak omezující.

Jestli jo, půjdu tedy do menší obrazovky. Jak jsem psal, v tomto jsem trouba, takže kupuji stylem že se kouknu na heureku a jako TOP 1 je tam Samsung UE48H6200 se 120cm a taky kolem těch 14k, tak asi bude dobrá, no.
Bohužel jsem ovlivněný, protože v kanceláři jsme 4 a zbývající 3 mají doma taky ten Philips s Ambilightem a pořád jen básní o tom, jak je to super a jak jinou tv bez toho už nechtějí. Ale v prodejně to neuvidím, na návštěvu "jdu se k vám kouknout na TV" se mi nechce a třeba je to jako s 3D, co se tím každý chlubil a pak to po 14ti dnech od koupě nepustil...
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod matelko 2 27. 6. 2015 17:15

Gooorila píše:Stále nezavrhuji ani tu 140cm Philips (55PFH5209). Líbí se mi cena, velikost, ambiligt, má 100HZ a spotřeba taky docela jde.

Nevím to jistě, ale spíš nemá 100Hz panel, těch 100Hz co tam píšou je PMR. Na 55` by to mohl být docela průser. O:-)
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gooorila 27. 6. 2015 19:44

Aha :-). Tak to jsem opet v haji. OK, pridam se tedy k obecnemu dotazu, ktery tady kazdy dava.
Jakou TV 50-55" (sledovana vzdalenost je 4m) s cenou kolem 15k?

Podobne dotazy zde jsou, ale co jsem koukal, vetsinou tam resi playstation a ten ja ne. Nepotrebuji si priplacet za odstin vice cerne, libi se mi ambilight (porad opakuju, co), pomalejsi menunmi az tak nevadi, ale tri sekundy taky moc cekat nechci, dnes jsem koukal a jestli jsem dobre pochopil HbbTV, tak to je taky dobry. Jestli to nejak dobre umi primo prehravat z NASu, tak super, za to bych i neco malo priplatil.

Nezlobte se, ze se ptam takto a vim, ze radi spatnw, ale koukam na to tri dny a narazim na dalsi a dalsi limity a jiz jsem se pristihl ze zvazuji TV za 29k. Jednoduse nechci ale takove penize za TV davat.
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod matelko 2 27. 6. 2015 21:17

Gooorila píše:Jakou TV 50-55" (sledovana vzdalenost je 4m) s cenou kolem 15k?

Za 15 000 kč 55` 100Hz bude problém, se 48` by ses do 15 000kč vešel. Na ty 4m by možná těch 55` bylo vhodnější (vychází na cca 18 000kč), ale zase na větší úhlopříčce jsou více vidět chyby obrazu i obrazovky. To musíš posoudit sám.

Z těch Philips obecně nejvíc (v této kategorii) chválí ten PFS6909 nebo PFS6609. U Samsung a Panasonic nemám přehled, ale určitě nabízí s těmito srovnatelné jak cenou tak kvalitou.

Gooorila píše:Podobne dotazy zde jsou, ale co jsem koukal, vetsinou tam resi playstation a ten ja ne. Nepotrebuji si priplacet za odstin vice cerne,

Za to si nepřiplácíš, černější je VA panel než IPS cenové rozdíly mezi nimi nejsou. Klidně si projdi ostatní vlákna, dozvíš se názory jiných. V každým případě není nad vlastní zkušenost s vybraným TV ještě před koupí. O:-)
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 27. 6. 2015 22:15

6909 v 55" je za 18000,-. To nie je take hrozne.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Gooorila 27. 6. 2015 23:37

Moc děkuji za tip. Podle odpovědí u jiných dotazů v tomto fóru jsem přesvědčen, že tomu rozumíš, takže si rady cením (což samozřejmě platí pro všechny, kteří zde na fóru radí).

Chápu to správně, že když číslo 6909 označuje řadu a z ní je možné vybrat velikost dle sebe? 18k už je dost peněz, tak jsem se koukal i na 48", která je o 4k levnější a o 18cm menší. Oba parametry jsou docela velké.

Problém rychlosti menu mají všechny Philpsy, tedy i tato, nebo u té je to už nějak vyřešeno?
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod matelko 2 28. 6. 2015 00:04

Gooorila píše:Chápu to správně, že když číslo 6909 označuje řadu a z ní je možné vybrat velikost dle sebe?

Ano.

Gooorila píše:Problém rychlosti menu mají všechny Philpsy, tedy i tato, nebo u té je to už nějak vyřešeno?

Těžko říci, záleží od typové řady a aktuálnímu softwaru na konkrétní TV. Hodně kritizovaná je třeba 7000 řada 2014 ( :-) takže i ta co máme doma). Hodně záleží co s ní děláš, jaké funkce používáš. Netýká se to jen Philipsu i ostatní výrobci s tím mají občas problémy. Nejčastěji je to spojené s vestavěnými tunery, rychlým přepínáním mezi programy a třeba procházení připojeného externího disku.

My doma s tím problémy nemáme, jelikož ji používáme víceméně jako monitor a jediné pozorovatelné zaškobrtnutí je při první volbě vstupu, pak jde už za ovladačem. Jiní si na tu samou stěžují. Rodičům se trochu starší typy zadýchávají pouze pokud začneš rychle přepínat mezi programy krokováním. Těžko říci jak problematická je třeba ta 6909. Je to hodně o tom jak to každý vnímá. Někdo se nad tím nepozastaví jiného rozčílí prodleva půl sekundy do ruda. Nejlepší vyzkoušet někde na prodejně, ale nemyslím, že by to bylo nějak tragický.
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 28. 6. 2015 00:06

Mají stejný OS takže to bude podobné u všech Philipsu
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod matelko 2 28. 6. 2015 12:19

Mclaren F1 píše:Mají stejný OS takže to bude podobné u všech Philipsu

:-) Není to tak úplně pravda. Jejich 4K a 8000 řada mají 4jádrový procesor oproti běžným 2jádrovým (rok 2014). Řada 8000 má Android a 8800 ještě lepší procesor. V 2015 bude nástup Adroidu a výkonnějších procesorů postupovat.

Ten Android je OS. Ostatní bych OS nenazýval to by měla OS i 25 let stará CRT. :-)

Výkon procesoru, kolik mu naložíš práce, šikovnost programátorů a součástky v konkrétní TV to vše rozhoduje o rychlosti. Nedá se to paušalizovat.
Jak jsem psal již jinde když setobox Philips dokáže při rychlém krokování mezi programy použít fígl pozastavení na třeba pátém kroku, počká si až se skončí s přepínáním a pak skočí na ten poslední zvolený. Proč to nedělá i TV.

Ani jiné značky nemají ovládání dokonalý. O:-)
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gooorila 28. 6. 2015 12:35

V Elektroworldu mi říkal, že jim zatím nepřišly modely 2015 a že ani neví, jak budou cenově. Má smysl čekat na nějaký příchod nové řady? Já na to nějak extra nespěchám, jen když jsem začal uvažovat o tom Philipsu (ale jak jsem psal, netrvám na tom ambilightu a klidně půjdu i do jiné značky), tak jsem se dočetl že měli nějakou akci, kdy se prodloužila záruka po registraci na pět let a ta akce byla prodloužena do konce června, tedy ještě pár dní.
Jestli to ale znamená, že to slouží k vyprodání starých kusů, aby se naskladnily nové a ty nové budou lepší? Otázka ale je, jak to u výrobců TV funguje. Jestli se nasadí cena na model na 25k a pak se postupně slevňuje, tak to by stejně byl klasický nekonečný příběh, co se pořád na něco čeká...
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 28. 6. 2015 13:15

Ta 5-rocna zaruka stale plati. Takze aj to je vyhoda Philipsu. Ale iba do konca mesiaca. Nesluzi to k vypredaniu starych kusov, ona ta akci trva dlho.
Cenu nasadi vyrobca aku nasadi, to ze potom klesa je tym ze sa obchody byju o lepsiu cenovku.
Ryan Giggs
TV expert

Předchozí stránkaDalší stránka