Výběr TV - QLED vs OLED

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod FULLAUDIO 27. 4. 2019 19:27

Zdravím,

poprosil bych o radu s výběrem TV.

Cenová kategorie: Do 50 000 Kč - nejlépe do 45 000 Kč

Úhlopříčka: >= 65"

Hlavní kvality: Kvalita obrazu! a přijatelný software (nevadí mi android). Audio mám externí.
Na televizi se budou pouze sledovat filmy a živé vysílání, není potřeba nízká odezva, či vysoký refresh rate.

OLED vs QLED:
Původně jsem chtěl koupit OLED 65B8 od LG, ale po přečtení několika znepokojivých recenzí a příspěvků na nejrůznějších fórech ohledně výrobní kvality LG panelů jsem se začal přiklánět k alternativám.

Na televizi se často budou promítat filmy s titulky a to prý může způsobit vypalování "halo" obrazců v dolní části obrazovky.

Také se u televize za 45 000 nechci starat o to, že jí budu muset kvůli výrobním chybám několikrát obměnit, LG prý trpí na umírání pixelů a neuniformitu šedé.

Aktuální favorit: Díky výše zmíněným problémům je nyní mým favoritem Samsung QE65Q8DN.

Co bych potřeboval: Poprosil bych o radu, zda je moje volba správná a případně zda se v této cenové kategorii nenachází televize s kvalitnějším obrazem.

Díky všem za veškeré rady.
FULLAUDIO
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 27. 4. 2019 20:35

Koupit drahou TV a pak 90 % času luštit titulky...

V této ceně bude obraz už dost srovnatelný, rozdíly mohou být spíše subjektivní. Co bych možná zvážil - tak řízení podsvícení - pokud někdo vyžaduje zcela klidný obraz bez blikání, tak lepší volbou by mohl být Sony. Nebo pak samozřejmě OLED.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 27. 4. 2019 20:47

QE65Q8DN je libovka. KD-65XF9005 zrovna tak.
Obě nepředstavují žádné riziko.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod FULLAUDIO 27. 4. 2019 23:08

stormborec píše:Koupit drahou TV a pak 90 % času luštit titulky...

V této ceně bude obraz už dost srovnatelný, rozdíly mohou být spíše subjektivní. Co bych možná zvážil - tak řízení podsvícení - pokud někdo vyžaduje zcela klidný obraz bez blikání, tak lepší volbou by mohl být Sony. Nebo pak samozřejmě OLED.

Děkuji za radu, ty titulky jsou jen pro část audience :D
FULLAUDIO
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 27. 4. 2019 23:28

U OLED ti nehrozí z titulků žádný blooming, u LCD s ne tolik zónami ano. Loňské samsungy na to kór trpí, i Q9FN.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod FULLAUDIO 27. 4. 2019 23:42

Je mi jasné, že local dimming bude mít halo efekt kolem světlých objektů na temném pozadí. To čeho se bojím u OLED je vypálení v oblasti kde se titulky nachází.
FULLAUDIO
Junior

Odeslat příspěvekod dargy 28. 4. 2019 05:41

Obávať sa vypálenia titulkov je úpne zbytočné. Kvalita obrazu aj HDR je na strane Oled technologie. Jedno poronávacie video, síce z hrania hry ale na ukážku veľmi dobré video ako to vyzerá za tmy.
https://youtu.be/3ADEzhj6StM
Tá čierna je žalostná a od toho sa odvíjajúci kontrast.
Ak ti vadí LG ako značka za lepšiu cenu sú dobré Philipsi alebo drahšie sony. Ale určite by som volil Oled a nebál sa vypaľovania, pri bežnom použití ti nič nehrozí. To je iba hype okolo toho a retencia je ďaleko lepšie vyriešená ako na plazme.
dargy
Junior

Odeslat příspěvekod peppies 28. 4. 2019 07:33

QE65Q8DN jsem měl a mohu dát určitou zkušenost - 3 výměna panelu kvůli vertical bandingu ( ten by až tolik nevadil ) ale hlavně DSE, které bylo viditelné prakticky kdykoliv kdy se v obraze cokolik hýbalo. Proto si prosím dej pozor na uniformitu obrazovky. Já to po 3 pokusech vzdal. U TV je pro mě nejdůležitější obraz.

Jinak OLEDu jsem se také bál, ale prozatím nemám žádné problémy, TV zapnu a užívám dokonalého obrazu bez jakýchkoliv dočasných retencí nebo nějakého vypálení ( běží na ní DVB-C,filmy z disku a hry na PS4 )
peppies
Junior

Odeslat příspěvekod Tapir1 28. 4. 2019 08:59

pro FULLAUDIO: Zdravím. Také jsem před časem řešil podobný problém. Přecházel jsem z plazmy (Panasonic TX-50ST60) a hledal větší alternativu (65") schopnou zvládnout pohyb, neboť hodně sleduji sport. Nakonec jsem se rozhodnul pro oled technologii, konkrétně Philips 65oled 873. Nelituji, obraz DVB-T2 v HD zatím pouze ČT, ostatní komerce je obrazově mizerná, Skylink v DVB-S2 je v HD již celkem koukatelný (je potřeba si pohrát s nastavením obrazu). Youtube v UHD super. Plynulost pohybu bez artefaktů je v TV vysílání oproti plazmě daleko více závislá na kvalitě zdroje a tedy datovém toku, ale pokud je ok, je obraz excelentní. Na ostatní video (UHD BR, BR, DVD nebo usb flash) využívám Sony UBP-X800, který mne zatím nezklamal. Výborně vše upraví a pošle do TV.
Také jsem s TV absolvoval všechny dostupné obrazové testy (zdroj Youtube a německý Burosch) a obrazovka je bezchybná. Takže za mě jednoznačně oled. Pro Philips 65oled 873 hovoří nyní cena, bezproblémový android O a také ambilight, ten je na film oporavdu skvělý ! Howgh. 8-)
Audio - CA AZUR 851A, Pioneer N-50AE Casea Upgrade, Denon DVD 3910, Quadral Signum 90; Portable - Shanling M1, Beyerdynamic DTX 100 & Byron, Sony WH-1000XM2, Xiaomi Mi9 + Hiby FC3 MQA, Blon-BL03, TWS - Panasonic RZ-S500W, TV - Philips 65OLED 873
Tapir1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Myscho33 28. 4. 2019 11:52

Je ten vertical banding a DSE na Q8DN taký výrazný, že to až tak vadí a je to nepozerateľné? Práve zvažujem kúpu tejto TV, keďže 55 verzia vychádza ešte lacnejšie ako XF9005. Pôvodne som chcel 65 palcovú (napr nu8002), ale cena týchto top tv ma láka aj napriek menšej uhlopriečke. (pozerám z 3 m) Videl som veľa review, článkov, ale aj na Rtings je Q8DN lepšie hodnotená ako XF9005, lepší kontrast, farebný gamut (aj keď niekedy tie farby sa mi zdajú až príliš výrazné - nereálne, čo sa mi až tak nepáči). Jedinú výhodu u Sony vidím len v Dolby Vision do budúcna. (je možné, že v niektorom fw update pridajú do q8dn podporu dolby vision? tuším aj v sony to bolo až updatom). Je preto lepšia voľba teraz Q8dn ako XF9005? (Q8DN vychádza skoro o 100€ lacnejšie v prípade predaju darčekov) :D
Myscho33
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MacPhenom 28. 4. 2019 15:26

OLED. Vypalování čehokoliv se neboj.
MacPhenom
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Yamer 28. 4. 2019 15:41

Vypalování titulků na OLED nehrozí, protože titulky se pořád mění, na TV nevisí ten samý titulek X hodin. Toho se opravdu neboj. Naopak, film s titulkama vypadá líp na OLED než na Q8DN či XF9005, mj. protože kolem těch titulků není světlý blooming.

No a pokud film pauzneš, tak by se po nějakém čase měl aktivovat šetřič obrazovky, právě aby nedošlo k "vypalování" obrazu. Dále se OLED TV po vypnutí nemá vypínat z elektřiny, aby si TV mohla sama pustit v případě potřeby "pixel rerfesher", což je funkce právě proti "vypalování".
Yamer
Junior

Odeslat příspěvekod peppies 28. 4. 2019 16:08

Myscho33 píše:Je ten vertical banding a DSE na Q8DN taký výrazný, že to až tak vadí a je to nepozerateľné? Práve zvažujem kúpu tejto TV, keďže 55 verzia vychádza ešte lacnejšie ako XF9005. Pôvodne som chcel 65 palcovú (napr nu8002), ale cena týchto top tv ma láka aj napriek menšej uhlopriečke. (pozerám z 3 m) Videl som veľa review, článkov, ale aj na Rtings je Q8DN lepšie hodnotená ako XF9005, lepší kontrast, farebný gamut (aj keď niekedy tie farby sa mi zdajú až príliš výrazné - nereálne, čo sa mi až tak nepáči). Jedinú výhodu u Sony vidím len v Dolby Vision do budúcna. (je možné, že v niektorom fw update pridajú do q8dn podporu dolby vision? tuším aj v sony to bolo až updatom). Je preto lepšia voľba teraz Q8dn ako XF9005? (Q8DN vychádza skoro o 100€ lacnejšie v prípade predaju darčekov) :D

Jak jsem psal je to individuální (každá TV má jiný panel). Ale bohužel jsem to měl na všech 3 panelech na různých místech. Jsou tací co to nevnímají a pro ně telka je naprosto dokonalá. Já to bohužel viděl a proto jsem po x letech odešel od Samsungu.

Obrázek
peppies
Junior

Odeslat příspěvekod foxb 28. 4. 2019 17:09

Dlhodoby test LCD vs. OLED:
https://www.rtings.com/tv/learn/permane ... n-lcd-oled
Doporucujem si pozriet vypalovanie OLED v priebehu jednotlivych tyzdnov.
Zaver nech si kazdy urobi sam.
foxb
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod lithrai 28. 4. 2019 18:14

Ten test je podľa mňa zlý. Čo sa tak akože snažia dokázať? Doma ten televízor NIKTO nebude tak používať.
DAP: iBasso DX240 (AMP8 MK2, AMP8 MK2S, AMP5MOD), Dethonray DTR1 Prelude, Audio-Opus Opus#1
IEM: Hidition New Tears 6, Moondrop x Crinacle DUSK, Alclair RSM Quad
Desktop: RME ADI-2 DAC FS
HP: F-CANS AURA, Mr.Speakers Aeon Flow Closed
lithrai
Mírně pokročilý

Další stránka