Ako to je s ac3 a dts v tv?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod lapish 14. 1. 2016 09:22

complicator: a jakou máš, tu lg55uf8007 , nebo jsi šel koupit nějakou tu 65"? Z jaké vzdálenosti na to koukáš a využiješ vůbec to UHD?
Jak bys u toho LG hodnotil černou barvu (za tmy) ?
Nezkoušel jsi pustit nějaký film s DTS zvukovou stopou a nastavit v TV výstup zvuku DTS místo PCM?
lapish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod complicator 14. 1. 2016 09:39

Lapish. Mam dve telky obe lg , 55 uf80007 a65 uf850. Čierna farba je šeda za tmy aj keď má local diming ak to nie je v mpegu naprogramované rozsvietia sa všetky podsvetlovacie panely a je šedá machulatá. Na 55 este ako tak ale na 65 strašne. Dts som na zvukovom nadstaveni ani nenašiel len surround digital. Digital armos . Digital plus. Pozriem. A aj tak mi to s receivrom nekomunikuje. Jedine ked navolim automaticky tak mi na redeivri rozsvieti digital a svietia 2 reproduktory. Ked si preklikam tak 2/0 48 Khz 640kpbs

-- 14. 1. 2016 09:27 --

Lapish. Na fore som napisal že uhd je budúcnosť a vo svete uhd funguje tak ma vysmiali. Doma mám 2 programy zo satelitu uhd a je to ozaj pekný obraz. Fashion one a fashion tv. Našiel som aj planeta4k a to vsetko bez nejakej dekodovacej karty. Niektore Cd teraz je to bluray su už v 4k. Ponuka filmbou mi dáva 4k.youtub ma x videi 4k
Veď sú telefony čo dokážu natočit video 12M pix a kamery dokonca32M pix. Tak asi je jasné, že pixeli budú pribúdať .
complicator
Junior

Odeslat příspěvekod Dagy2 15. 1. 2016 13:37

complicator, len som to stručne prebehol ale mám pocit že máš trochu hokej v DTS/DD:
1/ neviem či sa príliš zmenilo menu v LG telkách. Na mojej je v nastavení zvuku položka "digitálny výstup zvuku" a to je optika von.
sú tam dve možnosti PCM a AUTO.
PCM = telka dekoduje zvuk zdroja a do optiky vypustí demuxované stereo. Takže na AVR musíš vidieť 2/0/0 a svietia ti dva repráky (vyzerá ako keby si mal Yamahu)

pokiaľ zvolíš AUTO, tak
na vstupe stereo = výstup stereo, 2/0/0 svietia 2 repro
na vstupe DD2.0 = výstup DD2.0, 2/0/0 svietia 2 repro
na vstupe DD5.1 = výstup DD5.1, 3/2/1 svieti 5 repro
atď.
ani z stereo ani z DD2/0 ti telka neurobí zvuk 5.1. Na to naozaj slúži Dolby ProLogic a podobné systémy, ktoré máš nainštalované v tvojom AVR. Toto je vždy "dopočet" 2.0 do 5.1. Takže tvoje sklamanie zo zvuku pramení skôr s nevedomosti.

2/ local dimming
nechce sa mi študovať typy TV ktoré uvádzaš. Local dimming je aj na starých LG edge LCD telkách. samozrejme local dimming by sme rozumeli, že podsvietenie každého pixlu funguje samostatne. Takto to snáď mal len nejaký Sharp, iní výrobcovia napr. LGLW980 mal podsvecované matrixy pixlov fungovali veľmi dobre.
local dimming u edge - vypína vždy podsvietený pás značne vylepšuje clouding a celkove čierne scény na obrazovke ale má ďaleko od perfektného obrazu CRT.
Nastavenie je v expertných nastaveniach obrazu.
Dagy2
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 15. 1. 2016 15:19

K tomu local dimingu ještě dodám že je potřeba mít také v rozumných hodnotách nastavené parametry podsvícení, jasu a kontrastu úrovně černé nastavené na nízké, samotný local diming vše nevyřeší, například u VA panelů zejména u Samsungu který využívá micro diming je při špatném nastavení zřetelné nepříjemné blikání při změnách scény.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod complicator 15. 1. 2016 17:18

Dagy2 paráda, len sa zaúčam, Ďakujem za odpoveď . Zvukový výstup PCM mi hrá 2 x predné a center Automaticky mi hrá receiver 2/0 48khz 640kpbs. 2 repro nič viacej. Čo je vlastne pcm- Pohrám sa s tým lebo mám 2 telky a 2 receivre ešte mi chýbaju subwofery a potom už budem mať komplet. Hľadám nejaký test v 5,1 . Nevieš Pomôcť ????? Neviem ho nikde nájsť a stiahnuť. K tomu Digitalu.::,--- Tv programy ponúkajú:
Česky 1 MPEG
Povodny jazyk MPEG
Česky2 Dolby Digital
Česky 3MPEG
Navolím Digital a stále mám 2 reproduktory. Hrajú len 2 ak nezapnem dolby prologic , alebo neo 6 tak mi hrajú všetky . Ale ako tak to netuším . Jednoducho potrebujem test , aby som to rozlúskol . Pripadne študovať a skúšať. Napríklad som mal na 6 mesiacov zdarma Flimbox a tiež mi nejde všade pýtajú 4,9€ niektorý aj 12€ za film. Obraz hrozný. zvuk nanič. Som sklamyný z teliek. Vebový prehliadač nič neotvorí dlho hľadá. Som myslel, že to pôjde ako v mobile. je to oveľa horšie. Som z toho sklamaný.

Receivre sú Yamahy ako si dedukoval.

-- 15. 1. 2016 16:31 --

Dagy 2, aj tu ďakujem za odpoveď , ale viem , že z obrazom nič neurobím. Jednoducho čierna obrazovka Tv vypne podsvietenie a je čierna --- biely štvorček v lľavom rohu. tv zapne podsvietenie na ľavej strane . a už mám polku obrazovky čiernu a 2 machulatú šedivú. machule vidno na šedej a modrej na iných farbách je to celkom dobre . Ten menší 55 ma menej machulatý šedý podklad. 65 je na tom oveľa horšie. Možno kúpim o 5 rokov oled.
Neviem komu by som sa vyplakal. tak tu
Ďakujem, takéhoto kamaráta ako si ty, by som potreboval, aby som si vedel rady s technikou.
Ešte raz ďakujem a ak sa ti bude chcieť tak mi môžeš poradiť s tým zvukom. a obrazom a smartom Tv je už dosť zložite zariadenie .
complicator
Junior

Odeslat příspěvekod lapish 15. 1. 2016 17:38

complicator: zkus si stáhnout nějaký film s DTS nebo 5.1 AC3 zvukem otestovat to na něm. TV programy můžou mít jen stereo.
Co popisuješ je normální vlastnost IPS panelů, když bys chtěl lepší černou a kontrast tak příště vybírej VA :-)
lapish
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2016 17:46

Mclaren F1 píše:K tomu local dimingu ještě dodám že je potřeba mít také v rozumných hodnotách nastavené parametry podsvícení, jasu a kontrastu úrovně černé nastavené na nízké, samotný local diming vše nevyřeší, například u VA panelů zejména u Samsungu který využívá micro diming je při špatném nastavení zřetelné nepříjemné blikání při změnách scény.

To není blikání, ale zachvění, určitý zákmit. Vnímá to velmi málo lidí, mám to odzkoušeno na vzorku. A netýká se to ve stejné míře všech TV Samsung. Typické to bylo spíše pro Philips, ty to dělaly běžně.

Jestliže píšeme o tom stejném. A u IPS panelů od Philipse se ten zákmit konal taky. Takže to není zádrhel VA.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod complicator 15. 1. 2016 18:33

lapish, ďakujem za odpoveď, Pokúsim sa stiahnuť film len neviem akú zvukovú stopu bude mať. Neviem ani rozdiel medzi Dolby digital a Digital teather system , alebo THX true audio. Viem že keď telka píše 1080 i hbbtv a 5,1 tak by tam ten zvuk mal byť. Nie je . Niekde mám chybu. Preto chcem test a bude to rozlusknuté. Jednoduchý test ako keď testuje receiver šumom, tak nejaký taký. Prípadne postupne zaradom všetky reproduktory. ----IPS tak to mám z tohoto fóra. Je to predsa najlepší LCD panel. Najkradšia odozva usporiadania krištalov z všetkých pozorovacích uhlov. Neviem ani čo je VA Som z telky zúfalý. Veb os 2 je nanič. telefón mi ide oveľa , ale oveľa rýchlejšie,. a otvára skoro všetko .... veb os tak 1/3 vebu. Najhoršie je , že načítava a už ani nenačíta a to tak rozklikaný , že sa nevrátim späť. Preto si musím kúpiť 2 minipočitače k telkám. Nemali robiť TV smartv, ale len monitory na obraz a bolo by všetko 100x jednoduchšie. Satelit som mal cárach fergusion 200, ale bol 3x rýchlejši ako tento. v telke . 8 ročný satelit. aj epg išlo lepšieaj ked nemalo diakritiku. . to ma sklamalo . Všetko obyčajné staré veci a fungovali lepšie ako telka za 2000€.
complicator
Junior

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 15. 1. 2016 19:30

MgX píše:
Mclaren F1 píše:K tomu local dimingu ještě dodám že je potřeba mít také v rozumných hodnotách nastavené parametry podsvícení, jasu a kontrastu úrovně černé nastavené na nízké, samotný local diming vše nevyřeší, například u VA panelů zejména u Samsungu který využívá micro diming je při špatném nastavení zřetelné nepříjemné blikání při změnách scény.

To není blikání, ale zachvění, určitý zákmit. Vnímá to velmi málo lidí, mám to odzkoušeno na vzorku. A netýká se to ve stejné míře všech TV Samsung. Typické to bylo spíše pro Philips, ty to dělaly běžně.

Jestliže píšeme o tom stejném. A u IPS panelů od Philipse se ten zákmit konal taky. Takže to není zádrhel VA.

Já jsem to nazval blikáním protože to na mne tak busobylo, jelikož jsem TV Philips neměl možnost sledovat dostatečně dlouhou dobu jako Samsung přiřadil jsem tento jev právě Samsungu na kterém jsem to měl možnost pozorovat v domácím prostředí.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2016 20:24

Já jsem těch televizorů v domácím prostředí viděl poměrně velké množství, proto jsem Tvůj údaj zpřesnil, neboť blikání je hodně nadnesené a trochu matoucí. Když dovolíš, možná sis aktivoval u Auto Motion Plus a tam LED Clear Motion - to je pak blikačka.

Nicméně Funkce Smart LED, která by měla řídit zónové podsvícení nezpůsobuje radikální blikání obrazu jako výše uvedená (snad by se dalo o „blikání“ hovořit, jestliže ji nastavíš naplno) LED Clear Motion.

Jinak jsi to možná uváděl a já to zazdil - netuším, jaký televizor jsi viděl. Psal jsi o H6200?

Jestliže má někdo špatně nastavený obraz, pak se dá zkritizovat kde co, klidně na výrobku za 100 000 korun. Jenže to pak není na kritiku obrazu příslušného televizoru, ale jeho majitele.

Napíšu to tak. Na své, pokud si správně vzpomínám, LG s IPS panelem sis zvykl na šedavý, mírně kontrastně podhodnocený obraz, který Ti vyhovuje. Následný přechod na modernější, jiný stroj s navýšením kontrastu, s vyšším nastavením podsvícením, či rozměrnější a pracovitější elektronikou, ovlivňující jednotlivé parametry Ti prostě nevyhovuje. A já napíšu - ne, na tom není nic špatného. Zvyk je železná košile. A jsme u toho. Teoreticky je dobře, že někdo dělá IPS, jiný VA - je výběr. Do toho možná přijde více OLEDů, no a myslím, že se dá začít mírně radovat. Jen aby si kucí ještě vychytali ty softwary. To by bylo žůžo-labůžo.

Omlouvám se zakladateli vlákna za OT. Obecně platí, co zde zaznělo. DTS zvuk je v části modelů dostupný, není však všude. Povětšinou si stačí projít technickou specifikaci výrobku na webu výrobce.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 15. 1. 2016 21:33

MgX píše:Já jsem těch televizorů v domácím prostředí viděl poměrně velké množství, proto jsem Tvůj údaj zpřesnil, neboť blikání je hodně nadnesené a trochu matoucí. Když dovolíš, možná sis aktivoval u Auto Motion Plus a tam LED Clear Motion - to je pak blikačka.

Nicméně Funkce Smart LED, která by měla řídit zónové podsvícení nezpůsobuje radikální blikání obrazu jako výše uvedená (snad by se dalo o „blikání“ hovořit, jestliže ji nastavíš naplno) LED Clear Motion.

Jinak jsi to možná uváděl a já to zazdil - netuším, jaký televizor jsi viděl. Psal jsi o H6200?

Jestliže má někdo špatně nastavený obraz, pak se dá zkritizovat kde co, klidně na výrobku za 100 000 korun. Jenže to pak není na kritiku obrazu příslušného televizoru, ale jeho majitele.

Napíšu to tak. Na své, pokud si správně vzpomínám, LG s IPS panelem sis zvykl na šedavý, mírně kontrastně podhodnocený obraz, který Ti vyhovuje. Následný přechod na modernější, jiný stroj s navýšením kontrastu, s vyšším nastavením podsvícením, či rozměrnější a pracovitější elektronikou, ovlivňující jednotlivé parametry Ti prostě nevyhovuje. A já napíšu - ne, na tom není nic špatného. Zvyk je železná košile. A jsme u toho. Teoreticky je dobře, že někdo dělá IPS, jiný VA - je výběr. Do toho možná přijde více OLEDů, no a myslím, že se dá začít mírně radovat. Jen aby si kucí ještě vychytali ty softwary. To by bylo žůžo-labůžo.

Omlouvám se zakladateli vlákna za OT. Obecně platí, co zde zaznělo. DTS zvuk je v části modelů dostupný, není však všude. Povětšinou si stačí projít technickou specifikaci výrobku na webu výrobce.

Ano psal jsem o H6200 a také jsem psal že jsem měl možnost na této TV nastavovat hodnoty obrazu a zdaleka jsem se ne přiblížil obrazu jaký mám na své LG na které rozhodně nemám šedivý kontrasně podhodnoceny obraz, vůči tomu H6200 je to nebe a dudy, mě vyhovuje reálné zobrazení dané scény a nějaké brutální navyšování kontrastních hodnot o které se někteří výrobci snaží mne vůbec nelakají a obraz mi na takových TV přijde nepřirozený úplně nejhůř na mne v tomto ohledu působí OLED
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MgX 15. 1. 2016 23:00

No a tak i hodně málo pozorný čtenář přijde na to, že jsem měl pravdu.

Napíšu to jinak...

H6200 Ti přesto, že je to mnohými chválený televizor (recenzenty, ale pozor... také uživateli) subjektivně nevyhovoval. OK. Ale to není (a na tom trvám) důkaz o obrazové kvalitě Tvého TV a nekvalitě H6200.

Prostě máš problém s kontrastním obrazem z "umělého" zdroje. Vyhovuje Ti obraz méně kontrastní, s nižší dávkou svítivosti - zřejmě. No a co? Pro mě je dobře, že víš co chceš. Samozřejmě dost záleží i na zvyku.

A proto to ostatní nemohou mít jinak? Jistě je k zamyšlení, kam až může jít kontrast a svítivost, aby negativně nepůsobila na zrak diváka. Jenže většinou má ten divák v rukou dálkové ovládání, kterým si může, když chce, kontrast, jas, svítivost upravit.

A tak problémem není vysoký svit panelu, který se dá snížit, ale nízký, který žádným způsobem nezvednu.

BTW: reálné = kontrastní
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod complicator 17. 1. 2016 10:57

Abox , ďakujem ti za typ na test, idem stiahnuť tu prvú adresu, Dúfam , že sa mi to podarí. Ta druha adresa je youtub a youtub mi digital nejde. Len 2/0. Praktické rady typu wikipedia ovládam, len v každej wikipedii sa píše niečo iné, a značne aj autory článkov v tom majú hokej, prípadne píšu čo chcú. Viem že je to ako to funguje v laboratóriách týchto systémov, ale dostať sa doma k tomu čo píšu asi nie je až také jednoduché. Ja potrebujem vedieť čo navoliť na tv aby mi hralo 5 kanálovo. Za tie testy ´Ďakujem, idem to skúsiť stiahnuť.
complicator
Junior

Odeslat příspěvekod Dagy2 17. 1. 2016 13:57

complicator:
1/ obraz: nastavenie obrazu tvojej TV
http://www.flatpanelshd.com/review.php? ... 1430735721
nakalibruj si v expertnom menu podľa týchto výsledkov. Verím že budeš spokojný.
hodnotenie tohto TV nie je zlé! A to na flatpanels som naposledy čítal recenziu "oklamaného" UHD od LG ktorý zotreli pod čiernu zem, takže by som to nevidel vôbec negatívne.
mám LW650 nakalibrovaný podľa tejto stránky a max spokojnosť. potom som ešte zapol na najmenšiu možnú mieru local dimming.
Mám tiež zo servisného menu aktivované THX, t.j. certifikované nastavenie a je skoro identické s flatpanels kalibráciou.

druhá vec je WebOS. ak si od TV očakával surfovanie tak to je samozrejme chyba...

2/ zvuk
dolby digital, DTS, true HD sú systémy ktorými je viackanálový zvuk nahratý a zakodovaný.
ak má tvoj TV,AVR atď daný dekodér, dokáže tento zvuk prehrať. Inak je hlucho

dolby ProLogic, NEO6 sú zvukové "generátory", ktoré umelo z dvojkanálového zvuku stereo alebo dolbydigital 2.0 vyrobia 5 alebo 7 kanálový zvuk. Je to povedzme obdoba upscalingu obrazu z SD do HD alebo UHD ale funguje to iným systémom, lebo ucho je iný blbec ako oko

cinema DSP, dolby ciname a neviem čo ešte - sú umelo vytvorené zvukové polia, ktoré využívajú systémy prologic, NEO6 a pod tak aby z dvojkanálového zvuku vytvorili predpripravené zvukové dojmy - napr. u hudby halu, klub alebo u filmu pocit zo sci-fi zvuku, športový štadion a pod. Toto je nič iné len opäť lepší alebo horší klam z 2.0 zvuku na 5.1/7.1

3/ test zvuku
najlepším testom je BR disk, na ktorom vieš aký je zvuk
z TV vysielania je na 100% zvuk 5.1 len u HBO HD anglická stopa. Inak to môže byť DD 5.1 alebo aj 2.0. Napríklad včera na PrimaHD večerný nemecký film bol v 5.1.
dobrým testom sú nemecké programy ZDF na 19.2E, kde je vždy u výberu zvukovej stopy napísané DolbyDigital 5.1 alebo DolbyDigital 2.0. takže má istotu.
Dagy2
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka