TV 65 palcu a vyse - 50 nebo 100Hz?

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 10. 7. 2019 07:17

Já bych na tvém místě koupil tuhle, https://www.datart.cz/LG-OLED65B8PLA.ht ... h_EALw_wcB.
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 10. 7. 2019 07:52

Kuba78 píše:
nenastavoval sem na tech televizich nic co se tyce nastaveni displeje, proste sem tam jen vrazil flesku s par demo videi a na tom od sony o vyrobe mece bylo tu cernou jasne poznat. ten OLED displej byl skoro stejny obraz jako mam mem notebooku, u ULED a QLED sem skoro nepoznal rozdil a byly viditelne horsi (cirka stejne jako ta moje stara Sony).
No a jelikoz OLED televize 65 palcu a vyse jsou dost drahe, proste sem si nedokazal zduvodnit proc bych to mel vlastne zaplatit.. takze skoncim u nejlevnejsi VA televize co ma 100hz, umi timeshift, ma hbbtv, umi hdmi-CEC, DVBC a CI slot. Protoze to asi staci, stejne na ty TV pobezi v 90 procentech casu neco, co neni natocene ve 4k a HDR..
otazka je jen jestli opravdu potrebuju 100hz, ale kdyz to vemu kolem a kolem, 75 palcu televize by asi byla opravdu zbytecne velka (i kdyz, to sem si kdysi kdyz sem z 40 palcu povysil na 55 rikal taky :) a u 65 palcovych ten rozdil neni zas tak strasny a jak uz tu bylo zdurazneno, da se predpokladat ze 100hz televize ma aspon kvalitnejsi streva..

Ono to prave kvalita obrazu velmi nezalezi na tom ci ma nieco nalepku qled, uled, triluminos... Na obraz maju mnohonasobne vacsi vplyv ine veci.
Kazdopadne u oled je ten zazitok zo sledovania predsalen na trosku inej urovni. Tak ale ci ti to stoji zato priplatit, to uz zial za teba nikto z nas nerozhodne.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Stevicek 10. 7. 2019 08:25

Hele všechny argumenty už tady zazněly. To jestli jsi je nějakým způsobem vzal do úvahy musíš vědět ty.

My jsme ti tady nějaké doporučení dali, rozhodnutí je na tobě.

Pokud srovnáváš LCD přednastavené v obchodě kdo ví jak, přepálené tak aby to svítilo co nejvíc s oledem která je v obchode připojený na 4k, určitě v tom uvidíš obrovský rozdíl. Pokud bys dobře nastavil FALD a na stejném signálu porovnal s OLEDem, určitě tam rozdíl bude, ale záleží na co se budeš dívat. I LCD má své výhody a u některých filmů může bý z mého pohledu klidně i obrazově lepší.

Na mě to působí že prostě od začátku chceš, aby ti někdo schválil že ti stačí levné LCD.

-- 10. 7. 2019 09:38 --

BTW mě ten rozdíl v černé mezi oledem a fald s dimmingem nepříjde tak šílený. Před rokem jsem dal na Ryanovu radu za pusu koupil 65" TCL U65S9906 X1. Sice v recenzích psali, že je to rekordman v kontrastu, ale nečekal jsem že při zaplém dimmingu je celá ploch z mého pohledu úplně černá. Nejde poznat rozdíl, mezi zaplou a vyplou TV. Drobný světlý opar okolo velmi světlých objektů je samozřejmě jiná věc a to určitě rozdíl oproti oledu je.
Vlastně asi až za půl roku jsem si uvědomil jak dobrý kup to byl.

Máte ještě někdo podobnou zkušenost, že i fald LCD dokáže zobrazit černou dost slušně, nebo to je spíš anomálie v podání TCL?
Stevicek
Junior

Odeslat příspěvekod Kutil71 10. 7. 2019 09:02

Jste-li běžný uživatel s požadavky jak píšete, tak se 50 - 100 Hz, černou atd. nezabývejte. Pořiďte si třeba 65" Philips s 5- letou zárukou, třeba:
https://www.exasoft.cz/philips-65pus7303_d202625.html
Ambilight dodá obrazu šmrnc a dětem se bude určitě velmi líbit a přitom to šetří oči a nemusíte řešit zobrazení černé. Dovolím si tvrdit, že 98% lidí nerozezná 100Hz od 50Hz, tak proč to řešit, když máte tak malé požadavky. Dobře nastavený ambilight pro běžného uživatele je mnohem větší přínos než 100 Hz a pokud provozujete TV v mírně osvětlené ( což doporučuji) nemusíte řešit ani černou. U VA panelů ale může být pro děti problém omezené pozorovací úhly.
Kutil71
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod stormborec 10. 7. 2019 15:18

Ano - pozorovací úhly v případě VA jsou skutečně dost limitní
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba78 10. 7. 2019 15:36

pozorovaci uhel neni problem, jak sem psal. vzdalenost od obrazovky z gauce je cca 3,6 - 3,8 metru. stred TV je v urovni oci, koukam se na ni primo rovne takze idealni pozorovaci uhel. cely gauc je v rozmezi tak od oka plus minus 10-15 stupnu od kolmice ke stredu obrazovky.

jedine dalsi misto muze byt stul v jidelne, tam se nejvzdalenejsi misto odkud by se nekdo mohl koukat nachazi cca 480cm od stredu obrazovky pod uhlem cca 40-50 stupnu od roviny obrazovky. vyskove nepresahuje hlava sedici postavy horni okraj obrazovky.
no a popravde, deti maj stejne zakaz koukat u jidla na televizi :-)

takze je to asi ok?

-- 10. 7. 2019 17:34 --

Stevicek píše:BTW mě ten rozdíl v černé mezi oledem a fald s dimmingem nepříjde tak šílený. Před rokem jsem dal na Ryanovu radu za pusu koupil 65" TCL U65S9906 X1. Sice v recenzích psali, že je to rekordman v kontrastu, ale nečekal jsem že při zaplém dimmingu je celá ploch z mého pohledu úplně černá. Nejde poznat rozdíl, mezi zaplou a vyplou TV. Drobný světlý opar okolo velmi světlých objektů je samozřejmě jiná věc a to určitě rozdíl oproti oledu je.
Vlastně asi až za půl roku jsem si uvědomil jak dobrý kup to byl.

Máte ještě někdo podobnou zkušenost, že i fald LCD dokáže zobrazit černou dost slušně, nebo to je spíš anomálie v podání TCL?

no konecne se taky posouvame k nejakym konkretnim pripadum.. :-) takze s tim TCL si spokojen a koupil by sis to klidne znova? akorat sem koukal ze krome toho ze uz nejde koupit tak tak je navic ohnuta. ohnutou nechci. co ted dela TCL misto toho, aby to melo stejny panel? at koukam jak koukam, dnesni portfolio TCL ktere je ke koupi v CR je vsechno 60hz?
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod stormborec 10. 7. 2019 18:00

Stanovil bych si cenu a úhlopříčku a podle toho vybral - buď VA nebo pak OLED a hotovo
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Kuba78 12. 7. 2019 16:10

no tak sem se byl dneska podivat v datartu, maji tam H65U7A. vedle toho byl nejaky samsung, obyc 60hz. bezely tam ve smycce ve FHD nejake upoutavky, avengers, venom a tak. no a prislo mi, ze i na dynamicky mod obrazu ma ten hisense takove o neco mene syte barvy. takze je otazka, zda ten samsung byl jen presaturovany, nebo ten hisense ma proste horsi panel.. U7A a U8B maji podle srovnani asi stejny panel https://www.displayspecifications.com/e ... /b93db573a

takze porad proste nevim. vybrat TV bude asi nad moje sily.. jeste bych sjel nekam vyzkouset ten samsung UE65NU8000
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Mclaren F1 12. 7. 2019 16:59

V Datartu bude každý Samsung vypadat lépe než ostatní ;-D Tady se mrkni na rozdíl mezi OLED a takřka zbytek světa TV https://youtu.be/lP1jkmax3uY
Mclaren F1
Poslední varování

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 12. 7. 2019 17:13

Kuba78 píše:no tak sem se byl dneska podivat v datartu, maji tam H65U7A. vedle toho byl nejaky samsung, obyc 60hz. bezely tam ve smycce ve FHD nejake upoutavky, avengers, venom a tak. no a prislo mi, ze i na dynamicky mod obrazu ma ten hisense takove o neco mene syte barvy. takze je otazka, zda ten samsung byl jen presaturovany, nebo ten hisense ma proste horsi panel.

Farby si vieš dosytiť aj na Hisense koľko len chceš.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Kuba78 12. 7. 2019 17:40

no ze bude OLED lepsi nez zbytek sveta je mi jasny :-) ale proste mi asi nestoji za to, dat 40k a vice za TV.. navic zitra se vraci deti domu takze uz to po 14 dnech musim fakt vyresit at maj na co koukat :-)
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba78 13. 7. 2019 12:42

tak sem se byl dneska podivat v Alze na LG,Sony a Samsung. no a porad sem nebyl rozhodnuty, jediny co sem se potvrdil po sledovani zaznamu hokeje ze urcite 100hz panel. Pri ceste zpet sem se stavil v Elvia na podebrabske a zjistil sem, ze maji Hisense showroom a vystavenou H65U8B. vyzkousel sem stejna videa co predtim v dataru a alze, obraz dobry zvuk taky.. zjistil sem ze se mi o centimetr vejde krabice do auta. tak sem ji koupil abych uz to mel konecne z krku. vypada dobre, ted pro zmenu bojuju s tim, jak naladit UPC s CA modulem.. zaboha se mi nedari.
Kuba78
Junior

Odeslat příspěvekod Kuba78 13. 7. 2019 16:11

tak sem to nakonec naladil ale byl to trochu boj.. manualne to neslo, nevim proc ale TV neumi prepnout qam z nastavenych 16 na 64, ale nakonec sem to naladil automaticky s jinym nastavenim a chytlo se to.
prvni poznatky:
obraz dobry, prepinani mezi rezimy obrazu vyrazne, dynamicky mod ma ty barvy dalo by se rict az instagramove (tedy prepalene), ale koukat se na to da. 4k demo videa z youtube vypadaji dobre, SD vysilani snesitelne, HD vysilani dobre
Zvuk vyborny, prepinani profilu zvuku je znat, rezim hudba na klipy z youtube rozhodne slusny na televizi.
pri pripojeni raspi pres hdmi to funguje, ale nevim proc, ale je tam urcite zpozdeni po zmacknuti klaves, je to takove line.. to musim jeste prozkoumat jestli to neni nejakym nastavenim
na ovladaci mi chybi samostatne klavesy pro prehravani (stop, play, fw, rw..) je tu jen zdruzene stop/play. stejne tak asi klavesa na prepinani audio a video modu. Ovladac je designovy, kovovy, vypada luxusne.. ale mozna jeste casem koupim ten obyc plastak ktery ma vice klaves :-) ocenil bych, kdyby bylo mozne klavesy na ovladaci preprogramovat, napriklad klavesa se sluzbami u nas nevyuzitelnymi nebo nepodporovanymi (pri video, rakuten, hlasove ovladani) sla prehodit softwarove na neco sveho.. no mozna jeste vytahnu svuj stary logitech harmony
co se tyce vzhledu, cinani se snazili, kovovy ramecek, kovovy dalkovy ovladac (ale je to jiny odstin kovu nez macbook), ale na vzhled televize nejezdi uvidime az to poradne vse nastavim a vyzkousim

kazdopadne dekuji vsem prispevovatelum za tipy, rady a porady
Kuba78
Junior

Předchozí stránka