Na jaké parametry koukat při výběru nové TV?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod veesa 29. 6. 2015 09:27

matelko 2 píše:
Gooorila píše:Stále nezavrhuji ani tu 140cm Philips (55PFH5209). Líbí se mi cena, velikost, ambiligt, má 100HZ a spotřeba taky docela jde.

100hz má jen na papíře. Pokud není aktivní 3D, tak 100hz panel nemá. Pusť na ni v prodejně z flashky "test plynulosti" (třeba tu scénu z hobbita) a snadno se přesvědčíš.

100hz panely právě mívají MCFI (dopočítávání snímků), to lze ale vypnout. Hlavně ale mají vyšší ostrost, což se třeba projeví při tom švenku kamery u mapy Středozemě. Některé TV (LB580, HU6900, LF630) to zobrazují rozmazaně, protože jsou 50hz, i když ale nově se schopností MCFI.
veesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 29. 6. 2015 10:37

Téma viditelných anomálií u 50/100Hz televizorů není zcela jednoduché. Záleží na nastavení. Laik v první chvíli může tápat u obou.

Třepotání linií je viditelné i u 100Hz kousků - třeba při bočním pohybu kamery. Někdo ale dává přednost právě takto fungujícímu obrazu, před dopočtem. Podobný stav může být u rozmazávání. 50Hz může mazat anomálně, kdy si i necvičené oko všimne problémů, ale také se mazání může objevovat - řekněme - v přirozené podobě. Pak tolik nevadí. Typickým příkladem 50Hz modelu se slušnou formou mazání obrazu byl Panasonic E6E ve 39" provedení.

Ideální stav pro - troufnu si říct - drtivou většinu uživatelů, je zakoupení 100Hz modelu s variantním nastavením v menu. Velmi dobře toto mají řešeny pokročilejší televizory Samsung, kdy se ve dvou liniích řeší obrazová plynulost a klid při pohybu. Obsluha uživatelsky nastaví požadovaný rozsah přes dvě střelky a je schopna se dostat blíže ideálnímu stavu. Tento však nikdy není 100%. Zkušené oko v kritických chvílích zaznamená část problémových oblastí.

Do hry vstupuje velikost panelu, nastavení uživatelem, kvalita panelu, kvalita vstupního signálu atp.

-- 29. 6. 2015 10:45 --

Terminator3 píše:Plynulejší ano, ostřejší ne...

Při vhodném nastavení a správné funkci pro navýšení plynulosti, lze hovořit i o ostřejším obrazu. Oko to tak vnímá.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Philips CZ 29. 6. 2015 12:27

Gooorila píše:V Elektroworldu mi říkal, že jim zatím nepřišly modely 2015 a že ani neví, jak budou cenově. Má smysl čekat na nějaký příchod nové řady? Já na to nějak extra nespěchám, jen když jsem začal uvažovat o tom Philipsu (ale jak jsem psal, netrvám na tom ambilightu a klidně půjdu i do jiné značky), tak jsem se dočetl že měli nějakou akci, kdy se prodloužila záruka po registraci na pět let a ta akce byla prodloužena do konce června, tedy ještě pár dní.
Jestli to ale znamená, že to slouží k vyprodání starých kusů, aby se naskladnily nové a ty nové budou lepší? Otázka ale je, jak to u výrobců TV funguje. Jestli se nasadí cena na model na 25k a pak se postupně slevňuje, tak to by stejně byl klasický nekonečný příběh, co se pořád na něco čeká...

Dobrý den,

nové modely budou k dispozici cca za měsíc, maximálně za dva. Pokud oželíte chytré funkce nového Androidu, které jsou jedním z hlavních taháků nových televizí, tak si osobně myslím, že byste si lépe vybral z modelů z roku 2014, například ta 55PFS6909 docela dobře odpovídá tomu, co hledáte.

Zdraví Jirka, tým Philips
Philips CZ
Junior

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 29. 6. 2015 16:54

veesa píše:
matelko 2 píše:
Gooorila píše:Stále nezavrhuji ani tu 140cm Philips (55PFH5209). Líbí se mi cena, velikost, ambiligt, má 100HZ a spotřeba taky docela jde.

100hz má jen na papíře. Pokud není aktivní 3D, tak 100hz panel nemá. Pusť na ni v prodejně z flashky "test plynulosti" (třeba tu scénu z hobbita) a snadno se přesvědčíš.

100hz panely právě mívají MCFI (dopočítávání snímků), to lze ale vypnout. Hlavně ale mají vyšší ostrost, což se třeba projeví při tom švenku kamery u mapy Středozemě. Některé TV (LB580, HU6900, LF630) to zobrazují rozmazaně, protože jsou 50hz, i když ale nově se schopností MCFI.

100hz panely mají i pasivní 3D TV.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod matelko 2 29. 6. 2015 18:13

:-) 100Hz panely mají i TV bez 3D O:-)
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Gooorila 29. 6. 2015 19:53

Děkuji Ryanovi za konkrétní tip na typ, všem ostatním za schovívavost (přecejen, pohybujete se v tom a některé dotazy vám přijdou hloupé a opakující se) a také Jirkovi z Philips týmu (za mě velké plus za to, že reagujete na veřejných fórech. Dejte to přečíst vašemu nadřízenému, protože tohle jsem u jiné značky neviděl a líbí se mi to).

Prezentoval jsem se jako laik a že nehledám speciální funkce, tedy předpokládám že do menu moc lozit nebudu a tak mi rychlost až tak vadit nebude, takže jsem dneska objednal tu 6909 v 55" (tedy na stránkách ji měli jednou jako 6909 a podruhé jako 6609, ale tuším že jsem někde zahlídl, že by to měla být jedna a ta samá TV).

Snad budu spokojen a protože většinou tyto dotazy skončí bez reakce, já bych vám za sebe rád poděkoval. Snad tady nebudu za pár dní s dotazy, co mi nefunguje :o)
Gooorila
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 29. 6. 2015 20:10

Gooorila hloupé je se nezeptat, ne se ptát.

Já jen doufám, že se následně přijdeš podělit o první, druhé, třetí... zkušenosti s vybraným zařízením. V zásadě lze schválit výběr vyššího typu, když jdeš do větší úhlopříčky. Tam totiž více vidíš a vnímáš určité anomálie, které „obyčejnější“ televizor zobrazí.

Philips má bonus v podobě Ambilightu... Ona to není jen jakási bláznivě blikající hra světel, ale důmyslný systém, který přináší několik významný pozitivních prvků. Obdobně případná pětiletá záruka se v dnešní době snížené kvality výrobků neztratí. Mám pocit, že je to podmíněno registrací výrobku, tak na ni nezapomeň!

... a u Philipsu platí dvojnásob - hned na začátku překontroluj aktuálnost softwaru, případně hned aktualizuj. Nejnovější firmware by měl být z 2. 6. 2015.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod veesa 29. 6. 2015 20:39

matelko 2 píše::-) 100Hz panely mají i TV bez 3D O:-)

máš recht, samozřejmě, že mají. Loňšké pasivní např. LG LB650 má 100hz panel, ale letošní 3D pasivní z řady LG LF6xxx mají jenom 50hz, i když jsou 3D. Mají 50hz, ale mají schopnost interpolace (umí 24p content přehrávat jako 50hz), že to působí jako telenovela, i když je to 50hz, což dříve moc běžné nebylo (tedy bylo, ale bylo to poměrně raritní - LB580, HU6900, víc nevím). Ostrost ale schází.

-- 29. 6. 2015 20:46 --

matelko 2 píše::-) 100Hz panely mají i TV bez 3D O:-)

promiň, špatně jsem si to přečetl. Reagoval jsem na to, že "100hz panely mají i TV bez aktivního 3D" , a tak jsem psal o pasivních. Které to z aktuální nabídky jsou ty ne-3D 100hz? Přiznám se, že nevím o 100hz panelu, kde by nebylo 3D. To by mohlo být zajímavé ve smyslu toho, že tam není za 3D 100% žádný příplatek. Prosím, napiš konkrétní modely, dík. Mohlo by to být docela inspirace pro nemálo lidí. 3D dneska nikdo nechce, zvlášť když bude končit. Ani výrobci už nedávají brýle do balení, i když je tv 3D.

Řídím se pravidlem: aktivní 3D = jistota 100hz panelu.
veesa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod matelko 2 29. 6. 2015 21:32

veesa píše: Které to z aktuální nabídky jsou ty ne-3D 100hz?

Třeba rodiče mají starší Philips 32PFL6626H.
Philips v roce 2014 měl 3D u všech 100hz. V jiných značkách nemám přehled.

Tuším, že třeba Samsung UE55HU7200S a Samsung UE55HU6900S by mohly mít 100Hz panely a oba 3D nemají. Bude jich určitě víc možná i od LG a Sony.

veesa píše:To by mohlo být zajímavé ve smyslu toho, že tam není za 3D 100% žádný příplatek.

:-) On to zas tak velký příplatek není, ale někoho by na to mohli nalákat. Na zákazníky se používají různé fígle. 3D už neletí, pár dolarů to ušetří. Proč ne? O:-)
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rtonda 29. 6. 2015 21:42

Kašli na parametry když tomu nerozumíš, zajdi do nějaké specializované prodejny a která TV se ti bude líbit nejvíc tu si kup. A problém bude vyřešeny, hotovo tečka :oops:
rtonda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 29. 6. 2015 22:24

Gooorila píše: a také Jirkovi z Philips týmu (za mě velké plus za to, že reagujete na veřejných fórech. Dejte to přečíst vašemu nadřízenému, protože tohle jsem u jiné značky neviděl a líbí se mi to).

takže jsem dneska objednal tu 6909 v 55" (tedy na stránkách ji měli jednou jako 6909 a podruhé jako 6609, ale tuším že jsem někde zahlídl, že by to měla být jedna a ta samá TV.

Lisia sa vo farbe a v papierovo vyssich Hz.

Aby sme boli korektni, tak sa tu na fore vyskytuje aj clovek zo Samsungu.

Matelko: HU6900 je 50 Hz.

Veesa: bez 3D so 100 Hz panelom je napr. W705 od Sony v 50" a viac.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 29. 6. 2015 22:29

O HU6900 raději už ani nepiště...
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod matelko 2 29. 6. 2015 22:56

MgX píše:O HU6900 raději už ani nepiště...

V posledním Chipu 7-8/2015 byla testovaná v 55` a 40` a je zajímavé, že ta 55` měla 87 za obraz a ta 40` jen 76. Ještě větší byl rozdíl v pozorovacích úhlech: 55`- 176/172 a 40`-154/101 těžko odhadnout čím jsou způsobeny takový rozdíly u stejného typu.

Maximální jas 321cd/m2 vs 289cd/m2
Relativní odchylka jasu 7,5% vs 13.5%
šachovnicový kontrast 171:1 vs 212:1

Cena 25 000kč vs 14 000kč, stejná řada, ale panely asi dost rozdílné, boj o nízkou cenu. Proto dostala ocenění jako Cenový tip. :hm

-- 29. 6. 2015 22:59 --

Ryan Giggs píše:Matelko: HU6900 je 50 Hz.

:-) Díky za opravu, jen jsem tipoval
matelko 2
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 29. 6. 2015 23:01

No, já dám na osobní zkušenost a ta s 50" verzí tohoto UHD LCD televizoru nebyla příznivá. Jak u Samsungu, tak i jinde lze najít podstatně zajímavější televizory.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod veesa 30. 6. 2015 09:28

Ryan Giggs píše:
Gooorila píše: Veesa: bez 3D so 100 Hz panelom je napr. W705 od Sony v 50" a viac.

dík

jinak HU6900 je taky 50hz, co umí jen navíc plynulost, ale motion blur (šmouhovitost) je vyšší než u standardních 100hz panelů.
veesa
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka