Nová 55'' TV kolem 15tis. Kodi, sport, DVB-T2

CRT, LCD, Plasma, projekční TV, projektory a jiné technologie zobrazování

Moderátor: Moderátoři AVMania.cz

Odeslat příspěvekod LiborDx 26. 11. 2019 14:57

Ahojte, přicházím s prosbou o radu, neboť už jsem zoufalý. Vybírám novou TV za zemřelého 10let starého Samsunga a ještě včera ráno jsem byl rozhodnutý pro Sony KD-55XF9005. Defakto splňovala moje 3 hlavní požadavky a sice Android, Direct LED a 100Hz. No jenže večer jsem si sednu a přečetl celou 48-stránkovou diskuzi k tomuto modelu a začal jsem váhat, jestli je opravdu tak super, jak jsem si myslel. Navíc se stalo to, že během včerejšího dne prakticky všechny eshopy, které ji nabízeli za cenu do 22tis najednou zdražili na 24990.- Chtěl jsem ji vzít na alze, kde s kuponem vyšla na něco málo přes 20tis. Dnes jsem ještě pročetl pár dalších diskuzí a dospěl jsem k názoru, že to celé přehodnotím a radši koupím něco levnějšího (původně sem nechtěl dát ani těch 20tis, natož 25). Takže bych vás chtěl poprosit o radu co vybrat ideálně v ceně do plusminus 15tis.
Úhlopříčka - ideálně 55" max, může být i míň
Direct led na tomto jediném parametru z původního výběru trvám.
Android - spíš ne, po přečtení diskuze k Sony bych radši řešil externím boxem.
100Hz - v další jiné diskuzi jsem se setkal s názorem, že to taky není úplná výhra jak jsem si myslel, teda aspoň co se týče sledování sportů.
Chtěl bych samozřejmě co nejlepší obraz, televize bude využita ze 70% na sledování s DVB-T a kabelovky, z toho velká část sporty a zbytek na sledování filmů z ext.boxu přes Kodi.
Předem díky za radu :hm
Naposledy upravil Nick Cave dne 26. 11. 2019 17:53, celkově upraveno 1
Důvod: upraven nedostatečný název tématu
LiborDx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRSG 26. 11. 2019 15:06

XF9005 na heureka stále za 21990,- v Sonycentr
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod LiborDx 26. 11. 2019 15:33

Ano koukal jsem. Ale přecejen bych radši skusil něco levnějšího. Když nebudu chtít 100Hz a android, tak se dají sehnat modely už od 10tis. Zajímá mě, jestli televize pod 20tis může mít podobně dobrý obraz jako má ta Sony.
LiborDx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod DRSG 26. 11. 2019 15:47

55XF9005 mám a můžu doporučit. A pokud bych místo ní aktuálně hledal náhradu a spokojil se s 50Hz, tak v 55 Panas Gx800 a GX810 (50 Hz, edge) nebo Hisense 55U7B (50 Hz, edge) nebo H55U8B (100 Hz, edge). Pak je tu ještě ethalon Samsungu 8002, možná nějaké to přesvícené poblikávající Q. A pak už zbývají TCL, Philips s Androidem :-)
edit: Panas v 58"
DRSG
Junior

Odeslat příspěvekod rousini 26. 11. 2019 16:31

V Planeo jsem koukal na Panasonic 58" GX800. Běželo tam jejich demo (basket, fotbal...). Barvy docela fajn i to vypadalo, že obraz má hloubku. Běda však při doslova nepatrném vychýlení z osy. Barvy okamžitě do šeda. Tohle jsem jinde neviděl. 10° výchylka a nebylo to ke koukání...
rousini
Junior

Odeslat příspěvekod drabek06 26. 11. 2019 17:24

Nechápu, kam všichni choděj na to blikání u Samsungu. Na různý blikání jsem citlivej, poznám špatně navrženou LED žárovku co bliká, za dob CRT monitorů jsem poznal zda má obnovovací frekvenci 60Hz nebo víc. Nyní mám Samsunga Q82 a žádný blikání nepozoruju na žádný úrovni jasu. V menu jsem ale našel nějaký nastavení kde to blikalo, ale doufám, že normální inteligentní člověk to nastavení nemá zapnutý a pak se nediví. Stejně tak nechápu plky o nějakým přesvícení. Všichni chtějí pořádný HDR a když ho nějaká telka má, tak je to taky špatně. OLED ho pořádně nenabídne, ale QLED je hned přesvícenej. Nechápu . . .
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 26. 11. 2019 18:00

QLED od Samsungu je přesvícený, protože v HDR uměle zvyšuje jas nad hodnotu, která je ve videu samotném https://www.flatpanelshd.com/review.php ... 57215154#3
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod drabek06 26. 11. 2019 18:34

Jas je možno si nastavit dle libosti ;-) Co jsem pouštěl nějaký HDR videa, tak jsem nepociťoval, že by to bylo přesvícený, že by se na to nedalo koukat. Tohle je věc SW a né HW a lze to regulovat jak jsem psal výše.
drabek06
Junior

Odeslat příspěvekod kvok 26. 11. 2019 18:46

Nejde se toho plně zbavit. https://youtu.be/M7OsbpU4oCQ čas 14:04
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod stormborec 26. 11. 2019 18:58

drabek06 píše:Nechápu, kam všichni choděj na to blikání u Samsungu. Na různý blikání jsem citlivej, poznám špatně navrženou LED žárovku co bliká, za dob CRT monitorů jsem poznal zda má obnovovací frekvenci 60Hz nebo víc. Nyní mám Samsunga Q82 a žádný blikání nepozoruju na žádný úrovni jasu. V menu jsem ale našel nějaký nastavení kde to blikalo, ale doufám, že normální inteligentní člověk to nastavení nemá zapnutý a pak se nediví. Stejně tak nechápu plky o nějakým přesvícení. Všichni chtějí pořádný HDR a když ho nějaká telka má, tak je to taky špatně. OLED ho pořádně nenabídne, ale QLED je hned přesvícenej. Nechápu . . .

Blikání podle recenzí není u těch vyšších řad Samsungů (nevím jak u Q82) - ale hlavně neblikají když je podsvícení nad určitou úroveň - bohužel, čím je ta úroveň podsvícení nižší, tak to pořád víc bliká.
Sony by prý mělo mít nějaký ten flicker-free panel, kde to nebliká nikdy.
LG 32LH5000 (2009) 120Hz, IPS EEFL
Samsung 40NU7192 (2018) 60Hz, VA LED
stormborec
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod indeshit 26. 11. 2019 20:34

v této kategorii edve vs direct neřeš. I když to bude direct, tak bude mít za tyto peníze žalostnej počet zón, takže to je jen placebo fakt v této kategorii.
ta sony je fakt parádní. kromě peněz není důvod do ní nejít.
pokud se chceš jó držet okolo 15k, tak třeba 58pus7304, pokud sneseš 58" nebo 55EC780 (na obojí se dá použít kód TELKA1500), nebo třeba 55EP680 za 12490 (taky s kódem TELKA1500), 55EP660 taky vychází srandovně - 8500,- (9990 + přidáš něco do objednávky třeba za kilčo a dáš pak kód a je hotovo)
pak klidně i za 18k toho qe55q60, pokud máš externí android box, jinak na filmy můžeš zapomenout. taky tam můžeš dát ten TELKA1500 kód
indeshit
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kvok 26. 11. 2019 20:50

indeshit píše:I když to bude direct, tak bude mít za tyto peníze žalostnej počet zón

Nejčastěji jednu.
kvok
TV expert

Odeslat příspěvekod LiborDx 27. 11. 2019 16:49

Pánové díky všem za rady. Nakonec jsem usoudil, že kupovat zařízení na půl cesty ke kvalitě asi nebude to pravý a po konzultaci s peněženkou jsem se nakonec vydal cestou "lowendu" a objednal TCL 55EP660. Do teď jsem koukal na 10let starý samsung 101cm HD bez led, androidu a 100Hz. Takže horší už to snad nebude. A pokud jo, tak ji vrátím a budu radši čumět z okna :)
LiborDx
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod roman II 27. 11. 2019 19:18

LiborDx:až ozkoušíš poreferuj, sám uvažuji o TCL 65DC760, víc než dvacet se mi dávat nechce
roman II
Junior

Odeslat příspěvekod MgX 27. 11. 2019 19:23

stormborec píše:
drabek06 píše:Nechápu, kam všichni choděj na to blikání u Samsungu. Na různý blikání jsem citlivej, poznám špatně navrženou LED žárovku co bliká, za dob CRT monitorů jsem poznal zda má obnovovací frekvenci 60Hz nebo víc. Nyní mám Samsunga Q82 a žádný blikání nepozoruju na žádný úrovni jasu. V menu jsem ale našel nějaký nastavení kde to blikalo, ale doufám, že normální inteligentní člověk to nastavení nemá zapnutý a pak se nediví. Stejně tak nechápu plky o nějakým přesvícení. Všichni chtějí pořádný HDR a když ho nějaká telka má, tak je to taky špatně. OLED ho pořádně nenabídne, ale QLED je hned přesvícenej. Nechápu . . .

Blikání podle recenzí není u těch vyšších řad Samsungů (nevím jak u Q82) - ale hlavně neblikají když je podsvícení nad určitou úroveň - bohužel, čím je ta úroveň podsvícení nižší, tak to pořád víc bliká.
Sony by prý mělo mít nějaký ten flicker-free panel, kde to nebliká nikdy.

Oni neblikají prý ve chvíli, kdy nejsou zapnuty dopočty. Jakmile si uživatel MOTION blbinky aktivuje, frekvence PWM se výrazně sníží a může docházet k reakci zraku citlivého pozorovatele. Ne každý blikání vnímá, pocítí. Někdo jen prostě po delším čase pocítí vyšší únavu zraku, než jinde.
S pozdravem MgX
MgX
Administrátor

Další stránka