TV 65 palcu a vyse - 50 nebo 100Hz?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Kuba78 22. 6. 2019 07:41

zdravim vsechny, odesla mi bez rozlouceni stara televize Sony KDL-55HX751 - proste se vypla a od te doby na me vesele mrka trojite cervenou LEDkou (chyba v napajeci casti). at uz ji spravim nebo ne, zacal sem stejne premyslet o obmene, Chci neco aspon 65 palcu, ale aby mi to zase vydrzelo par let. Co se tyce parametru sem celkem skromny, musi to mit HBBTV, CI slot s DVBC tunerem a nahravani na USB (pause), VESA mount vic nepotrebuju. Na TV nekoukam nijak casto a povetsinou kdyz uz je zapnuta tak jede CT Decko nebo nejake pohadky ci sem tam nejaky film nebo serial - prehravano pres Kodi v raspi, vetsinou 1080p ripy.
Jelikoz mam notebook s Dolby Vision displejem tak sem premyslel ze by mozna nebylo od veci mit v TV taky HDR nebo Dolby Vision, rozdil je (aspon na notebooku) celkem videt, ale s cim si nevim uplne rady je jestli staci 50Hz nebo je rozhodne lepsi koupit 100Hz TV, pri teto skladbe na co se koukame, jestli je to nejake vyznamne plus ci minus. Stara TV slouzila dobre a bez problemu, ta mela 50Hz (jeste nejakou technologii na vylepseni Motionflow XR 400 Hz) ale ta byla jen FHD. nevim jak je to u 4k.
vcera sem byl v Alze se podivat co maj vystavene a ocihnout i me nezname Hisense a TCL a nevypadaj spatne za ty prachy. Co se tyce znacky, je mi to naprosto sumak, pokud to bude dobre slouzit.

tahle mi nepripada spatna.. https://www.alza.cz/65-hisense-h65u8b-d5608210.htm
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 22. 6. 2019 09:14

Sony KDL-55HX751 ma 100 Hz panel, nie 50 hz. Nepišeš nič o rozpočte.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Tvcharlie 22. 6. 2019 20:46

Panel 120 Hz u Hisense je dobrý na sport ! Není to však oled ale Uled / jejich technologie/
Vcelku to není špatná volba.
Tvcharlie
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Kuba78 23. 6. 2019 16:34

rozpocet rozumny, tak do 30. to ze Sony ma 50Hz panel sem nasel nekde na webu v nejakych parametrech, rimo na Sony webu se uvadi jen tech 400Hz.
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 23. 6. 2019 17:41

To musela byť len nejaka chyba. Ma to aktivne 3D a tam je 100 Hz nutnosť, bez toho by to nefungovalo. Takže je tam 100 Hz panel určite, a niečo sa mi mari či nie dokonca 200.
Asi najlepši kup do 30 tisic je v 65" aktualne Samsung UE65NU8002. Ale nema to nejake extra super HDR, na to by si musel zarubať vyššie (QE65Q8DN,65XF9005).
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Kuba78 24. 6. 2019 09:14

no a jak moc je teda nutnost 100Hz nebo vice versus 50Hz? protoze tech 100Hz televizi zas tolik neni respektive jsou vzdy o dost drazsi (a plne veci ktere ja asi vubec nepotrebuju). Jak moc se to projevi na moje pouziti? na sport v podstate nekoukam, takze Decko, filmy, serialy.
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 24. 6. 2019 09:24

Pokud nemáš 100hz zdroj, tak 100hz rozhodně není žádná extra "nutnost" ...mnoho lidí navíc dopočty vypne, takže záleží, zda k těmto lidem patříš nebo ne
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba78 24. 6. 2019 09:42

co presne znamena 100Hz zdroj? zdrojem televize je UPC, proto potrebuju CI slot. zdrojem prehravani filmu je raspi s Kodi, takze FHD maximum. 4k veci nemam a zatim nestahuju.
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod indeshit 24. 6. 2019 13:29

To, co umí výstup ve 100/120 fps ..počet snímků za sekundu. Vysílání je 50, film je 24.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba78 24. 6. 2019 13:45

takze vlastne vubec tech 100 Hz nepotrebuju, kdyz to krmim UPC nebo raspi (dnes vyslo nove raspi a to umi max 2160p60) a na nem prehravam maximalne bluray ripy?
jediny dalsi co k tomu mam pripojene je maly pocitac NUC a ten umi to same. nic jineho (herni konzole, bluray apod) k TV pripojene neni a nebude.

takze vlastne by me stacilo neco, co ma 50Hz ale aspon HDR10 a/nebo dolby vision?
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 24. 6. 2019 15:22

Kuba78 píše: Jak moc se to projevi na moje pouziti?

