Má cenu kupovat HD TV s HEVC?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod john.holy 7. 12. 2015 15:33

Dobrý den,
má v dnešní době vůbec smysl kupovat TV s HD rozlišením s podporou HEVC pro DVB-T2 (s perspektivou 8-10 let provozu), když už běží testovací UHD vysílání? Bude běžné TV vysílání po přechodu na H.265 hlavně v HD nebo v UHD? Popřípadě jak si HD televize co umí HVEC (letošní Samsung) poradí s příjmem a zobrazením 4K signálu?

Děkuji. JH
john.holy
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 7. 12. 2015 16:39

Vzhľadom k tomu že sa o DVBt2 vysielani nevie vôbec nič, tak to zmysel nema. Každopadne, väčšina TV (aj niektore FHD) už hevc aj tak podporuje.
Hlavne sučasne TV bez hevc aj tak ešte 5 a viac rokov bezproblemov poslužia.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Dagy2 8. 12. 2015 22:59

Myslím, že ako píše Ryan:
1/ ako bude vysielať DVB-T2 dnes nikto v ČR a SR netuší, najmenej nejaké štátne orgány. Vaše Radiokomunikace a náš towercom v tom zrejme majú jasno a budú realizovať vysielanie hlavne podľa toho čo im najviac vynesie
2/ DVB-T2 nemusí vôbec vysielať v HEVC, na druhej strane aj SD môže byť v HEVC
takže ak je cenový rozdiel minimálny medzi TV s HEVC a bez neho voľba je jasná. Aj keď ti 10 rokov tak či tak nevydrží.
priplácať za to je momentálne blbosť
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod neradil 8. 1. 2016 18:10

Podle mého to smysl má, zvláště, když máte již dnes signál. Případně víte(nevím jak), že budete v první vlně pokrytí až se spustí ostré vysílání. Případně i při příjmu přes satelit.
neradil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod indeshit 8. 1. 2016 22:14

HD TV si se 4K neporadí - jednoduše ho nepřehraje (funguje to opačně). Nicméně jak psal Ryan, je to pod rouškou tajemství a nemá smysl to dávat na první pozice požadavků při výběru. Navíc taky záleží na úhlopříčce a vzdálenosti. Když bys měl například v budoucnu DVB-T4 a HEVC H266 na televizi 40" a pozorovací vzdálenosti 3m, tak je ti to stejně prd platný.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Shampoo 13. 1. 2016 14:08

No, ale vy tu stále mluvíte o digitálním vysílání (popřípadě satelitním). Co takhle, když si bude chtít přehrát film (není důležité, z jakého zdroje ho sežene), který bude v H265 (kvůli úspoře dat). To klidně může být multimediální soubor v 720p. Věřím, že určitě během těch 5 let se H265 na internetu rozšíří...

Je samozřejmě možnost překódovat do H264, ale proč...

Moje otázka je spíš, proč vůbec kupovat v dnešní době TV s HD, když za příjemný peníz dostanu FullHD.
Shampoo
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 13. 1. 2016 15:22

1. ked tv nebude vediet h265, tak naco by si stahoval take ripy? A este to konvertoval? Stiahnes to iste rovno v h264. Vybavene.
2. dnesne TV maju operacne systemy, u niektorych stiahnes iny prehravac ktory h265 podporuje. Vybavene.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod lapish 13. 1. 2016 17:26

Stahovat h265 rip když má člověk TV která to neumí (a přehrává filmy v TV) nebo to konvertovat je samozřejmě nesmysl, vždycky je ke stáhnutí i h264 verze, ale ta je holt větší - zabírá více místa na disku a někomu s pomalým netem se může stahovat déle...

Máš příklad TV kde se dá podpora h265 dohnat stažením jiného přehrávače? U Panasonicu CS630 to myslím nejde, u starších Samsungů taky ne...
lapish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ...drát 13. 1. 2016 17:31

pokiaľ tv nepodporuje hardvérové dekódovanie tak pochybujem že to zvládne cez nejaký player so soft decode možno nejaké nenáročné video 720p H 265
kupovať tv iba kvôli tejto funkcii zmysel nemá na trhu je dostatok multimedia boxov s hardvérovou podporou HEVC
...drát
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 13. 1. 2016 18:26

lapish píše:Máš příklad TV kde se dá podpora h265 dohnat stažením jiného přehrávače? U Panasonicu CS630 to myslím nejde, u starších Samsungů taky ne...

U staršich Samsungov iny prehravač v appstore nenajdeš. Napr. na android ano.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Abox 14. 1. 2016 11:57

Jenom by mne tak zajimalo, jaky je velikostni rozdil treba v 10GB videu v h264 a v h265. Jestli ta uspora opravdu stoji za to, v dnesnich dobach pri dnesnich velikostech disku.
Abox
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Danile162 14. 1. 2016 12:27

Ahoj, z vašeho pohledu jsem LAMA, tak mi nenadávejte. Po 9 letech jsem se rozhoupal a chci si koupit novou TV (stará LCD Panasonic 97 cm, 100Hz n ě j a k softwarově) a zatím můj výběr je - Panasonic TX50"CX680E. Přestože jsem už starší osobou s horším zrakem a sedím asi 2 m od TV, tak chci 100 Hz, a aby mi (rozuměj manželce) vydržela zase alespoň 9 let (T2, H.265 atd.) Můžete mi moji volbu zhodnotit (znehodnotit :-)
Danile162
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod artam 14. 1. 2016 12:42

Ja som to vyriešil tak, že než plytvať peniaze na novú TV s h.265, tak som kúpil krabičku za cca 50€ a môžem prehrávať ripy až do 4k h.265.

Ja si ešte počkám na výmenu 7 rokov starej HD za novú. Zrejme to už bude UHD TV, ale až vtedy, keď bude stabilizovaná situácia okolo podpory HDR a WCG.
artam
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Danile162 14. 1. 2016 13:04

to artam: Děkuji za nevyčerpávající odpověď. Myslím si, že cena pod 20.000 Kč není likvidační (není to plýtvání s ohledem na předpokládanou dobu využívání) a obměnu TV chci řešit dnes, takže ceny a výbavu posuzuji v současném stavu. Hlavně mi jde o to, že v obchodech (na netu) píšou, že je 100 Hz, tady na AV manii, že neeee. Tak JAK JE TO ?
Danile162
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lapish 14. 1. 2016 15:48

Danile162: artam neodpovídal na tvojí otázku :-)
TV se 100 Hz panelem jsou zde:
viewtopic.php?f=1703&t=1241907
a jestli to správně chápu, tak CX680 má jen 50 Hz panel (tak jako většina 4K TV). Dobrá bude třeba CX700.
Potřebuješ ale nutně 4K? Z 2m vzdálenosti rozdíl od 1080p těžko poznáš a FullHD TV v téhle ceně jsou obrazově prý lepší. Ze 100 Hz TV s tvými požadavky (DVB-T2, h.265) se tady doporučujou a cenově vyjdou nejlíp Samsung UE48J6272 a LG 50LF652V. Případně pak Philips 50PFT6510 (nevím jak je na tom s h.265) nebo Sony KDL-50W755C.
lapish
Mírně pokročilý

Další stránka