UltraHD Premium: Specifikace

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Philips CZ 8. 4. 2016 17:00

2evlo: Neřekl bych, že jde jenom o marketingový název. HDR je známé z digitálních fotoaparátů a teď se přesunulo na televizní obrazovky. HDR obraz musí splňovat určité standardy, především svítivost a stejně tak televize musí být schopná HDR obraz přijmout.

Co se týká praktického dopadu pro diváka, tak rozdíl v detailu u hodně kontrastních scén je skutečně vidět.

Jirka, Philips
Philips CZ
Junior

Odeslat příspěvekod evlo 8. 4. 2016 18:17

A čím déle tu nikdo není schopný napsat to ultra hd premium nebo HDR je, tím víc to *****í reklamštinou.
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 00:31

Já říkám od začátku že HDR je jen další oblbovak pro lidi, dovolím si vložit text z kterého je zřejmé že pokud se s HDR nebude nakládat s citem tak takový obsah může být víc na škodu než k užitku fotografové mi dají zapravdu,(Z českých fotografů se HDR věnuje například

Věra Stuchelová ve svém cyklu Hyperreality

HDR stejně jako ostatní techniky - a nejen fotografické - jsou "dobrým sluhou, ale zlým pánem" a mohou svádět k nepřiměřenému, nadměrnému užití. Důsledkem pak je přebarvenost, nepřirozenost obrazu, která se z výrazového prostředku snadno stává při neuvážlivém uplatnění až nepříjemnou manýrou.) Pokud se totiž tohle umělé udělátko dostane do nesprávných rukou při výrobě filmu tak se připravte na nereálné komiksové scény v třeba i dobrém filmu. PS: ten tygr na té lodičce uprostřed oceánu v tom promo je toho důkazem, to je hnus,o té velrybě nemluvě. HDR nemá s reálným zobrazením nic společného je to jen udělátko pro ozvlášťnění scény nic víc.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 4. 2016 06:00

Akurat ze u fotografie to funguje trochu inak ako u TV. To je poprve. Po druhe, predpokladam ze to dotycna pani konzultuje vsetko s autormi filmu. Co ak je v nejakom filne zamer ze tam autor nasadi nejake nerealisticke farby, filtre atd.? Po tretie, predpokladam ze pani videla tu konkretnu scenu na skalibrovanom obraze, ze ju ma zmeranu a teda ze ma tie reci objektivne podlozene faktami. Inak su to len nezmyselne vykriky do vetra bez nulovej hodnoty.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 07:34

Jde oto že HDR efekt je uměle dotvořen až po natočení nasnímání scény a ano vždy jde o záměr, jenomže právě proto že u fotografií je dávka tohoto efektu zřetelně rozlyšitelná ( a fotka nesvítí) na TV bude vše několika nasobně výraznější, právě proto je zde reálná šance že se filmové scény slejí do jednoho komiksového světa.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 4. 2016 08:20

Nic sa nikde nerozleje kedze tie TV maju pokrocily local dimming. Tam je to prave tymto "osetrene". Samozrejme bavime sa (zatial) o tych top modeloch LCD. Resp. oled kde je to o samostatnych bunkach.

Lenze to je prave nezmysel porovnavat to s fotografiou. To treba v prvom rade pochopit a od tej myslieky sa odprostit. Tam to posuva cele farebne spektrum do abstraktnych farieb, u TV ide len o vyssi jas bodu (nie o nasytenie farieb) bez toho aby to tie farby nejak pokrivilo, bez toho, aby to rozsvietilo aj ciernu a zvysne farby. To je prave ten mylny predpoklad ze to bude komiksove. Nie nebude, to s tym nema nic spolocne.

Chce to vidiet a presvedcit sa, nie nezmyselne predpokladat.
Samozrejme ze nie kazdemu to bude vyhovovat, resp. ze v tom najde nejaky zmysel. Ale to na faktoch nic nemeni. Ved uz su recenzie toho Panaka, deltaE je tam minimalna tak ako u kazdeho spickoveho TV. Tie farby sa nijako od normalu neodchyluju.

A hlavne ten Pi ako priklad je uplne nezmyselny, tam je to farebne aj u FHD verzie bez HDR uplne mimo. Ang Lee ma prave vsetky z tych fantasy filmov zamerne take, farebne vyumelkovane. Nehovoriac o tom ci to dotycna madam vobec na takom HDR televizore videla, o com dost silno pochybujem.
Naposledy upravil Ryan Giggs dne 9. 4. 2016 08:46, celkově upraveno 1
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 08:42

No uvidíme jak s tím tvůrci filmů naloží.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod evlo 9. 4. 2016 10:08

Dokud TV no budou umět černou, tak je dost jedno jak moc otravné budou svitir, teda není - čím víc svícení tím víc odrazu i v temné místnosti = žádná cerna
evlo
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 11:10

Já jsem spíš chtěl poukázat na to jak si tvůrci poradí se zakomponováním té berličky HDR do filmových scén protože ne do každé se HDR hodí, HDR se musí používat u fotografií s citem tak uvidíme jak moc to budou hrotit ve filmech.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 4. 2016 11:22

evlo píše:Dokud TV no budou umět černou, tak je dost jedno jak moc otravné budou svitir, teda není - čím víc svícení tím víc odrazu i v temné místnosti = žádná cerna

Oled nevie ciernu? To je dost novinka. A aj tie drahe HDR LCD televizory ako ten Panak ju vedia, nato je tam ten pokrocily dimming. Ved to mas v tych podmienkach Ultra UHD, ktore si samozrejme necital.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 9. 4. 2016 18:38

Mclaren F1 píše:Já jsem spíš chtěl poukázat na to jak si tvůrci poradí se zakomponováním té berličky HDR do filmových scén protože ne do každé se HDR hodí, HDR se musí používat u fotografií s citem tak uvidíme jak moc to budou hrotit ve filmech.

Problémem Tvých vyjádření je, pouhá teorie, nikoliv praxe. HDR není berlička, je to forma, po které volá mnoho pokročilých uživatelů. Bohužel se to opět zvrhlo ke srovnávání věcí a skládání fotek u digitálních fotoaparátů. Na telce je to něco jiného. Zásadnějším problémem, který může vadit, by bylo přílišné vysvícení některých scén - vysvícení proto, aby vypadaly stejně/podobně, jako ve skutečnosti. Ale i zde není nic neřešitelné. Uživatel si prostě sám nastaví profil a „ořeže“ světlost.

A jinak - ta paní, co zde zazněla citace, to se na mě nezlob, ale nějak se zapomenula zamyslet. Jsou prostě filmy, které tvůrce schválně opatřil nějakým barevným nádechem, či z jiného pohledu - vědomě deformoval barvy. S tím HDR, UltraHD, ani žádná norma pro barevný prostor nemá nic společného.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 18:44

Ok povíme si po čase ju. Zatím mi stačily ty ukázky, zkus si pohrát s HDR v nějakém programu pro fotografie ať vůbec víte jak to funguje.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod MgX 9. 4. 2016 18:49

Já netvrdím, že se neobjeví nějaké problémy.

Jen jsem měl možnost vidět špičkový UltraHD HDR televizor v akci, takže mám nějaký poznatek z praxe. Pro mě jsou problémy třeba ventilátory, spotřeba, ale určitě ne to, že ve světlé scéně vidím u ženské na její hlavě prokreslení v šátku.

Jinak Panasonic, který jsem měl možnost vidět, má velmi dobře pro oko náročnějšího diváka nastavené barvy. Samozřejmě, když k němu přijde člověk, který spatřuje přirozenost v ujetých barvách, asi zvolí dynamický profil. Jenže to opravdu není o těch skutečných a realitě se blížících přirozených barvách. Bohužel.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 9. 4. 2016 19:09

Mclaren F1 píše: zkus si pohrát s HDR v nějakém programu pro fotografie ať vůbec víte jak to funguje.

Toto su prave uplne bludy. Stale sa ohaňaš nejakymi fotkami, a ja stale netušim prečo. Tu ide o video, nie o fotky. A o uplne iny pristup k veci ako u fotografie.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 9. 4. 2016 19:40

Podstata je stejná ty blude, navíc jsem vysvětlil že jde oto jak s tím naloží tvůrci filmů a ne výrobce TV.
Mclaren F1
Poslední varování

Předchozí stránkaDalší stránka