Prejavi sa to dosť pri akomkoľvek použiti.

Kuba78 píše:takze vlastne by me stacilo neco, co ma 50Hz ale aspon HDR10 a/nebo dolby vision?

HDR 10 či dolby vision je ti u drvivej väčšiny 50 Hz modelov zbytočne, pretože tie lacnejšie TV nemaju hardver aby to vedeli zobraziť.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Kuba78 24. 6. 2019 16:05

aha a jak presne se to teda projevi kdyz nemam 100Hz vstup? a co to znamena ze Dolby u 50Hz panelu je nanic a neumi to? myslel sem, ze pokud ma neco dolby certifikaci, tak to musi splnit nejake podminky? sorry ze se ptam takhle idiotsky, ale nejsem odbornik na AV, jen prosty uzivatel ktery se do toho ponori jednou za par let, kdyz neco obnovuje.. takze treba tahle https://www.hisense.cz/televize~h65u7b nema 100Hz a ma dolby - ale nebude fungovat?
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 24. 6. 2019 16:35

Nie všetko čo ma nalepku HDR vie HDR aj realne zobraziť (v zmysle aby to bol viditeľny efekt). Na to, aby si z HDR mal nejaky zažitok (aby bol ten efekt vidieť) potrebuje mať TV patričny hardver, idealne 10 bit panel, široky gamut, vysoky jas, lokalne stmievanie podsvietenia atd.
Ak toto TV nema (čo tie lacne TV nemaju, alebo maju len niečo z toho), tak sice vie spracovať signal, ktory obsahuje HDR data (ten signal prehra), ale tu pridanu hodnotu ktoru to prinaša to nezobrazi, lebo na to nema jas, stmievanie atd. V takom pripade je to HDR viacmenej len marketingova zaležitosť.

100 Hz ma vyznam aj keď nemaš 100 Hz vstup, kedže ten TV opakuje snimky a tym sa obraz javi plynulejši. Takisto to ma vyznam kvôli judderu (trhaniu 24p filmov), ktorym trpi väčšina 50 Hz televizorov. A v neposlednom rade 100 Hz panely su poväčšinou kvalitnejšie a je tam nutna aj vykonnejšia elektronika, takže televizory so 100 Hz panelom su obecne kvalitnejšie a maju lepši obraz.
Plus taketo TV su aj obecne lepšie vybavene, takže mnoho z nich už ma aj vlastnosti, popisane vyššie, ktore suvisia s HDR.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Kuba78 24. 6. 2019 17:00

ok diky. Obecne neskudlim kazdou korunu, ale prijde mi zbytecne davat 50 a vice tisic za TV kdyz ji vyuziju z par procent. Spis sem chtel neco co mi vydrzi dlouho (Sony odesla po skoro 7 letech, predtim sem mel Samsung 40ku FHD a ten jede dodneska na chalupe). Dolby Vision mi prislo jako viditelny prinos - jelikoz mam Thinkpad X1C s Dolby Vision displejem a tam je proste proti beznemu IPS displeji hodne viditelny rozdil.
Takze ciste teoreticky, ten puvodne vybrany 65" Hisense H65U8B z tveho pohledu je dobra volba? ma to 100Hz panel i dolby. ma to teda jen 8 bit + FRC panel. 10bit panely maji az vyrazne drazsi samsungy jak sem koukal.

-- 24. 6. 2019 18:13 --

respektive, treba takto:
https://www.alza.cz/levne-televize/1884 ... 7490234375

toto je filtr na Alze s parametry ktere chci (CI slot, 100Hz, timeshift) serazeny od nejlevnejsiho.. kterou z dejme tomu tech prvnich peti byste si vybrali? tu hisense nebo nejakou z tech Sony nebo phillips?
https://www.alza.cz/porovnani.htm?c=WS1 ... WS1019p4a;
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba78 25. 6. 2019 12:30

jeste sem narazil na zlevneny Samsung UE75NU8002 https://www.czc.cz/samsung-ue75nu8002-2 ... b1/produkt je to 75ka.. ma to smysl o tom uvazovat?
Kuba78
Junior

Další stránka