40" hloupá FullHD obrazovka v roce 2019

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod msivak 1. 7. 2019 13:56

Zajímalo by mě, jestli ještě existuje na trhu něco podobného titulku?

Jsem omezený prostorem na výšku (54 cm) a hledám obrazovku, kterou bych do tohoto prostoru umístil. Pozorovací vzdálenost bude cca 2.75m (vzdálenost zeď - zeď je 3 m).

Abych vysvětlil ty konkrétní parametry:

- typická výška 40" obrazovky je cca 52 cm při montáži na zeď, 43" se tam nevleze
- pozorovací vzdálenost odpovídá testování na lidech: https://www.dtest.cz/clanek-5304/jak-da ... televizoru
- kombinace 40" a pozorovací vzdálenosti znamená, že jakékoliv 4k je zbytečné a mimo rozlišovací schopnosti oka, tj FullHD stačí
- mám v plánu používat Kodi (nebo nějakou alternativu jako OSMC Vero 4k+), takže nepotřebuji další logiku v obrazovce

Užití bude dvojí. Typicky TV (málo) a filmy (hlavně SD DVD), ale také občasné promítání fotografií. Preferujeme starší produkci, takže nic 4k doma nemáme.

Netrvám ani nutně na televizi, klidně by to mohl být nějaký vhodný monitor, nicméně ty se v této velikosti dělají prakticky už jen zakřivené.

Bohužel to vypadá, že jsem propásl vhodné modely tak o dva roky, ale kdybyste měli nějaké tipy na obrazovky co splní alespoň něco. Já jsem našel tak akorát kompromisy se 4k a 50Hz jako:

- https://www.czc.cz/panasonic-tx-40gx700 ... 46/produkt
- https://www.alza.cz/40-hisense-h40b5100-d5608203.htm (výběhový, možná už ani není..)
msivak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 1. 7. 2019 14:31

V 40" a FHD asi najrozumnejšia voľba niečo od Panasonicu (napr. 40FS403E).
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod msivak 1. 7. 2019 15:26

Ano, tu jsem viděl (nebo spíše dostupnější 40FS503E). Otázkou je, jestli to za ty ušetřené peníze stojí. Přece jen je to o několik řad nižší model a já nevím co tam všechno ořezali. Podsvícení, typ panelu, rychlost odezvy, software..

Pokud by to bylo jen otázkou 2x2 velikosti pixelu (FHD vs 4k), tak to je OK.
msivak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod stormborec 1. 7. 2019 15:34

Jaká je představa o ceně? Nevím jestli má smysl se omezovat při výběru nutně na FullHD obrazovky...
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msivak 1. 7. 2019 16:08

Díval jsem se např. na GX800 (cca 18 000 Kč). Ale i to už je o něco víc než se mi do televize chce investovat.
msivak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Baf13 1. 7. 2019 16:17

V Datartu je teď Panasonic TX-40GX810E za 15300,-, taky o ní přemýšlím, ale o 50"
https://www.datart.cz/televize-panasoni ... cerna.html
Baf13
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 2. 7. 2019 06:11

msivak píše:Ano, tu jsem viděl (nebo spíše dostupnější 40FS503E). Otázkou je, jestli to za ty ušetřené peníze stojí. Přece jen je to o několik řad nižší model a já nevím co tam všechno ořezali. Podsvícení, typ panelu, rychlost odezvy, software..

Nie je tam orezane nic. GX700 je lowendovy model. Len je UHD a je novy, preto je tam ten dramaticky rozdiel v cene. Obrazovo tam nejaky rozdiel nie je. Teda tam priplacas za licencie dalsich technologii, a po dalsie, v dobe ked bol fs503 na trhu tak dlho ako gx700, tak stal cez 12000,-.
Cena preto nie je automaticky urcujuci faktor kvality. Treba pri nej brat do uvahy aj okolnosti.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod msivak 2. 7. 2019 10:58

U ořezání jsem neřešil cenu, ale číslování řad:

GX700 - 2019 UHD 7. řada
GX800 - 2019 UHD 8. řada (oproti GX700 má například hlasové ovládání a jinou regulaci podsvícení)
vs.
FS403 - 2018 HD 4. řada
FS503 - 2018 HD 5. řada. (rozdíly neznám..)

Tam přece bude větší rozdíl než jen panel. Také je otázkou skutečný výrobce těch nižších řad (Panasonic vs. Vestel).
msivak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 2. 7. 2019 11:54

msivak píše:Užití bude dvojí. Typicky TV (málo) a filmy (hlavně SD DVD), ale také občasné promítání fotografií. Preferujeme starší produkci, takže nic 4k doma nemáme.

FHD panel je urcite vhodnejsi , ako UHD panel. Pri UHD panely musi procesor X-krat nasobit a prepocitavat zdrojovy kod. A vtedy vznikaju artefakty, mlha okolo hran atd.
Ja urcite by som siel do FHD TV. (UHD TV je pre dnesnu dobu a bezne vyuzitie, este stale zbytocne a skor skodlive, co sa tyka kvality upscalovaneho obrazu)

Este FHD TV robi aj SONY,ako jeden z poslednych
npr:40WE665
https://televizor.heureka.sk/sony-bravia-kdl-40we665/
bylinnycaj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod msivak 2. 7. 2019 12:35

Tu Sony jsem také viděl, jenže mám výškový limit 54 cm:

ROZMĚRY TELEVIZORU BEZ STOJANU (Š X V X H)
Přibl. 91,0 x 54,3 x 7,0 cm
msivak
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bylinnycaj 2. 7. 2019 14:21

ak mozes, uploudni foto priestoru, kde ides dat TV.
bylinnycaj
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod kvok 2. 7. 2019 18:31

msivak píše:U ořezání jsem neřešil cenu, ale číslování řad:

GX700 - 2019 UHD 7. řada
GX800 - 2019 UHD 8. řada (oproti GX700 má například hlasové ovládání a jinou regulaci podsvícení)
vs.
FS403 - 2018 HD 4. řada
FS503 - 2018 HD 5. řada. (rozdíly neznám..)

Tam přece bude větší rozdíl než jen panel. Také je otázkou skutečný výrobce těch nižších řad (Panasonic vs. Vestel).

Modely 2019 mají číslování řad posunuté. Plus GX700 je oškubaná ještě víc, protože ani nemá ani obyčejný smart Panasonicu, jen pár předinstalovaných aplikací. Akorát má široký barevný gamut a HDR10+, což je při plánovaném využití k ničemu.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod jmatus 2. 7. 2019 19:26

Tak FullHD televize se již nevyrábí, možná ji někde koupíš, ale jde o výprodej zastaralé, neperspektivní technologie. Tak si to pořádně promysli, protože za měsíc toho budeš litovat a už se FullHD nezbavíš. Pokrok nezastavíš a bude těžké jej i jen ignorovat. Zvol si alespoň UHD, btw. Japonci již vysílají v 8k a to je o dost více než UHD.
No fish, no girls, no future.
jmatus
Junior

Odeslat příspěvekod Ryan Giggs 3. 7. 2019 06:03

msivak píše:U ořezání jsem neřešil cenu, ale číslování řad

To je uplne jedno ako si to myslel. Z hladiska kvality obrazu to orezane nijako nie je.
Co sa samotneho cislovania tyka, tak vyrobcovia radi a casto cislovanie menia aby balamutili ludi.

jmatus píše:Tak FullHD televize se již nevyrábí, možná ji někde koupíš, ale jde o výprodej zastaralé, neperspektivní technologie. Tak si to pořádně promysli, protože za měsíc toho budeš litovat a už se FullHD nezbavíš. Pokrok nezastavíš a bude těžké jej i jen ignorovat. Zvol si alespoň UHD, btw. Japonci již vysílají v 8k a to je o dost více než UHD.

Mozes nam vysvetlit aky vyznam a dokonca benefit prinesie v jeho pripade UHD televizor? A aj co je zastarane na FHD? Dakujem.
Ryan Giggs
TV expert

Odeslat příspěvekod stormborec 3. 7. 2019 10:39

FullHD jakožto rozlišení je OK a úplně dostatečné na sledování filmů, seriálů, sportu...
Ale horší to může být s výkonem elektroniky a parametry toho panelu, protože FullHD se už dává jenom do nižších levnějších řad
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý