Na základě doporučení v jiném vlákně jsem koupil Hisense H55U7A a po týdnu používání bych si dovolil shrnout první zkušenosti. Původní TV jsme měli dlouho LCD low-end od Philipsu, víc zkušenosti mám jen s wide gamut IPS/PLS monitory a i když jejich určení je jiné, neubránil jsem se občas srovnání.
+ slušné dílenské zpracování
+ jednoduché ovládání a přitom rozsáhlé možnosti nastavení všeho možného, většinou svižná odezva
+ slušná černá, local dimming dělá své - dokonalé to není, ale poznat to rozhodně je
+ překvapivě solidní a ne moc přepálené obrazové presety (používám standard přes den a cinema night večer)
+ dobrý DVB-T tuner - dříve rozkostičkované kanály jedou pěkně plynule
+ kvalita obrazu od 1080p výš
+ na "čínu" velmi slušná lokalizace prostředí, podpora diakritiky všude bezproblémová
+/- SW podpora - ač vychází nové firmwary, vycházejí podivně - některé vám nabídne televize sama, k novějším se zase dostanete přes fóra nebo Facebook Hisense, přičemž k nim ale nevydávají changelogy, takže nevíte, co je vlastně nového a staré chyby povětšinou zůstávají
+/- Jedná se o takovou polo-Smart TV: Youtube, Netflix, Lepší.TV jsou přítomny, ale pro HBO GO nebo Sledování.TV apod. se neobejdete bez Chromecastu, jako minimum, nebo ještě lépe Shieldu (otázkou je, jestli by pak už nebylo rozumnější sáhnout po lepší televizi s Androidem rovnou).
+/- přehrávač médií je použitelný, má dobrou podporu formátů i (českých) titulků, ale mohl by být lepší: např. přestože se titulky jmenují stejně jako video soubor, musíte je pokaždé zapnout ručně. Jejich časový posun není možný. "Správce souborů" pod líbivými ikonami zobrazí jen několik prvních znaků názvu adresáře/souboru, které skrolují. Pokud tedy hledáte např. konkrétní díl seriálu, počkáte si
- horší pozorovací úhly - to se dalo od VA čekat, ale i tak mě to překvapilo: stačí od televize jen vstát a obraz je najednou jakoby pod světlým závojem. Se zvětšujícím se úhlem pozorování se zesvětluje i závoj. Doporučuju si dát záležet na dobrém umístění TV kolmo k očím diváků i na adekvátní výšce (ne někam metr a půl vysoko na zeď)
- bugy prostředí - např. vypnete ultra plynulost pohybu, vypnete/televizi nebo změníte zdroj signálu, vrátíte se zpět a volba je opět zapnutá - přičemž se to děje náhodně. Jindy zase nešly zapnout titulky - bylo nutné TV vytáhnout ze zásuvky a znovu zapnout
Pokud jde 100 Hz panel - to se zde hodně zdůrazňuje, u běžného sledování ale nevidím žádný rozdíl oproti 50Hz obrazovkám, testoval jsem před tím 50Hz Philips 7303 a ani zde nedocházelo k jakémukoliv cukání 24p obrazu. Zatím si myslím, že víc záleží na obrazovém procesoru a šikovnosti algoritmů než na holém faktu 50 vs 100Hz. Ve hrách to ale asi bude jiné kafe.
Koupil bych znovu?
Za Datartovou cenu (14.777 Kč) ano, v ceně do 20 tis. už bych ale rozjel "výběrové řízení" znovu a podíval se i na IPS panely (čímž neříkám, že bych tam něco lepšího našel). V zásadě ale spokojenost, přeci jen, řeč je o televizi ani ne za 15 tis.