LG OLED B7 vs. QLED 8K

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod dewon86 30. 3. 2019 07:41

Zdravím místní TV quru,

od 11/2017 jsem po dlouhém rozhodování majitelem TV od LG konkrétně modelu B7. Nyní se zvažuje možnost výměny TV (syn by ji měl v pokojicku na hraní her od ps4 v budoucnu další rada herní konzole -ps5)

Rad bych věděl, zda náhradou bude opet TV OLED nebo z suit i variantu Samsungu QLED 8K.

Ptám se, jelikož na TV jsou viditelné neduhy typu trhany obraz při rychlém pohybu - mám to vypnute, ale stejně se to trochu trhá. Také při zobrazení různých intenzit stejně barvy je obraz, jakokdyby s viditelným odstupnovanym - jako vrstevnice na mapě.

Díky za každý názor. Zvažují možnosti pro letošní rok. Zdroj signálu je UPC, NETFLIX YOUTUBE. Vše v HD/4K.

Koukám na TV z 3,5 metru. Úhlopříčkou máme nyní 65 palců a uvažujeme i o 75”. Rozpočet do 100 - 150 tis. Max.
dewon86
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 30. 3. 2019 08:12

Tak je zvláštní, že se Ti na LG něco trhá. Respektive, pokud máš cíleně vypnuté dopočty, pak ses nechal ovlivnit nastavením pro puritány a vypnul právě funkce, který vylepší plynulost a případně i ostrost pohybu v obraze. Ono je potřeba si vše pořádně odzkoušet a taky :arrow: dát očím několik dnů času si na nový výraz obrazu zvyknout. Jinak to samozřejmě hned odsoudíš.

Jestliže bych měl kupovat další TV v Tebou definované částce, počkal bych na nové OLEDy
(nejen) od Panasonicu. Jinak na mě je 75" při 3,5 metrech už moc.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod marts 30. 3. 2019 09:22

dewon86 píše:Také při zobrazení různých intenzit stejně barvy je obraz, jakokdyby s viditelným odstupnovanym - jako vrstevnice na mapě.

Jsou ty barevné vrstevnice vidět např. na tomto videu?
https://youtu.be/tO01J-M3g0U
"Life is a game you can't win. But it may be quite a lot of fun playing it."
marts
Expert

Odeslat příspěvekod stormborec 30. 3. 2019 16:52

"pokud máš cíleně vypnuté dopočty, pak ses nechal ovlivnit nastavením pro puritány a vypnul právě funkce, který vylepší plynulost a případně i ostrost pohybu v obraze"

přesně tak - to je když někdo musí být nutně konformní se snoby

Obraz ve filmech a seriálech bude z principu vždy trhaný, pokud se neprovede interpolace
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod paolous 30. 3. 2019 22:01

A co vzit E8 v 65 palcich?
Spadla na pulku svy puvodni ceny, v srn je zas levnejsi nez tady...

https://www.idealo.de/preisvergleich/Of ... onics.html

jukni tam dole na recenze - referenz, top...
paolous
Junior

Odeslat příspěvekod dewon86 1. 4. 2019 13:26

Díky za příspěvky. Nastavení TV mám dle rtings.com trhani je viditelné při pohybu celého obrazu v pozadí, kdy kamera sleduje určitý bod - průlet letadla OK. Staticky Zaber na letící letadlo s pohybem krajiny je trhavy.

Mgx - 75” chceme my se synem, manželka je rezolutně proti a objektivně řečeno má pravdu.

Marts - obraz krásný bez viditelných neduhu, přechody plynule bez barevných odlišnosti. Pouze TV nezapla HDR režim. U videa je HDR uvedeno.

Stormborec - asi nechápu tvůj příspěvek, co tím chtěl básník říct? Díky za vysvětlení.

Paolous - o další TV od LG neuvažujeme, když oled tak SONY, nebo Panasonic.

Díky všem za příspěvky.
dewon86
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 1. 4. 2019 13:34

24 snímků za vteřinu nelze zobrazit plynule bez interpolace pohybu = přidání dalších mezisnímků
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Luda9sl 1. 4. 2019 18:13

o další TV od LG neuvažujeme, když oled tak SONY, nebo Panasonic.

Oled Panely vyrábí jen LG takže to bude stejně LG s jinou softverovou upravou a vyšší cenou.
Denon AVR-X1700H
Magnat Signature 507 - Magnat supreme 5.1.2
Chord Mojo - Sennheiser HD 560S
HTPC - madVR - LG Oled B7
Luda9sl
Junior

Odeslat příspěvekod paolous 1. 4. 2019 18:40

Je ale fakt, ze lepsi obraz nez na A1 Sonce jsem jeste nevidel, ale bylo to demicko, nejaky formule...
Sony OLED maj taky docela napalenou cenu, ovsem to asi neresis...
paolous
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 1. 4. 2019 18:58

Zjistit co má nejlepší obraz je takhle někde v obchodě prakticky nemožný.
Pokud je ta TV aspoň trochu dobře nakalibrovaná, tak každá OLED bude mít ten obraz na té úrovni, že pak už spíš záleží na kvalitě zdroje než na čem jiném. Každá bude mít ∞ kontrast resp. skutečně černou a to je základ. Sledovací úhly budou taky vždy víc než dobré.
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 1. 4. 2019 20:35

Idealně počkat na nějaké postřehy pak z trhu o nových modelech.

Panasonic by mohle bejt s OLEDem podporujícím HDR10+ i DV zajímavej. Stejně tak třeba QE75Q90 už teď za 112k a nebo za pár měsíců pod kilo. Počkal bych si minimálně na recenze (akorát Panasonic nebude na Rtings, ale třeba na HDTVTESTu nrbo na HDTV.PL), Q90 bude tutově i na Rtings.
A hlavně bych vyrazil se na to osobně podívat na prodejny.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Yamer 1. 4. 2019 20:44

Moje vlastní testy mi ukázaly, že lepší interpolaci pohybu než LG OLED mají Philips OLED a Sony OLED. Generují méně artefaktů. Bavím se zde o mírné interpolaci, ne o nějakém brutálním SOE. Ovšem u LG 2019 to může být i jinak a prý bude mít vylepšené BFI, jak jsem psal už i jinde, takže já osobně čekám, až budou nové OLED 2019 a pak se uvidí.

Jak psali výše ostatní, je to hodně o nastavení. I u LG OLED 2018 jde zredukovat to trhání, o kterém píšeš, za cenu toho, že v některých scénách s rychlým pohybem vznikají nehezké artefakty. Je to podobná (ne)kvalita interpolace, jako např. na mojem Samsungu z r. 2015, což je u tak kvalitní TV jako B8 či C8 podle mě zklamání. Zkus si zapnout custom interpolaci a zkus nastavit de-judder a/nebo de-blur cca na max. 4 z 10ti a uvidíš, zda se Ti to bude zdát koukatelnější...

A zajímalo by mě, zda máš ještě nějaký další důvod, proč ne LG OLED.
Yamer
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 2. 4. 2019 08:49

Interpolace nebude nikdy zcela dokonalá, tohle je náročnější úkol než se může na první pohled zdát. Když se třeba pohybující se objekty překrývají, rotují, přibližují... S nějakými artefakty se tam vždy musí počítat
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 2. 4. 2019 17:30

Luda9sl píše:
o další TV od LG neuvažujeme, když oled tak SONY, nebo Panasonic.

Oled Panely vyrábí jen LG takže to bude stejně LG s jinou softverovou upravou a vyšší cenou.

To je sice pravda, ale věř, že výsledek může být... a on i skutečně bývá, podstatně rozdílný.

-- 2. 4. 2019 17:34 --

Yamer píše:Moje vlastní testy mi ukázaly, že lepší interpolaci pohybu než LG OLED mají Philips OLED a Sony OLED. Generují méně artefaktů. Bavím se zde o mírné interpolaci, ne o nějakém brutálním SOE. Ovšem u LG 2019 to může být i jinak a prý bude mít vylepšené BFI, jak jsem psal už i jinde, takže já osobně čekám, až budou nové OLED 2019 a pak se uvidí.

Jak psali výše ostatní, je to hodně o nastavení. I u LG OLED 2018 jde zredukovat to trhání, o kterém píšeš, za cenu toho, že v některých scénách s rychlým pohybem vznikají nehezké artefakty. Je to podobná (ne)kvalita interpolace, jako např. na mojem Samsungu z r. 2015, což je u tak kvalitní TV jako B8 či C8 podle mě zklamání. Zkus si zapnout custom interpolaci a zkus nastavit de-judder a/nebo de-blur cca na max. 4 z 10ti a uvidíš, zda se Ti to bude zdát koukatelnější...

A zajímalo by mě, zda máš ještě nějaký další důvod, proč ne LG OLED.

Bohužel zrovna Philips bych tam nedával. Ne vždy se mu vše daří. Poslední OLED od Sony jsou skutečně mistry v netelenovelové plynulosti, která neobsahuje viditelné artefakty.

Nicméně... toto přesně lze vypozorovat a odzkoušet na prodejně. Stačí zdroj videa a ovladač do ruky.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod dewon86 2. 4. 2019 19:53

Stormborec - mas pravdu, na herní konzoly jsem toto nepozoroval - více FPS. Žádné trhani obrazu.

Mgx - mohu jen souhlasit. Panely sice vyrábí (zatím) jen LG, ale střeva si každý výrobce dává sám a tam je SONY o parník jinde spolu s Panasonicem.

Obecně je důležité - kalibrace a hlavně zdroj signálu.

Oled technologie je proste podmaniva (wow efekt) a poté již jiné zobrazení nechceš! (Někdy v budoucnu microled)

Spis se zajímám o porovnání technologii od Samsungu a její AI v qled 8K, ale evidentně má jedinou zkušenost indeshit.( což mě nepřekvapuje) na Cernaku qled 8K mají vystaveno, ale bohužel s manželkou bez šance si ji prohlédnout.
dewon86
Junior

Další stránka