Moderátor: Moderátoři AVMania.cz
dockalacek píše:Nechci do toho tahat ekonomiku, ale ono to je o penězích. Nevím, jak staré máte rodiče, nicméně by mě zajímalo, jaká je průměrná pořizovací cena televize v ČR. Někteří jsou limitováni prostorem a větší telku si zkrátka dovolit nemůžou. Myslím, že v případě mých rodičů bych je měl problém přesvědčit, aby vyplázli za 100Hz telku 15-20 tisíc, pokud by se jim tam nějaká 49"-55" do ložnice vešla. A jo, měli by na ni. Ale 15-20 tisíc nejsou tak malý peníze a furt je to "jen" televize.
dockalacek píše:Ten Samsung UE55NU8002 je dobrá telka, o tom žádná. A kór když byli vaši rodiče zvyklí na 100Hz, byla další stohertzovka asi nutnost, já měl devět let hloupý plochý Samsung LE32C350, teď mám nějakýho chytrýho Hisense za 7 tisíc. Rodiče měli před touhle LG nějakou plochou hloupou za 6 tisíc, takže je to prostě o prioritách. Tím, že ani já, ani rodiče nejsme odkojení 100 hertzama, nám to nevadí. A těch 8 tisíc, který dělí mýho Hisense za 7 tyček od H55U7A, radši prožeru![]()
Takže je to i o potřebách, prioritách, o tom, kolik chce (může) za tu telku utratit.
stormborec píše:To jsem si myslel, že se někdo zeptá.
Všechny TV jsou 60Hz nebo 120Hz. Akorát TV vysílání je u nás 50i, tedy tyto televize se přepnou do 50Hz resp. 100Hz frekvence, proto se obeně u nás označují jako 50Hz resp. 100Hz.
Když se tam něco pustí třeba přes HDMI nebo USB, tak ta televize zas umí běžet na těch maximálních 60Hz resp. 120Hz. Typicky když třeba pustíme film 24p, tak 60Hz TV zobrazuje snímky stylem 2x:3x:2x:3x:2x..., zatímco 120Hz zobrazuje 5x:5x:5x:5x:5x... - tedy vidíme určitou neplynulost v případě 60Hz TV, kterou ovšem většina lidí stejně nevnímá.
Pokud zapneme interpolaci pohybu, pak se uměle vytvoří 60 snímků resp. 120 snímků za vteřinu a tyto jsou v obou případech zobrazovány samozřejmě stylem 1x:1x:1x... tedy plynule, navíc při zobrazení pohybu jsou "skoky v obraze" mezi jednotlivými snímky menší než bez interpolace a na 120Hz TV jsou dvakrát menší než na 60Hz, což má i určitý vizuální efekt na vnímání vyšší ostrosti, ale není to až tak podstatné.
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků