Pomoc s výběrem Tizen vs Android

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod Atifanda 29. 6. 2019 12:46

Ahoj, rodiče shání uživatelsky příjemnou tv s uhlopříčkou 32-40". Jak se pořád mění rozlišení tv, tak v tom mám dost "hokej". Vyplatí se v dnešní době kupovat 4K, když na DVB-C co budou sledovat, tak jde pořád zatím rozlišení HD .. Co preferují je smart tv s podporou HbbTv kvůli archivu. A to nejdůležitější vzít Tizen a Samsung nebo Android? Co má budoucnost - dostupnost aktualizací a aplikací, aby to za dva, tři roky nebyla zase jen obyčejná tv.. A pro ně jde i o svižnost tv, aby se to nesekalo nebo nemuseli řešit nějaký problém. Dcera má v pokojíku Samsung 32" a zatím běhá slušně na Tizenu - párkrát se musela restartnout vypojením ze zásuvky kvůli wi-fi . Dceři jde ale většinou jen o Youtube - dokud jí půjde tak ok...
Pokud by šlo dát i konkrétní tipy.
Ještě pořád platí , že lepší je celoplošné podsvícení oproti Edge led ?
20t za Qled dát nechtějí ...
Dík
Atifanda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 29. 6. 2019 13:02

V uhlopriečkach 32-40" veľa 4K modelov nie je. Už ani veľa kvalitnych TV. A pri bežnej obyvačkovej vzdialenosti (2+ metra) ani nema žiaden zmysel. A žiaden zmysel nema ani vyberať TV podľa systemu.

Či ma TV direct led alebo edge led podsvietenie je celkom jedno.

Nepišeš nič o rozpočte, ale za 14000,- je aktualne dobry kup Hisense H55U7A. A aj keď nie je do 40", je to dobry TV a už je tam 100 Hz panel.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Atifanda 29. 6. 2019 13:45

Nedávno jsem někde četl, že novější tv na Tizenu budou mít delší podporu než výprodejový modely 2017 a níž?
Pokud je to v danné uhlopříčce jedno líbí se mi tahle jak píšeš na 2 metry u okna je asi jedno ..
https://www.samsung.com/cz/tvs/uhdtv-nu ... U7192UXXH/ - je to série 7, jiná starší FullHd je ze série 5 a rok 2017.
A problém je i jak píšeš malá uhlopříčka už se moc modelů nedělá...
Ten systém jsem myslel co bude lepší do budoucna - zda půjde třeba Samsung pořád cestou Tizenu nebo přejde taky na Android a je hotovo...
Atifanda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 29. 6. 2019 16:26

Je to sice 7. seria, ale je to najnižši model v portfoliu Samsungu, v ramci 4k. Takže ten stary, 5-kovy FHD rad nie je obrazovo o nič horši. Ten vyššie odporučany Hisense je o triedu lepši. Plus je v štandarde rok zaruky navyše.

To, ako dlho bude vyrobca ten-ktory system podporovať, si môžeme jedine cucať z prsta. Oni maju povinnosť starať sa o to po dobu zakonnej zaruky. Všetko nad ramec 2 rokov, je len dobra vôľa vyrobcu. Viac ako 3 roky podpory nečakaj u žiadneho vyrobcu.

Pokiaľ to vyslovene musi byť do 40" a nemôže byť viac, tak by som sa vybodol na 4K a vyberal v ramci FHD. Veľmi slušne modely v tejto kategorii ma Panasonic, napr. TX-40FS503E
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 29. 6. 2019 17:54

Rodičům (65+ let) jsem koupil 50" 4k Samsung s Tizenem (větší se jim nevydá do stěny), modelový rok 2018, a obrovská spokojenost.

Předtím měli Sony s Androidem, satelit plus nějaké pozemní vysílání.

Nově jim jede vše přes internet.

Používají Sledování.TV, HBO GO, Netflix a Youtube, plus promítání fotek z telefonu do televize. Zrušili satelit a používají jen tu streamovanou televizi (Sledování.TV umožňuje jít až týden dozadu pro ČT, Prima, Nova, atd.), HBO GO si platí, Netflix jim platím já.

Já to mám k nim 300km daleko, takže potřebuji aby to bylo 100% spolehlivé, a toto už půl roku je. Chválí si jak stabilitu, tak rychlost a hlavně ovládání - ten miniaturní Samsung ovladač s cca 5 tlačítky je velmi intuitivní. Žádný 50+ tlačítek chaos klasické dálky. Plus jsou fakt nadšení nabídkou streamovaného obsahu, z toho jsem sám překvapen, jak je to baví, oproti satelitu je kombinace Sledování.TV + HBO + Netflix o pár řádů jinde. Angličtinu sice nedávají, ale Netflix už má hodně CZ titulků, zbytek je česky.

Osobně bych se soustředil na snadnost ovládání + nabídku obsahu. Tizen :) A naučil je další zmíněné aplikace.
Drobné nuance v kvalitě obrazu nikdo neřeší (nehledě na to, že Samsung dělá kvalitní věci).
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eiben 29. 6. 2019 18:32

zadna TV neudela ze sparneho signalu dobry obraz. Mohou to byt TV od 12 000 do 100 000 uplne jedno. A jestli se divas na dobry signal napr. HD ze satelitu nebo jinych zdroju tak je to koukatelne na vsech dnesnich TV a nejake ty testy, ze to neni cerne jako u OLED? Jdete se vycpat
eiben
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 30. 6. 2019 05:49

Podla tejto tvojej "genialnej logiky" vlastne staci kupit ten uplne najlacnejsi TV co clovek najde. Lebo aj tak bude vyzerat ako drahy TV. :-D :-D :-D
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod indeshit 30. 6. 2019 11:05

Výhody Androidu spíše ocení multimediálně založení lidé, zejména teda ti, kteří stahují filmy. Obrovskou výhodou Androidu je Kodi. Kdo neví, co to je, tak ho to pravděpodobně ani neoslovuje, protože pokud by ho to oslovovalo, už by si to zařídil.
Další výhodou je české hlasové vyhkedávání v rámci YT.
Dnešní Androidy, zejména Sony 2019 jsou už velmi svižné. Celkově Android 8 i na Philipsu už je fajn, což dříve rozhodně nebývalo. Dokonce to dříve ta pomalost a zasekanost byla možná nejčastějším důvodem k vrácení v rámci 14denní lhůty.

Výhody Tizenu jsou svižnost i v nejzákladnějších modelech. Jednoduchost, ale zase nevýhoda je v rámci výše zmíněného.
Navíc ten Smart ovladač ne geniální. Málo čudlů, takže se člověk nepřehmátne, velmi intuitivní (i když to je subjektivní), akorát někomu může chybět gyroskopické ovládání kurzoru. Zase na druhou stranu kurzor přeskajuje na aktivní nabídky ve webu celkem snadno.
Na další druhou stranu neznám nikoho, kdo by si internet prohlížel na televizi. Mnozí dají přednost PC, mobilu, tabletu.

Ryze televizního diváka Android spíše odradí, protože pokud stiskne tlačítko GUIDE/EPG prostě takové, které vyvolá programového průvodce, tak TV přestane zobrazovat obraz i zvuk. Dost nelogické. To samé když člověk zapne Home screen menu, přestane mít přehled o tom, co se zrovna vysílá. Tizen nebo WebOS mají toto chytré menu pouze ve spodní časti obrazovky, a tak člověk může brouzdat v aplikacích a stále vidí, co v televizi běží.

Osobně jsem Kodimil, takže sympatizuji s Androidem pouze kvůli této funkci. Kdyby měl Tizen Kodi, byla by to pro mě ta nejlepší možná volba bez kompromisů.
Každej si na to musí udělat názor sám, ale pro ryze televizního diváka je zatím Android spíse na škodu, řekl bych.

-- 30. 6. 2019 12:11 --

QLED se stejně ve 40" nedělá. Pokud ale by chtěli, tak QLED 43" QE43Q60 se dá za 18k a někdo ty výhody může ocenit, protože sehnat slušnou kvalitu obrazu dneska v takto malých úhlopříčkách je celkem kumšt.
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 30. 6. 2019 11:13

Atifanda uhlopříčku zvažte větší, než menší. Záleží na pozorovací vzdálenosti, ale starší člověk určitě začne mít mírně slabší zrak a pak se větší obraz hodí.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod Atifanda 30. 6. 2019 11:57

Díky všem za odpovědi..
Vezmu to od konce brýle nenosí ani jeden jen na čtení, takže tam se zrak tak zhoršovat nebude.
Kodi nepoužívám ani já. Takže na základě všech odpovědí a i vlastní zkušenosti s Tizen bude to Samsung a tam už je výběr omezený ... Prej si neumí představit ani odle měření jak velké to bude, takže jim tam zavezu tu dcery 32", postavím jí místo staré a tam se v reálu uvidí, jestli chtějí větší já bych tam viděl tu 40" možná si řeknou, že i 43"
Pokud řeknou 32" je tu jen tahle https://www.electroworld.cz/samsung-ue32n5372
Ve 40" je jen tahle https://www.electroworld.cz/samsung-ue40nu7182
A pokud tedy 43" tak tam je jsou dvě https://www.electroworld.cz/samsung-ue40nu7182
https://www.electroworld.cz/samsung-ue43ru7472u
Dávat více peněz za třeba Qled bez záruky funkčnosti smart tv do budoucna nechtějí...
Takže pokud to shrnem, tak do 40" je vybráno nabídkou trhu a ve 43" jsou tu dva modely a tam třeba i rozhodne barva..
Atifanda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 30. 6. 2019 12:21

Pokud chceš utratit 12t za 43", rovnou bych šel do 50", třeba tato:
https://www.datart.cz/Samsung-UE50NU7472.html
Nebo 55":
https://www.datart.cz/Samsung-UE55NU7472.html

Úhlopříčka není nikdy dost velká.
32" je nesmysl, to je ze 2 metrů jako dívat se na displej mobilu.
40" už je jako dívat se na tablet.
50" začíná být televize ;)

Na stole mám 43" monitor (HP Z43), dívám se na něj ze 70cm, je to tak akorát.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Atifanda 30. 6. 2019 12:24

Doteď měli 74cm to by bylo dvakrát tolik :)
40" tablet? To asi myslel MgX tebe s tím slabším zrakem :)
PS: já mám na stole LG Ips 235 23" -dívám se na to skoro ze stejné dálky a taky dobrý..
Atifanda
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Radek.Hulan 30. 6. 2019 12:32

To je jedno, co měli dosud. Pokud se jim tam vleze 55" a chceš utratit 12t, vem 55", když je dostupná.

S tím, že 40" je jako tablet" jsem to myslel tak, že dívat se na 40" TV ze 2 metrů je jako sledovat film na tabletu před sebou. Podobný dojem... 32" je pak jako koukat se na film na telefonu ;)

Neexistuje nic jako "příliš velká TV".

A můj zrak je perfektní, nula dioptrií ;) Asi i právě proto, že nemžourám na malé monitory.
Radek.Hulan
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 30. 6. 2019 16:50

Radek.Hulan píše:Pokud chceš utratit 12t za 43", rovnou bych šel do 50", třeba tato:
https://www.datart.cz/Samsung-UE50NU7472.html
Nebo 55":
https://www.datart.cz/Samsung-UE55NU7472.html

To už rovno ten Hisense. Tam ma lepši obraz.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod MgX 30. 6. 2019 17:06

Atifanda porovnáváš trochu neporovnatelné. Myšleno s tím, co měli a co mohou mít... ve velikosti. Moderní ploché TV Ti za chvíli z příslušné pozorovací vzdálenosti přijdou daleko menší, než při skokovém porovnání v rámci přechodu z původního televizoru. Vím o čem píšu. Opakovaná zkušenost z mnoha domácností, kde jsem při výběru jakkoliv asistoval.

32" zapomeň, to je televizor do kuchyně, či studentského pokojíku. Možná jsem špatně četl a přehlédl, nevím, na jakou vzdálenost to mají. Tak by se radilo lépe. Jestliže dva metry 40" je už skoro málo... a upozorňuji, že nejsem velikostní extrémista, ba naopak. Stačí si projít mé příspěvky na toto téma. Na +/- 3 metry už je vhodná 55" velikost.

Samozřejmě předpokládám zakoupení alespoň trochu slušného TV se slušným zpracováním obrazu.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka