Hisense H55U7A

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 1. 2019 15:28

Na základě doporučení v jiném vlákně jsem koupil Hisense H55U7A a po týdnu používání bych si dovolil shrnout první zkušenosti. Původní TV jsme měli dlouho LCD low-end od Philipsu, víc zkušenosti mám jen s wide gamut IPS/PLS monitory a i když jejich určení je jiné, neubránil jsem se občas srovnání.

+ slušné dílenské zpracování
+ jednoduché ovládání a přitom rozsáhlé možnosti nastavení všeho možného, většinou svižná odezva
+ slušná černá, local dimming dělá své - dokonalé to není, ale poznat to rozhodně je
+ překvapivě solidní a ne moc přepálené obrazové presety (používám standard přes den a cinema night večer)
+ dobrý DVB-T tuner - dříve rozkostičkované kanály jedou pěkně plynule
+ kvalita obrazu od 1080p výš
+ na "čínu" velmi slušná lokalizace prostředí, podpora diakritiky všude bezproblémová

+/- SW podpora - ač vychází nové firmwary, vycházejí podivně - některé vám nabídne televize sama, k novějším se zase dostanete přes fóra nebo Facebook Hisense, přičemž k nim ale nevydávají changelogy, takže nevíte, co je vlastně nového a staré chyby povětšinou zůstávají
+/- Jedná se o takovou polo-Smart TV: Youtube, Netflix, Lepší.TV jsou přítomny, ale pro HBO GO nebo Sledování.TV apod. se neobejdete bez Chromecastu, jako minimum, nebo ještě lépe Shieldu (otázkou je, jestli by pak už nebylo rozumnější sáhnout po lepší televizi s Androidem rovnou).
+/- přehrávač médií je použitelný, má dobrou podporu formátů i (českých) titulků, ale mohl by být lepší: např. přestože se titulky jmenují stejně jako video soubor, musíte je pokaždé zapnout ručně. Jejich časový posun není možný. "Správce souborů" pod líbivými ikonami zobrazí jen několik prvních znaků názvu adresáře/souboru, které skrolují. Pokud tedy hledáte např. konkrétní díl seriálu, počkáte si

- horší pozorovací úhly - to se dalo od VA čekat, ale i tak mě to překvapilo: stačí od televize jen vstát a obraz je najednou jakoby pod světlým závojem. Se zvětšujícím se úhlem pozorování se zesvětluje i závoj. Doporučuju si dát záležet na dobrém umístění TV kolmo k očím diváků i na adekvátní výšce (ne někam metr a půl vysoko na zeď)
- bugy prostředí - např. vypnete ultra plynulost pohybu, vypnete/televizi nebo změníte zdroj signálu, vrátíte se zpět a volba je opět zapnutá - přičemž se to děje náhodně. Jindy zase nešly zapnout titulky - bylo nutné TV vytáhnout ze zásuvky a znovu zapnout

Pokud jde 100 Hz panel - to se zde hodně zdůrazňuje, u běžného sledování ale nevidím žádný rozdíl oproti 50Hz obrazovkám, testoval jsem před tím 50Hz Philips 7303 a ani zde nedocházelo k jakémukoliv cukání 24p obrazu. Zatím si myslím, že víc záleží na obrazovém procesoru a šikovnosti algoritmů než na holém faktu 50 vs 100Hz. Ve hrách to ale asi bude jiné kafe.

Koupil bych znovu?
Za Datartovou cenu (14.777 Kč) ano, v ceně do 20 tis. už bych ale rozjel "výběrové řízení" znovu a podíval se i na IPS panely (čímž neříkám, že bych tam něco lepšího našel). V zásadě ale spokojenost, přeci jen, řeč je o televizi ani ne za 15 tis.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 4. 1. 2019 16:12

Slusne zhrnutie. Par poznamok ale mam.

To ze tam nefunguju nejake sluzby ako Hbo Go atd. nie je vina televizora ani Hisensu. To je na poskytovatelovi tej sluzby na ake platformy poskytne aplikaciu. Z toho nejde vinit vyrobcu TV.

Co sa aktualizacii tyka, to je aj u inych tak, ze nie kazdu ti poskytne TV sam. Takisto changelogy neposkytuje kazdy vyrobca. Inak casto su aktualizacie jen o tom ze nejakej sluzbe konci licencia.

Tia algoritmy a obvody uzko suvisia s tym aky panel tam je. To nejde oddelit.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 1. 2019 16:32

To ze tam nefunguju nejake sluzby ako Hbo Go atd. nie je vina televizora ani Hisensu. To je na poskytovatelovi tej sluzby na ake platformy poskytne aplikaciu. Z toho nejde vinit vyrobcu TV.

Spíš jsem konstatoval stav jaký je. Samozřejmě to, že HBO (zatím) nevyvinulo aplikaci VIDAA není vina Hisense.

Co sa aktualizacii tyka, to je aj u inych tak, ze nie kazdu ti poskytne TV sam. Takisto changelogy neposkytuje kazdy vyrobca. Inak casto su aktualizacie jen o tom ze nejakej sluzbe konci licencia.

Ok, dobré vědět.

Tia algoritmy a obvody uzko suvisia s tym aky panel tam je. To nejde oddelit.

Je to možné. Pointou spíš bylo, že ačkoliv mám dojem, že různé obrazové nuance dobře vidím, v tomhle případě jsem u 24p filmu rozdíl nepostřehl.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2019 16:49

Se zapnutou interpolací, když to umí přepočítat u toho filmu na 120Hz (Hisense) resp. 60Hz(Philips), tak ten rozdíl skutečně by neměl být poznat. Jiná situace nastane, když se ta interpolace vypne.
Možná pro nás co nebazírujeme na vypnuté interpolaci skutečně 100Hz nemá až takový význam.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 4. 1. 2019 16:53

Význam to má. 100Hz panel to udělá líp a teoreticky i ostřeji.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 1. 2019 17:08

Co by mohlo být u Hisense vypnutí/zapnutí interpolace? V nastavení Soap opera efektu je jasné, standardní, jemné, 24p a vypnuto. Když mám vypnuto, mám vypnutou interpolaci? To používám jako default, nastavovat u filmu 24p se nezdálo nutné - resp. neviděl jsem rozdíl.
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2019 20:01

Tam je fakt volba doslova "soap opera" ?
24p bude nejspíš že to bude natvrdo předpokládat 24p zdroj - tedy když tam pustíš třeba z blu-ray kde budeš mít nastavený 60, tak to se to bude snažit z toho vybrat snímky aby to bylo 24. Něco jako cinemation u Sony nebo tak něco.
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod ondrasheq 4. 1. 2019 20:05

:D není, jen si na soap operu vzpomenu snáz než na "nastaven ultra plynulého pohybu"
ondrasheq
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kutil71 4. 1. 2019 22:41

Dobrý den, několik vysledovaných skutečností při srovnání 50Hz TV ( s dopočtem) a 100Hz TV, konkrétně Philip 50Hz a LG 100Hz.
Pro plynulé zobrazení 24p obrazu je skutečně téměř jedno, jde-li o 100Hz či 50Hz TV. Ale pro příznivce plynulého pohybu je 100Hz TV nutností z těchto důvodů:
1. objevují se nahrávky i filmy (evropské) natočené v 25p ( např. film Utoya, …), zkušenost s Philipsem - u 50Hz nefunguje dopočet, 100Hz dopočet funguje
2. nahrávky ( a samozřejmě i přímé sledování) řady filmů a seriálů ze satelitu ( např. nedávno z Prima Max- nějaký díl Hobita) - formát 50i (prokládaně): 50 Hz TV bez dopočtu, cukající se obraz, 100 Hz dopočet, plynulý obraz
3. rozdílné zobrazení některých filmů a seriálů ( i reklam) při příjmu pozemní TV u komerčních stanic, u 50Hz TV: DVB-T (50i) - pohyb plynulý, DVB-T2 - cukající se obraz ( jako u 25p). Jde o přímé srovnání. U multiplexu ČT vše v pořádku.
4. některé starší nahrávky, např. seriál Vyprávěj a řada dalších: 50Hz TV neostrý, cukající se obraz, 100Hz TV o něco ostřejší plynulý obraz
5. u 100Hz TV je ostřejší zobrazení pohybujících se objektů, zejména textu. 50Hz více maže.
Vše záleží, jak je člověk k tomu vnímavý. Pro mě je 100Hz nutnost.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 4. 1. 2019 23:13

A není to v nastavení té interpolace?
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Xuser 6. 1. 2019 16:57

Video na update firmware Hisense TV, keď už tu je téma;)

Xuser
Junior

Odeslat příspěvekod zac.je.toho.loket 7. 1. 2019 17:55

Bezi na tom "ceske" dvb-t2 bez problemu? Na dvbt2overeno totiz nefiguruje, coz me prekvapuje, kdyz to montuji v Plzni. Bluetooth to ma, resp podporu bezdratovych sluchatek. Nekde pisou, ze ano a nekde vubec funkci neuvadi
zac.je.toho.loket
Junior

Odeslat příspěvekod godfather1721 7. 1. 2019 20:31

Taktiez som cerstvym majitelom tejto TV zatial spokojnost. Mam ale par otazok a nechcem zakladat novu temu, takze. Kupoval som to hlavne kvoli Xboxu a podpore zobrazenia 1440p 120Hz. V nastaveniach Xboxu mi tuto moznost ale neponuka. Viete mi poradut kde je chyba prepojene to mam original xbox hdmi kablom mohol by tento peoblem vyriesit novsi kabel 2.0v? Zaroven aj ked v nastavenoach hdmi v tv zadam moznost format hdmi 2.0 vylepseny signal z xboxu sa strati, je to vinou toho kabla alebo je to nieco ine? Dakujem za vyvsetlenie.
godfather1721
Kolemjdoucí