od mluno 20. 6. 2019 13:32
Televize pro naše končiny zásadně na 50 nebo jejich násobky - jinak se nevysílá, jedině že by měl někdo sbírku amerických kazet nebo DVD, kde je 60 Hz. To že rozdíly mezi PAL/SECAM a NTSC nespočívaly jenom v počtu pixelů a půlsnímkovém kmitočtu (ale třeba i tím, jak se tam přimíchala barva a zvuk), tím bych se v dnešní době, kdy analogová televize prakticky neexistuje, ani nezabýval.
U monitoru pro počítač je to složitější, protože tam se dá použít cokoliv a fajšmekři prý poznají rozdíl mezi 120 a 144 Hz (podle mě nad 20 nemůže poznat nikdo nic, pak už je to totiž spíš věc zpracování než četnosti vykreslování).
Ještě je problém jestli prokládané nebo neprokládané a nevím jestli 50i znamená 50 celých snímků nebo 50 půlsnímků, ale to by se lehce zjistilo.
Jako prodejce budete nepochybně nabízet to, na čem máte největší marži, tam jsou reálné parametry úplně jedno. Ono taky ptát se někoho v obchodě je bláhovost, pokud to neni nějaký hi-tec obchod, kde si potrpí na znalou obsluhu, která ví, co prodává (i když ani to neni, co bývalo, fotoškoda mě třeba dost zklamal, už ani tam si člověk nepopovídá při výběru nového foťáku). Já bych se noedvážil ptát se ani na tohle, natož na rozdíly mezi TNC, OLED, IPS... a další zkratky a hesla z letáků nebo cedulek na regálu. Co bych se rád někdy zeptal je to, k čemu je současné DVB televizi digitální hřebenový filtr. Už jenom proto že to některé obchody píšou v letácích. Ale asi bych se nedočkal rozumné odpovědi. Dříve to bylo jasné, měl odstraňovat zbytky barvonosné složky ze složky jasové a měly ho (i když ne třeba digitální natož adaptivní) snad všechny barevné televize a možná i novější černobílé, to vím ze školy. Ale k čemu je proboha u digitální televize, která má spektrum spojité (co tedy může filtrovat), že je to taková fičura, která si zaslouží své místo i v propagačním letáku.
Pokud jde o snímkový kmitočet, podle mého cokoliv nad 50 nebo 60 Hz je zbytečné, ale to je jen můj názor. Záleží i na zdroji signálu, ale když grafický procesor převede 120 snímků na 30 tak že 4 sousední sloučí, nemůže nikdo poznat rozdíl ani u dynamických scén.