od eevil 10. 1. 2018 18:39
Ahoj, pokusím se sepsat své pocity a dojmy k této TV.
Z čeho jsem přecházel: Philips 46PFL9706
Co jsem od nové TV očekával: absolutní černou (byl jsem zvyklý z lokálního tlumení Philipsu), obraz bez chyb jako DSE, clouding, banding apod., dobrý upscaling...věci jako SMART, zvuk apod.neřeším (na to mám externí zařízení)
Z výše napsaného byla jediná možnost jít do OLED. Bohužel finance byly cca 30k, proto jsem zvolil tuto LG s tím, že do budoucna alespoň něco o této technologii vypozoruji.
Novou TV mám zhruba týden. Vyzkoušel jsem na ní nějaká testovací videa, HD filmy a DVBT vysílání.
Co vás praští hned do očí (a nevycházím z úžasu ani dnes:) je kontrast. Neskutečné, černá je opravdu černá a tam, kde dřívě lokální tlumení váhalo (tmavé pohybující se scény), je teď obraz naprosto "pevný" a fantastický. Pohledy z úhlu (chodil jsem po obáváku kolem TV:) jsou opravdu až do limitních 180 stupňů naprosto shodné s pohledem kolmým. Žádné šednutí a blednutí obrazu tu neuvidíte.
DSE, banding a clouding neexistuje! V obraze tyto neduhy naprosto nepozoruji. I když do TV nedokážu pustit nějakou 5% šedou apod. Možná by se objevil banding, ale zatím jsem nezaregistroval nic tomuto podobné.
Upscaling, tedy výsledný obraz po přepočtu na FHD, je stejný jako na mé předchozí TV. Tohoto jsem se obával, ale mohu potvrdit, že zbytečně. Parádní obraz i z SD stanic.
Teď k omýlané bílé barvě. Podsvícení mám na 75 (ze 100) a jas na 45. Celoplošná bílá v reklamách a ve zprávách na ČT1 je opravdu lehce zašedlá. ABL (snižování jasu TV) jsem párkrát postřehnul, ale vůbec to není agresivní, jak jsem si myslel. TV asi vyhodnocuje snímky, které budou následovat a už jim ten jas udělí než je pustí na obrazovku. Takže rušivé to opravdu není. A já stejně spíše upřednostňuji černou než oči vypalující bílou:)
Pohybová ostrost je oproti mé původní TV opravdu horší. Ale mám nastaveno TrueMotion na 2 z 10, kdy nedochází k téměř žádným artefaktům a obraz je ještě trhaný a ostřejší, a jsem spokojen.
Teď jenom okrajově ke SMART a zvuku. Zvuk mě velice mile překvapil. Čekal jsem plechovku a ono to má dokonce i náznak basů. Takže zase oproti Philipsu (který měl repro ve stojanu a měl mít hutný a objemný zvuk) jsem si vůbec nepohoršil. WebOs2.0 je lehce opožděný, někdy musím tlačítko na ovladači mačkat 2x. Ale jsem zvyklý z předchozí TV:) Do menu stejně moc nelezu. Naopak programový průvodce a info o pořadu apod. je na daleko lepší úrovni. Takže v tomto jsem si o dost polepšil.
Zkusím to teď nějak shrnout. Měl jsem plno obav z přechodu na konkrétně tuto OLED TV (nejnižší model, jenom FHD, žádné HDR, pohybová (ne)ostrost, upscaling, ABL, DSE, banding). Ale po důkladném vyzkoušení a po týdenním provozu mohu spolehlivě prohlásit, že tuto TV už nebudu mít potřebu měnit. Odpustím jí občasné ABL a lehce horší pohybovou ostrost. Pro MĚ je to naprosto fantastická TV.
Děkujiza pozornost:)