Výběr 75" + NAS

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod MgX 23. 11. 2019 17:31

O KODI jsem se nebavil. Psal jsem o SC v návaznosti na WS. A i dříve jsem psal, že proti informacím ohledně KODI nic nemám.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod henrybrno 26. 11. 2019 23:38

Počkám na vývoj cen na přelomu leden/únor, snad se ještě ceny trošku pohnou, vezmu pravděpodobně Sony 8596. Ještě by mě zajímalo, jak je to se sledováním filmů přes externí disk/NAS, tedy přes USB/lan u filmů 4k z hlediska stability a plynulosti přehrávání? Je nějaký zdroj vhodnější nebo je to úplně jedno?
henrybrno
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wallcott 27. 11. 2019 08:03

Ja mám tú sony už doma zatiaľ som nadmieru spokojný. Čo sa týka 4K filmov zatiaľ som skúšal ripy o veľkosti 50-70gb z externého prenosného disku adata sd600 a uplne bez problemov, neseklo sa nič ani pri pretačaní a pod.
Sony Bravia KD-85XG8596
Nvidia Shield Pro
Denon X3800H+AIYIMA A03+Yamaha RX-N600
5.4.6: Magnat Monitor Supreme 2x2002, 1x252, 2x202, 4x102, 2xInterior ICP 52, SB4000, 2xSVS SB3000, SB2000
Shakers: 4xSinustec ST-BS 250
Wallcott
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod honza.c 27. 11. 2019 11:42

henrybrno píše:Počkám na vývoj cen na přelomu leden/únor, snad se ještě ceny trošku pohnou, vezmu pravděpodobně Sony 8596. Ještě by mě zajímalo, jak je to se sledováním filmů přes externí disk/NAS, tedy přes USB/lan u filmů 4k z hlediska stability a plynulosti přehrávání? Je nějaký zdroj vhodnější nebo je to úplně jedno?

Máš několik nejběžnějších možností a každá má něco do sebe:
1. TV s android + Kodi a SC- nemám zkušenosti, ale čím jsem starší, tím mě míň baví vše nastavovat a ladit, abych ušetřil nějaký peníz.
2. externí HDD - levná varianta, kde se musíš spolehnout na schopnost samotné TV zda film dokáže přechroustat
3. NAS s podporou vlastního řešení pro přehrávání medií - jak si psal Qnap s HDMI out, případně Synology nabízí Plex server a určitě jsou i další možnosti.
4. NAS + TV s podporou android TV a Kodi jako přehrávač - musíš spoléhat na to, že TV má dostatečně vyladěný OS, aby nedocházelo k problémům při přehrávání
5. NAS + externí MMC - asi nejdražší varianta a né každý chce mít další krabičku u TV a ve skřín. Pokud můžu mluvit za sebe, tak mám tuhle variantu nejraději. NAS slouží jako knihovna fotek, filmů pro všechny zařízení v domácnosti či na cestách.
Stream DK: Apple TV 4k,Zidoo z9s
Audio DK: Denon avr-x2500h-5.1.2 QA 3010+3090c,SW Proson rumble r-10
Audio PC: Aune x1s, iLoud Micro Monitor, HD58x
Video DK: Epson TW9400+110'' 5D MP/HDR HiViGrey acoustic
honza.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod henrybrno 30. 11. 2019 19:27

Měl bych ještě dotaz k NASu:

1. Pokud bych zakoupil pro 4 disky, ale zatím bych NAS osadil pouze dvěma, jaký zvolit RAID? Kdybych potom v budoucnu koupil další jeden popř. dva další disky, tak abych nemusel celé úložiště vymazat, ale jen přidat disk a pokračovat dál.

2. Kdybych zvolil např. RAID 0 a jeden disk začal zlobit, stačilo by pouze disk vyměnit kus za kus, přetáhnout data z vadného na nový a pokračovat dál?

3. Jak je to v kodi v případě více disků? Umí knihovna filmů spojit databázi z více disků abych nemusel lítat mezi více složkami?

Na úložišti by byly filmy, fotky a dokumenty, s tím že nejdůležitější data mám ještě na externím disku, abych o ně nepřišel.
henrybrno
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2019 19:50

Myslím, že RAID se navenek chová vždy jako jeden disk. U RAID 0 se ovšem porucha jednoho disku rovná ztrátě všech dat, takže s dvěma disky RAID 1, se třemi RAID 5. Já jsem kupoval Synology a zvažoval jsem vícediskové řešení. Ale ruku na srdce, na PC mně odešlo ledasco, ale nikdy HD. A i vzhledem k obsahu jsem nakonec zvolil jednodiskové řešení, protože tam mám především hudbu a filmy a pokud by disk klekl, nezabije mě to.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MgX 30. 11. 2019 20:16

Bohužel zkušenost s chybováním HDD mně postihla. O data jsem sice nepřišel, ale disk musel být vyměněn.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod martas38 30. 11. 2019 20:21

Já jsem to štěstí naštěstí neměl :) Každopádně pokud disk začíná odcházet, často to diagnostika NASu odhalí. Chce to jen mít nastaveno odesílání chybových hlášení mailem apod., nebo se občas mrknout do logů na stav HD.
Eversolo DMP-A6-Chord Hugo Mscaler-Chord Qutest-Cayin HA-1A-Forza Noir Hybrid HPC-Meze Empyrean
Lotoo Paw 6000-Dunu Blanche-Campfire Solaris 2020
LG OLED65B9/Vero 4K+-Pioneer SX-S30DAB-Polk S55E, sub Polk HTS12
martas38
Pokročilý

Odeslat příspěvekod honza.c 30. 11. 2019 21:02

henrybrno píše:Měl bych ještě dotaz k NASu:

1. Pokud bych zakoupil pro 4 disky, ale zatím bych NAS osadil pouze dvěma, jaký zvolit RAID? Kdybych potom v budoucnu koupil další jeden popř. dva další disky, tak abych nemusel celé úložiště vymazat, ale jen přidat disk a pokračovat dál.

2. Kdybych zvolil např. RAID 0 a jeden disk začal zlobit, stačilo by pouze disk vyměnit kus za kus, přetáhnout data z vadného na nový a pokračovat dál?

3. Jak je to v kodi v případě více disků? Umí knihovna filmů spojit databázi z více disků abych nemusel lítat mezi více složkami?

Na úložišti by byly filmy, fotky a dokumenty, s tím že nejdůležitější data mám ještě na externím disku, abych o ně nepřišel.

https://www.svethardware.cz/technologie ... disku/8340
honza.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod henrybrno 30. 11. 2019 23:09

MgX píše:Bohužel zkušenost s chybováním HDD mně postihla. O data jsem sice nepřišel, ale disk musel být vyměněn.

Chápu tedy správně, že pokud bych zvolil RAID 0, Synology bych osadil např. 2x5TB, s tím že další dva sloty by zůstaly volné. Došlo by na situaci, že disk na pozici 1 bude fungovat, ale hlášení mi bude znázorňovat, že už není úplně v pořádku, tak bych koupil nový disk 5 TB, dal bych ho např. na pozici 3, přetáhl data z disku č1, a následně bych disk z pozice 3 na dal na pozici 1 místo vadného, tak mohu dále bez ztráty dat fungovat? Omlouvám se, že to píšu hodně polopatě, ale chtěl bych mít jasno. Děkuji.

-- 30. 11. 2019 23:12 --

martas38 píše:Myslím, že RAID se navenek chová vždy jako jeden disk. U RAID 0 se ovšem porucha jednoho disku rovná ztrátě všech dat, takže s dvěma disky RAID 1, se třemi RAID 5. Já jsem kupoval Synology a zvažoval jsem vícediskové řešení. Ale ruku na srdce, na PC mně odešlo ledasco, ale nikdy HD. A i vzhledem k obsahu jsem nakonec zvolil jednodiskové řešení, protože tam mám především hudbu a filmy a pokud by disk klekl, nezabije mě to.

Měl jsem spíše namysli případ, že bych osadil NAS dvě disky a nastavil bych RAID 1 kvůli záloze a třeba za rok se rozhodl, že koupím další dva disky, ale RAID 1 pokud jsem dobře četl nejde převést na RAID 10, tudíž bych musel vytvořit u nových disků opět RAID 1. Ve výsledku bych měl dva svazky RAID 1, tak jestli i v tomto případě bude NAS vystupovat pod jedním adresářem.
henrybrno
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod MgX 1. 12. 2019 10:09

Nejsem odborník na NAS a HDD. Ale obecně, když si projdeš typy RAIDů, zjistíš, co je pro zvýšení výkonu a co pro bezpečnost dat. RAID 0 navyšuje výkon, RAID 1 zvyšuje bezpečnost dat.

Na Tebou popsané experimentování bohužel neznám korektní odpověď a lhát, či vymýšlet si nebudu. Počkej na reakci dalšího diskutujícího. Jen... když bude disk „jen“ načatý a Ty z něj jsi schopen sundat data přes program, který dokáže data klonovat - asi OK. Problém nastane, když disk dodělá napořád. Pak máš smůlu. Nicméně další rádci jistě budou přesnější.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Odeslat příspěvekod honza.c 1. 12. 2019 11:22

taky nemám velké zkušenosti s typy RAID, ale podle tvé úvahy by měl být vhodnější JBOD, který data nevrstvý na jednotlivé disky jako RAID0 a v případě poruchy jednoho z disků přijdeš pouze o data na požkozeném disku, ale disky postupně zaplňuje jako nádoby s vodou.
Já mám nastavený RAID0 s tím, že fotky a důležité data zálohuji na samostatné SSD v PC. Pokud HDD v NAS odejte a s nimi i malá sbírka Blu ray filmu, tak mě to možná zamrzí, ale nehodlám kvůli tomu kupovat a zrcadlit disky, abych měl jejich zálohu. Za to mi těch x tisic korun nestojí :).
honza.c
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Doggg 1. 12. 2019 12:48

Henry: možná půjdu proti proudu, ale já bych se (a doma
Jsem se), já ty raid-y vykašlal. Zkusím
Vysvětlit proč:

Raid0: je pro domácí použití v 99% ptákovina. Neverim, že člověk pro normální použití potřebuje mít "jednu složku" větší než 6-8TB (beru že je v dnešní době relativně rozumná cena za takový disk) Nebo potřebuješ mít Performance tak že to nedá jeden disk. Řečeno zkrácené pokud bys potřeboval raid0 věděl bys to:) jinak s tím bude v případě problému víc starosti než užitku

Raid1: opět ve většině domácností s 2-4 bay řešeními jediné co RAID 1 dělá je že vytváří falešný pocit bezpečí (spousta lidí si myslí, že data jsou zálohovaná a navíc archivována). Ani jedno není pravda. Přijdeš o půl storage a jediné co ziskas je ochrana proti fyzickému selhání disku (které v domácím použití není tak velké na poli toho že odejde jenom jeden disk že dvou). Co raid1 neřeší je, že ti shoří celý nas najedniu, neco ti zašifruje / smaže data.

Jak to mám řešené já:

- mám dva disky (shodou okolností stejné velikosti ale není nutné), jeden používám jako primární disk a druhý záložní. Jednou týdně se automaticky pouští job, který vybrané (ale klidně všechny) složky přehraje na ten disk druhý. Politika a práva jsou nastaveny tak, že právo zápisu má jenom ten job (nikdo jiný v síti). Ten druhý disk navíc používám na zálohy PC (což není nutné mít na nasu 2x). Kritické věci (fotky a dokumenty) se navíc zálohují do cloudu a 2x za rok 1:1 celý nas stáhnu na externí disk, který je jinak uložený jinde.

Setup Mi umožňuje využít víc dát než raid1 a věřím že pro moje použití je bezpečnější (hlavně ochrannou proti smazání dat, což je doma běžnější případ než že ti shoří jeden disk ze dvou).

Dávám k dobru jako možnost jak to mít.

Co se týče dotazu na recovery pole - pokud bys měl 2disky v raid0 a jeden ti začal zlobit musíš odzalohovat celý svazek (2x5tb - ano celých 10tb nikoli jen pet), vadný disk vyměnit, pole smazat a nahrát zpět. A to Nechceš :)
Doggg
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jirkau 1. 12. 2019 21:46

Doggg píše:Henry: možná půjdu proti proudu, ale já bych se (a doma
Jsem se), já ty raid-y vykašlal.

K tomuhle závěru jsem došel taky. Synology NAS, 2 sloty na disky, aktuálně osazen 1 disk 8TB. Jednou za čas přehraju data na další disk jako offline zálohu. Spousta prostoru, rozumná bezpečnost.Už mi odešly v NASu 2 disky, naštěstí předtím bylo varování, o data jsem nepřišel a disk putoval na reklamaci. Raid na doma mi přijde na běžné užití zbytečný a s rizikem komplikací.
jirkau
Junior

Odeslat příspěvekod henrybrno 2. 12. 2019 10:56

Děkuji za tipy k NAS, nechám pravděpodobně JBOD, případně ještě vyzkouším na disky něco nahrát a pak je vytáhnu a nahradím jiným, než do NAS nahraji důležitá data.

Ještě bych se rád vrátil k výběru TV, na mé využití, cenové rozpětí a vzdálenost je nejlepší výměr Samsung 75Q70r? Případně jaké by mělo být pořadí televizí Samsung 70R, Sony XG8596, Sony XF9005. Pro mě top byla v obchodě obrazovka Sony XG9505, ale tady bych musel asi ještě nějakou dobu čekat, než cena spadne, když zatím na cenovém rozmezí se nachází loňský nejvyšší model.

U Samsungu mě láká jednoduchost prostředí, aplikace O2 tv, nevadila by mi ani absence video kodeků, klidně bych zakoupil Nvidea Shield, jak je na tom Samsung s audio výstupem s porovnání se Sony? K Tv bych rád vzal ještě nějaký soundbar.

Naopak u Sony mě láká android v Tv, případně u typu XG8596 obrazovka 85 palců.
henrybrno
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka